Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór elementów instalacji audio w aucie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór elementów instalacji audio w aucie

Witam ! Jakiś czas temu zmieniłem auto na vectrę b fl w sedanie i jakoś na początku audio zainstalowanie zadowalało mnie . Minęło trochę czasu i jak się okazało nadszedł czas na zmiany. Chcę wymienić : Radio , głośniki niskotonowe w drzwiach przednich oraz tylnych , dołożyć wysokotonowe w drzwi tylne, dołożyć wzmacniacz i jakiś subwoofer. NIe słucham jakoś specjalnie określonego typu muzyki , ale lubię czasem pogłośnić , a seryjny zestaw mi to skutecznie uniemożliwia. Myślałem nad głośnikami Hertz ale nie wiem czy radio da rade.
    Oto środki jakie chciał bym przeznaczyć(+/-) :
    Radio - 500
    głośniki przód 250
    głośniki tył 120-150
    Głośnik niskotonowy subwoofer - jak na razie mam
    wzmacniacz - mam Blaupunkt Gta Special MKII

Radio myślę nad Clarion lub JVC

Doradzcie mi proszę jakie głośniki dobrać , tak aby radio "dało radę" .
    Z góry dziękuję !

Wg mnie, mimo że az tak się nie znam, to radio kupiłbym Kena, głośniki do przodu, w tej cenie chyba Helix DB. Głośniki to ja bym wolal puscic tym wzmacniaczem raczej :) A wzmacniacz 2 kanały czy 4?

Skomentuj

Wzmacniacz to 2 kanały , myślę nad odpuszczeniem sobie tylnych drzwi i uderzenie tylko w przody.

Skomentuj

Jak kupisz helixy razy dwa, do przodu i do tyłu to możesz dać je w mostek 2R dla wzmacniacza, da sobie pewnie rade z nimi, helixy to tylko 40W 4R :) Czyli 80W 2R :) Nawet jak wzmacniacz da 70W dla 2R będzie lepiej jak z radia A dołożyłbym do radia i kupił Kena 5047U, czemu? bo to pierwszy z niskich modeli ktory ma 24BIT Wolfsona a nie 1BIT, no i multum funkcji A 550zł ponad lekko kosztuje... Warto dozbierać troche kaski jeszcze jezeli chcesz zrobic tył i przód albo kup pierw jeden zestaw a potem drugi :) jak wolisz

Skomentuj

Tak jak pisałem, tył jest nie potrzebny, fajne jakieś midbasiki + kopółka w podszybie + niewielki sub żeby miejsca w bagażniku było troche i gra muzyka. Wydaje mi się, że przód spokojnie podłączysz pod radio, wzmacniacz 2-u kanałowy tylko dla suba w mostku. Nic więcej do auta nie trzeba jeżeli nie jest to jakiś demo car

pozdrawiam.

ps: tak jak mówie ja bym zostawił to co jest na tyle ; )

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
            Jak kupisz helixy razy dwa, do przodu i do tyłu to możesz dać je w mostek 2R dla wzmacniacza, da sobie pewnie rade z nimi, helixy to tylko 40W 4R
            no genialna rada, ale chyba do sanek a nie samochodu.

wzmacniacz jak chcesz porządnie, a sądząc po kwocie już nieźle będzie, to 4-kanałowy i przednie głośniki przez wzmacniacz z kilku powodów. Po 1 lepsze głośniki niestety pod radiem nie zagrają dobrze, gadam z kolesiem z elektrody co miał gms 960 i helix db 62.1 jednocześnie i pod samym radiem lepiej grał tańszy gms, a jak dorzucił wzmacniacz to helixy pokazały pełnię możliwości. Teraz ma Rainbow SLG i podobno grają pięknie nawet pod radiem, a mają 100W rms. Tylko on polecał GMS 960 (bez XT), olidniej wykonane są i to widaćod razu, do tego majązwrotnicę 2-drożną a nie tylko sam filtr na tweeter jak w osobno kupowanych wysokotonówkach gms.

