Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pseudofabryczny subwoofer do Renault 19 - 16,5 cm?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pseudofabryczny subwoofer do Renault 19 - 16,5 cm?

Witam,

Na początek opis co już jest:
    Radio: Pioneer KEH-M8300RDS 4x13W/ 4x25W Max + 1x wyjście liniowe 500mV + CDX-M30 xD

Przód:
    Fabryczne tweetery Renault w desce rozdzielczej + Pioneer TS-G1630 + zwrotnice Velocity VX-170

Wzmacniacz:
    Pioneer GM-120 (lata 80 xD ) - chyba podwójne mono 60+60 w maksie, 35 ciągłej na kanał w sinusie.

ogólnie sprzęt "z epoki" i takie było w sumie założenie przy kompletowaniu :P Miało być "fabrycznie" i "z czasów" samochodu, żeby nie kuło niebieskimi delfinami czy czym tam :)
    Gra ładnie. Ciepło, z charakterystycznym pioneerowym basem - relatywnie nie za mocnym i głębokim, ale za to precyzyjnym.
    Zestaw na razie spisuje się ok - jest właśnie to czego szukałem - w miarę dynamicznie i wszystko słychać co się dzieje w muzyce:)

Teraz naszedł mnie taki pomysł, i zanim zacznę babrać w samochodzie, chcę się dowiedzieć czy wogóle moja praca miałaby jakikolwiek sens :P

W R19, w lewym i prawym nadkolu, pod tapicerką (szmatką filcową) są dosyć spore przestrzenie pomiędzy wzmocnieniami a poszyciem błotnika. ma to mniej więcej taki kształt ( | -czyli z lewej mamy wyprofilowane poszycie blotnika, a z prawej, pionowoe wzmocnienie pod półkę, plastiki itp.Miejsca z jednej strony jest tak Π*oko na 2 zmieniarki takie jak mam czyli rozmiarów kartki A4 i z 10cm na grubość czyli: 2x 7,2l (30*24*10/1000).

Plan jest taki, ażeby tam upchnąć siakiegoś suba, raczej w zamkniętej obudowie, na bazie jednego albo 2 głosników 16,5 cm.
    Mam takie 2 z fabrycznej instalacji Renault, papierzaki, z dużym skokiem i ładnie wyciągające basy (na powyższym w opisie wzmaku).

Czy taka pojemność (~15l na 2 lub 1 głośnik) mi wystarczy?
    Czy brak znajomości paramterów głośników bardzo istotnie mi przeszkodzi?
    Jak duża powinna być pojemność skrzyni dla głośnika 16,5 - jeżeli nie znam parametrów? :P
    Czy 2 głośniki zagrają dużo lepiej od 1?
    Czy jako ścianki mogę wykorzystać poszycie (po wygłuszeniu oczywiście) błotnika?
    Czy wzmacniacz ~30W Max (pioneer GM-43A - działa jako wzmak, ale także jako booster) da się do tego wykorzystać? - ewentualnie ten 2xmono 60+60?
    (czekam na koniec aukcji z GM-3000 do napędzania reszty - więc staruch będzie dostępny)

Z góry piszę - nie oczekuję super ciśnienia i jakiegoś giga wydymania dachu - chodzi bardziej o podkreślenie żeby odciążyć przód - KLUCZOWE jest właśnie schowanie tego w sprytnym miejscu żeby sprawiało wrażenie fabrycznego audio :)
    Ew. jakiep przetworniki możecie polecić - z góry uprzedzam i powtórze- skrzynka/tuba w bagażniku nie wchodzi w rachubę...

Z góry dzięki za pomoc!

Zamieszczone przez Michor
    Czy taka pojemność (~15l na 2 lub 1 głośnik) mi wystarczy?
    starczy ci nawet na samochodowe 10"
    ale tak realnie to calkiem sporo 8" tam wsadzisz

no ale bez mocnego wzmacniacza sie nie obejdzie :???:

Czy brak znajomości paramterów głośników bardzo istotnie mi przeszkodzi?
    Jak duża powinna być pojemność skrzyni dla głośnika 16,5 - jeżeli nie znam parametrów?
    wsadz do tego co masz i sluchaj. jak sie podoba to zostaw

Czy 2 głośniki zagrają dużo lepiej od 1?
    glosniej. wiecej basu. ale nie nizej

Czy jako ścianki mogę wykorzystać poszycie (po wygłuszeniu oczywiście) błotnika?
    jak bedzie szczelne to tak

Czy wzmacniacz ~30W Max (pioneer GM-43A - działa jako wzmak, ale także jako booster) da się do tego wykorzystać? - ewentualnie ten 2xmono 60+60?
    (czekam na koniec aukcji z GM-3000 do napędzania reszty - więc staruch będzie dostępny)
    oj ciezko :P

Skomentuj

nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.

