Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa skrzynki do subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa skrzynki do subwoofera.

Witam.
    Niedawno zdecydowałem się na wypchanie bagażnika jakimś subwoferem.
    Rozbudowę car audio zacząłem od wymiany fabrycznych, starutkich głośników na 130mm pioneery (modelu nie pamiętam).
    Później miałem okazję kupić tanio głośniki JBL'a 837 (trójdrożne, 200mm). Wsadziłem je w półkę (no bo gdzie indziej tak duże mi się zmieszczą ?) i z zadowoleniem stwierdziłem, że pojawiły się tony średnie i górny zakres niskich.
    Wiem, że półkę głośników się wkładać nie powinno, ale za taką kasę po prostu opłacało się je kupić, a z powodu swoich wymiarów "normalnie" , tj. w drzwiach zainstalować ich nie mogłem.
    Jako uzupełnienie zestawu postanowiłem dokupić subwoofer.
    Na allegro udało mi się znowu kupić coś dość tanio. Coś to Magnat xpress 10.
    Nie jest to przetwornik najwyższych lotów, ale za 60zł myślę, że gardzić nim nie można.

Zastanawiam się teraz w co go wsadzić.
    Mój znajomy ma na sprzedaż skrzynkę do sub'a, ale ma wadę. Mianowicie pasuje do niej głośnik 300mm, a mój magnat ma 250mm średnicy.
    Za skrzynkę chce 40zł. Nie wiem czy nie było by lepiej kupić kilka desek z MDF-u i zrobić sobie skrzynkę samemu ?
    Bo wyjmować przednią deskę (prawdopodobnie dobrze wklejoną) ze starej skrzynki, potem wklejać od nowa...
    Skrzynka od kumpla ma jeszcze jedną wadę (tak mi się wydaje, choć przyznaję że jestem w temacie budowania skrzynek zupełnie zielony) - otwór BR ma średnicę 100mm, podczas gdy sama skrzynka ma z 25-30L (nie mierzyłem, piszę na podstawie tego co widziałem w sklepie CA).

Z tego co wyczytałem na różnych forach, to ten głośnik akurat lepiej się "czuje" w skrzynce BR, dlatego prostsza w wykonaniu zamknięta - odpada.
    Ściągnąłem sobie program WinISD, ale zupełnie nie wiem jak mam się tym posługiwać przy projektowaniu skrzynki.
    Zastanawia mnie jeszcze jedno - co się stanie, gdy producent głośnika zaleca obudowę BR powiedzmy 35L a ja wsadziłbym go w obudowę 25L (też BR) ?

Poczytałem trochę to forum przed napisaniem tematu i wiem, że niektórzy mocno się dopytują więc napiszę :
    Sub zasilany będzie wzmacniaczem dwukanałowym, alpine MRV-t500. 300W rms przy 4 ohm'ach.
    Muzyka : techno, hip-hop, czasem coś normalnego (akurat,nirvana,metallica) - zależy od humoru :wink:
    Pojazd : ford fiesta mk3 (czyli mały bagażnik - im mniejsza skrzynka tym lepiej, aczkolwiek ma być B-R)
    Radio: Blaupunkt Miami CD72

Trochę się rozpisałem i prawdopodobnie zagmatwałem :roll:
    Napiszę raz jeszcze o co mi chodzi.
    Lepiej zrobić samemu skrzynkę, czy przerabiać tą którą mogę tanio kupić ?
    Nowa kosztuje u mnie w mieście 90zł, więc odpada.
    Mam możliwości zrobienia sobie samemu, ale samo projektowanie skrzynki mnie przerasta z racji nieumiejętności posługiwania się programem WinISD, który na tym forum (możliwe że słusznie) zachwalacie.

