Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car audio do mercedes 190

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra, podczepię się również, bo w poprzednim wątku nie dostałem w końcu odpowiedzi.

Uznałem ostatecznie, że nie chcę odstawiać wielkich kombinacji typu kickpanele i inne cuda. Chcę wykorzystać oryginalne miejsca na koaksjale (wstadzając tam albo koaksjala, albo samą wysokotonówkę - wtedy kupię zestaw woofer+tweeter) i te nieszczęsne dziury w półkach na 6x9".

Możecie panowie powiedzieć w jakich firmach i modelach powinienem szukać? Potrzebuję raczej niedużej mocy, bo mi dyskoteka nie jest do szczęścia potrzebna. Szukam przyjemnego, dynamicznego i nie mulącego grania.

W sprawie car audio jestem zielony. Do wydania będzie powiedzmy 300-400zł na głośniki, wzmakiem zajmę się później.

Pomożecie panowie?

Skomentuj

Polecam rozwiązanie, które zaproponowali koledzy wyżej - panele w drzwi. Trochę roboty z tym jest ale warto. Poniżej zamieszczam zdjęcia moich paneli. To moja pierwsza konstrukcja i nie są jakoś super wykonane, jednak swoje zadanie spełniają. Kosztowały mnie ~60zł + jakieś 15-20 godzin pracy. Jeszcze nie mam wytłumionych drzwi ale nic nie brzęczy i nawet całkiem dobry bas jest. Głośniki to Helix DB 62.1, które napędza Kenwood KDC-4047U. Audio budżetowe ale gra nieporównywalnie lepiej niż seryjne głośniki.

Skomentuj

gtfan, bardzo fajnie wyszły te panele, pomyśleć że musiałbyś 300-400zł zapłacić za to.
        Zamieszczone przez Aston
        Uznałem ostatecznie, że nie chcę odstawiać wielkich kombinacji typu kickpanele i inne cuda. Chcę wykorzystać oryginalne miejsca na koaksjale (wstadzając tam albo koaksjala, albo samą wysokotonówkę - wtedy kupię zestaw woofer+tweeter) i te nieszczęsne dziury w półkach na 6x9".
        Nie chce się robić to nie będzie się chciało grać. Z 10cm niczego dobrego nie będzie, z jajek 6x9 także. Z przodu musi być minimum 13cm, a lepiej 16cm, nawet jak mam suba w bagażniku to wyższy czas czy niska średnica kuleje na fabrycznych 13. Z polecanych niedużej mocy Helixy i GMS.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Yh, dupka. Dlaczego życie jest takie kichowate, że nie można mieć nic za darmo?! :evil:
          W takim razie zrobić sam przód, a tył zostawić w spokoju (ewentualnie dodać subwoofer do bagażnika)? Powiedzmy kupiłbym zestaw 16 + tweeter i mogłoby to już wystarczyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez Aston
            W takim razie zrobić sam przód, a tył zostawić w spokoju (ewentualnie dodać subwoofer do bagażnika)? Powiedzmy kupiłbym zestaw 16 + tweeter i mogłoby to już wystarczyć?
            Eureka!!

Skomentuj

W takim razie pokombinuję w ten sposób. Ciągle myślałem, że tyły też powinny być jakoś nagłośnione, ale skoro zestawik w+t wystarczy, to mi to wystarczy
              Dzięki :smile:

A jeśli chodzi o głośniki mniejszych mocy to znalazłem jedynie Helixy 62c. Myślę nad kupieniem właśnie ich, ale może też zaryzykowałbym zakup jakichś mocniejszych głośników, pomęczył się trochę na radiu, a potem dokupił wzmacniacz. Eh, nie ma to jak być zdecydowanym... Poczytam więcej opinii na ten temat, dojdę do konsensusu. Dzięki jeszcze raz

Skomentuj

Poszukaj jakiegoś wzmacniacza na allegro, używkę znajdziesz za ok 100zł a będzie sto razy lepiej niż na samym radiu.

Naprawę lepiej wydać teraz 100zł więcej niż potem na nowo pruć auto kłaść instalację drugi raz.

Skomentuj

To zapytam od razu - polecisz jakiś?

Skomentuj

Np. stare concordy(czarne i białe serie). Mają wiele wspólnego z JBL GTS, a to dobre wzmacniacze. Da się je kupić już za 50zł.

Skomentuj

Czaruję...
                    X