Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwucewkowy głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwucewkowy głośnik

Witam zakupiłem niedawno dwucewkowy subwoofer impulse nic-200 posiada on dwie cewki nie bardzo wiem jak go podłączyć pod wzmacniacz. na obudowie sa tylko dwa wejscia (1pozlacane zakrecane drugie jakies zwykle na zacisk) podpisane + i - pozatym brak info
    prosze o porade

[ Dodano: 2010-05-11, 23:47 ]
    Mam Parametry:
    Moc nominalna: 200W
    Moc maksymalna: 400W
    Impedancja: 2x4Ohm (dwie cewki)
    Pasmo: 30 Hz - 800 Hz
    Skuteczność: 95dB
    Wymiary szer x wys x głeb: 35x29x29 cm

Wzmak bedzie pionieer gm-x622

edekkk, wykrec ten glosnik z obudowy i zobacz jak te cewki sa podlaczone
    jak masz jedno wyprowadzenie na kolumnie to pewnie polaczone sa rownolegle co daje 2ohm
    wtedy wiekszosc wzmacniaczy mostkowanych odpada...

Skomentuj

no jasno powiedziane w parametrach jest ze cewki po 4 ohm

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=3

tak wiec rozkrecaj i sprawdzaj
        jako ze wzmacnaicz masz 2 kanalowy to zdecydowanie bezpieczniej jest podlaczyc kazda cewke do osobnego kanalu i podanie identycznego sygnalu na oba wejscia

Skomentuj

troche poogarnialem na necie i podobno to polaczenie nie jest bezpieczne. i zle chyba sie wyrazilem na obudowie sa dwa wyprowadzenia jedna jakby qwieksza lepiej zrobiona (nawet plus ladnie opraewiony w czerwien;]) druga juz taka bardziej skromna. wogole jakis dzidewny wynalazek kupilem. ps podlaczylem go juz w ten sposob ze zlaczylem plus jednego wyjscia z minusem drugiego a reszte pod wzmak na mostku. (pioneer gm x 622 230w w mostku) gra coz... to nie jest tio co chce miec w aucie ale na ta chwile jakos tam schodzi nizej niz glosniki. problem jest kiedy podkrece vol na radiu wtedy jakby odlacza sie co chwile (sub przestaje grac) dzieje sie tak w numerach w ktorych bas jest szybki i dosc mocny. na mniejszych glosnosciach wszystko jest ok. na wzmaku gain jest podkrecony na 3/4 albo maks a podbicie basu na maks. po skreceniu na mniej dzieje sie to samo jak dostaje ognia na numerach 2cztery7. jak bede mial chwile to rozkrece go i sprawdze jak to tam wyglada w srodku

Skomentuj

Zamieszczone przez edekkk
            troche poogarnialem na necie i podobno to polaczenie nie jest bezpieczne
            a ja musze to ciagle prostowac :???:
            przy odpowiednim podaniu sygalu jest to bezpieczne

podlaczylem go juz w ten sposob ze zlaczylem plus jednego wyjscia z minusem drugiego a reszte pod wzmak na mostku. (pioneer gm x 622 230w w mostku) gra coz... to nie jest tio co chce miec w aucie ale na ta chwile jakos tam schodzi nizej niz glosniki. problem jest kiedy podkrece vol na radiu wtedy jakby odlacza sie co chwile (sub przestaje grac) dzieje sie tak w numerach w ktorych bas jest szybki i dosc mocny. na mniejszych glosnosciach wszystko jest ok
            8ohm i sie wylacza? no to niestety radze zmienic wzmacniacz :P

Skomentuj

czyli to napewno wina wzmaka?
              zepsuty jest czy złoma kupiłem?

Skomentuj

skoro polaczyles cewki szeregowo, co daje 8ohm i nadal wzmacniacz sie wylacza to wina moze lezec po stronie wzmacniacza...

na wzmaku gain jest podkrecony na 3/4 albo maks a podbicie basu na maks
                zmniejsz bas boost na 0 i WYLACZ KOREKCJE w radiu. wtedy zrob kolejna probe.
                jak nadal bedzie sie wylaczal to wzmacniacz do wymiany :P

Skomentuj

tylko jest opcja ze kontrolka na wzmaku caly czas sie swieci
                  to sub przestaje smigac membraną

[ Dodano: 2010-05-17, 14:52 ]
                  a o jaka korekcje w radiu ci chodzi (sory za glupie pytania ale jestem swiezy w ca)

Skomentuj

zmniejsz bas w radiu na -10 i bas na wzmaku i wtedy zobacz

Skomentuj

ok zrobilem to i wdszystko dziala dziwne jest tez to ze jak ustawilem wszystko na maks to tez teraz gra. na wszystkich numerach na ktorych wczesniej nie dawalo rady. tymczasem po problemie

Skomentuj

Zamieszczone przez emil007
                        zmniejsz bas w radiu na -10 i bas na wzmaku i wtedy zobacz
                        no nie na minus - na zero

edekkk, NIGDY nie uzywaj podbicia basu we wzmacniaczu
                        lepiej podkrecic GAIN na maxa niz uzyc podbicia basu
                        a jak juz musisz go podbijac to wlasnie w radiu

Skomentuj

jeszcze mi wytlumacz czemu bo spac nie bede mogl

Skomentuj

Panowie a czy on aby na pewno nie ma głośnika spiętego w 2ohm? Weź miernik do łapy i sprawdź jeśli wyjdzie ok 8ohm to masz go spiętego w szereg a jeśli ok 2 to równolegle lub zrób tak jak pawel gada-rozkręć i będzie widać...

Skomentuj

jeszcze mi wytlumacz czemu bo spac nie bede mogl
                              bo to poprostu lepiej brzmi

Zamieszczone przez mihas66
                              Panowie a czy on aby na pewno nie ma głośnika spiętego w 2ohm?
                              po opisie jak to podlaczyl to raczej nie

Skomentuj

Czaruję...
                              X