Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

acces a1 + wzamcniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

acces a1 + wzamcniacz

Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum i w ca nie do końca zorientowany, tak więc mam parę pytań do bardziej doświadczonych kolegów. Z poprzedniego auta został mi zestaw audio w skład którego wchodzi:

-głośniki focal acces a1 165
    -wzmak caliber ca504
    -radio alpine cda 9847rb

W poprzednim aucie był do tego jeszcze podpięty sub na którego w nowym już nie bardzo znajdzie się miejsce. Mam pewien dylemat jak to wszystko podłączyć. Wzmak jest 4 kanałowy i najprawdopodobniej bedzie zasilał tylko focala więc zastanawiam się jak będzie lepiej czy:
    2x 2mostki czyli 2 mocniejsze kanały na prawo i lewo
    czy może
    tweetery osobno pod 2 kanały a woofery pod dwa pozostałe?
    czy to wogóle ma sens i uda się to wystroić?
    Z góry dziękuję za pomoc.

Jedno i drugie ma swoje zalety. W mostku głośniki dostaną więcej mocy. Natomiast w biamplingu(czyli pod 2 kanały woofery, pod pozostałe 2 tweetery), będziesz mógł wyregulować poziom tweetera względem woofera, a np. zmieniając radio na takie z korekcją czasową, będziesz mógł dla każdego głośnika osobno ustawić korekcję.

Z tym drugim rozwiązaniem może być kłopot, bo z tego co pamiętam zwrotnica z tego zestawu nie umożliwia biamplingu, a więc będzie trzeba zwrotnicę samemu rozdzielić

Skomentuj

zwrotnice rzeczywiście nie mają takiej opcji :(
      a filtrami na wzmacniaczu nie uda się zastąpić zwrotnicy?

I jeszcze jedno pytanie czy do pozostałych klocków ten wzmacniacz wogóle ma sens (chodzi o jakość calibra w porównaniu do reszty zestawu) czy lepiej może zamienić na coś 2ch ale za to z wyższej półki

Skomentuj

Nie miałem w ręku żadnego wzmacniacza tej firmy więc na ten temat się nie wypowiem.
        Zajrzyj na strefę car audio i sprawdź kiedy chłopaki mają następnego spota.
        Podjedź, może ktoś będzie mieć jakiś wzmacniacz luzem, przepniesz go do siebie i sam się przekonasz jaka jest różnica.

Skomentuj

PeterB, caliber to napewno nie audiofilski sprzęt, jednak jak byłeś dotąd zadowolony z niego możesz zostawić sobie.
          propozycja cursor, a też nie jest głupia i warto sobie podjechać, nawet jakby nikt nie miał wzmaka luzem, to bedzie napewno wystarczająco dużo chętnych co wyjmie swój

Skomentuj

Dzięki bardzo za podpowiedzi.
            A teraz pytanko z zupełnie innej beczki. Czy ktoś tu miał doczynienia i może się wypowiedzieć na temat subwoofer`ów 6" konkretnie chodzi mi o dwa modele
            -JL 6w3v3
            -u-d rm406sl
            i co waszym zdaniem lepiej zda egzamin czy użycie wszystkich kanałów wzmaka do napędzenia przedniego systemu czy 2 kanały poświęcic na małego suba. Zaznaczam że nie zależy mi żeby słyszała mnie cała wieś ale lubie czasem nie tylko usłyszeć ale i poczuć basik jednak jak już napisałem normalnej wielkości głośnik mi się nie zmieści, a to małe nie wiem czy zda egzamin zwłaszcza że autko to roadster który zazwyczaj jeździ bez dachu :)

Skomentuj

Daruj sobie 6" suba, jak już to lepiej iść w kierunku 8"

RM208SL mam, nie żałuje zakupu(przekonałem się co to warte), ale wiem, że nie kupię takiego więcej. Jak dla mnie ten głośnik jest przereklamowany. Gra "sztucznie".
              Bas który generuje mam wrażenie jakby był na chama podbity.

Hertz HS200 w tej samej skrzynce zagrał znacznie lepiej

Skomentuj

Podjedź na spota ( jak będzie )

powinna znaleźć się jakaś ósemka

zobaczysz czym się to je

Skomentuj

Czaruję...
                X