Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszanie dachu po raz kolejny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszanie dachu po raz kolejny

Witam
    Pękła mi szyba w szyberdachu = Musiałem ściągać podsufitkę = auto na weekend będzie stało = dobra okazja, żeby wygłuszyć dach :) Mam pytanie w związku z tym, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi w necie, czy można tak zrobić, że położyłbym kilka mat konkretnie w celu usztywnienia dachu, a na to gąbkę polietylenową? Chodzi mi tutaj głównie o ciężar konstrukcji. Wygłuszenie robię pod audio i nie wiem, którym sposobem osiągnie się lepszy efekt. Jeśli bardziej się opłaca wygłuszyć cały dach matami to tak zrobię. Jeśli równie dobry efekt mi da kilka matek dla usztywnienia + gąbka to raczej bym się w tą stronę skierował. Pewnie najlepszy efekt dadzą i maty i gąbka, ale nie będę już tak strasznie szalał.
    Zadaniem gąbki jest rozpraszanie oraz pochłanianie dźwięków,
    dzięki czemu zmniejsza się pogłos w pomieszczeniu
    a dźwięk staje się bardziej wyrazisty
    Zaznaczam, że chodzi mi wyłącznie o polepszenie efektu dla zestawu audio.
    Z racji tego, że mam szyberdach nie mam zbyt dużego problemu ze sztywnością, więc wystarczyłoby mi z 5 mat w "strategicznych" miejscach.

Mam zamiar również wygłuszyć bagażnik (oczywiście matami) i wolne przestrzenie tam, gdzie się da, bo mam środek auta w rozbiórce i dużo wolnego czasu. Planuję kupić ze 30-40 mat i trochę gąbki na całe przedsięwzięcie.

Autko - Ibiza 98 3 drzwiowa

[ Dodano: 2010-07-09, 08:52 ]
    Jeszcze jedno
    Wykładać matami tylną półkę i tylną stronę siedzeń? boję się tego robić, bo nie wiem, czy mi to polepszy, czy zepsuje efekt. Chciałbym się poradzić kogoś kto to robił.

Zamiast mat + gąbka proponuje Ci 2 w 1 :

http://www.loudspeakershop.eu/mata-g...mm-p-1792.html

Skomentuj

Dopuszczalne obciążenie dachu masz 50 kg :) więc trochę się tego zmieści.

Ja mogę polecić
      http://allegro.pl/item1129564773_kon...g_szwedzk.html

Skomentuj

co do wygłuszaczy płynnych to koleś z forum volvo robił na nadkolach i jednak to trochę śmierdzi cały czas i po nagrzaniu płynie, co zwłasza na dachu jest problematyczne. Daj ze 4 maty 4 starczy. Takie maty z filcem kolega z pracy na allegro kupował pod maskę, jakoś niedrogo. To powinno się sprawdzić na podłogach itp
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

maty maja za zadanie zwiekszyc mase blachy i przesunac jej rezonans. oczywiscie cos tam tez tlumia same z siebie

tak wiec daj maty + pianka miedzy blache a podsufikte (minimalizacja rezonansow wnetrza)
          co do bagaznika to moga byc maty z filcem lub zwykle maty + filc od tapicera

kanape i polke olej

Skomentuj

No robota już w toku :) auto dosłownie na atomy trzeba rozebrać. Ściągnąłem wszystko co dało się ściągnąć od połowy auta w tył, wyłożyłem już bardzo ładnie dach matami i wyczyściłem wnętrze.
            Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Chodzi o tą nieszczęsną piankę. Kupiłem taką:
            http://allegro.pl/item1102918370_mat...przylepna.html
            Wiem, że ona nie lubi wilgoci, ale strasznie mnie kusi, żeby ją zastosować w okolicach nadkoli. Oczywiście w miejscach, gdzie nie ma wilgoci, ale zastanawiam się, czy nie można by było zaimpregnować gąbki lakierem do drewna? Zostało mi trochę, gdy robiłem dystanse na drzwi i myślę, że pianka mogłaby dużo pomóc, ale zaimpregnowana, żeby nie łapała wilgoci. Spróbuję sobie tak na "sucho" czy to wypali, ale nie wiem jak się to zachowa w praniu, czy lakier nie będzie pękał itd.
            A może ktoś zna lepszy sposób na zaimpregnowanie takiej gąbeczki? wszelkie sugestie mile widziane :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien
              (...)Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Chodzi o tą nieszczęsną piankę. Kupiłem taką:
              http://allegro.pl/item1102918370_mat...przylepna.html
              Wiem, że ona nie lubi wilgoci, ale strasznie mnie kusi, żeby ją zastosować w okolicach nadkoli. Oczywiście w miejscach, gdzie nie ma wilgoci, ale zastanawiam się, czy nie można by było zaimpregnować gąbki lakierem do drewna? Zostało mi trochę, gdy robiłem dystanse na drzwi i myślę, że pianka mogłaby dużo pomóc, ale zaimpregnowana, żeby nie łapała wilgoci. Spróbuję sobie tak na "sucho" czy to wypali, ale nie wiem jak się to zachowa w praniu, czy lakier nie będzie pękał itd.
              A może ktoś zna lepszy sposób na zaimpregnowanie takiej gąbeczki? wszelkie sugestie mile widziane :)
              Nie pakowałbym się na Twoim miejscu we wszelkie materiały absorbujące wodę w okolicach kół, to raz. Dwa, że nie znam sposobu zabezpieczania takiej pianki i lakiery rozpuszczalnikowe, mogą ją zwyczajnie rozpuścić, a trzy to gąbeczka zmieni własności po ewentualnym lakierowaniu.
              Taka moja opinia mimo, że Cię bardzo kusi. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                Dwa, że nie znam sposobu zabezpieczania takiej pianki
                trzeba pory pozamykac

kremien, kup taka gabke z zamknietymi porami. droga jest ale naprawde super

Skomentuj

to może inaczej. Pchać piankę we wszystkie suche miejsca tam, gdzie się da, czyli pod plastiki itp, czy tak z umiarem? Można tym przedobrzyć, czy im więcej tym lepiej?

Skomentuj

szczerze mowiac to ta gabka nic nie zmieni w brzmieniu. jedyne co poprawi to rezonanse plastikow o blache

Skomentuj

Jako ciekawostkę dodam, że BMW w modelu E38 na dachu za szyberdachem zastosowało kawałek kartonu jako wygłuszenie

Skomentuj

jaki samochód takie wygłuszenie :wink: audi a6 c5 jest ładnie wygłuszone w ptandardzie, np podłoga, nie wiem jak drzwi.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Czaruję...
                        X