Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o poradę dotyczącą głośnika niskotonowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o poradę dotyczącą głośnika niskotonowego

Witam,

chciałbym rozpocząć swoją przygodę z diy niestety jako żółtodziób na razie bazuje na gotowych projektach niestety trafiłem na pierwszą przeszkodę tzn głośnik który został użyty wyszedł z produkcji (tzn gdn 20/80/2) i szukam jego zamiennika.

Co do projektu jest to subwoofer aktywny oparty na TDA1562Q, umieszczony w tym momencie w skrzyni BR o pojemności 35 litrów (Wymiary wewnętrzne 250mm x 250mm x 550mm)

Zdaje sobie sprawę iż prawdopodobnie będzie trzeba przeprojektować skrzynię.
    Najbardziej w projekcie zależy mi, aby wykonać go samemu a nie kupić. Chciałbym usłyszeć efekty swojej pracy a nie tylko zobaczyć. (co do muzyki odsłuchiwanej drum and bass, breakcore ale też się trafi muzyka puszczana w radiu)

Pozdrawiam

post powinienes zamiesci w dziale Akustyka :wink:

Skomentuj

Witam jako zamiennik tonsila możesz zastosować stx gdn 22-140-8scx.A czy jest lepszy czy gorszy musisz sam posłuchać i ocenić:),bo tu na forum są zdania podzielone.Kompromisem jest cena stxa bo jest tańszy a prawie tak dobry jak tonsil,a może i lepszy dla niektórych.Osobiście go nie słyszałem ale można tu poczytać o nim na forum.Pozdrawiam :mrgreen:

Skomentuj

Co do działu to przepraszam jak widać to był mój pierwszy post...

A co do głośnika to dziękuje za szybką odpowiedź. Rzuciłem hasło na google i rzeczywiście opinie ma nie najgorsze domyślam się że w tej grupie cenowej nie ma co oczekiwać cudów.

Pozdrawiam

Skomentuj

skate353, proponuje poszukac innego projektu bo to co masz zamiar zrobic to strata kasy i czasu... mowa glownie o wzmacniaczu a nie o glosniku

Skomentuj

wiem że wzmacniacz nie jest najwyższych lotów nie ukrywam, że zależy mi na niskobudżetowym projekcie... Wychodzę z założenia iż jeżeli skonstruuje budę i będę miał głośnik będzie łatwiej wsadzić póżniej tam porządniejszy wzmacniacz.
            Jeżeli się mylę proszę o poprawienie mnie i sensowną propozycję jaki wzmacniacz można było by tam wsadzić.

aby było łatwiej osądzić czy do czegokolwiek się nadaje ten projekt załączę link mam nadzieje że nikogo nie urażę...

projekt wzmacniacza
            projekt subwoofera

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez skate353
              wiem że wzmacniacz nie jest najwyższych lotów nie ukrywam, że zależy mi na niskobudżetowym projekcie...
              Zamieszczone przez skate353
              Jeżeli się mylę proszę o poprawienie mnie i sensowną propozycję jaki wzmacniacz można było by tam wsadzić.
              tak, myslisz sie
              ten wzmacniacz wcale nie jest niskobudzetowy!

niestety taniej (i szybicej i latwiej i praktyczniej) bedzie kupic uzywany wzmacniacz i napedzic nim jakis lepszy glosnik - no i raczej 4ohm

Zamieszczone przez emil007
              post powinienes zamiesci w dziale Akustyka
              nie wiem po co przenosiliscie temat skoro tyczyl sie on car audio bo przeciez skate353, chcesz to zamontowac w samochodzie?

Skomentuj

tak, myslisz sie
                ten wzmacniacz wcale nie jest niskobudzetowy!
                rozumiem że chodziło, o to że się mylę
                wstępnie przeliczając układ to koszty rzędu 40-50 zł

Co do głośnika wiem, że powinna być 4 ohm autor ręczy że 8 ohm też powinna dobrze zagrać...

Jeśli używka to jakie wzmacniacze brać pod uwagę? Niestety nie mam doświadczenia pod tymi względami dlatego na razie truje mam nadzieję że kiedyś będę sam w stanie komuś doradzić...
                Wiem, wiem że tematy były wałkowane X razy, ale jak to w życiu bywa. Nie wszystkie te wzmacniacze można dostać na bieżąco na allegro...

A projekt oczywiście do auta...

