Witam,szukam osoby w Warszawie lub okolicach bliskich do wykonania pomiaru i zaprojektowania zwrotnic do zestawu GMS 1602,głośniki zamontowane,wygrzane.tani zestaw a więc nie oczekuje cudów tylko normalnego i nie kłującego w ucho grania :grin:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Poszukiwana osoba do pomiaru i wykonania zwrotnic.
Collapse
X
-
No myślę że noname ma rację. Za zwrotnicę zapłacisz dużo więcej aniżeli kosztował ten zestawik. A nie mówiąc juz o fachowości i pieniądzach za wiedzę osoby która to wykona.
Za dobre projekty zwrotnic biorą okolo 300-600 zł plus elemety oczywiście :)
a zestaw kosztuje okolo 100 zł.
Więc chyba pozostaje zabawa we własnym zakresie lub przyzwyczajenie się do tego co się ma :)
Skomentuj
-
Wiem,wiem zestaw jest tani,sam kombinowałem z róznymi zwrotnicami od innych zestawów-poprawa jest ale zawsze czegoś brakuje albo za duzo,robiłem tez próby z l-pad ale mam wrazenie spadku jakosci tweetera po jego zastosowaniu,tak naprawde niewiem nawet jak te zwrotnice mają ustawione cięcie a więc szukanie w ciemno,jak można policzyć po elementach zastosowanych w zwrotnicy jakie przy ilu jest cięcie.Pierwsza zwrotka AXTON bardzo ładna srednica i dół ale tony wysokie zapiaszczone i drażliwe,druga zwrotka ETON słaba średnica,dól przyzwoity,tony wysokie bardzo mile i ciepłe delikatnie zgryżliwe,takie moje odsłuchy amatora.
Skomentuj
-
far77, to rzeczywiście nie będzie tania zabawa. Ja bym to zrobił tak. Albo podłączył w aktywce (na 4-ro kanałowym wzmacniaczu) i stroił podziały i poziom albo kupił najtańszą aktywną zwrotnicę i kombinował.
Jak by co to służę telefonami do ludzi, którzy się takim rzeczami zajmują w warszawie ale musisz się przygotować na wydatki. W pełni profesjonalnie i z doświadczeniem. Ale pomiary tylko w sobotę gdy jest spokój w garażu i cisza....Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
far777 dlaczego nie poczytasz na temat zwrotek ? jest to dość trudny temat ale do ogarnięcia.
Aktywka albo zlecenie projektu zwrotki za 300pln do zestawu za 100 ? to nieporozumienie
Moim zdaniem, wiele z tego zestawu nie wyciśniesz.
Znacznie lepszy efekt uzyskasz zastępując obecnego marnego tweeterka na coś ze stajni proa, scan-speak, seas
Skomentuj
-
Dlaczego nieporozumienie? Jeśli ktoś ma taką potrzebę i fantazję ? Kiedyś "ktoś" zrobił zwrotkę pod konkretny samochód do głośników za 200zł i ... złoił tyłki wszystkim w swojej kategorii zawodów SQ ... no ale on to zrobił sam , a wiedzę ma okrutną
PS: nie znam tanich tweeterów które nie są ostre ... sprawa druga to samo określenie "ostry" , bo dla każdego to słowo znaczy co innego i dla jednego jest już ostre a drugi jeszcze podbija Treble w radiu , bo mu mało .
Po Twoim opisie wynika że zwrotka Etona tnie wysoko tweeter i stąd jest "miło" , a Axtona obcina ten tweeter sporo niżej i wtedy on się drze niemiłosiernie (pracuje na średnicy) . Spróbuj puścić tylko tweeter poprzez zwrotkę Etona a woferek podłącz równolegle bez filtra (powinna pojawić się średnica) . Sprawdź jakie mają cięcia te zwrotki i samemu zrób wersję pośrednią pośrednią ... tylko to kosztuje . Każdy kondek to ok 8zł , cewki też swoje kosztują , a do prób potrzeba jak to mówią "wiaderka" elementów .
