Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór suba

Witam!
    No więc zmodyfikowałem odrobinę mój car audio w mercedesie.
    W ostatnim temacie otrzymałem odpowiedzi że najlepiej jest zrobić panele w drzwiach itd stwierdziłem że mnie na to nie stać i nie mam czasu na takie przeróbki.
    Postanowiłem jednak trochę ulepszyć dzwięk w moim autku - następujące zmiany:

oryginał przód - 10cm głośniczki nie wiem jakiej firmy bo był tylko znaczek merca = wymieniłem na JBL GT5-402 - 130zł ( to co chciałem to otrzymałem wysokie tony grają elegancko )
    Tylną półkę mi odradzano ale wkurzały mnie te 13cm głośniki firmy krzak i wymieniłem je na pionki 16,5cm z serii TS ( nie pamiętam modelu ) 60RMS , 180MAX 3 drożne - 50 zł od kumpla ( całkiem nieźle grają )
    Radio pionka DEH 2200UBB

Radio nie ogarniało tych pionierów dlatego zakupiłem wzmaka power acoustik 560wat ( bałem się że jakaś lipa ale całkiem niezły wzmak jak za tą kase co wyrwałem ) - 100zł
    Teraz pionki śmigają OK! z tym że chciałbym jeszcze dołożyć suba i teraz pytanie do was co mógłbym dopiąć do tego wzmaka.
    Wiem że na słabym wzmacniaczu będzie przester , no ale skąd wiadomo "jak słabym" ?
    Myślałem o subie CRUNCH FAT BOY ma on 300 wat RMS. Wzmak jest produkcji USA i kosztuje 300 dolców , podłączyłem kumpla tube jakieś lipnej firmy to się prawie rozleciała więc chyba swoją moc ma ( 4x65wat RMS , mostek na drugim stereo 1x130wat).
    Co sądzicie ?
    Kasa to max 200zł za używkę

Ale magia w tym mercedesie :razz:
    Zamieszczone przez AnakinSkyWalker
    Tylną półkę mi odradzano ale wkurzały mnie te 13cm głośniki firmy krzak i wymieniłem je na pionki 16,5cm z serii TS ( nie pamiętam modelu ) 60RMS , 180MAX 3 drożne - 50 zł od kumpla ( całkiem nieźle grają )
    Trzeba było dołozyc te 50zł do wzmacniacza chodz frma sama w sobie nie jest zła bo robią dobre piece!teraz jak chcesz suba to sa one ci zbędne z Tyłu i tak ich nie bedziesz słyszał i lepsza opcją bedzie jak je zdematujesz a przez te otwory bedzie sie bas dostawał do wnętrza auta :wink:
    napisz jeszcze jakiej muzy słuchasz???

Skomentuj

specialnie chciałem zestaw 2 lub 3 drożny aby w całym aucie rozchodziły się wysokie tony a sub ma dołożyć bass więc te pionki zostawie :) muza w sumie wszystko co mi do ucha wpadnie ale najwięcej trance i klubowa. nie chce żeby w moim aucie tłukł sam bas - ma być on poprostu bardziej odczuwalny.

Skomentuj

Dużego wyboru nie bedzie ale plece cos z takiego neutralnego MAGNAT XPRESS 12, JBL CS 1214, KENWOOD KFC-W112S tego Kenia bym najbardziej polecał zakładałem go ostanio i mile mnie zaskoczył, ALPINE SWE-1243IB i tego pionka moze uda Ci sie wylicytowac do tej kwoty http://allegro.pl/subwoofer-pioneer-...253729667.html :wink: Mozesz cos wybrać sobie z STX-ów też mają dobre suby i napewno spełniły by twoje oczekiwania!

Skomentuj

a ten crunch ?http://allegro.pl/crunch-fat-boy-dri...251945260.html
          dobre to ?

[ Dodano: 2010-10-05, 21:18 ]
          crunch poszedł :] a co do reszty na allegro ceny są powyżej 200zł , jedynie zostaje ten pionek ale jakoś mnie nie przekonuje - wyczytałem że musi mieć mocny piec , buda br bo jest strasznie mulący ( chodz zalecana jest zamkniety dla fanów black )

