Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Matiz Van - nieduży sub do bagażnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Matiz Van - nieduży sub do bagażnika

Witam.

W służbowym matysiaku gra obecnie radio Kenwood KDC-W4044 a do tego Helix'y. Jest dużo wysokich ale basu... no kiepsko to wygląda. Jestem totalnie rozczarowany. Radyjko ma wyjście 2xRCA i wbudowany filtr dolnoprzepustowy 80Hz, 120Hz, lub 160Hz do wyboru. Zniosłem z domu wzmak + kolumna 20L zamknieta z STX GDN20-80-8. Do bagażnika kolumnę i na ok 60W pusciłem przez ten filtr z radia - no teraz jest jakiś bas i da się tego w miarę słuchać :)

Więc tak - w moim odczuciu raczej niepotrzebne mi kosmiczne moce - te 60W nawet grało. Biorąc pod uwagę, że mam 2 wyjścia to 2*60W, no może 2*100W chyba mi wystarczy. Czyli trzeba dobrać do tego wzmak. Kompletnie nie wiem w co celować. Nie chce Hi-Endu i wyszukanych konstrukcji - to jest wysłużony Matiz Van i nie ma sensu za dużo tam pchać kasy. Ale nie chcę też badziewia. Nie wiem w jakie firmy celować. Wiem - cena.... Kurcze nie wiem ile - nie chce sie ograniczać, że powiedzmy 200zł za wzmak czy ile, jak za nieco wiecej bedzie można mieć coś sensowniejszego.

Teraz skrzynki - wstyd sie przyznać, ale raczej DIY odpada. Brak czasu (praca, 2 zespoły) i umiejętności robienia i wykańczania skrzynek więc jestem skazany na jakąś gotową kupnąkonstrukcję. I tu ponownie nie umiem podać pułapu cenowego. Napewno żadnego Apierda i tym podobnych tandet.

W ogóle - to lepiej jeden mocniejszy głośnik, czy może jednak 2 mniejsze? Na zejściu mi zależy, ale bez przesady. Ten STX ma bodajże f3 na poziomie 45Hz - więc nieco niżej mogłoby jeszcze być, ale bez przesady - trochę dynamicznego uderzenia też ma być. Muzyka to różne gatunki - Disco lat 80, rock, czasem nieco techniawki. Teoretycznie mam cały tył tego Vana (tylko przednie siedzenia są i potem kratka - na niej pewnie dobrze bedzie oprzeć skrzynię i zamontować wzmak) ale bez przesady - czasem nieco wiekszy bagaż bedę woził.

Za sugestie - bardzo wdzieczny bedem:)

[ Dodano: 2010-05-08, 08:11 ]
    Przeszukiwałem tak na szybko nasz popularny portal aukcyjny i mnóstwo jakiegoś badziewia:/ Dużo jest skrzynek JBL i tym podobnych a ja zwyczajnie nie wiem, czy takie skrzynki (składane przez firmę, nie przez ludzi) mają jakiekolwiek parametry zachowane, czy to tylko buda i tunel b-r by fajnie wyglądało (jak to ma miejsce w wielu konstrukcjach):/

Sprzęt audio do domu łatwiej byłoby mi dobrać....

[ Dodano: 2010-05-08, 08:27 ]
    No to ustalam budżet ok 600zł za wzmacniacz + skrzynkę. Za ok. 300zł można mieć magnata 44HQ. Wtedy można by dodatkowo Helixy nim napędzić, bo pod radyjkiem wyraźnie widać, ze można by jeszcze trochę, a wzmacniacz już nie daje rady.

Tylko tak jak pisałem wcześniej nie wiem, czy w takie firmy to się warto pakować. Nie chcę mieć sprzetu a'la wiocha w wiejskim starym Golfie 3 :/

Zamieszczone przez djsmol
    Dużo jest skrzynek JBL i tym podobnych a ja zwyczajnie nie wiem, czy takie skrzynki (składane przez firmę, nie przez ludzi) mają jakiekolwiek parametry zachowane, czy to tylko buda i tunel b-r by fajnie wyglądało (jak to ma miejsce w wielu konstrukcjach):/
    najtansze JBLe sa calkiem niezle jak na ta cene. osobiscie wole STXa AA ale do niego nie kupisz gotowej skrzyni...
    No to ustalam budżet ok 600zł za wzmacniacz + skrzynkę.
    intertechnik MDS08 (robimy zamowienie) + skrzynka mojego wykonania pod twoje wymiary (podaj tylko gdzie chcesz to wcisnac)
    spokojnie wyjdzie 300zl + wzmacniacz ok 200zl (4 kanaly!) i do tego okablowanie
    wzmacniaczem 4 kanalowym napedziesz tez helixy i bedzie juz naprawde przyjemnie

Za ok. 300zł można mieć magnata 44HQ
    nie wiem co to za sprzet ale ogolnie magnata staram sie unikac

Skomentuj

Słuchaj Pawła S. jeśli chce ci robić suba to się nie wahaj mi zrobił na STXe AA i że tak powiem 100% pozytyw, polecił bym ci tego AA ale ale piszesz że sub ma być mały czyli niech ci Paweł zrobi budę to tego MDSa...

Skomentuj

Czaruję...
      X