Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzask przy wyłączaniu radia - jak temu zaradzić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trzask przy wyłączaniu radia - jak temu zaradzić?

Witam
    Mam taki problem. Posiadam wzmacniacz SIGNAT ROC1 i radyjko JVC KD-SH9101 i teraz przy wyłączaniu sprzętu słychać takie PUK z głośników, taki trzask nie wiem jak to opisać. Mam wrażenie, że przy załączaniu też coś takiego słychać, tylko znacznie cichsze. Wcześniej miałem inny identyczny wzmacniacz, który niestety się spalił. Występowało w nim to samo zjawisko, mogło być tylko spotęgowane uszkodzeniem masy RCA, które w nim występowało. Coś ciężko mi uwierzyć, że wzmak signata ma taki feler w standardzie. Ten wzmak co mam teraz na 100% nie był naprawiany. Zastanawiam się, czy to nie mogłaby być przypadkiem wina radia, ponieważ to puknięcie występuje dokładnie w momencie wygaszania wiświetlacza. Nie mam innego radia na sprawdzenie, więc trudno powiedzieć.
    Zastanawiam się tylko, czy istnieje może jakiś sposób, dzięki któremu mógłbym się tego pozbyć? No denerwuje mnie to trochę nie powiem. Może są jakieś triki, które można by zastosować w połączeniach kablowych? Poradźcie coś. Jakby jakieś info było potrzebne to piszcie

możesz podłączyć głośniki przez przekaźniki sterowane z remote. Te trzaski zapewne powodowane są przez rozładowujące się kondensatory (?). Przekaźniki szybko odłączą głośniki i nie będziesz słyszał żadnych trzasków.

Skomentuj

Mądrego zawsze warto posłuchać :) zrobię tak i zobaczymy co z tego wyjdzie.Ciekaw jestem, czy to zda egzamin

Skomentuj

och tam zaraz mądrego. Sam wykorzystuje przekaźniki do sterowania sygnałem (sygnał z radia lub wzmacniacza do jednej pary głośników) w celu zmniejszenia poboru prądu.

Pamiętaj o zakupie mocniejszych przekaźników żeby ci się przypadkiem nie zespawały :P
        Daj znać czy się udało

Skomentuj

Przecież w każdym normalnym wzmacniaczu CA na wyjściu jest przekaźnik i załącza głośniki po chwili od włączenia dopiero po ustabilizowaniu się w nim stanów nieustalonych.
          Jak problemu szykałbym najpierw w masie RCA radia, a dokładnie jej braku...

Skomentuj

bredzisz. Przez moje ręce przewinęły się 4 wzmacniacze, poczynając od takiego za 100zł a skończywszy na egzemplarzu za 750zł. Żaden nie miał przekaźnika, więc posiadanie miękiego startu głośników nie jest normą.

Skomentuj

Przez moje ręce przewinęło się kilkanaście wzmacniaczy i wszystkie miały przekaźniki, stąd moja opinia. Widocznie takiego pecha miałem, że nie trafiłem na żaden bez przekaźnika :roll:
              Ten Signat faktycznie nie ma przekaźników, ale i tak sprawdziłbym na początek masę.

Skomentuj

Czaruję...
              X