Za wszelką pomoc, stokrotne dzięki i Bóg zapłać w dolarach :mrgreen:

Głośnik był już omawiany na tym forum i było kilka konstrukcji na nim. Poszukaj i zobacz jaki masz tam litraż i strojenie i zrób samemu skrzynkę :)

Skomentuj

zrób sam. nakład pracy jak włożysz w przerobienie tej znajomego, będzie większy niż zrobienie jej od nowa.
      A jak się nie czujesz na siłach to zleć taką skrzynkę komuś z forum.. na przykład mi :mrgreen:
      jak coś to pisz na PW

Skomentuj

Poszukam, popatrzę.
        Co do zlecania komuś, to mija się to chyba z celem bo materiały kupić musisz, za robociznę też się należy a i przesyłka za darmo nie jest.
        Razem wyszło by ciut taniej jakbym kupował nową u siebie w mieście...
        Aczkolwiek PW z zapytaniem wyślę :mrgreen:
        Raczej zrobię sam, ale z tych co widziałem to nie wszystkie mi się podobają.
        Z racji tego, że mam mały bagażnik to max szerokość skrzynki to 35cm
        Objętość łato liczy się jak ktoś robi w kształcie prostopadłościanu.
        Skrzynka z pochyloną tylną ścianką jest (przynajmniej dla mnie) trochę trudniejsza do policzenia.

Nie chcę robić nie wiem jakich cudów. Chcę aby głośnik grał w tym poprawnie i aby sama obudowa nie była za duża.
        W planach mam jeszcze zmianę oryginalnej, dość giętkiej półki samochodowej na kawał dechy z zabudową od dołu (czyli zabudowanie od tyłu głośników które są teraz w półce.)

Pozdrawiam, Stasiek

Skomentuj

Zamieszczone przez zdaszek
          Objętość łato liczy się jak ktoś robi w kształcie prostopadłościanu.
          Skrzynka z pochyloną tylną ścianką jest (przynajmniej dla mnie) trochę trudniejsza do policzenia.
          :shock:
          czyli rozumiem ze kolega zdaszek, nie byl w podstawowce i nie wie jaki jest wzor na pole trapezu?

Skomentuj

Sam wzór musiałem sobie przypomnieć, bo na wyrywki to nie pamiętam...
            Potrzebną pomoc otrzymałem. Forum będę czytał dalej aby się dowiedzieć jak robić, żeby zrobić :mrgreen: (czyli nie spieprzyć...)

Skomentuj

Forum będę czytał dalej aby się dowiedzieć jak robić, żeby zrobić
              tutaj masz pokazane jak zrobic by zrobic
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13176&start=0

Skomentuj

Dzięki.
                Pomogło :wink:

[ Dodano: 2010-10-10, 00:36 ]
                Kolega grzechu mi intensywnie pomagał za co jestem mu bardzo wdzięczny.
                Producent zaleca obudowę 45L dlatego ja postanowiłem zrobić... 48L :mrgreen:
                Strojenie skrzynki zaleca na 29Hz, więc tunel BR o długości 200mm i średnicy 63mm (stożkowy) u wylotu ma 97mm, więc wyszło, że będzie zajmował lekko ponad pół litra (0,62L)
                Na głośnik przyjąłem 3litry, więc wychodzi ciut mniej niż 45L.

Jeżeli popełniłem jakieś błędy to piszcie :roll:

Trochę dziwny dla mnie jest fakt, że dla 10" głośnika potrzeba tak dużej obudowy.
                Obudowa do głośnika 12" robiona przez Pawła S. też miała 45L...

Czy można wierzyć producentowi odnośnie strojenia ?
                Wszyscy piszą, że idealne do auta to 40Hz, więc jak się to ma do 29Hz zalecanych przez magnata ?

Pozdrawiam, Stasiek
                [ Dodano: 2010-10-10, 01:04 ]
                Jest jeszcze jedna sprawa.
                Mianowicie z czego zrobić tą skrzynkę ?
                Z płyty wiórowej, MDF-u, czy może z czegoś innego ?
                Znajomy mi odradzał MDF bo twierdzi, że się nie nadaje bo rezonuje. Jest ponoć taki wynalazek podobny do płyty wiórowej tylko, że syntetyczny. Wie ktoś jak to się nazywa i czy faktycznie warto robiż z tego obudowę ?

