Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CA do vectry b

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CA do vectry b

Witam, przyszła pora na zmiane audio w moim samochodzie.
    Na pierwszy rzut poszła wymiana radia, początkowo wszedł Balupunkt SanRemo CD34, które już na pierwszy rzut
    oka ( ucha :) ) gra duzo lepiej niż seryjne CAR400 Philipsa (auto to vectra b kombi). Po pewnym czasie zaczął
    mnie strasznie denerwować brak sterowania z kierownicy i dziura na wyświetlaczu, więc zacząłem drążyc temat
    radii z możliwością podpięcia pod sterowanie. W praniu okazało się że jest nawet szansa wpięcia się pod wyświetlacz.
    Tym oto sposobem stałem się szczęśliwym! posiadaczem KENWOODa KDC-W6527. Jak wiadomo po zastosowaniu adaptera
    te trzy rzeczy będą (mam nadzieje bo nie kupiłem jeszcze adaptera) współpracowały. Miedzy kenwoodem a blaupunktem jest przepaść
    już nie mówiąc o philipsie. Ale niestety, seryjne głośniki już sie zaczęły kończyć przy blaupunkcie, a mają
    opinie niezłych jak na seryjne (ale chyba tylko do seryjnego odtwarzacza które ma może 4x7W).

Pojawia się teraz niestety kilka pytań:
    1. Czy ten kenwood jest faktycznie taki fantastyczny jak mi sie wydaje??
    2. Czy samo wytłumienie drzwi i kabli coś zmieni zostając przy fabrycznych głośnikach.
    3. Jeśli zmieniać głośniki to na jakie?? Tu mam chyba trzy opcje (które sam sobie wydumałem więc może jest coś lepszego)
    Helix Dark Blue DB 62.1 (te chyba najbardziej)
    HERTZ DSK16
    INFINITY REF 6532i
    4. Docelowo bede dąrzył do 4.1 czy na tym etapie montować wzmaka??

Z góry dzieki za podpowiedzi i porady. Pozdro

Zamieszczone przez enzoparis
    KENWOODa KDC-W6527. Jak wiadomo po zastosowaniu adaptera
    te trzy rzeczy będą (mam nadzieje bo nie kupiłem jeszcze adaptera) współpracowały.
    a jaki masz zamiar kupić?
    ja jak interesowałem się wymianą radia na alpinkę w nysie i podpięciem sterowania z kierownicy to wyszło ok 500zł za adapter a zamienników nie ma
    Docelowo bede dąrzył do 4.1 czy na tym etapie montować wzmaka
    zawsze jest warto założyć wzmacniacz.
    ale ja bym proponował ci zamiast 4.1 zrobić lepsze 2.1
    kasę z drugiego systemu dołożyć do przedniego i będziesz miał jeden lepiej brzmiący system.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

2. Czy samo wytłumienie drzwi i kabli coś zmieni zostając przy fabrycznych głośnikach.
      poprawi komfort podrozowania. dla glosnikow to nie wiele da :P

Helix Dark Blue DB 62.1 (te chyba najbardziej)
      HERTZ DSK16
      INFINITY REF 6532i
      4. Docelowo bede dąrzył do 4.1 czy na tym etapie montować wzmaka??
      zdecydowanie lepiej jest kupic jeden lepszy zestaw :???:

Skomentuj

Adapter kosztuje 130zł i obsluguje sterowanie i wyswietlacz wiec nie jest zle :)

Ogólnie to wszystko bede robił w kilku etapach, a z tyłu dzieciaki jezdza wiec niech tez cos tam leci wiec nie bardzo chce rezygnować z tylnych głośników.

Czy te głośniki które podałem nadają sie do czegos?? Szczególnie te pierwsze. Nie jestem jakim wyrafinowanym audiofilem. Głownie to chodzi mi o to aby nich nie charczało.

Wygłuszenie drzwi nic nie da głośnikom?????

Skomentuj

Czy te głośniki które podałem nadają sie do czegos?? Szczególnie te pierwsze. Nie jestem jakim wyrafinowanym audiofilem. Głownie to chodzi mi o to aby nich nie charczało.
          tak, nadaja sie. ale osobiscie radzilbym dolozyc do czegos lepszego.
          te glosniki to alternatywa do fabrycznego naglosnienia a nie do pozadnej modyfikacji.
          sam sie przekonasz ze za max rok bedziesz chcial je wymienic :P

da - ale nie fabrycznym
          aha - no i to nie fabryczne glosniki "charczaly" tylko wlasnie to za slabe radio ktore szybko wpadalo w przester. na mocniejszym radiu (20w a nie 7) zagra to lepiej - ale i tak nie zaszalejesz z glosnoscia

Skomentuj

A co masz z przodu? 3way czy 2way? Jeżeli 3 drożny czyli basowy + średniak 87mm + trweeter to wtedy taki zestaw potrzebuje ok 40W żeby pokazać co może, i warto jest wtedy wytlumić drzwi. Jeżeli tylko 2way to wtedy trzeba wymienić cały zestaw bo midbass nie gra ani średnicą ani basem.

