Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ciężki orzech do zgryzienia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ciężki orzech do zgryzienia

Witam
    Znajomy poprosił mnie o pomoc w przerobieniu jego audio. Ma on duże, stare volvo w kombi i sytuacja wygląda tak:
    - radio kenwooda jakieś biedne, ale wystarczy
    - przednie drzwi głośniki blaupunkta wspólosiowe z serii "pożal się boże" 130mm
    - tylne drzwi - no name 165mm
    - wzmacniacz RTO sx7500

kolega chce tanim kosztem uzyskac trochę basu. Wzmacniacz nie jest podłączony i to zadanie będzie należało do mnie. Zastanawiają mnie dwie rzeczy. Po pierwsze czy jeśli spiął bym głośniki w drzwiach np. lewy przód z tyłem i prawy przód z tyłem i podłączył to pod front na wzmacniaczu to czy wzmak to wytrzyma? Teoretycznie zrobi się jakieś 2,5 ohma na kanał. Ale za to głośniki słabe i wzmak by się nie męczył. Jak myślicie można tak podłączyć?

Druga sprawa to muszę coś wybrać, co by niskie tony przenosiło. Jak już mówiłem gościu szału się nie spodziewa, ale chodzi o to, żeby jak najniższym kosztem coś polepszyć. Myślałem, że typowa skrzynka słabo się spisze, ponieważ będzie dziura między średnimi, a niskimi częstotliwościami przy takich marnych głośnikach w drzwiach. Myślałem, czy nie warto by było wrzucić dwa takie głośniczki:
    http://stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html
    Ponoć dobrze się spisują w 5L BR. I jakby mu takie dwa zainstalować (najbardziej by mu pasowało z tyłu na półce porobić skrzynki, choć nie wiem czy warto tak robić). Doradźcie coś proszę jestem otwarty na wszelkie propozycje. Cięcie i powiększanie otworów w drzwiach nie wchodzi w grę.

Ja bym te blaupunkty wywalił bo jeśli pod wzmaka to się nie nadają.
    Wpakować na przód jakie 165mm np helixa, to pod wzmaka a tylne pod radio,
    i jeśli to wzmak 4 kanałowy z możliwością mostkowania to 3 i 4 kanał mostek i do suba.
    Ale w ostateczności sub.
    Wytłumisz drzwi na przodzie i starczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart2111
      Wpakować na przód jakie 165mm np helixa, to pod wzmaka a tylne pod radio,
      z przednim zetawem to sie zgadzam ale tylnych drzwi nie podlaczaj bo to psuje scene dobry zestaw przedni i dobry sub skoro to kombi auto i bedzie git lepiej wydac na wygłuszenie przenich drzwi niz mątowac głosniki w tylnych drzwiach :wink:
      co do suba to lepiej dołzyc 30zł i kupic jednego takiego GDN-30-500-2x4-AA :smile:

Skomentuj

Chodzi o to, że z przodu jest 130mm i nie mogę tego ciąć. Niestety musi być jak jest. Zastanawiam się tylko coś dać co nie produkuje dużo basu, tylko dopełnia pasmo przednich głośników. Mam jeszcze dwa midy na stanie hertz DV 165 i mógłbym mu je wpakować na tylne drzwi. Tyle, że wygłuszanie drzwi nie wchodzi w grę. Do tego coś jakąś małą skrzyneczkę, która będzie tania, mała i dopełniała pasmo 50-60hz. Doradzicie coś?

Skomentuj

jak chodzi o 130mm to takie polece TONSIL GDN 13/40/2 ale nadal wydaje mi sie ze jak zrobisz suba na takim STX GDN-17-200-8-SW to za duzo basu nie bedzie bo skoro auto to kombi to raczej bas sie nie przebije do srodka auta :wink:

Skomentuj

Właśnie jestem w posiadaniu 17-200-8 sw i polecam ci zrobic sub na dwóch głośnikach bo jeden na 100% będzie za mało w kombi:) Jak co to zapraszam do mojego tematu skrzynkę mam już zrobioną z br szczelinowym.Już wkrótce zapodam fotki i wymiary klocka :)

Skomentuj

to jest kombi a na front bez przeróbek nie wchodzi nic inne niz 13cm.
              Ja bym poszukał jakichś dobrych "firmowych" współosiowych i dołożył wzmacniacz 4ch.
              Do tego nie
              Zamieszczone przez emil007
              STX GDN-17-200-8-SW
              tylko raz a konkretnie aa lub ap bo kasa ta sama a zejście i uderzenie zupełnie inne.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No więc powiedzcie mi, czy można tak zrobić:
                chciałbym podłączyć pod wzmaka głośniki w drzwiach i zmontować mu jakąś małą skrzyneczkę. Zastanawiam się, czy nie wrzucić mu hertza dv165 w tylne drzwi (z przodu musiałbym ciąć a tego nie mogę zrobić) bez wygłuszania drzwi. Do tego albo jakiś subik, który nie zagłuszałby tych głośniczków, tylko się jakoś dopasował. Możliwe, że założę mu zwrotnicę aktywną i będzie sobie regulował na bieżąco głośność basu pod kierownicą.

