Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RE ADUIO SR12 D2 membraną do środka?!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Taaa ....to tak samo jak podłączanie każdej cewki pod 2 mostki wzmacniacza 4 kanalowego ... wszyscy odradzają , a ludzie tak mają i grają i zero problemów .

Skomentuj

podsumowująć jeden wal czy szereg na 4 ohm czy każda cewka z osobna pod inny kanał.

Skomentuj

Doooookładnie :wink:

PS: zmień mu napęd na jakiś "bardziej firmowy" i zobaczysz jak ten głośnik dostanie skrzydeł . CP jest dobry do pędzenia np. Lanzara max 12 , a nie REsr :razz:

Skomentuj

Na ten sezon za dużo kasy wpompowałem w auto i dalej to robie więc musze się troszku wstrzymać narazie wpadl protovision na przod

Skomentuj

Zamieszczone przez incognito89
            podsumowująć jeden wal czy szereg na 4 ohm czy każda cewka z osobna pod inny kanał.
            nie zrozumiales co napisalem?

Skomentuj

kieruje się wypoweidzia noname i twoją wyciągam wnioski z własnej praktyki i mam wnioskki.

Pozdrawiam

Skomentuj

zatem powodzenia. i nie zakladaj niedlugo tematu ze cos Ci przestalo dzialac...

Skomentuj

Chciałem być uprzejmy ale się nie da. Synu weź Ty idź się podrap jak Ci coś nie pasuje wolne wypowiedzi kulturalna dyskusja a Ty ze swoimi prlowskimi wywodami! Skończ bo psujesz mi nerwy, a przynajmniej się starasz na siłe. Przyjąłem twoją wypowiedź kolegi też i jest ok, więc nie czepiaj się.

Skomentuj

nie synu , nie wiesz kto jest po drugiej stronie. ja po prostu nie moge wytrzymac jak widze jacy ludzie pisza (tu noname )bzdury ktore Ty przyjmujesz pozniej. w sumie nie powinno mi zalezec, bo to przeciez Ty bedziesz mial konfiguracje daleka od optymalnej tylko dlatego ze sluchasz jakich glupkow ktozy nie maja pojecia o tym co mowia. zatem rob co chcesz

Skomentuj

Wszystko by było ok, jakbyś czytał wiedział byś że mam w szereg spięte a pytanie padło bo jestem ciekawy. Tylko twoja nadmierna ironia doprowadzila mnie do szału. Ja nie wiem kto tu ma racje, jestem praktykiem dlatego wiem swoje i nic nie negowałem. Chodzi mi o wypowiedzi nonema.

Skomentuj

hehe a mnie zirytowala odpowiedz, ze to wszystko jedno jak bedzie, bo jako inzynier uwazam ze jesli robic to dobrze a nie byle ja

Skomentuj

wszystko jedno co do magnes na zewnątrz a w środku :) :wink:

Skomentuj

zrozumialem ze chodzi o podlaczenie do wzmaka...
                            w przypadku suba tak, wszystko jedno gdzie magnes. trza tylko pamietac o prawidlowej objetosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                              nie synu , nie wiesz kto jest po drugiej stronie. ja po prostu nie moge wytrzymac jak widze jacy ludzie pisza (tu noname )bzdury ktore Ty przyjmujesz pozniej. w sumie nie powinno mi zalezec, bo to przeciez Ty bedziesz mial konfiguracje daleka od optymalnej tylko dlatego ze sluchasz jakich glupkow ktozy nie maja pojecia o tym co mowia. zatem rob co chcesz

Synu ... masz coś do tego co napisałem? Może wskaż mi moje błędy głupka? Chętnie się czegoś dowiem więcej od tego co już wiem .

Skomentuj

Zamieszczone przez noname
                                Taaa ....to tak samo jak podłączanie każdej cewki pod 2 mostki wzmacniacza 4 kanalowego ... wszyscy odradzają , a ludzie tak mają i grają i zero problemów .
                                zastanow sie, poszperaj, moze juz o tym bylo

Skomentuj

Mam poszperać tu , na elce , na strefie, czy u Pawełka Kiliana na forum? Od którego sugerujesz mam zacząć?
                                  Ja dokładnie wiem co piszę , a Ty powinieneś się dokształcić ... a najlepiej podłącz sobie głośnik 2 cewkowy tak i tak (tak jak kolega pytał) i zobacz czy usłyszysz różnicę ...następne zobacz jak podpina się kilka wzmacniaczy np. 4 pod jeden głośnik (np. 4 cewkowe suby) i potem dalej będziemy dyskutować ...synu!

Czy uważasz za błędne podpięcie 2 mostków pod 2 cewki ? Może czas zacząć zrobić test ? ...jeśli się boisz poczytaj "strefę" , bo temat niedawno tam był omawiany.