Subik powstał (przepraszam za balagan w bagażniku):

fakt - na razie jest mało wyględny :P - maskownice juz są, na razie pomalowany szprajem na czarno...

Najpierw grał na jensenie mercury *niby* 100W w mostku i było fajnie :)

Potem trafił mi się pierwszy w miarę porządny (chyba) klocek do audio - ESX Vision V504.
      Tutaj po podłączeniu wyszły wszelkie braki mojego zestawu :P

Ale i tak jest lepiej niż było na jensenie/pionieerze.

W każdym razie mam 2 pytania:
      1) jakie głośniki mógłbym tam włożyć żeby mnie się nie zapychała skrzynia?:) przy głośnym słuchaniu, potrafi już podziękować - pionieery TS-G1603 - chyba 30W rms, połączone szeregowo, nie potrafią znieść tych 140W z Esx'a :/
      STX? widziałem mają takie fajne 16 (chyba 8omowe) w ofercie.

2) czy ten ESX to dobry szprzecior i czy warto go trzymać i napędzać tak jak jest? w sensie przód na 2 kanałach - zwrotnica aktywna, ucięty na 60 Hz i sub w mostku, ucięty na jakieś 2paredziesiąt Hz (niestety - wydajność skrzyni przy niższym cięciu drastycznie spada :/ - ale to urok głośników). Czy szukać jakiejś 2 kanałówki do samego napędzania suba?

Mam jeszcze na stanie: Rzeczonego pioneera (ostatnio dym z niego poszedł :P), i BQA 208.

Czy może warto lekko przekonstruować skrzynę i wrzucić 8 cali?

[ Dodano: 2010-07-30, 11:10 ]
      nie mogę edytować:/

GDN 17-100-8 SC coś takiego np?

2 sztuki w skrzynkę.

Skomentuj

Pchać 2 głośniki mija się z celem. 17SC midbasy a nie głośniki subwooferowe. Po to masz za 59zł 17-200 SW, 50Hz w 7 litrach i 35Hz w chyba 15 litrach. Sam się nad nim zastanawiam bo mam w domu STX 22-120-4-SS i szkoda żeby leżał.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

popitoliło misie.

Fakt - nie zauwazylem na tej aukcji. Chodzilo mi własnie o Sw.

1 wystarczy czy dawać 2?

Skrzynia ma właśnie ~15l i pytanie - czy jeden wystarczy z głośnością.

Esx ma ok 140 W RMS w mostku na 4 omy.

Skomentuj

Osobiście uważam, że jeden w zupełności wystarczy nawet do umiarkowanie głośnego słuchania. Co innego jak ktoś wyposażony w tylko 2 szare komórki lubi doznać olśnienia i łupie bezmyślnie licząc, że spotkają się na dnie czaszki... wtedy idą w ruch wiadra po 30-40cm i moce liczone w kilowatach.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

znam takich.

Kumpel z klubu ma suba na cały bagażnik i ostatnio popsul lutownice.
              Polozył na klapie, odpalił radio i lutownicy się podskoczylo i spadła na ziemię :P

Chwiali się że wyciągnął 147db.

Jak pewnie zauważyłeś, skrzynka zdecydowanie nie jest z tego typu rozwiązań :P

Dzięki za opinie i pomoc :) jade kupic ten głośnik i płyte żeby nową czołową do skrzynki zrobić :)

[ Dodano: 2010-07-30, 15:20 ]
              A co myślicie o tym ESX Vision V504?

Gdzieś wyszperane w sieci że to porządny w miarę sprzęt...
              kosztował mnie 70 pln całe...

Skomentuj

Czaruję...
              X