Witam mam taki problem przy montazu radia samochodowego,a mianowicie zeby radio zalaczalo sie bez zalaczonego zaplonu nalezy zewrzec zolty kabelek na kostce ISO(pamiec,doslownie polowe kabelka dokladnie od storny radia,zwierajac cale dwa kabelki zapalaja nam sie kontrolki na desce rozdzielczej) oraz kabel od glownego zasilania 12V(czerowny badz rozowy w zaleznosci od kostki),przy takim polaczeniu mozemy korzytac z radia kiedy tylko mamy na to ochote oraz mamy zapamietane ustawienia w radiu z tym ze jest taki problem ze zostawiajac radio wylaczone na jeden dzien mialem praktycznie calkowicie rozladowny akumulator(akumulator kupowany po zimie kolo kwietnia wiec jest wpelni sprawny),podlaczajac radio fabrycznie czyli nie zwierajac przewodu od zasilania z przewodem od pamici(kazdy osobno) radio dziala nam tylko po zalaczeniu zaplonu,i nie zapamietuje nam wogole ustawien radia,ma ktos moze jakas rade na ten problem ?? :>
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podlaczenie radia bez zaplonu zeby nie rozladowywalo aku.,,?
Collapse
X
-
scythe1123 co Ty za filozofie piszesz... Ostatnio bratu ominąłem stacyjkę, po przez właśnie założenie pamięci i zasilania radia prosto pod aku (na kostkach) i nie ma tego problemu z rozładowaniem aku... Może masz radio po prostu felerne, wujas kiedyś miał podobny problem i po zmianie radia nie miał problemów.
A jak panel wyciągasz też rozładowuje ?
Skomentuj
-
kaman, ok ale masz pewność że kabel z sygnałem od stacyjki idzie tylko do radia? na nim pojawia się prąd jak przekręcisz kluczyk a jak zewrzesz z plusem go to masz tak jakby cały czas przekręcony kluczyk więc coś może pasożytować. Najprościej odetnij całkiem ten od stacyjki i zewrzyj plus z pamięciowym pinem na kostce
Skomentuj
-
yyy kaman a kto to??:) jak zewre jakby caly kabel pamieciowy z plusem zasilania jak pisalem zasila odrazu kontrolki na desce rozdzielczej i panel z zegarkiem po zmostkowaniu jakby polowy tylko tego kabla(odciecie go czesci kabla pamieciowego od strony kostki iso-ta czesc pozostaje wolna zwarta jest czesci kabla pamieciowego od strony radia)
Skomentuj
-
wstaw prosze przecinki bo prawie nic nie zrozumiałem. Ale z tego co zrozumiałem to masz ciągle włączone podświetlanie w różnych miejscach i dziwisz się że ci aku rozladowuje? dlatego radzę odciąć całkiem ten od stacyjki od kostki radia i podłączyć w jego miejsce plus... w sumie trzeci raz to pisze ale co tam
Aha i małę sprostowanie pamięciowy to inaczej stały plus - na nim jest ciągle napięcie i troche nie kapuje jak zwierasz pamięciowy z plusem skoro to to samo, pewnie chodzi ci o ten od stacyjki o którym ciągle wszyscy piszemy na którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka
uf...
Skomentuj
-
Jak się kupuje samochód składany z 2 ćwiartek i nowego dachu to takie rzeźby w elektryce mogą być. Normalnie radio nie ma połączenia z podświetleniem tablicy, chyba że masz coś w kostkach przestawione albo fabryczne kostki samochodu nie są elektrycznie zgodne z ISO.
