Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co można ulepszyć w moim CA?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co można ulepszyć w moim CA?

Umieszczam temat ponownie, ponieważ "wyparował". Nie ma go w koszu, ani nie został przeniesiony. Jeśli to sprawka moda to proszę o info dlaczego usunięto mój temat

Potrzebuję porady. Mam ibizkę 3 drzwiową a w niej:
    na przodzie tonsil speed 1700
    w bagażniku IT MDS08 w 20l br cięty na 80hz przez LPF na wzmaku
    wzmak signat roc1
    radyjko JVC KD-SH 9101
    - wygłuszone drzwi matami BOLL
    - tonsile są podłączone przez ori zwrotnice i bezpośrednio pod wzmaka z wyłączonym filtrem HPF
    - zwrotnica aktywna, do której podpięty jest tylko sub po to, żebym mógł sterować potencjometrem od basu koło kierownicy, bo tak jest bardzo wygodnie
    - kondensator 1F

Mam zamiar pokombinować z wytłumieniem suba wełną owczą, bo w środku jest pusty. Powiedzcie proszę czy słyszalnie można w ten sposób poprawić brzmienie?

W gruncie rzeczy to problem tkwi w tym, że człowiek się przestaje zadowalać tym co ma. Lubię głośno słuchać muzyki, a wymagania rosną i ponieważ zaczynam urlop to mogę podłubać i zrobić sobie jakieś "improvement" w aucie.

Szukam "złotego środka" i go kurde znaleźć nie mogę. Szukam niższego zejścia i bardziej wyrazistych średnich i wysokich, które nie będą zagłuszane przez suba, który produkuje jakby zbyt dużo basu zamiast zejść niżej i zrobić masaż pleców. Wiem, że tego MDSa stać na więcej. Zastanawiam się, czy oprócz wytłumienia budy głośnika wełną owczą wygłuszyć bagażnik matami BOLLa.

Podsuńcie mi jakieś pomysły, co mógłbym ulepszyć u siebie jakimś rozsądnym kosztem powiedzmy do 200zł. Mam czas, chęci i możliwości.

Teraz mam tak, że cały czas podregulowuję w radyjku jakieś korektory i efekty, bawię się tym i ciągle mi czegoś brakuje. Czasami sub potrafi zniszczyć przyjemność słuchania zagłuszając produkując naprawdę za dużo basu, gdzie chciałbym bardziej żeby kopał niż buczał. Dobrze się zachowuje przy szybkich impulsowych kopnięciach. Słucham czarnej muzyki, ale i M. Jacksonem nie pogardzę, Chemical brothers, Faithless, rege, disko i nawet jakiś house.

Przy tonsilach natomiast jest jeden mankament. Hmm ciężko to trochę opisać. Jak słucham głośno i podkręce troszkę soprany to czasami i to nie zawsze pojawiają się takie trzaski trochę jak z vinyla, trochę dźwięk przesypywanego piasku. Jak wyrównam na płasko equalizer to znika i pytanie, czy to korektor wprowadza trzaski, czy się gubi jak wyłączę EQ, lub może potencjalnie jest inna przyczyna takiego zjawiska. Głośniki są podpięte bezpośrednio kablem RCA do wzmaka bez filtra górno przepustowego

Uff napisałem się. W trzech słowach: Doradźcie mi coś :wink:

masz wyłączony filtr na tonsilach, więc grają całym pasmem, męczą się z reprodukcją basów, z którymi subwoofer problemów nie ma i produkuje je w nadmiarze.

wytłumienie zwiększa pozorną pojemność skrzyni, więc możesz w ten sposób uzyskać lepsze zejście, ale musisz poeksperymentować z ilością wytłumienia. przynajmniej ścianę przeciwną do głośnika wytłumić to powinno być lepiej niż na pusto.

