Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radio z DSP do 400zł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radio z DSP do 400zł.

Witajcie!

Mierze się do aktywnego 3waya, (2.1) wiec chciałbym dobrać dobre radio do takiego zestawu.
    Wymieniam całe CA, zostały tylko kable w sumie.

Nie znam się na na radioodtwarzaczach, ale troszkę już o tym czytalem i postanowiłem ograniczyć się do Alpiny lub Clariona.
    Wymagania - musi mieć chociaż aux, 3xRCA.
    Bardzo zależy mi na korekcji czasowej, lub na regulacji fazy.
    Nie ukrywam że zainteresowała mnie alpina 9855rr ale to nie ta półka cenowa. Clariony nie grzesza urodą... ale za to nadrabiają brzmieniem.
    Proszę was koledzy i pomoc w tym temacie i zaoferowanie jakiś modeli, najlepiej z ofertami z allegro.

Jedyne radio w tym budżecie, które umożliwia 2way aktywnie to Alpine CDA-9815.
    Da się czasem ustrzelić je w tym budżecie.
    Jedynie ta góra wymaga odpowiedniego dobrania reszty klocków.
    W połączeniu z np. Helixami H1 i Audisonem LR było na prawdę spoko.

Skomentuj

Tzn że inne nie mają filtru HP?
      Na góre za pewne pójdą Neo28 chyba że uda mi się ustrzelić coś innego w podobnym budżecie. Na dół - na razie wytłumiam porządnie drzwi, na chwile obecną grają tam MIVOC i z zestawu HG1658. Na woofery będze ok 400zl więc raczej wybór jest prosty.
      Wracając do tematu, da się w ogóle wyciągnąć to co ja oczekuje w tej cenie?
      Prosiłbym też o inne propozycje, clariona decka jakiegoś.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
        które umożliwia 2way aktywnie to Alpine CDA-9815
        to prawda, b dobre radio, można powiedzieć flagowy model
        ale w tym budżecie to ciężko będzie je znaleźć
        http://www.allegro.pl/item950754995_...z_pilotem.html
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to prawda, b dobre radio, można powiedzieć flagowy model
          Z flagowym modelem to to radio ma niewiele wspólnego.
          Flagowym modelem to F1 można nazwać.

ale w tym budżecie to ciężko będzie je znaleźć
          http://www.allegro.pl/ite..._z_pilotem.html
          Już widziałem 4szt w takim budżecie jak trzeba. Swoją kupiłem za 400, a sprzedałem po roku za 500

Zamieszczone przez LightSound
          Tzn że inne nie mają filtru HP?
          Jak chcesz robić aktywkę, to potrzebujesz HPF i LPF, który to umożliwi, a więc z przedziału 1,5 - 5kHz, a np. CDA-7894 ma tylko zwykły hpf/lpf, żeby podzielić sub i front, nic poza tym.

Prosiłbym też o inne propozycje, clariona decka jakiegoś.
          DRX-9175
          DRX-9375
          DRZ-960

Dopiero DXZ-948 ma korekcję czasową, a aktywkę umożliwia dopiero 958
          778 i 788 nie brałbym w ogóle pod uwagę, bo to plastikowy szajs.

Pierwsze dwa wymienione bardzo polecam. Stare dobre jednostki clariona. 9375 mam, 9175 nie miałem okazji jeszcze posłuchać.
          Oba to decki, ale żaden nie ma ani DSP, ani filtrów.

Określ się może najpierw co chcesz osiągnąć, bo budżet masz niewielki, a ambicję ogromną.

Skomentuj

Pytałem o to czy jakieś dostępne radio do 400zł ma te funkcje i prosiłem o przykłady takich modeli.
            Droższe to i ja umiem znaleźć, kiedyś pamiętam był jakis deck clariona z całym zestawem który miał te funkcje i przewinął się w temacie Okazje na allegro, i ktoś miał z kontrahentem kłopoty. Tylko nie pamietam kto to ani jaki to model. W dodatku elektronika idzie na dół a nie siedzę w radioodtwarzaczach więc was pytałem o rade :)
            Wybór w sumie padł albo na: Clarion dxz948rmp lub 9815 - które z nich byś Cię wybrali?
            Akurat załóżmy że są w podobnych cenach i odpowiadają wizualnie.
            W jakich odstępach jest korekcja czasowa w tych modelach?

[ Dodano: 2010-03-12, 16:22 ]
            ps. byłbym wdzięczny za linki do manuali do nich, może ktoś ma?

Skomentuj

Manual do 9815 jest na stronie Alpine.

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino
                ps. byłbym wdzięczny za linki do manuali do nich, może ktoś ma?
                Manual do 945 pasuje do 948, jedynie kilka detali dotyczących tunera jest innych.

kiedyś pamiętam był jakis deck clariona z całym zestawem który miał te funkcje i przewinął się w temacie Okazje na allegro, i ktoś miał z kontrahentem kłopoty. Tylko nie pamietam kto to ani jaki to model.
                Sprzęt o którym myślisz, nie umożliwia ani aktywnego podziału, ani korekcji czasowej(jest coś pseudo korekcja, ale z korekcją ma to niewiele wspólnego)
                A mowa o Clarionie DRX-9375R + DPH-9300

Wybór w sumie padł albo na: Clarion dxz948rmp lub 9815 - które z nich byś Cię wybrali?
                Problem w tym, że żaden nie mieści się w budżecie, tym bardziej clarion. 9815 da się trafić okazję w tym budżecie
                Co do wyboru, to nie da się jednoznacznie wybrać, które lepsze.

W jakich odstępach jest korekcja czasowa w tych modelach?
                W clarionie ustawiasz co 2,3cm, a w alpine bodajże co 0,1ms.

Skomentuj

945 nie ma rds-u , bo to szło na rynek USA , reszta jest identyczna ...no i 945 ma inne barwy (mniej srebrnego na panelu)

W 948 nie ma zwrotek , a tylko filtry LPF i HPF od 50 do 120 hz (kurcze a może 160hz..zresztą co za różnica), więc podziału wofer/tweeter nie zrobisz . DSSP jest 6 kanałowe , więc bez problemu "kręcisz" wszystkimi głośnikami. Jak gra? Najlepiej podjedź 28 marca do Jaworzna (zalew Sosina) na spota , bo będzie tam takie radio do pomacania ...i posłuchania oczywiście.

PS: manuala mogę podesłać ale podaj adres emailowy, bo trochę "waży" ... kurcze o ile się nie mylę to w google to kiedyś znalazłem

Skomentuj

Ja się podłączam do prośby o instrukcję do 948 RMP w j.pol. w angielskim ściągnąłem z netu ale zbyt wiele technicznych i fachowych sfomułowań i nie wszystko jest dla mnie jasne. No i jakby ktoś miał Istrukcję instalacyjną to też by mi sie przydała.

bruno44@wp.pl

Skomentuj

Czaruję...
                    X