Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw Car audio od zera do Mondeo mk3 kombi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw Car audio od zera do Mondeo mk3 kombi

Hejka, od pewnego czasu (6 miechow) rozgladam sie uważnie za sprzetem audio do mondziaka i ciezko mi wybrac cos konkretnego. Duzo poczytalem na forum o glosnikach, wzmakach i subach. Ostatecznie zdecydowalem sie na zestaw do mojego kombi - zestaw odseparowany na przod (moze byc pod wzmakiem) i sub na tyl. Pasazer zadowoli sie jakoscia glosnikow z radia:).
    Chcialem uzyskac "cieply efekt" grania muzyki, nie zalezy mi na mega walniecu ze skrzynki tylko na cieplo grajacym basie i wyraznie i czysto grajacych glosnikach.
    Auto juz w polowie wyciszone (podloga cala a drzwi beda za tydzien).
    Dodatkowo musze dokupic radyjko bo fordowskie nie nadaje sie zupelnie do niczego..
    Prosze Was o pomoc w zlozeniu czegos sensowego, z racji na wasza wiedze w tej materii :)
    Sprzet moze byc jak najbardziej uzywany, slucham kazdej muzy..:)
    Dziekuje z góry.
    P.S Co sadzicie o wzmakach Harmana Kardona(model CA470E)?
    P.S Co sadzicie o radyjku:Clarion DXZ868RMP - moge je tanio wychaczyc i tak sie zastanawiam tylko ten dotykowy panel mnie boli bo nie jestem ich fanem..

[ Dodano: 2010-07-16, 09:00 ]
    Dobra Harman juz nie aktualny..
    moze napisze Wam co ja bym wsadzil...

radyjko

http://allegro.pl/item1152323947_mod...b_py_8238.html
    Załączone pliki

Skomentuj

Tego badziewia to nawet za darmo bym nie chciał.
      Fajnie to tylko na zdjęciach wygląda. Straszny badziew.

MasterKzaM, jakby Cię interesowało to mam parę sprzętów, które mógłbym udostępnić. Znajdzie się jakieś radio(aktualnie jedynie becker traffic pro z forda, ale to nie jest złe radio), jakiś wzmacniacz i kilka subwooferów. Zestawu odseparowanego aktualnie nie posiadam. Jakbyś chciał coś potestować to zapraszam

Co do wspomnianego clariona to z tego co wiem to seria x58 jest sporo lepsza, x68 to ponoć niewypał.

Nie określiłeś budżetu na cały sprzęt oraz nie podałeś czy sprzęt ma być nowy, czy używany też wchodzi w grę.

Skomentuj

Zamieszczone przez MasterKzaM
        MasterKzaM, Sprzet moze byc jak najbardziej uzywany, slucham kazdej muzy..:)
        tylko budzetu nie podales :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
          Nie określiłeś budżetu na cały sprzęt
          jest w podpisie pod tematem
          zasobnosc portfela do 2000
          ja bym proponowal wavecora + seas. niedawno ten zestaw zagral u kolegi w escorcie. mimo ze zwrotnica nie dopracowana a drzwi byly kompletnie gole to ten sprzet zagral naprawde fajnie

Skomentuj

Hmmm.. co do radyjka to PEIYING PY-8238U dobrze sie prezentuje ale powiedzcie mi czy fajnie zagra?
            Lepiej zainwestowac w lepsze radyjko i ciut gorszy sprzet? czy gorsze radyjko a lepszy sub i wzmak i glosniki?
            Sprzet jak najbardziej używany:)

@cursor
            Co do becker trafic pro- jakos nie przemawia do mnie radyjko z nawi (teraz mam blaupunkta z navi) i jest to najmniej używana funkcjonalność w radyjku..