Osobiście dałem monoblok w bok bagażnika, głośniki właśnie gms planuję tylko znowu budżet rośnie żeby zestaw miał zwrotnice (ok. 200zł).
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
              no genialna rada, ale chyba do sanek a nie samochodu.
              a to niby czemu?
              wiele razy tak robilismy jak klienci nie chcieli wydac kasy na dodatkowy wzmacniacz...
              jedyna wada to brak regulacji miedzy przodem a tylem.
              odrazu jednak trzeba przyciszyc tylne wysokotonowki!

fazigno, na poczatku zapomnij o hertzu - zdecydowanie za drogi w porownaniu do mozliwosci

czy z tylu ktos jezdzi? jezeli tak i czesto to mozesz zrobic tak jak wyzej napisali - 2 zestawy glosnikow spiete razem
              jak malo kiedy ktos z tylu jezdzi (lub masz ich gdzies) to podlacz tam fabryczne glosniki (wysokotonowke przeloz na tyl w drzwi) i zasil je radiem

a na suba to brakuje wzmacniacza :???: (lub na przod)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                a to niby czemu?
                chociażby dlatego, że
                Zamieszczone przez fazigno
                Wzmacniacz to 2 kanały , myślę nad odpuszczeniem sobie tylnych drzwi i uderzenie tylko w przody.
                więc widocznie tył nie jest potrzebny, a zamiast tylnych głośników można dokupić wzmacniacz na przód lub po prostu wymienić na 4-kanałówkę, która "obskoczy" przód z filtrem HP i subwoofer przez LP albo małą 2-kanałówka zamontowana za deską rozdzielczą czy pod siedzeniem. A jeśli fazigno podobnie jak ja nie chce kombinować ze wzmakiem na przód to GMS 960 pod radio, porządne wygłuszenie drzwi, dystanse MDF i będzie OK.

Skomentuj

Same wygłuszenie drzwi to koszt niezły, więc nie wiem czy warto mu się aż tak bardzo w to pchać, ale fakt że bez wygłuszenia nie zagra to z sensem... Ja za wygłuszenie swoich drzwi musze zapłacić niecałe 300zł! Więc troche sporo. Matami APP wiadomo że wyjdzie taniej, bo jakies 100zł albo i nie całe 100zł ale efekt APP a efekt STP? Nie chce już mieszać, ale kolega fazigno musi powiedzieć czy chce jechać przód tył, czy przód SUB. Wymiana wzmacniacza i tak wskazana, szkoda że to nie jest GTA4 bo można by zrobić wszystko na raz. Co do radia wydaje mi się że poleciłem dobre bo sam chce je kupić. Warte dołożenia tych paru zł :)

p.s. ja robie bez suba, no i wole bez suba jezdzic, nie lubie zbyt dużego "walenia w plery" Jestem zwolennikiem optimum można powiedziec :P

Skomentuj

p.s. ja robie bez suba, no i wole bez suba jezdzic, nie lubie zbyt dużego "walenia w plery" Jestem zwolennikiem optimum można powiedziec
                    dlatego tak lubie malutkiego, slabiutkiego MDS08 :P

Skomentuj

Pawel S. nie taki on słaby :) Ale to jest opcja dobra dla fanów nie dużego "normalnego" basu w aucie :) Nic nie buczy, nic nie pierdzi, słychać tylko muzyke :) Ciekaw jestem czy MDS08 lepszy czy XAW210HC Bo nie widziałem zestawienia nigdzie...

Skomentuj

Widzę że niezła debata się rozwinęła , powiem tak , tylne drzwi odpuszczę , mimo że często tam ktoś siedzi. Wysokiego z przednich przeniosę na tył ,a do przodu pójdą przykładowo te GMS960 . A co do bagażnika , chyba MDS08 :) Powiedzcie mi , czy gdzieś w okolicy Gniezno-Poznań jest jakaś firma zajmująca się wygłuszaniem drzwi ? Lub dajcie namiar na "godny materiał" i w miarę dobrą instrukcją na wykonanie tego , bo jak mam wywalić kase na radio i głośniki a ma to grać bez sęsu to kasa wywalona w błoto...

Skomentuj

GMS 4 - polecane maty w sensownej cenie. ja kleiłem APP, brakuje im nieco elastyczności, takiej gumowatości, ale nieźle spisują się w otworach technologicznych bo są sztywne. Płacić za wyklejenie drzwi 300zł? Po co jak można zrobić to samodzielnie, pół dnia na spokojnie.