Wzmacniacz do 4.1 konieczny. Choćby zwykła 5 kanałówka Axtona z allegro za 200zł a będzie słyszalna zmiana.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
              A co masz z przodu? 3way czy 2way? Jeżeli 3 drożny czyli basowy + średniak 87mm + trweeter
              to bylo cos takiego w vectrze? :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                enzoparis napisał/a

tak, nadaja sie. ale osobiscie radzilbym dolozyc do czegos lepszego.
                te glosniki to alternatywa do fabrycznego naglosnienia a nie do pozadnej modyfikacji.
                sam sie przekonasz ze za max rok bedziesz chcial je wymienic
                nie wszystkich stać na głośniki za 500zł czy wiecej, po za tym ja nie mam az takich potrzeb. Po za tym myślałem że alternatywa dla fabryki bedzie kosztować max 100zł a nie 300.

enzoparis napisał/a

da - ale nie fabrycznym
                aha - no i to nie fabryczne glosniki "charczaly" tylko wlasnie to za slabe radio ktore szybko wpadalo w przester. na mocniejszym radiu (20w a nie 7) zagra to lepiej - ale i tak nie zaszalejesz z glosnoscia
                Głośniki głośniki, bo słychać to za kazdym uderzeniem, na blaupunkcie było troche lepiej, a na fabryce praktycznie nie charczało tylko przy wiekszej głośności dzwiek był juz mocno zniekształcony.

Zamieszczone przez LightSound
                A co masz z przodu? 3way czy 2way? Jeżeli 3 drożny czyli basowy + średniak 87mm + trweeter to wtedy taki zestaw potrzebuje ok 40W żeby pokazać co może, i warto jest wtedy wytlumić drzwi. Jeżeli tylko 2way to wtedy trzeba wymienić cały zestaw bo midbass nie gra ani średnicą ani basem.

Wzmacniacz do 4.1 konieczny. Choćby zwykła 5 kanałówka Axtona z allegro za 200zł a będzie słyszalna zmiana.
                Zwykłe 2 drożne. Myśle że przy 4.1 trzeba by to zasilić dwoma wzmacniaczami.

LightSound napisał/a
                A co masz z przodu? 3way czy 2way? Jeżeli 3 drożny czyli basowy + średniak 87mm + trweeter

to bylo cos takiego w vectrze?
                Było, było. I to od BOSE

Skomentuj

nie wszystkich stać na głośniki za 500zł czy wiecej, po za tym ja nie mam az takich potrzeb
                  tak jak pisalismy - lepiej kupic jeden lepszy (nie zawsze jakosc idzie w parze z cena) zestaw niz 2 przecietne

Po za tym myślałem że alternatywa dla fabryki bedzie kosztować max 100zł a nie 300
                  nie alternatywa a zamienniki

Myśle że przy 4.1 trzeba by to zasilić dwoma wzmacniaczami.
                  nie. wystarczy jeden 4 kanalowy
                  przod i tyl spinasz razem w 2ohm i podpinasz pod jedna pare kanalow. na tyl np sub.
                  minusem takiego rozwiazania jest brak kontroli nad glosnoscia przod-tyl

Było, było. I to od BOSE
                  czemu wszyscy sie tak zachwycaja BOSE? jak narazie nie slyszalem nic ciekawego tej firmy :???:

Skomentuj

nie alternatywa a zamienniki
                    Wynika z tego ze bedą grały tak samo...

czemu wszyscy sie tak zachwycaja BOSE? jak narazie nie slyszalem nic ciekawego tej firmy
                    Bose w oplu jest beznadziejne. Tzn na pewno lepsze niz seria ale to bardziej "chłyt materkindody" niz jakas jakość.

Skomentuj

Wynika z tego ze bedą grały tak samo...
                      tak, jak wydasz te 100zl na glosniki

Bose w oplu jest beznadziejne. Tzn na pewno lepsze niz seria ale to bardziej "chłyt materkindody" niz jakas jakość.
                      nie slyszalem jeszcze ZADNEGO sprzetu BOSE w samochodzie ktore dobrze gra.
                      w domowym jeszcze jakos to ujdzie ale nie za taka kase :???:

Skomentuj

tak, jak wydasz te 100zl na glosniki
                        te które podałem kosztują kolo 300 :)

[ Dodano: 2010-04-19, 23:37 ]
                        a moze Hertz System ESK 165.3??

Skomentuj

Żadne bose tam nie było ;p nie gra to źle w 3 wayu, zwrotki są prowizoryczne, bo cewka na basowy, średniak fullrange i tweeter 4,7uF. Gra to duzo lepiej niż 2way, bo jest i poprawny bas razem z dobrą średnica, ale w całości zestaw własnej roboty za 200zł zagra lepiej - mam na myśli albo helixy albo hertze Osobiście mogę polecić ten zestaw - gra o klase lepiej niż właśnie wyżej wymienione ale dopiero pod wzmacniaczem.
                          http://allegro.pl/item979819958_macr...is_od_cac.html

Skomentuj

Czaruję...
                          X