Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie sprzętu - jak lepiej?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie sprzętu - jak lepiej?

Witam,

Mam pytanie własnie takie jak w temacie :)

Najpierw wstęp:
    1) blaupunkt g5 Renault z 2 wyjściami liniowymi
    2) BQA 208 - 4x50W
    3) przód odseparowany - BP Vantage V6 Velocity + Fabryczne syki phillipsa/renault
    4) tył coś tam 13cm.

Własnie pytanie - bo teraz mam przód puszczony na pasywnych zwrotnicach z mojego starego Pioneera GM120, tyl z radia.

Jak podłączyć nowy sprzęt? zakupiłem zwrotnicę aktywną SoundWave EW100.

Ma 3 wejścia 2x front (niesumowany i sumowany z rear) + rear.
    Wyjścia? - standard - front, rear, sub.

Chodzi głównie o przód- czy zostawić pasywne zrwotnice i tylko odciąć dół, a tył puścić przez wzmacniacz?

Czy robić coś a'la bi amping czyli syki na jednym kanale wzmaka, woofery na drugim (wzmak 4 kanałowy) i olać pasywne zwrotnice, tyl zostaje z radia, skrzynka puszczona z wyjścia sub (ma swojego wzmaka)?

Nie wiem czy wystarczająco jasno się wyraziłem :P

Ja bym tam nie kombinował z "biampingiem". U siebie mam wyprowadzone normalnie na zwrotnice pasywne, a aktywna zwrotka służy m do obcinania dolnego pasma. Ta twoja opcja z biampingiem jakoś mi się nie widzi. Impedancja zastępcza by ci spadła do 2ohm jakbyś połączył głośniki równolegle na jednym kanale. Poza tym tracisz wtedy stereo. No i miałbyś problemy z wyregulowaniem zestawu. Ja bym na twoim miejscu na chwilę odłączył tył, przód pod wzmak i pasywne zwroty jak pan bóg przykazał i zobacz, czy nie będzie lepiej bez tych tylnych głośników.
    Nie wiesz czy w twoim subie jest wzmak? Tak trudno sprawdzić? Jeśli tak to wiadomo - 4 kanały wzmaka na głośniki w drzwiach i masz po problemie bez kombinowania. A jak nie i chcesz mieć koniecznie tylne głośniki to kup wzmaczka do suba. Drogo cię to raczej nie wyniesie

Skomentuj

hmmm się nie zrozumieliśmy.

Mam już 2 wzmacniacze:
      1) BQA 208 - 4x50 lub 2x100
      2) Pioneer GM120 - dual mono 60+60W.

Pioneer napędza skrzynkę - i taka zostanie jego rola.

Chodzi o przód, ew. tył ->

Zwrota Aktywna ma:
      1) wejście front cięte płynnie HPFw zakresie 640Hz-8000Hz
      lub
      2) wejście front cięte płynnie HPF w zakresie 64Hz-800Hz

3) wejście rear dzielone na:

3a) wyjście rear cięte płynnie HPF w zakresie 32Hz-400Hz
      3b) wyjście na suba cięte płynnie LPF w zakresie 32Hz-400Hz, podbicie, sumowanie kanałów, faza itp.

CZYLI wyjść zwrotnicy aktywnej mamy 3:

a) Front - jako opcja do wyboru: 1) lub 2)
      b) Rear jako 3a)
      c) subwoofer jako 3b)

Tak jak pisałem, subwoofer jest załatwiony i nas nie interesuje - tu wszystko jasne.
      Chodzi o przód + tył, czyli w sumie 4+2 głośniki na 4 kanały :P

I teraz:

1) Czy przód (na pasywnej zwrotnicy, odcięty z dołu np te 70-150 Hz - w zależności od cięcia suba) napędzać 2x100W z BQA a tył z radia?

2) Czy przód napędzać 4x50W z BQA (woofery na dwóch kanalach - jako np. rear, syki na drugich dwóch kanałach jako np. front) a tył z radia?

3) Czy przód na pasywnych napędzać dwoma kanałami (jako front z aktywnej zwrotnicy, ucięte jak w punkcie 1 + pasywna zwrotnica dla wooferów i tweeterów) a tył pozostałymi dwoma kanałami (jako rear z aktywnej zwrotnicy odcięte jakoś żeby dół nie zapychał niepotrzebnie bo to 13cm) , analogicznie jak podłącza się 4 głośniki do np. radia (LF,RF, RR,LR)

4) Czy może znowuż, syki jako front ze zwrotnicy aktywnej, ucięte na powiedzmy, 4000Hz jako 2x50W, woofery pożyczyć z sygnału subwoofera (zrobić rozgałęzienie Y za zwrotnicą aktywną z wyjścia na subwoofer) z LPF jako drugie 2x50W z BQA, tył z radia?

Skomentuj

Czaruję...
      X