PS: czas burzyć mity forumowe ... do nich tez zalicza się ww. problem podpięcia wzmacniacza 4 kanałowego pod głośnik 2 cewkowy :wink:

[ Dodano: 2010-03-25, 20:03 ]
                                  Jeśli coś źle piszę niech Przemek mnie zbanuje ....

[ Dodano: 2010-03-25, 20:23 ]
                                  Dobra nie piszesz od którego zacząć więc zacząłem od bliskiej memu sercu "strefy" (pozdrawiam Tomku) > http://strefacaraudio.pl/forum/topic...mak-vt9560.htm

Poczytaj, dokształć się , a potem dalej wypisuj banialuki na tym tutaj forum :wink:

PS: tam na forum (na elce też! ) za nazwanie drugiego usera "głupkiem" dostałbyś od moderatora "powalla" bana aż do ...ostudzenia emocji i ochłonięcia!

Skomentuj

Od strony teoretycznej djrobo, ma całkowitą rację. Istnieje niebezpieczeństwo uwalenia głośnika.
                                    W praktyce już kilka subów widziałem tak podłączonych(2x4ohm głośnik pod 2 mostki 4ch wzmaka) i do teraz głośnikom nic nie jest, a lekko nie mają. Nie wiem czy wynika to ze szczęścia użytkowników(ponoć co drugi głupi zawsze je ma :P ).

Tak więc prawda leży po środku i oboje macie rację

Zamieszczone przez noname
                                    Jeśli coś źle piszę niech Przemek mnie zbanuje ....
                                    Kurna, myślę i myślę, i nadal nie wiem kogo masz na myśli, bo mnie na pewno nie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                      Kurna, myślę i myślę, i nadal nie wiem kogo masz na myśli, bo mnie na pewno nie
                                      Sory Patryk ...popierniczyło mi się ... za dużo mam w fonie numerów

Skomentuj

noname, naprawde, to ze ktos cos ma i mu dziala nie jest zadnym rozsadnym argumentem.
                                        podlanczajac 2 cewki pod 2 kanaly nie masz pewnosci:
                                        - czy wzmocnienie w obu kanalach jest takie samo
                                        - czy napiecie na zaciskach jest takie samo
                                        - czy faza na obu kanalach jest taka sama
                                        podlanczajac 2 cewki pod 1 kanał masz pewnosc ze tak jest wiec co mowi nawet zdrowy rozsadek? zeby zrobic tak jak jest bezpieczniej

zaraz powiesz, ze co z tego ze bedzie rozne napiecie/moc/wzmocnienie - faktycznie niewiele poza nieco mniejszym cisnieniem akustycznym i nierownym obciazeniem obu kanalow pradem wstecznym

zaraz powiesz, ze co z tego ze beda rozne fazy na obu kanalach, przeciez to nic nie robi - pomijajac juz skrajnosci typu podlaczenie kanalow w przeciwfazie, slyszales kiedys o filtrowaniu grzebieniowym? jakie przesuniecie fazowe wystarczy do jego wystapienia i jakie sa tego konsekwencje?

wobec takiej ilosci znakow zapytania czy nie rozsadniej jest wybrac bezpieczniejsza opcje? tym bardziej ze nic to nie kosztuje? czy nie powinno sie starac zeby nie tylko dzwiek ale i warunki pracy sprzetu byly jak najlepsze?

przychodzi mi tu na mysl takie stwierdzenie: hobbysta lubi, a profesjonalista umie. ja nie widze problemu w polaczeniu hobby z profesjonalizmem, trzeba wlozyc troche wysilku tylko. wielu ludzi popelnia blad , bo uczy sie z forum, a jak nie ma na forum to dopiero (jesli wogole) siega do ksiazek, a powinno byc dokladnie odwrotnie. mowisz o burzeniu forumowych mitow a sam je wlasnie powieliles.

pomiajam tu juz fakty stosowania mostow, ktore sa zlem koniecznym. zastanawialiscie sie kiedys dlaczego na estradzie kiedys tyle sie mostkowalo a jakis czas temu ludzie zaczeli od tego odchodzic? juz nawet nie wspominam o spadku wspolczynnika tlumienia.

Skomentuj

tia ... DF jeszcze tu wprowadź w dyskusję ...następny mit na forach . Ludzie zamiast słuchać muzyki myślą czy DF> 200 będzie dobry, czy lepiej wziąć taki wzmacniacz który ma 1000 lub 9900 ? Mania cyferek...

PS: pisz co tam chcesz a ja powiem tak ...podepnij w ślepym teście głośnik tak jak pytał zakładający temat i jeśli wychwycisz różnicę brzmienia, głośności czy czegokolwiek tam to stawiam browara

Skomentuj

Czaruję...
                                          X