Skomentuj

Znajomy mi odradzał MDF bo twierdzi, że się nie nadaje bo rezonuje.
                  Kolega niech bajek nie opowiada MDF jest jednym z najlepszych materiałów do robienia skrzyni a jesli zrobi sie z odpowiedniej grubej płyty (MDF) i nie tylko to nic nie bedzie rezonowac!poza tym w obudowe wstawia sie listwy wzmacniajace na sciany aby takie to zjawiasko nie miało miejsca! :wink:

Skomentuj

Producent zaleca obudowę 45L dlatego ja postanowiłem zrobić... 48L
                    Strojenie skrzynki zaleca na 29Hz, więc tunel BR o długości 200mm i średnicy 63mm (stożkowy) u wylotu ma 97mm, więc wyszło, że będzie zajmował lekko ponad pół litra (0,62L)
                    Na głośnik przyjąłem 3litry, więc wychodzi ciut mniej niż 45L.
                    tylko ze winisd itp programy uwzgledniaja objetosc tunelu :P

Trochę dziwny dla mnie jest fakt, że dla 10" głośnika potrzeba tak dużej obudowy.
                    Obudowa do głośnika 12" robiona przez Pawła S. też miała 45L...

Czy można wierzyć producentowi odnośnie strojenia ?
                    Wszyscy piszą, że idealne do auta to 40Hz, więc jak się to ma do 29Hz zalecanych przez magnata ?
                    po tym widac ze to raczej glosnik do domu a nie do samochodu :P

Mianowicie z czego zrobić tą skrzynkę ?
                    Z płyty wiórowej, MDF-u, czy może z czegoś innego ?
                    Znajomy mi odradzał MDF bo twierdzi, że się nie nadaje bo rezonuje.
                    ja robie z wiorowej tylko dlatego ze z MDFem sa problemy przy skrecaniu - lubi sie rozwarstwiac
                    nic wiecej!
                    a rezonuje kazda plyta bo zadna nie jestidealnie sztywna :P

Skomentuj

1. Winisd obsługiwać nie umiem, dlatego skrzynkę zaprojektowałem sam. grzechu pomógł mi przy doborze tunelu BR.
                      2. Wg. magnata ten głośnik jest właśnie do samochodu...
                      3. Co się stanie jeżeli w samochodzie będę miał skrzynkę zestrojoną na 29Hz zamiast "idealnych" 40Hz ?
                      4. Z tego co widziałem w tutorialu to Paweł S. nie robił żadnych wzmocnień na ścianki, mimo, że głośnik miał w sumie konkretniejszy niż mój...
                      5. Mam zamiar tylko posklejać tą skrzynkę więc w sumie mi to nie stanowi z czego ją zrobię...

Skomentuj

3. Co się stanie jeżeli w samochodzie będę miał skrzynkę zestrojoną na 29Hz zamiast "idealnych" 40Hz ?
                        poprostu efektywnosc najnizszych tonow bedzie mniejsza
                        w samochodzie mozesz zmieniac dlugosc tunelu i na sluch sprawdzac co tobie najbardziej odpowiada

4. Z tego co widziałem w tutorialu to Paweł S. nie robił żadnych wzmocnień na ścianki, mimo, że głośnik miał w sumie konkretniejszy niż mój...
                        bo to prosta konstrukcja pod prosty glosnik dla prostego sluchacza :P
                        ale doklejenie listewek do wiekszych scianek to nie problem przeciez

5. Mam zamiar tylko posklejać tą skrzynkę więc w sumie mi to nie stanowi z czego ją zrobię...
                        jezeli nie masz zamiaru bawic sie tam frezarka (lub robic frezow recznie) to wg mnie nie ma sensu przeplacac za MDF

Skomentuj

Z tam, że większych ścianek pionowych to nie będzie...
                          Dlatego, że bagażnik mały, to skrzynka trochę nietypowa.
                          Oto wymiary wewnętrzne tego, co planuję zrobić :

Podstawa dolna - 48cm
                          Podstawa górna - 38cm
                          Wysokość - 36cm
                          Szerokość - 31cm
                          Co daje 47,9L
                          Po namyśle postanowiłem użyć płyty wiórowej 18mm (dla ułatwienia w obliczeniach będzie to 20mm)

Wymiary zewnętrzne
                          Podstawa dolna - 52cm
                          Podstawa górna - 42cm
                          Wysokość 40cm
                          Szerokość 35cm - i więcej być nie może (ograniczenia bagażnika)

Po to podałem wymiary, aby można było zobaczyć, że większa ścianka to ta, która leży na podłodze. Do takiej skrzynki naprawdę potrzeba listewek ? Jeśli tak, do jak grubych i szerokich ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            ja robie z wiorowej tylko dlatego ze z MDFem sa problemy przy skrecaniu - lubi sie rozwarstwiac
                            a ja odwrotnie myślę i dlatego stosuje mdf..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                              a ja odwrotnie myślę i dlatego stosuje mdf..
                              Popieram!