[/quote]

Skomentuj

skate353, zacznij poszukiwania od blaupunktow lub nawet mivoc (raveland)
                  za wzmacniacz 4 kanalowy zaplacisz 100-150zl (a da sie i taniej)
                  ale za to bedziesz mial 4x50-70w co da w mostku do 200w na glosnik
                  daje to duzo wieksze mozliwosci i w budowie systemu w samochodzie i w doborze glosnikow...
                  no i sa bardziej bezawaryjne

Skomentuj

Witam

po wybiciu mi z głowy pomysłu na tamten wzmacniacz aktywny, zabrałem się do szukania wzmacniacza oczywiście bez większej wiedzy pod wpływem alkoholu a także chęci wzięcia w licytacji. Wylicytowałem wzmacniacz interconti car hifi PA 5830R na obudowie podane 400 W. Niby czterokanałowy (z tego co się orientuje realnie są to 2 kanały tylko rozdzielone na 4 głośniki? proszę o naprostowanie mnie)

Wiem że ten wzmacniacz swój wiek ale mam nadzieje że da radę coś jeszcze napędzić.
                    I teraz jest pytanie jaki niedrogi a w miarę dobry głośnik by przyzwoicie z tym zagrał (oczywiście dalej chodzi mi o niskotonowy do subwoofera) założenia nie uległy zmianie.

Skomentuj

skate353, Niedrogi ? podaj cene

Skomentuj

sam głośnik do 120 zł

pozdrawiam

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item1060539496...hq25030ii.html 10" mivoc HQ25030II
                          http://www.allegro.pl/item1054937756...9300_400w.html czesto polecany GMS 9300
                          http://www.allegro.pl/item1048109332...w_polecam.html tanie alphardy CW802CX. Żadna rewelacja ale znosne i tanie
                          http://www.allegro.pl/item1060721380...ass_200mm.html canton W22.20 - kulturka i latwo napedzic
                          no chyba ze ma byc nowy?

Żeby mod musiał moda poprawiać
                          Podpisujcie linki nazwami modeli w miarę możliwości(w tym przypadku dało się każdy głośnik). Cursor

Skomentuj

Właśnie jak to jest z tymi używkami?
                            Kupować w ciemno bez obaw czy może się okazać że głośnik swoje przeżył i nadaje się już tylko do regeneracji?
                            Da radę znaleźć nowy przyzwoity za tą cenę?
                            I na koniec zapoznałem się ze wszystkimi głośnikami odrzuciłem tylko alphard'a ze względu na niezbyt dobrą opinie...

Wszystko to aukcję którego najbardziej opłaca się licytować?

Skomentuj

z uzywek bralbym mivoca
                              GMS jest nowy...
                              nowe i tanie bylyby STXy ale nie ma nic ciekawego za taka kase i pod ten wzmacniacz

Skomentuj

dzięki za odpowiedź zacząłem licytować mivoca zobaczymy jak pójdzie..

[ Dodano: 2010-05-31, 22:41 ]
                                Niestety nie mogłem już edytować postu powyżej, a zastanawiam się nad kablami do wzmacniacza wzmacniacz "interconti car hifi PA 5830R na obudowie podane 400 W" poczytałem i zdaję sobie sprawę że występuje zależność im lepsze kable tym lepsza jakość lecz chciałbym to jakoś wypośrodkować:

znalazłem wiele kabli domyślam się, że kabli typu peiying czy voicekraft nie powinnienem brać pod uwagę dlatego zacząłem się zastanawiać nad:

http://allegro.pl/item1050735319_zes...iacza_hit.html - zestaw kabli do wzmacniacza zasilający ma przekrój 20 mm

http://allegro.pl/item1034553704_kab..._sklep_fv.html - zestaw kabli do wzmacniacza zasilający ma przekrój 10 mm

a może jakieś inne zależy mi na zbiciu kosztów

[ Dodano: 2010-06-13, 18:24 ]
                                Szkoda że nikt nie raczył odpowiedzieć, ale trudno wybrałem pierwszą pozycję czyli 20 mm kabla zasilającego. Dostałem już mivoca HQ 25030-II na głośniku mam parametry 4 ohm, 22-22000 Hz, 91 DB, 300/1200W MAX/RMS
                                Wydaje mi się że to troche za mało parametrów do WinISD, poszukałem trochę wujkiem google i za dużo nie znalazłem. Ma ktoś dane techniczne tego głośnika?
                                Albo może podpowiedzieć jak zestroić budę dla tego głośnika? (ile litrów, jaki BR)

Skomentuj

Czaruję...