Co do wzmaka i subow to możesz napisać co masz :) może akurat się cos znajdzie co przypadnie mi do gustu:)

@Pawel S
            wavecor + seas --- zapowiada sie fajnie-- nie mialem wczesniej pojecia o ich istnieniu- nawet nie ma ich na allegro.. oprocz ich www moge gdzies znalesc ich oferte?
            Dzieki za pomoc :)
            Bo poczatkowo chcialem włożyć jakies JBL lub Hertz'e ECX 690
            Wzmak Infinity lub Harmana Kardona i suba ktory to pociągnie
            Co do wzmaka to pewnie 4 kanalowy ? lub 2 kanalowy pod suba i 4 kanaly pod przod i tyl..
            Doradzcie coś w tej materii:)
            Pozdrówka

Skomentuj

@cursor
              Co do becker trafic pro- jakos nie przemawia do mnie radyjko z nawi (teraz mam blaupunkta z navi) i jest to najmniej używana funkcjonalność w radyjku.
              Może i tak, ale traffic pro da się kupić taniej i łatwiej trafić niż Mexico Pro CD, a różnic w brzmieniu z kumplem nie odnotowaliśmy

Bo poczatkowo chcialem włożyć jakies JBL lub Hertz'e ECX 690
              Wzmak Infinity lub Harmana Kardona i suba ktory to pociągnie
              Co do wzmaka to pewnie 4 kanalowy ? lub 2 kanalowy pod suba i 4 kanaly pod przod i tyl..
              Doradzcie coś w tej materii:)
              Od siebie coś Ci doradzę. Jak interesuje Cię jakościowe granie, to daruj sobie tanie klocki koncernu Harman Kardon.
              Chyba, że mówimy o sprzętach z przed 15lat, to co innego, dzisiaj kolejny raz się o tym przekonałem(na spocie odsłuchałem wreszcie swojego JBL GTI1200).

Będę mieć na dniach u siebie też zestaw Carpower CRB-165SET(na sprzedaż).
              Nie potraktuj tego jako narzucanie się ze sprzedażą. Po prostu jak mam jakiś sprzęt to także chętnie go udostępniam na testy, a jeśli komuś się spodoba to zadowolenie jest w tym momencie po obu stronach.

Skomentuj

@Cursor
                Spoko:) ja ustawiam sie na jakosc dzwieku wiec chce cos wiecej wycisnac z radyjka, niż z obecnego wiec jesli cos zmienie to na poziom wyzej:)
                Jedyne wymagania co do radyjka to aby byla mozliwosc podlaczenia usb i opcja sterowania zmieniarka CD bo taka posiadam fabrycznie w mondziaku. i oczywiscie ma grac dobrze:)
                Co do Carpowerow nie mialem okazji jeszcze ich odsluchac - na necie nie maja za duzo opini:)
                A co myslicie o glosnikach DLS? -- zachaczylem o firme ktora zajmuje sie wyciszaniem i Car audio i "sklepowy znawca" polecil mi DLSy - ktore chcieli by mi wlozyc...

Skomentuj

wavecor + seas --- zapowiada sie fajnie-- nie mialem wczesniej pojecia o ich istnieniu- nawet nie ma ich na allegro.. oprocz ich www moge gdzies znalesc ich oferte?
                  a czy na allegro swiat sie konczy?
                  to nie tania masowka ktora sprzedaje sie w marketach lub na allegro

wszystko kupisz w www.polink.com.pl

a prototypowy zestaw gral u mnie i jestem zadowolony

Zamieszczone przez cursor
                  na spocie odsłuchałem wreszcie swojego JBL GTI1200
                  jedyny JBL jaki mi sie podoba

A co myslicie o glosnikach DLS? -- zachaczylem o firme ktora zajmuje sie wyciszaniem i Car audio i "sklepowy znawca" polecil mi DLSy - ktore chcieli by mi wlozyc...
                  tylko teraz pytanie ktore?
                  najtansze zestawy nie sa niczym szczegolnym
                  dopiero R6A wyroznia sie poteznym basem
                  a UP6 dopiero zaczynaja robic wrazenie

szczerze mowiac to omijaj takie sklepy z daleka. oni wciskaja tylko to na czym maja najwiekszy zarobiek (wiem bo robilem w takim mijescu :P )

Skomentuj

Jedyne wymagania co do radyjka to aby byla mozliwosc podlaczenia usb i opcja sterowania zmieniarka CD bo taka posiadam fabrycznie w mondziaku.
                    Przeczysz sam sobie. Najpierw piszesz o jakości, a później piszesz, że wymagasz USB. Sorry, ale albo jedno albo drugie, chyba, że kupisz alpine cda-9886 a w późniejszym czasie dokupisz imprinta.
                    Co do sterowania zmieniarką, to jeśli liczysz, że kupisz jakieś radio i ono będzie obsługiwać twoją zmieniarkę to masz złudne nadzieje.