A jak jest z podłączaniem głośników równolegle? jeśli podłączę np. 2 głośniki z lewej strony auta to wyjdzie mi rezystancja 2ohm. Jeśli nie będzie watowania (myślę, że powyżej 50% to i tak się nie będzie dało słuchać) i bezpiecznik zamiast 30A dać 25A to powinien to wzmak wytrzymać? Teoretycznie jest stabilny do 2 ohm, ale wolę zapytać

Skomentuj

Ja cie nie rozumiem auto to volvo kombi czyli buda ogromna a ty to chcesz subem na 17cm nagłośnić? To nie maluch tu trzeba 30cm... kupuj STX AA kosztuje 150zł a zmiata konkurencje nową z przedziału 300zł, do tego daj nawet głupie helixy odseparowane na przód i walcz o ten wzmacniacz http://www.allegro.pl/item1063969867...odel_z700.html To co teraz ma w tym volvo sprzedaj to będzie na stx czy helixy...

Skomentuj

Pomyśl nad głośnikiem Audaxa z balledro.'

Łatwy do napędzenia no i gra

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
                      Ja cie nie rozumiem auto to volvo kombi czyli buda ogromna a ty to chcesz subem na 17cm nagłośnić? To nie maluch tu trzeba 30cm... kupuj STX AA kosztuje 150zł a zmiata konkurencje nową z przedziału 300zł, do tego daj nawet głupie helixy odseparowane na przód i walcz o ten wzmacniacz http://www.allegro.pl/item1063969867...odel_z700.html To co teraz ma w tym volvo sprzedaj to będzie na stx czy helixy...
                      Kolego zrozum mnie. Nie mogę przerabiać gościowi drzwi, żeby wsadzić tam 165. Nie jedną 17stką tylko dwiema. I pytam, czy to ma sens, ponieważ kupić suba, który będzie wymiatał basem to też mi się nie widzi, ponieważ będzie ogromna dziura między tym co z przodu, a subem z tyłu. Na pewno źle to będzie brzmiało. Jeśli o koszty idzie to nie mam wiele pieniędzy do wydania. No chcę gościowi coś pomóc, bo mnie męczy strasznie. Na szał nie liczy, głośno słuchał nie będzie, żeby było tylko lepiej niż jest
                      [ Dodano: 2010-06-12, 22:24 ]
                      Zamieszczone przez dan124
                      Pomyśl nad głośnikiem Audaxa z balledro.'

Łatwy do napędzenia no i gra
                      Na alledrogo widzę 4 głośniki. Możesz mi powiedzieć który konkretnie?

Skomentuj

Zamiast tego STX'a zainteresowałbym się jakąś 8" w używce. Skrzynka też zajmie niewiele, a jakiś bas z tego będzie.

Skomentuj

[ Dodano: 2010-06-14, 06:56 ]
                          Zamieszczone przez cursor
                          Zamiast tego STX'a zainteresowałbym się jakąś 8" w używce. Skrzynka też zajmie niewiele, a jakiś bas z tego będzie.
                          a podłączyłbyś takiego suba razem z shitem w drzwiach? Będzie przecież ogromna dziura w paśmie przenoszenia. Dlatego troszkę się boję suba z prawdziwego zdarzenia tam walnąć. No, ale jeśli mi tak tutaj doradzacie to poważnie rozważam i taką możliwość. Boję się tylko o efekt. Ja mam u siebie MDSa 08 i wiadomo co ten głośnik potrafi. W tym volvo to by zagłuszył kompletnie drzwiowe głośniki. Aż chyba z ciekawości sobie go podłącze. Przynajmniej będzie jakiś punkt odniesienia

Skomentuj

A kto Ci karze rozkręcać wzmacniacz na maks. M.in. od tego jest gain, żeby móc wyregulować sub względem przodu.

Co do zestawu przedniego, to kiedyś na allegro były zestawy VDO HPC1300 za 200zł. W wygłuszonych furtkach i dobrze zasilone, potrafią dorównać niejednej 6". Głośniki te to pochodna peerlesów HDS.

Skomentuj

Czaruję...
                            X