PS: do zabawy w aktywkę musisz mieć 4 kanały , a potem dopiero można się bawić
Skomentuj
-
Dzisiaj pobawiłem sie troszke zwrotkami w aucie,sprawdziłem wszystkie możliwosci podłączenia i ustawień tweetera na 2 zwrotkach,co ciekawe najmilej gra jednak na AXTONIE przy ustawieniu tweeter 0 db i zmianie fazy,ustawienie w radiu TREBLE -1.Pozostało tzw śśśśś przy niektórych wokalach ale nie wmagajmy zbyt wiele :wink: .Pomału zaczynam jednak myśleć że najlepszym wyjsciem będzie kompletowanie konkretnych komponentów.Ile musze przeznaczyc na proponowane tweetery,ew czego szukać ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nonameDlaczego nieporozumienie? Jeśli ktoś ma taką potrzebę i fantazję ? Kiedyś "ktoś" zrobił zwrotkę pod konkretny samochód do głośników za 200zł i ... złoił tyłki wszystkim w swojej kategorii zawodów SQ ... no ale on to zrobił sam , a wiedzę ma okrutną
Ale powiedz ile jest takich zestawów za 200zł ?
Niestety z każdego głośnika nie wyciśniesz nuty na poziomie hi-endu
jakość materiałów użytych w takim przetworniku na to nie pozwoli.
Mówi się że Gms woferki robi niezłe..
Zakładamy że far777 to pojętny chłopak poczyta, popyta, zgłębi jakąś wiedzę i sam spokojnie się za to zabierze,
w sieci jest od groma wiedzy na temat Elektroakustyki.
Wiec mając 300złotówek rozsądnie było by przeznaczyć kwotę 150-250zł na konkretnego tweetera
a resztę na elementy zwrotki..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LadyZnacznie lepszy efekt uzyskasz zastępując obecnego marnego tweeterka na coś ze stajni proa, scan-speak, seas
ale nie radze kupowac produktow PROA - tam wsadzaja glosniki DST, dorabiaja swoja obudowe i kasuja za to duzo wiecej :P
nie rozumiem was z tymi zwrotnicami aktywnymi. niby jak ma aktywne zwrotnice to pomiarow robic nie musi? to niby skad ma wiedziec czy ustawil dobrze?
far77, zostaje ci albo zrobienie sprzetu pomiarowego samemu, albo poszukanie kogos z forum z takim sprzetem. nie bedzie to szybkie i dobre rozwiazanie ale zrobisz to co chcesz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.ale nie radze kupowac produktow PROA - tam wsadzaja glosniki DST, dorabiaja swoja obudowe i kasuja za to duzo wiecej :P
Zamieszczone przez Pawel S.nie rozumiem was z tymi zwrotnicami aktywnymi. niby jak ma aktywne zwrotnice to pomiarow robic nie musi? to niby skad ma wiedziec czy ustawil dobrze?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Jednak postanowiłem że zmienie zestaw GMS 1602 na cos innego,poczytałem o głosnikach wavecora + seas i pomyslałem ze pomału moge kompletować ten zestawik po waszych pozytywnych opiniach.Ile pieniażkow musze szykować i gdzie jest dostępny ??
[ Dodano: 2010-07-18, 17:21 ]
Odnośnie tweetera czy chodzi o ten model 27TBFC/G czy 27TDFC ???
Skomentuj
-
Zamieszczone przez far77poczytałem o głosnikach wavecora + seas i pomyslałem ze pomału moge kompletować ten zestawik po waszych pozytywnych opiniach.Ile pieniażkow musze szykować i gdzie jest dostępny ??
jednak zwrotnica nie jest jeszcze do konca opracowana (ale bedzie)
Zamieszczone przez far77Odnośnie tweetera czy chodzi o ten model 27TBFC/G czy 27TDFC ???
http://www.seas.no/index.php?option=...186&Itemid=182
Skomentuj
Skomentuj