Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gdn 17-200-8SW w sedanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gdn 17-200-8SW w sedanie

Witam chciałem się zapytać co sądzicie o dwóch GDN-17-200-8-SW w tylnej półce w aucie typu sedan tam gdzie powinny być fabryczne i do każdego osobna obudowa br?Chciałbym zastosować taki układ dwóch subwooferków zamiast suba w bagażniku?

przeciez to wyjdzie prawie na to samo jakbys mial skrzynke w bagazniku
    jedyny minus to to ze w bagazniku latwiej ukryc "swisty" tuneli

Skomentuj

Tylko w sedanie może to się nie przebić do wnętrza
      lukiel84, co to za auto?

Kolejna osoba z moich okolic

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze myślę ale skrzynia w bagażniku czy głośniki w tych otworach oryginalnych to chyba to samo a może sie okazac ze nawet lepiej bo przód głosnikow bedzie grał do srodka auta a skrzynki z br w bagażniku bedą od tyłu głosnika.Pozatym subek w bagazniku tez sie musi przebic przez siedzenia.Co o tym myślicie? Bo pytanie czy ten głośnik ma tak wilki potencjał zeby fajny basik sie z tego wydobył.

Pozdrawiam kolege z Raciborza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84
          Nie wiem czy dobrze myślę ale skrzynia w bagażniku czy głośniki w tych otworach oryginalnych to chyba to samo a może sie okazac ze nawet lepiej bo przód głosnikow bedzie grał do srodka auta a skrzynki z br w bagażniku bedą od tyłu głosnika.Pozatym subek w bagazniku tez sie musi przebic przez siedzenia.Co o tym myślicie? Bo pytanie czy ten głośnik ma tak wilki potencjał zeby fajny basik sie z tego wydobył.
          Skrzynka na półce to przede wszystkim nadal funkcjonalny bagażnik. Poza tym, nie ma problemu z przebiciem się do wnętrza.
          Na temat głośników się nie wypowiem, bo nie miałem z nimi do czynienia.

Skomentuj

Może ktoś się wypowie na temat tych głośniczków?

Skomentuj

ja je mam ale jeszcze nie testowałem więc nic nie wniosę do tematu
              czekam na mb do nich
              jak nie będzie w przyszłym tygodniu to zrobię projekt tu z forum z rezonatorem szczelinowym i się wypowiem
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Parka jest w gliwcach, druga w zabrzu. Pogadaj z chłopakami i wrzuć je u siebie na próbę, będziesz wiedział, czego się po nich spodziewać.

Skomentuj

[wygasnie]
                  Zamieszczone przez lklukasz
                  czekam na mb do nich
                  zamówiłeś tego gdna bez napędu czy coś całkiem innego?

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                    Parka jest w gliwcach, druga w zabrzu. Pogadaj z chłopakami i wrzuć je u siebie na próbę, będziesz wiedział, czego się po nich spodziewać.
                    No tak ale to i tak bym musiał paki do nich robić.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                      No tak ale to i tak bym musiał paki do nich robić.
                      W przypadku parki z gliwic myślę, że takiej konieczności nie ma. Wrzucasz skrzynki od kolegi dj-mati i słuchasz czy Ci to pasuje u ciebie.

Skomentuj

Co do pytań powyżej -auto to opel omega b sedan.Obecnie woziłem w bagażniku gdn 20/80/2 br i powiem że nie było problemu z przebiciem sie przez siedzenia i basik bardzo ładny i głęboki.Ale Czesto musze coś wozic w bagażniku więc wpadłem na taki pomysł z tymi głośniczkami w półce.Wzmacniacz to carpower power 4/400
                        Jakby był ktoś kto może porównać mojego tonsila z stx 17-200-8sw mimo ,że różnią się średnicą to byłbym wdzieczny:)

Skomentuj

Jakby był ktoś kto może porównać mojego tonsila z stx 17-200-8sw mimo ,że różnią się średnicą to byłbym wdzieczny:)
                          Poczytaj posty DJ-mati w innym wątku. Porównywał chyba właśnie te 2 głośniki. STX został, a tonsil wylądował na allegro :P