Skomentuj

Zalezy o jakiej ilosci tych mat mowimy, na drzwi potrzeba około 5-6mat STP które to kosztują 56zł sztuka. Czemu az tyle? bo wygłuszamy środek drzwi(wnętrze) i część zewnętrzną(ta pod tapicerką). Na stronkach typowo CA w FAQ masz jak to zrobić, u nas chyba też jest. Z tego co mi wiadomo GMS gorszy od STP, ale to już nie jest to samo co STP VS APP czy GMS VS APP. MDS na allegro to koszt jakieś 250zł sztuka, ale głośniczek bardzo fajny, same pozytywne opinie :) Sumując wszystko jakbyś chciał zrobić chociaz porzadnie drzwi to koszt 250zł maty 250zł głośniki masz już 500. Radio drugie tyle i MDS do bagaja 250zl+skrzynka, ale to pewnie sam sklepiesz wiec można mowić ze 0. Czyli z budżetówki którą podałeś wychodzi że wydać musisz chociaz 1300zł zeby zagrało wszystko jak trzeba. Odpusc sobie MDSa jak nie masz kasy.

Ale 1000 trzeba :(

Skomentuj

Pawel S. nie taki on słaby
                              oj zapomnialem dac ten napis w cudzyslowiu :P
                              rozchodzi sie o to ze to dobry glosnik ktory nie narzuca sie i zgrywa sie ladnie z przodem

Ciekaw jestem czy MDS08 lepszy czy XAW210HC Bo nie widziałem zestawienia nigdzie...
                              od samego poczatku razem z UKAszem o tym pisalismy
                              oba glosniki sa na podobnym poziomie ale charakeryzuja sie minimalnie innym brzmieniem.
                              XAW z racji dluzszej cewki jest odrobine bardziej "miekki"
                              ktory bym wybral? trudno powiedziec. na dzien dzisiejszy wygral MDS

Skomentuj

No dobra , tylko teraz te maty kleje od środka wszędzie oraz otwory w drzwiach czy tylko same otwory ?

Skomentuj

Zewnętrzna blacha od strony wnętrza i wewnętrzna z wierzchu łącznie z otworami. Oczywiście elementów bezpieczeństwa jak rury w drzwiach nie musisz oklejać, tylko płaskie powierzchnie.

Skomentuj

No to troooche tej maty wyjdzie , jak panele są o wymiarach 100x50

Skomentuj

Powiem CI tak, kup APP, dlatego że raz to wyniesię Cie taniej, dwa że drzwi w Oplu Twoim sa wygłuszone pianką(tak mi się wydaje bo w Vectrze C z 2003roku są a B FL jest elementami zblizona, przynajmiej wygłuszeniem itd) taką, wiec app da już coś, wydasz 100zł na to max, płaty APP są o wymiarach 50x25cm, lepiej jakbyś kupił APP miękkie bo twarde cięzko się formuje... chyba ze pomożesz sobie suszarką mocną jakąś albo opalarką... licząc na szybko około 8 mat na drzwi może pojść takich jak chcesz zakryć całe. Wiec 16 na całość to jakieś 80zł+wysyłka. Tymi 16 zrobisz drzwi bardzo dobrze! Kup sobie całą pake i zrobisz najlepiej, potem przy budowie suba możesz też ich użyć. 20sztuk w bulk paku.

P.S. Zobacz ten zestaw, myśląc przyszłościowo, używka ale za nawet normalną kase --->MOREL

Skomentuj

No ok , maty już dodałem do "listy" , ale raczej w tym tygodniu je zamówię , aby wygłuszyć drzwi jeszcze przed zimnymi dniami. Dobra , pytam dalej , na pewno muszę zdobyć informacje jakie głębokie głośniki mogę wstawić w drzwi , bo jak wstawiałem głośniki w corse to początkowo kupiłem za głębokie i haczyły o prowadnice od szyby. Zawsze zastanawiało mnie czy dystanse z MDF gdy dostaną wilgoci nie namiękną ?? Czy lepiej plastikowe kupić ? Dobra teraz czas na radio i głośniki , a z nimi to ustalone - GMS960. Pozostaje Radio + przejściówka aby było aktywne sterowanie z kierownicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X