Skomentuj

@Pawel S.
                      obczaje zaraz temat na podanej stronie przez Ciebie:) -- dzieki za to

@cursor
                      USB nie oznacza zaraz że bede smigac z mp3 na pokładzie-rownie dobrze jest wiele innych formatów które można upchać na stika i bedzie grać elegancko.
                      Troche się gubie w temacie audio - dlatego nie mam sprecyzowanych w 100% wymagań .
                      Długi czas migałem się między odtwarzaczem dvd w radyjku bo wiecej wejdzie na taka płytke utworów w lepszej jakośći. I nadal nie wiem czy to nie najlepsze rozwiązanie.
                      Co do zmieniarki włożonej do mondka - nie będzie ona współpracować z jakimś innym radyjkiem?
                      DZieki za czas poświęcony na walke z moją niewiedzą..:)

Skomentuj

Niby formatów sporo ale ... żadne radio nie ruszy nic innego jak MP3 .

PS: chyba tylko jakiś jeden , starszy i uboższy model Kenwooda odtwarzał .wav ale dokładnie który to musiałbym poszukać .

Skomentuj

Co do zmieniarki włożonej do mondka - nie będzie ona współpracować z jakimś innym radyjkiem?
                          Zapewne z jakimś blaupunktem, beckerem lub philipsem starym na cd(bez "bajerów") to pewnie zadziała.

Zamieszczone przez noname

PS: chyba tylko jakiś jeden , starszy i uboższy model Kenwooda odtwarzał .wav ale dokładnie który to musiałbym poszukać .
                          No dokładnie. Tu jest pies pogrzebany.
                          Pewnym wyjście są mp3 320kbs, ale to i tak nie to samo co cd audio.

Skomentuj

Pytanko do glosnikow seasa sa jakieś zwrotnice? Bo nie widze exela z nimi ani oferty na www..?
                            Wezme pewnie cos z serii prestige bo w miare przystepne ceny...

Skomentuj

Zamieszczone przez noname
                              Juz pisalem ze to bzdura, ale ktoś łaskawie moj wpis skasował.
                              http://www.clarion.com/pl/pl/product...390384534.html jak widac nie tylko mp3 odtwarza. WIem bo mam.

Skomentuj

NICE:)
                                AAC jest przyjazniejszy w odsluchu niż MP3..dzieki za to radyjko:) może okaże się perełką..

[ Dodano: 2010-07-19, 12:59 ]
                                Jestes zadowolony z niego? cena tez przystepna 450zl - więc może warto je łyknąć..?

Skomentuj

Ja płacilem za nie 399zł ale 2 lata temu, teraz jest warte gora 300zł - w dobie innych, nowych modeli na rok 2010. Wiec lepiej rozejrzec sie za czyms swieższym.

Skomentuj

AAC i WMA to tak samo słaba jakość jak MP3 więc co za różnica?

AAC jest przyjazniejszy w odsluchu niż MP3
                                    Bo nie ma w nim góry?

Skomentuj

Siedzac na stronie seasa wybralem glosniki
                                      Tweetery
                                      H1283-06
                                      Midreange
                                      H1304-08
                                      Nie bedzie problemu z piecykiem do tego? (glosniki maja impedancje 6 i 8Ohms)
                                      Co do suba zastanawiam sie nad wavecorem x2 lub seasem x2- (tutaj imp jest 8 Ohms)
                                      Taki zastaw musi grac pod 2 wzmakami? 1 na twitery i midrange
                                      a 2 na suby?

Skomentuj

Pytanko do glosnikow seasa sa jakieś zwrotnice?
                                        jak dopracuje to bede sprzedawal...

Siedzac na stronie seasa wybralem glosniki
                                        Tweetery
                                        H1283-06
                                        Midreange
                                        H1304-08
                                        a kto ci do tego zwrotnice zrobi?

Co do suba zastanawiam sie nad wavecorem x2 lub seasem - (tutaj imp jest 8 Ohms)
                                        to zalezy co wymagasz i ile masz kasy...
                                        Taki zastaw musi grac pod 2 wzmakami? 1 na twitery i midrange
                                        a 2 na suby?
                                        nie. czasami wystarczy tylko pozadna 4 kanalowka

Skomentuj

Czaruję...
                                        X