Skomentuj

Chyba się skusze na te gdny 17sw.Czytałem wypowiedz Dj mati i pisałem mu o odsłuch u niego ale jeszcze nie odpisał.Jak nie odpowie to chyba i tak kupie w ciemno i sprubuje co z tego wyniknie:)Jak sie sprawdzą to zostaną w aucie a jak nie to gdn 20/80/2 wróci do auta a stxy uzupełnią moje monitorki na stx 14-100-8scx+yamaha A-520

[ Dodano: 2010-05-17, 21:48 ]
                            Poprosze moderatora aby zmienił tytuł na gdn 17-200-8SW w sedanie, bo żle go podpisał wycinając z innego tematu jeśli to nie problem:)

Skomentuj

a wiec na początek Siemanko Panowie :) widzę ,że niektórzy pamiętają o moich wypowiedziach i mnie wspominają z czego się cieszę hehe nie chce mi się cytować więc po przeczytaniu odpowiem na niektóre pytania i zagadkowe wypowiedzi , po pierwsze mam pytanie do autora jak dokładniej chcesz to zrobić bo sam nie wiem czy dobrze rozumiem - wbudowac 2 sztuki 17sw w pólce a od strony bagarznika do półki przymontowac "paczki" aby zaoszczedzic miejsce bagarznika ? co do pytania o tonsila do stx 17sw powiem tak jak w kilku juz tematach ;] tonsil 100w 2 cewkowy wymieka przy stx 17sw nawet przy tym samym napedzie ktory jest jak wiadomo nieco zaslaby dla stxa a tonsila wysterowywal teoretycznie w 100% aczkolwiek bez jakiejs specjalnej kontroli nad nim z braku nadwyżki mocy panela , co wiecej... fakt tonsil gral nieco glosniej ale stx gra ladniej czysciej glebiej przyjemniej milej dla ucha ..nie wiem co wiecej mozna napisac na temat basu po pewnym czasie jak dobudowalem drugą skrzynke i podlaczylem obie pod ten sam panel (100W 4R) było znaaaaaacznie lepiej i w zasadzie wiecej juz nie chcialem a szczerze to na tyle nawet nie liczylem z takich malutkich glosniczkow...serio , no a ostatnimi czasy jak przyszedl mi panel z prawdziwego zdarzenia o mocy 450W 4R to poprostu od godziny 20 wylaczam suby bo jest prze... nawet ustawiajac na minimum bas jest potężny mega głęboki i naprawde ładnie przedziera sie przez sciany ;/ czego mama nie lubi... no ale nie o tym ... co do odsłuchu to jak najbardziej mieszkam w gliwicach obecnie mam troche zajec i kalendarz nieco zapchany organizacją imprez ale dla chetnych mysle ze jak najbardziej jakis czas na maly test chyba by sie znalazl wiec prosze pisac...sam chetnie porownam to do innych konstrukcji badz poprostu "dam posluchac' jak cos pomieszalem badz napisalem niezrozumiale i gdzieniegdzie bez pl znakow przecinkow itp to sory ale od kilku dobrych godzin nie spalem wiec chyba na t juz czas DOBRANOC :)

aaa zapomnialem dodać oczywiście po odluchu ww tonsli oraz ww stx na ww wzmacniaczu 100W rms (4R) powtarzam 4R :) odrazu wiedziałem ,że tonsil idzie na alegro:) pozdro

Skomentuj

Dj-mati dobrze zrozumiałeś dokładnie tak chcę je zabudować tak jak napisałeś,żeby bagażnika zaoszczędzić:) tymbardziej ,że jest w nim butla z gazem:)Co do odsłuchu zgadamy się na priv.Dzieki za wypowiedzi.