a equalizer to z założenia źródło zniekształceń dźwięku, a syfy najbardziej słychać w torze wysokotonowym i to może być przyczyna trzasków, a może coś nie łączy. Wyklejenie matami bagażnika na pewno nie zaszkodzi, ale nie wiem czy będzie słyszalne bo jeszcze do tego nie doszedłem u siebie, sporo masy dochodzi.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Tonsilków nie chcę ciąć ponieważ we wzmaku HPF jest tylko na 110hz (nie wiem czemu tak signat wymyślił), a LPF na 80hz. Zwrotnica aktywna jest jaka jest i wolę nie podłączać pod nią tonsilków, bo brzmią lepiej bez żadnego cięcia. Wbrew pozorom nie męczą się te głośniki przenosząc całe pasmo. Przynajmniej tak jak ja muzyki słucham.

Ciekaw jestem co teoretycznie powinno dać wygłuszanie bagażnika? a może lepiej byłoby wytłumić bagażnik wełną?

Skomentuj

W bagażniku może rezonować blacha, więc IMHO powinno się go wytłumiać matami. Raczej mało osób się na to decyduje z uwagi na
        Zamieszczone przez amdr
        sporo masy dochodzi
        To może nawet i +30kg być (zależy od auta). Ale niech się w tej sprawie wypowie ktoś bardziej oblatany w wygłuszeniach.

Skomentuj

na poczatku kup sobie jakas zewnetrzna zwrotnice aktywna do tego wzmacniacza.
          tonsilom trzeba by odciac pasmo od dolu zeby sie nie meczyly (no ale nie na 110Hz :???: )
          sub jak ci dudni to tez moznaby do troche nizej ciac...

ja osobiscie nie wytlumialem skrzynki z MDSem i wg mnie jest dobrze. no ale ja nie slucham czarnch rytmow bo w tym MDS08 slabo sie sprawdza :P

Zamieszczone przez Łyszka
          Ale niech się w tej sprawie wypowie ktoś bardziej oblatany w wygłuszeniach.
          odkad uslyszalem efekt koncowy pozadnego wytlumienia samochodu to zrobie to u siebie nawet jak nie bede mial audio...
          samochod sprawia wrazenie duzo drozszego, jest ciszej, mniej szumow zbiera z zewnatrz, przyjemniej sie jezdzi
          a co do muzy to przy pozadnym wytlumieniu to nic nie lata no i malo co na zewnatrz slychac :P

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien
            tonsile są podłączone przez ori zwrotnice
            Głośniki [soprany] są podpięte bezpośrednio kablem RCA do wzmaka bez filtra górno przepustowego
            Więc jak to w końcu jest? Z twojego opisy wynika ze soprany po prostu piaszcza na maksa :) Albo jest to wina marnej jakoś wysokotonówek, albo po prostu z racji braku zwrotnicy dostają za duze pasmo (zbut niskie czestotliwości głośnik dostaje) i po prostu wysokotonówki wtedy tak mają. Jak za nisko obetniesz wiekszosc wysokotonówek to coś takiego powstanie, bedzie piaszczyc i zniekształcać... Po prostu bez zwrotnicy ani rusz... A EQ po prostu to tylko poteguje.

HPF jest tylko na 110hz
            a LPF na 80hz
            I bardzo mądrze. Cięcia robi się w pewnej odległości :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
              Więc jak to w końcu jest? Z twojego opisy wynika ze soprany po prostu piaszcza na maksa :) Albo jest to wina marnej jakoś wysokotonówek, albo po prostu z racji braku zwrotnicy dostają za duze pasmo (zbut niskie czestotliwości głośnik dostaje) i po prostu wysokotonówki wtedy tak mają. Jak za nisko obetniesz wiekszosc wysokotonówek to coś takiego powstanie, bedzie piaszczyc i zniekształcać... Po prostu bez zwrotnicy ani rusz... A EQ po prostu to tylko poteguje.
              W zwrotnicach tonsilowskich mam przełącznik cięcia tweetera na 3khz, lub 6khz, do tego przełącznik gain tweeter 0 lub -3dB. Będę musiał się tym pobawić. Nie mam problemu, że tonsile pierdzą. Nic z tych rzeczy. Za mało im tylko wyrazistości na średnich i wysokich. Bass przy jakimś hip hopie faktycznie czasami dudni, zależy od kawałka, jakości i ustawień w radiu.

