Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mieszanie firm/sprzętu - wolna dyskujsa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mieszanie firm/sprzętu - wolna dyskujsa

Tak jak w temacie.

z czystej ciekawości i chęci pogłębienia mojej wiedzy, szukam opinii ludzi ogarniętych w temacie.

Czy robienie całego audio w samochodzie pod tytułem jednej firmy ma sens?
    Czy mieszanie daje lepsze efekty?
    Jak z brzmieniem?

miałem obecnie całe audio w samochodzie na podzespołach pioneera (radio, wzmak, głosniki) , a teraz będę miał nowe radio Blaupunkta i jak to tak? :)

Pytanie w zasadzie z tego problemu się wywodzi :)

(wiem ze Pioneer to nie szczyt jakości - ale jakaś już jest, moim zdaniem w miarę porządna- szczególnie jeżeli to starszy sprzęt :) )

Czekam na opinie :)

Czy robienie całego audio w samochodzie pod tytułem jednej firmy ma sens?
    Robisz democar czy audio dla siebie?

Czy mieszanie daje lepsze efekty?
    Umiejętny dobór sprzętu da na pewno lepsze efekty

Zamieszczone przez Michor
    Jak z brzmieniem?
    Znając trochę sprzętu, łatwiej jest dobrać sprzęt, który ze sobą zagra i nie będzie się gryzł.

Skomentuj

Robię auto dla siebie :)

Bardziej mi zależy na jakości/dynamice brzmienia niż na jakimś super ciśnieniu, a chciałbym żeby audio wyglądało jak najbardziej seryjnie :)

Kwestia jest taka, że mając już kilka komponentów, zastanawiam się czy to ma sens - ciągnięcie instalacji na pomieszanym sprzęcie... zawsze wydawało mi sie że jak się zrobi z jednej parafii, to jest bezpieczniej :P

Wiadomo, pioneer ma charakterystyczne brzmienie, blaupunkt trochę inne itp itd... i teraz ostatnio padł mi radiootwarzacz pioneera, w miarę porządny:P KEH-M8300RDS z bodajże 1994 czy 1996r, który zostanie zastąpiony fabrycznym blaupunktem Renault G5 (RDS, obsługa fabrycznego pilota, obsługa zmieniarki, brak wyjść liniowych )
      do tego właśnie reszta: wzmacniacz, głośniki -są pioneera... i się zastanawiam czy to ma prawo zagrać czy nie ....

Skomentuj

i się zastanawiam czy to ma prawo zagrać czy nie ....
        Jak najbardziej ma to prawo zagrać, ale czy to co osiągniesz będzie tobie odpowiadać, to już inna sprawa.

Skomentuj

A co myslicie o starym sprzęcie?

Jest lepszy/inny/gorszy od nowego?

ja jakoś mam wrażenie że kiedyś nie oszczędzano i lepiej robili...

Skomentuj

Dobrym przykładem są stare wzmacniacze firmy Sony. Stare serie XM to dobre wzmaki, a nowe xplody to już chińszczyzna.

Skomentuj

zawsze wydawało mi sie że jak się zrobi z jednej parafii, to jest bezpieczniej
              to nie ma znaczenia
              caly sprzet audio (chyba poza zmieniarkami i i-podem) jest na standardowych sygnalach i wszystko mozna ze soba laczyc nie zaleznie od marki czy producenta

druga sprawa to to ze jedna firma produkuje ten sam sprzet z roznym logo :P

ja jakoś mam wrażenie że kiedyś nie oszczędzano i lepiej robili...
              tutaj sie zgodze.
              starszy sprzet ma np gorsze pasmo przenoszenia itp itd ale jego wykonanie bylo duzo lepsze. byly pelne dokmumentacje i ewentualne naprawy byly przyjemnoscia

ale to tez nie regula - niektore nowe sa lepsze

Skomentuj

-NEW!! pytanie o sprzęt pioneera!

ok :) dzięki za odpowiedzi :)

Mam nowe pytanie powiązane z tematem w sumie...

Jak to zycie pokazało mi znowu środkowy palec żartując sobie niemiłosiernie, jak pisałem w innym temacie, padł mój pioneer KEH-M8300.

Nieszczery uśmiech życia podrzucil mi fabrycznego Blaupunkta Renault G5 z pilotem pod kierownicę za śmieszne pieniądze -długo się nie zastanawiałem bo w sumie porządne radio, ma obsługę zmieniarki i pilota pod kierownicę - a pomyslalem że liniówki sam sobie dorobię/dolutuję. No i zadowolony byłem do dzisiaj (jeszcze nawet paczka z blaupunktem nie przyszła i nie zawitał w samochodzie).

mam możliwość kupienia za 150 PLN taki mianowicie zestaw:
                1) Pioneer KEX-M900 - deck kasetowy z wbudowanym DSP
                2) CDX-M100 (zmieniarka - chyba 12 ale raczej 6 płyt)
                3) GM-2200 dual mono 130W+130W max

Nie mam za bardzo kasy (tzn mam mały budżet na suba do bagażnika + wygłuszenie drzwi) - i nie wiem czy poświęcać suba i wygłuszenie na rzecz tego cuda czy nie....

Jakieś opinie o tym deck'u?
                Warto?

Skomentuj

mam możliwość kupienia za 150 PLN taki mianowicie zestaw:
                  1) Pioneer KEX-M900 - deck kasetowy z wbudowanym DSP
                  2) CDX-M100 (zmieniarka - chyba 12 ale raczej 6 płyt)
                  3) GM-2200 dual mono 130W+130W max
                  na miescu czy allegro?
                  jak na mijescu to sprawdz czy wszysto dobrze dziala. jak dziala to mozesz sie skusic

Skomentuj

Czaruję...
                  X