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez emil007
            teraz jak chcesz suba to sa one ci zbędne z Tyłu i tak ich nie bedziesz słyszał i lepsza opcją bedzie jak je zdematujesz a przez te otwory bedzie sie bas dostawał do wnętrza auta
            I tu jesteś w błędzie bo miałem w samochodzie 13'tki (fabrycznie przód i tył) i mama suba DIY 22cm (LP testowo ok. 120Hz), dół ładnie podkreśla, ale była luka w paśmie między nim a głośnikami, a tym bardziej będzie wielka dziura między 10cm a subwooferem.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
              I tu jesteś w błędzie bo miałem w samochodzie 13'tki (fabrycznie przód i tył) i mama suba DIY 22cm (LP testowo ok. 120Hz), dół ładnie podkreśla, ale była luka w paśmie między nim a głośnikami, a tym bardziej będzie wielka dziura między 10cm a subwooferem.
              i w jakim aucie Ci to grało??? w mercedesie? raczej wątpie!
              A kolega niech kupi sobie tego kenia i napewno nie bedzie żałował :wink:

Skomentuj

No więc stwierdzam że mam za mało kasy :P
                są dwie opcje albo zrobie suba sam na jakimś głośniku albo kupię gotową skrzynię i o to propozycje:
                rockford R1
                magnat xpress
                kenwood KFC-W112S
                Soling CP123
                STX GDN-30-500-4-AP
                z tym że wszystko wychodzi troche ponad 2 stówki..... ten soling wypada najtaniej ale nie jestem do niego przekonany....
                mój wzmak będzie miał 1x130wat rmsa przy 4ohm więc na to też powinienem patrzyć. jakieś rady ? kiedyś na tym forum dużo więcej ludzi się wypowiadało :/ :cry:

Skomentuj

Sub powinien być efektywny.

Bo mocy masz całe nic ( jak na suba w mercedesie )

Skomentuj

a helix ?
                    HELIX DB-12 ??

Skomentuj

na Twoim miejscu potestowałbym tego rockford R1 śmiesznego; )

Skomentuj

Dls w308b
                        http://allegro.pl/super-glosnik-dls-...263114327.html
                        Nieco ambitniejszy głośnik niż te wyżej wymienione.
                        Do słuchania muzyki(a nie masowania nerek) świetnie się nadaje.

Skomentuj

po dwu dniowej monotonnej filtracji allegro, forum, youtube itd doszedłem do następujących wniosków.
                          Wiece jaki mam sprzęt i czym dysponuje ( opisałem szczegółowo ) , nie chce mieć suba który będzie za mocny do mojego wzmaka i przez to będzie buczał czy miał przestery zamiast grać.
                          Nie oczekuję też cudów wkoncu to tani zestaw i proszę was o wybór który z poszczególnych wyborów pasował by najlepiej ( którąś z tych opcji napewno kupie ):
                          1) http://allegro.pl/sub-mtx-10-skrzyni...256634419.html
                          2) http://allegro.pl/skrzynia-basowa-he...259569165.html
                          3) http://allegro.pl/hertz-ds-250-skrzy...263496196.html
                          4) http://allegro.pl/gms-250-320w-szyta...255767703.html
                          za wszystko dzięki!

Skomentuj

Zamieszczone przez AnakinSkyWalker
                            po dwu dniowej monotonnej filtracji ... youtube itd doszedłem do następujących wniosków.
                            to ty głośników szukasz na youtubie :shock:

podał ci cursor, dobry głośnik a ty nadal szukasz sam nie wiesz czego
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie chce 8 calowego głośnika

Skomentuj

Na pewno GMS odpada - słabe wykonanie, brak parametrów (producent na pytanie nie odpisał), skrzynia "losowa" (sprzedawca nie odpisał jakim sposobem dobierał objętość do głośnika).

Z tych co podałeś ze względu na moc najbardziej podchodzi Hertz.
                                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

dzięki za wypowiedz!
                                  no ten GMS jakoś nie zrobił na mnie wrażenia
                                  Helixa raczej w pełni nie pociągnie mój wzmak ( 300rms )
                                  więc albo hertz albo mtx , zdecydują koszta
                                  Temat do zamknięcia!

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                    to ty głośników szukasz na youtubie :shock:
                                    No a jak inaczej sie dowiedzic jak gra :mrgreen:

Skomentuj

jeszcze mam pytanie odnośnie sygnału z radia. W tym pionku jest tylko jedno wyjscie na wzmaka a w tym zmaku jest 2x stereo , nie będzie problemu jak zrobie rozgałęźnik sygnału na czinczach ?

Skomentuj

a chcesz przez suba puscic stereo ? : )
                                        Nie musisz używac rozgałeźnika wystarczy ze np: sygnał podłączysz tylko pod lewy kanał pod warunkiem, że suba tez pod lewy i gra muzyka : )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X