Powiedzcie mi bo zdecyduję się na wygłuszanie bagażnika czy maty boll wystarczą? Wykładać matami blachę tylnych siedzeń? Półkę? na pewno nadkola i tłumik trza wygłuszyć.

Dużo by mi dała wymiana wzmacniacza?

Skomentuj

czy maty boll wystarczą?
                jak masz duzo czasu i cierpliwosci na ukladanie to tak.
                jezeli twoj czas lub cierpliwosc sa ograniczone to kup lepsze maty

Dużo by mi dała wymiana wzmacniacza?
                wszystko zalezy na jaki...

Skomentuj

no więc postanowiłem działać. Wyłożyłem obudowę suba taką fajną watoliną, co się stosuje w filtrach powietrza, wyprofilowałem kształt rury br w środku obudowy, aby wyeliminować furczenie. Ściągnąłem sobie taką fajną płytkę focal tools cd i zauważyłem dość dużą nieliniowość w paśmie suba. Będę musiał z tym mocno powalczyć. W planach mam wygłuszanie bagażnika, żeby się pozbyć rezonansów, bo są. Kolejnym pomysłem jest filtr subsoniczny. Po tym jak posłuchałem tej płytki testowej od razu doszedłem do wniosku, że chcę taki mieć. Problem w tym, że o ile o elektryce pojęcie jakieś mam to z elektroniką jest już gorzej. Składałem już jakieś w miarę proste układziki z gotowych schematów i dałbym radę gotowca wykonać, ale mam problem, ponieważ wszystkie filtry jakie znalazłem mają symetryczne zasilanie. Więc potrzebne są przeróbki. Dlatego chciałbym poprosić kogoś bardziej kumatego ode mnie w te klocki o wykonanie filterka.
                  A interesuje mnie Butterworth 6 rzędu pod IT MDS08 (tak strzelam, że cięcie będzie w okolicach 30hz) najlepiej z płynną regulacją. Do tego LPF z regulacją cięcia. Idealnie by było, jakby można pod taką zwrotkę podłączyć potencjometr na 5metrowym przewodzie z regulacją głośności kanału dla suba (mam taki aktualnie i to jest świetna sprawa). A już wogóle idealnie by było jakby dorzucił do tego jakiś dobry HPF. Jeśli ktoś byłby chętny coś takiego wykonać (Nie za darmo oczywiście) to proszę o kontakt na priva to się jakoś dogadamy. Niestety, ale w tym durnym kraju jest problem z dostępnością takich rzeczy.

Jeśli to za dużo roboty byłbym również zainteresowany samym filtrem subsonicznym. Mam aktywną zwrotnicę z LPF i korzystam z tego, ale subsonic też by się przydał. Mimo wszystko wolę wykonaną ręcznie porządną zwrotę według moich wymagań, ponieważ z tej aktywnej co mam to jestem mało zadowolony.

[ Dodano: 2010-07-07, 12:06 ]
                  Włożyłem suba do auta i faktycznie gra to lepiej. Bas jest bardziej miękki i słyszalny. Czuć różnicę. Na pewno mi dużo pomoże wygłuszenie bagażnika. No i tego subsonika...

[ Dodano: 2010-07-07, 12:54 ]
                  a co myślicie o takim wzmacniaczu? Niby on ma filtr subsoniczny, tylko moc 100W na suba nie będzie za niska?
                  http://allegro.pl/item1094956274_sou...dison_dls.html

Skomentuj

Czaruję...
                  X