Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RE ADUIO SR12 D2 membraną do środka?!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez noname
    Doooookładnie :wink:

PS: zmień mu napęd na jakiś "bardziej firmowy" i zobaczysz jak ten głośnik dostanie skrzydeł . CP jest dobry do pędzenia np. Lanzara max 12 , a nie REsr :razz:
    hehe jak widze zadne argumenty do Ciebie nie przemawiaja
    ja z przyjemnoscia poczytam jakie "bardziej firmowe" wzmacniacze pasuja do RE i dlaczego. i jakie to ma tez odzwierciedlenie w parametrach

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
      noname, naprawde, to ze ktos cos ma i mu dziala nie jest zadnym rozsadnym argumentem.
      podlanczajac 2 cewki pod 2 kanaly nie masz pewnosci:
      - czy wzmocnienie w obu kanalach jest takie samo
      - czy napiecie na zaciskach jest takie samo
      - czy faza na obu kanalach jest taka sama
      podlanczajac 2 cewki pod 1 kanał masz pewnosc ze tak jest wiec co mowi nawet zdrowy rozsadek? zeby zrobic tak jak jest bezpieczniej

zaraz powiesz, ze co z tego ze bedzie rozne napiecie/moc/wzmocnienie - faktycznie niewiele poza nieco mniejszym cisnieniem akustycznym i nierownym obciazeniem obu kanalow pradem wstecznym

zaraz powiesz, ze co z tego ze beda rozne fazy na obu kanalach, przeciez to nic nie robi - pomijajac juz skrajnosci typu podlaczenie kanalow w przeciwfazie, slyszales kiedys o filtrowaniu grzebieniowym? jakie przesuniecie fazowe wystarczy do jego wystapienia i jakie sa tego konsekwencje?

wobec takiej ilosci znakow zapytania czy nie rozsadniej jest wybrac bezpieczniejsza opcje? tym bardziej ze nic to nie kosztuje? czy nie powinno sie starac zeby nie tylko dzwiek ale i warunki pracy sprzetu byly jak najlepsze?

przychodzi mi tu na mysl takie stwierdzenie: hobbysta lubi, a profesjonalista umie. ja nie widze problemu w polaczeniu hobby z profesjonalizmem, trzeba wlozyc troche wysilku tylko. wielu ludzi popelnia blad , bo uczy sie z forum, a jak nie ma na forum to dopiero (jesli wogole) siega do ksiazek, a powinno byc dokladnie odwrotnie. mowisz o burzeniu forumowych mitow a sam je wlasnie powieliles.

pomiajam tu juz fakty stosowania mostow, ktore sa zlem koniecznym. zastanawialiscie sie kiedys dlaczego na estradzie kiedys tyle sie mostkowalo a jakis czas temu ludzie zaczeli od tego odchodzic? juz nawet nie wspominam o spadku wspolczynnika tlumienia.
      A co w momencie jak podam na wejście wzmacniacza ten sam sygnał(czyli 2 kable typu Y i podaje na oba kanały sygnał z wyjścia sub w radiu, wzmak sumuje sygnał z obu kanałów, na obu parach kanałów).
      Jak wtedy ma dojść do przesunięć fazowych?

Inna kwestia. Robisz mostek, tolerancja dla potencjometra od gain to aż 10%, skąd pewność, że oba kanały pracujące w mostku dostają ten sam sygnał? Jak to się odzwierciedla na dalszą pracę wzmaka?

Skomentuj

mówiłem kiedyś, że mam artykuł nt podłączanie głośnika 2 cewkowego pod wzmacniacz.
        Niestety nie mam aktualnie skanera więc musi wystarczyć foto.
        Artykuł jest z gazety "auto hi-fi& tuning" redagowanej przez Józefa Wężowskiego, Rajmunda Kukiełę i Tomasza Okurowskiego. Testy przeprowadzane były w laboratorium firmy "mund sound" czyli wiadomo czyjej i nie trzeba jej zbytnio przedstawiać.
        Właściwie nie artykuł a załącznik do testu subów 30cm. I na końcu są te zalecenia jak podłączać.

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tez odzwierciedlenie w parametrach

Co Ty masz z tymi parametrami? Podepnij CP potem np. 3544 w mostku (tylko przykład) i jesteś w domu !

Skomentuj

Czaruję...
          X