[ Dodano: 2010-10-10, 19:40 ]
                              Po to podałem wymiary, aby można było zobaczyć, że większa ścianka to ta, która leży na podłodze. Do takiej skrzynki naprawdę potrzeba listewek ? Jeśli tak, do jak grubych i szerokich ?
                              napewno bedziesz potrzebował listewek bo scianki bedą drżały a jakie zastosujesz to juz twój wybór kombinuj ucz sie eksperymentuj podpowiem ci Tyle ze dużo daje oklejenie suba kocykiem :wink:

Skomentuj

Czy tak jak to jest policzone to będzie dobrze ?
                                Chodzi mi o to, czy strojenie skrzyni nie zrobić na 40Hz ?
                                Magnat podaje aby skrzynię stroić na 29Hz, więc co się stanie jeśli tak nie zrobię i będzie te 40Hz ?

Czy mam wzmacniać te ścianki jakimiś listewkami czy raczej nie trzeba ?
                                Zanim zacznę, to wolałbym mieć wszystko przygotowane a nie w połowie roboty biegać po coś do sklepu :mad:

Skomentuj

Magnat podaje aby skrzynię stroić na 29Hz, więc co się stanie jeśli tak nie zrobię i będzie te 40Hz ?
                                  kwestia gustu co chcesz osągnąc czy wielkie buuuu czy normalne granie ja bym zastosował 40Hz!kwestia co kto lubi sam sobie to dopracujesz puzniej portem :wink:

Skomentuj

Nie zależy mi na buczeniu.
                                    Chciałem po prostu uzupełnić subwooferem dolne pasmo.
                                    Słyszałem u kolegi jak gra tuba z jakimś 30cm blaupunktem - po prostu koszmar.
                                    Głośne było bardzo. Jedyny plus tego czegoś to całkiem przyjemne masowanie pleców :grin:
                                    Dźwięk nie wydobywający się z... tego był dla mnie nie do przyjęcia. Muzyka - jakieś techno.

Tak jak pisałem na początku tematu - ja słucham różnej muzyki: hip-hop, czasem techno, a czasem rock'a
                                    Zdarza się też że i Turnau w radiu zagości :wink:
                                    Tak więc buczenie nie jest wskazane, lecz wtedy kiedy będę miał taką potrzebę (np. w HH) - chcę aby bas był mocny i niski.

Jako, że wzorów nigdzie nie znalazłem, to czy mógłby mi ktoś powiedzieć/napisać wymiary tunelu bass-reflex dla 45L skrzynki, tak aby ją zestroić na 40Hz ?

[ Dodano: 2010-10-10, 19:57 ]
                                    Z powyższego wynika, że lepsza byłaby dla mnie skrzynka zamknięta, ale wg. informacji znalezionych w internecie, ten głośnik lepiej "czuje się" w obudowie BR.

[ Dodano: 2010-10-13, 21:57 ]
                                    Witam.
                                    Pomysł o zaprojektowaniu i zbudowaniu samodzielnie skrzynki do subwoofera wziął się z tego aby było taniej niż w przypadku kupna w sklepie...

Niestety, dzisiaj gdy poszedłem do sklepu z płytami i poprosiłem o płytę mdf 18mm z docięciem na poszczególne wymiary skrzynki to mi powiedzieli 70zł...
                                    Doliczając dwa kleje (do drewna i do kocyka), kocyk i tunel BR wyszło coś około 120zł...
                                    Miałem zamiar od jednego z Kolegów kupić kocyk do obicia skrzynki, lecz traf chciał, że kupię od niego całą gotową skrzynkę. Tym fajniejsza, że ma BR szczelinowy - a tego to już bym sam nie obliczył...

Skomentuj

Czaruję...
                                    X