Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak samemu zrobić regulator głośności?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak samemu zrobić regulator głośności?

Panowie potrzebuję pomocy. W związku z tym, że szukam sobie jakiegoś piecyka pod suba mam taką małą rozterkę. wyjaśnię wszystko od początku
    sprzęt:
    radio: JVC KD-SH9101
    przody: Tonsil speed 1700
    wzmak: audio art 120.2XE
    wzmak na suba: signat ROC1
    sub: IT MDS08
    no i teraz tak. szukam wzmaka dla suba, który by mi przypasił w cenie do 500zł. Moje wymagania to: w miarę dobry DF, bo ten głośnik nie daje się łatwo kontrolować, filtr subsoniczny, bo biedny IT się troszkę męczy na niskich częstotliwościach, remote gain, żebym mógł regulować sobie bas potencjometrem przy kierownicy, gdyż słucham różnej muzyki i czasem potrzebuję łupnięcia, a czasami wyluzować. Od miesiąca już szukam i nie mogę trafić na nic ciekawego. Zastanawiam się ciągle nad audio artem 200.2, który jest do kupienia za 100 dolców, bo myślę że fajnie by się zgrywały 120.2 i 200.2. I ja bym go już dawno kupił gdyby nie to, że nie ma on subsonika, ani remote gain. Obydwie rzeczy są dla mnie ważne, ale remote gain bardziej. Dlatego moje pytanie jak zrobić samemu regulację głośności kanału dla suba potencjometrem? Oczywiście wyprowadzanie gaina ze wzmacniacza nie wchodzi w grę. Wzmacniacz ma być nie przerabiany. Mam taki potencjometr koło kierownicy (21kOhm), bo mam zwrotnicę aktywną, której nie używam. Bardzo bym był wdzięczny za poradę. Ewentualnie zlecę nawet odpłatnie wykonanie schematu takiego układu, który by zawierał filtr subsoniczny 30hz, oraz regulację głośności tym potencjometrem. Oczywiście zasilane z 12V. Byłbym wniebowzięty. Oczywiście jestem sam w stanie wykonać taki układ dysponując gotowym schematem. Proszę pomóżcie, bo już z miesiąc poluję i szukam rozwiązania swoich problemów, a już inne nowe czekają na mnie :P

a nie mozesz wyprowadzic 2 pary RCA z radia i regulowac suba faderem?

Skomentuj

To radio ma 2 wyjścia RCA na P i T i na dodatek wyjście na suba z regulacją i filtrem ... po co kombinować jak koń pod górę z jakimiś potencjometrami? Tylko kupić kabelek RCA za kilkanaście zeta i po bólu .

Skomentuj

nie nie nie panowie. Wiem o tym, że jest regulacja na radyjku. Miałem wcześniej alpinkę i wystarczyło nacisnąć gałeczkę i pierwsza pozycja to było wysterowanie basu. Natomiast w tym radiu trzeba wejść w menu, przelecieć kilka ustawień i dopiero można regulować. Cholernie nie wygodne. Pozatym to nie jest regulacja od "zera" tylko od zadanego poziomu głośności. Jak jest głośno i zmniejszę to i tak jest dużo basu. Robiłem już tak i to rozwiązanie dla mnie jest strasznie kijowe. Dlatego szukam czegoś innego

Skomentuj

to zrób sumator sygnału, potencjometr z przedziału 10k-50k (czyli ten Twoj 21k sie łapie i jednym już kablem ekranowanym do wzmacniacza, robiłem tak u siebie i było ok

Skomentuj

no fakt prościej się nie da. Zrobię sobie coś takiego choćby na próbę. Jeśli wykorzystuję wyjście sub z radia to również powinienem zsumować sygnały? One się wtedy wzmacniają? ciekawe jak będzie ze skalą na potencjometrze. Czy nie będzie tak, że do pewnego momentu lekko podgłaśnia, a później przeskok o milimetr robi wielką różnicę :P

Czy jest to układ uniwersalny, czy nadaje się do wyjść np. 2V czy również 4V (ja mam 4V)?

Skomentuj

układ jest uniwersalny, rezystory do sumowania nie są krytyczne możesz dać większe... na suba masz jeden czy dwa chinche? bo przyjąłem że dwa i dlatego proponuje sumator.
              Jeśli masz właśnie dwa wyjscia to radio podaje sygnał w stereo więc sumator jest konieczny inaczej będziesz miał bas tylko z lewego/prawego kanału.

Co do potencjometru to zależy czy masz liniowy czy logarytmiczny/wykładniczy, optymalny byłby ten drugi ale do liniowego da się przyzwyczaić więc nie zawracaj sobie tym aż tak głowy jeśli masz jakiś który łatwo wkomponujesz

Skomentuj

jaromas, dobra zbuduję coś takiego. Dzięki za pomoc. Jak będę miał pytania to napiszę

Skomentuj

Czaruję...
                X