Skomentuj

noo więc bardzo mądre i ergonomiczne wyjście a skrzynka jak skrzynka będzie dobrze dobrana to i dobrze zagra ale jak przetrzesiesz forum to sporo osob pozwracało te głośniczki niewiedzieć czemu... jedno jest pewne do malego zestawu komputerowego bądz małego KD to to nie jest :)

Skomentuj

17 SW zamówione.Zobaczymy co umieją te potworki :twisted:

Skomentuj

no i tak ma byc :grin: , będą robić dobrą robote....zapewniam : )

Skomentuj

No to przyszły głośniczki dwie sztuki.Same głośniki zapakowane w swoich osobnych pudełkach ale bez żadnych dystansów na membranę jeden ma nawet zdeformowaną gumę zawieszenia mam nadzieje że to wróci do normalnego stanu.Trzeba opinkolić panów z STX za pakowanie. Pierwsze podłączenie i pruba - po podaniu paru watów ładnie sie rusza,a przy większej mocy słychać stukanie "tak jakby gwoździem o szklankę stuknąć"
                                        Ale okaże się gdy odpowiednio je zaaplikuje do skrzynki br.
                                        Teraz mam pytanie do dj-mati jaką pojemność dałeś do dwóch i jaką szczelinę otworu br zrobiłeś - wymiary i ile Hz strojenie?

Głośniki połączę równolegle na 4 Ohm i do pierwszych prób użyje holtona 200
                                        A w aucie będą grać na cp power 4/400 w mostku 320 RMS @4 Ohm

[ Dodano: 2010-05-25, 12:54 ]
                                        Pierwsze testy wykonane.Próba pierwsza odbyła się na jednym głośniku w skrzyni 8 litrów br szczelinowy o wymiarach 1,5 cm na 4 cm i długości 12,5 cm co według winisd daje strojenie na około 39 Hz. Odsłuch na CP 4/400 w mostku 320W RMS 4 Ohm co daje około 160W przy 8 Ohm. Więc pierwsza piosenka głośność 1/3 i skok membrany głośnika duży i w miarę ładny bas. Testowałem różne piosenki i wniosek taki że 17 SW potrafi zagrać basem szybkim i nie za głębokim ,ale i potrafi też bardzo nisko zejść gdy trzeba. Na 1/2 głosu jest już głośniej i mocniej bije bas ,ale gdy daje więcej i skok jest większy niż około 5 mm zaczyna bić membrana znaczy tak stukać dziwnie.Trochę się rozczarowałem tym,ale miałem drugi głośnik więc znalazłem moją starą skrzynkę,która gdzieś tam leżała i okazało się że ma 15,5 litra.Wrzuciłem to do winisd i wyszło dość znośnie do pary gdnów.Otwór BR zrobiłem taki sam tylko długość zmniejszyłem do 5,5cm na 39 Hz i połączyłem głośniki równolegle na 4 Ohm.Odsłuch - na tych samych piosenkach.Teraz jest już głośniej przy mniejszym wychyleniu głośników ,ale po przekroczeniu 1/2 głośności znów te stuki ehhh.
                                        Zamknąłem bagażnik i zacząłem regulować na wzmacniaczu i radiu tak aby subik się dopasował głośnością i basem do przednich głośników i wiecie co gra to nie źle ,ku mojemu zdziwieniu zaczęło to ładnie grać z miłym basem i miło do ucha.Podkręciłem suba i zaczęło to naprawdę łupać z wykopem i nie słychać tego stukania i świstu membran a wychylenie głośników znacznie wzrosło bo aż około 10 mm przy 3/4 głosu.W aucie jest basu dużo,nie męczy ucha takim głębokim zamulonym basem tylko szybkim z uderzeniem :twisted: a na powolnych kawałkach
                                        schodzi nisko i można go poczuć na plecach.To by było na tyle. A z zabudowy w tylną półkę rezygnuje z powodu tych stukających membran.Skrzynka zostaje w bagażniku.
                                        Jestem zadowolony z dźwięku i małej skrzynki 15,5 litra a przedtem 31 litrów.Pozdrawiam i przepraszam za błędy w pisowni:)

[ Dodano: 2010-05-25, 13:04 ]
                                        Zapomniałem napisać,że przy zwiększeniu głośności powyżej 1/2 jest to stukanie membran ale w środku auta tego nie słychać,tylko jak się otworzy bagażnik więc do KD ich nie polecam, jak już tylko do bagażnika.Chyba,że z czasem zawieszenie się wyrusza
                                        i przestanie stukać.
                                        Pytania i uwagi mile widziane.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X