Puść kabel ze skrzynki bezpieczników (zwykle są przynajmniej 2 wolne do dodatkowych urządzeń) lub prosto z akumulatora (przy okazji będzie mniejszy spadek napięcia jak dasz ciut grubszy kabelek) i będzie OK, chociaż ja zdecydowanie wolę radio po stacyjce dla wygody, nie siedzę w samochodzie żeby słuchać muzyki tylko po to żeby jechać, a do tego przydaje się włączony silnik.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
samochod byl kupowany od pierwszego wlasciciela i pewnego zrodla wiec nie wydaje mi sie zeby bylo cos kombinowane tym bardziej kupujac samochod radio nawet bylo orginalne-fabrycznie montowane,mam obecnie dwa pomysly co z tego wyjdzie zoabczymy,radio dzialajce bez zaplonu przydaje sie jak sie szczegolnie jak sie chce napic piwa w samochodzie a majac kluczyki w stacyjce juz nie bardzo ost. tak znajomy stracil prawo jazdy wiec nie polecam:)
Skomentuj
-
Normalni ludzie piwo piją w domu czy w lokalu, a nie w samochodzie. No ale to rzecz gustu jak kto woli podłączyć radio i dlatego są obie możliwości dostępne.
Radio może mieć przewód swojego oświetlenia podłączany do oświetlenia deski rozdzielczej, co steruje jasnością guzików niezależnie od tego, czy radio jest wł czy wył.
http://elektron.pol.lublin.pl/users/...le/isoshop.htm
Jeśli radio nie obsługuje osobno regulowanego podświetlenia to pin 6 powinien być pusty i oświetlenie wewnątrz urządzenia podłączone pod normalne zasilanie radia. Jeśli obsługuje to pin nie może być zwarty w radiu z normalnym zasilaniem, a ciebie to wygląda jakby był, co jest bez sensu, ale wtedy zapala oświetlenie deski bo łączy zasilanie stałe z zasilaniem deski. Można to przepikać miernikiem o ile taki pin wystaje z radia. No i wtedy w kostce ISO samochodu masz napięcie z oświetlenia deski, co nie w każdym samochodzie jest praktykowane. Teoretycznie wystarczy odłączyć w którejś kostce 6 pin żeby nie było połączenia elektrycznego między zasilaniem deski a ciągłym napięciem 12V, co może pomóc na rozładowywanie aku. Sam nie wiem czy to coś rozjaśni, ale chyba jest logiczne.
P.S. w Polsce praktycznie każdy samochód jest od 1 właściciela, bezwypadkowy i większość nawet powyżej 10 lat ma przebieg do 170 tysięcy, kraj cudów. Ale Ok, może jest, sprawa nieistotna w temacie.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Jeśli cały czas będziesz miał 12V z aku lub bezpieczników podłączone do kostki ISO w radiu (zasilania pamięci i zasilania radia) to w ogóle nie używasz kostki ISO z zasilaniem z samochodu, jedynie podłączasz kostkę ISO głośnikową. Jeśli wtedy radio będzie gubiło ustawienia to na serwis z nim bo na pewno jest uszkodzone. Jedyna opcja żeby sprawne radio gubiło ustawienia to zwarcie w instalacji powodujące chwilowy brak różnicy potencjałów między + i -, czyli chwilowy brak napięcia. Mi tak właśnie zginęły ustawienia jak prowadziłem przewód "remote" do wzmacniacza i przypadkowo zwarłem do karoserii.
Nie ma bata żeby włączało to światełka na desce, a z tego co zrozumiałem chcesz żeby radio można było włączyć w każdej chwili, więc to najprostsze i najlepsze rozwiązanie bo jednocześnie zapewniasz możliwie mały spadek napięcia zasilania radia, a co za tym idzie maksymalną moc radia.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
stosujac rozne kombinacje dalej bez skutku pozostaje mi jedynie podciagnac bezposrednio przewod od akumulatora i zoabczyc wtedy jakie beda skutki,zapamietane ustawienia uzykałem tylko w momencie podlaczenia"radia na stałe" ale wtedy mi rozladowywalo akumulator ....byc moze rzeczywiscie radio jest uszkodzone chociaz ma zaledwie kilka dni-radio to PIONEER DEH-2200UB
Skomentuj
Skomentuj