Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do Malucha;d

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do Malucha;d

Witam,
    Na prośbę kolegi zakładam temat.

Cel:
    Subwoofer zamiast tylnej kanapy (żeby pozbyć się towarzystwa;])
    Głośnik nie musi być klasy najwyższej. Oczekuje większej ilości szybszego basu, niż niskiego schodzenia. Głównie słucha rapu, więc myślę, że nie spodziewa się czegoś więcej niż "łubudubu je* je* je*" i "trzęsących się szyb";d

No i jako że pierwszy raz będę zajmował się Car-audio, to nie mam zielonego pojęcia co ze wzmacniaczem. Czy to wystarczy radyjko? Czy trzeba coś wykombinować samemu/kupić gotowe? Co z filtrem?

Budżet:
    do 300-400zł (głośnik może być używany)

Myślę, że napisałem wszystko, co potrzebne;]
    A więc proszę o pomoc w doborze głośnika i wzmacniacza.

hehe ale hardcore :lol:
    stx 30 aa i do tego jakiś stereo wzmacniacz min 200W lub monoblock
    w 300-400zl wyrobisz się ze wszystkim
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hmm, w ofercie stx'a nie ma takiego :razz:
      Chyba, że chodzi o ten z podwójną cewką.

A ten monoblock to co to jest? pewnie jakaś pojedyńcza końcówka, hm?

Czemu hardcore? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
        Hmm, w ofercie stx'a nie ma takiego :razz:
        http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html
        Zamieszczone przez czarny1906
        A ten monoblock to co to jest? pewnie jakaś pojedyńcza końcówka, hm?
        tak
        popatrz na allegro
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Który z tych wzmacniaczy wg Was jest najlepszy?

http://allegro.pl/wzmacniacz-blaupun...269431972.html

http://allegro.pl/wzmacniacz-samocho...259405772.html

http://allegro.pl/monoblock-wzmacnia...252256863.html

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
            stx 30 aa i do tego jakiś stereo wzmacniacz min 200W lub monoblock
            niestety GDN AA to przesada
            GDN 25 lub 27 w zupelnosci wystarczy

czarny1906, szukaj wzmacniacza 4 kanalowego

Skomentuj

No tak...
              Jedni wkładają w maluchu zamiast tylnej kanapy subwoofer a inni 140KM silnik...
              I jedno i drugie nieźle hałasuje...
              Tak czy siak miejsce zostaje jedno (na znajomą ?) :mrgreen:

[ Dodano: 2010-10-11, 00:39 ]
              No dobra, ale żeby nie off-topować za bardzo, to i na temat coś napiszę :wink:
              Aktualnie mam wzmacniacz Alpine MRV-T500. 300w RMS. z kolegi 250w subwooferem pioneera (modelu nie pamiętam) radził sobie dobrze. Za używany dałem 250zł ale za kable 140... :roll:

Śledzę tamat z zainteresowaniem, bo nie sądzę, żeby się dało do 400 złożyć jakiś konkretny komplet...
              Ja swoje klocki, mimo, że tanio, kupowałem stopniowo, w dość dużych odstępach czasu więc tego tak nie odczułem.

Wzmacniacz+głośnik+skrzynka+przewody to wyjdzie raczej więcej :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez zdaszek
                Jedni wkładają w maluchu zamiast tylnej kanapy subwoofer a inni 140KM silnik...
                I jedno i drugie nieźle hałasuje...
                u kolegi bedzie zabudowa a obecnie juz halasuje podkrecony fabryczny silnik :P
                [offtopic]a wkladanie 140km silnika zamiast tylnej kanapy jest bez sensu - lepiej wsadzic 300km silnik w oryginalne mijesce :P http://www.simon.cstnet.pl/z1krzys.html[/offopic]

za 400zl da rade zlozyc naglosnienie do malucha
                do 100zl 4 kanalowy wzmacniacz
                50zl kable (wzmacniacz w bagazniku)
                do 100zl sub (tanie 10" wystarczy)
                i jakies coaxiale 13-16cm + panele w drzwi

Skomentuj

Wg mnie ciężko jest nagłośnić malucha basem.Sam w stawiłem subwoofer Ground Zero GZRW 30 SPL to najlepiej grało to na tylnich siedzeniach...A z przodu słabiutko.Ale szyby ładnie chodziły :razz:
                  2 sprawa to zasilanie.Musiałbyś dać dodatkowe 10 mm2 przewód od alternatora/prądnicy.
                  I stx AA chyba nie jest tez dobrym głośnikiem za duża moc na malucha.300 wat musi dostać głośniczek żeby porządnie zatrząść.Lepszym wyborem chyba bedzie tu magnat xpress 12 200 wat rms łatwo zasilić.Za 169 zł z przesyłką masz na www.audiosklep.pl
                  Wyjdzie taniej niż STX i wg mnie lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_
                    Sam w stawiłem subwoofer Ground Zero GZRW 30 SPL to najlepiej grało to na tylnich siedzeniach...A z przodu słabiutko.Ale szyby ładnie chodziły
                    a mozesz mi powiedziec czy ta roznica kilkunastu centymetrow zrobila wg ciebie az taka rozncie?
                    ja nie widze roznicy miedzy "tylem" a "przodem" w maluchu :lol: co innego w prawdziwych samochodach

I stx AA chyba nie jest tez dobrym głośnikiem za duża moc na malucha.300 wat musi dostać głośniczek żeby porządnie zatrząść.Lepszym wyborem chyba bedzie tu magnat xpress 12 200 wat rms łatwo zasilić.Za 169 zł z przesyłką masz na www.audiosklep.pl
                    wg mnie nadal za mocny
                    tak do 150w trzeba by czegos poszukac

Skomentuj

I stx AA chyba nie jest tez dobrym głośnikiem
                      Lepszym wyborem chyba bedzie tu magnat xpress 12
                      ty chyba kolego nie wiesz co mówisz. Polecasz magnata zamiast stx-a :shock: . To albo ty nie słyszałeś, żadnego z nich albo nie wiem...
                      Magnat w swojej karierze nie zrobił nigdy nic dobrego co by się nadawało do muzyki.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pawel S.
                        nie widze roznicy miedzy "tylem" a "przodem" w maluchu co innego w prawdziwych samochodach
                        No wiesz co, nie obrażaj poczciwego maluszka :razz:

Skomentuj

Przynajmniej wykonanie magnata lepsze 100% wg mnie.Nie maja stuków puków itd.W kurzały mnie stx AA jak stukały tak....Sprzedałem je w końcu.

Skomentuj

rucin_, może coś źle stroiłeś?
                            Ja mam 17SW, AA i AP i żadnego stuku nie słyszałem. Mam wrażenie, że ktoś rzucił od tak sobie takie stwierdzenie a dużo osób chodzi i je powtarza. Ja już się przekonałem jaka jest siła sugestii na forach internetowych.
                            Dla mnie magnat to jest najgorsza firma jaka znajduje się na rynku ca to powiem szczerze, że wolałbym kupić coś alpharda niż magnata.
                            koniec off topa.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

PawelS- piszesz ze STX 30 ..... to przesada. I sie z Toba zgodze. Jak wiesz przerabialem suba w maluchu, i okazalo sie ze glupi STX 18 SW (ktory na suba sie nie nadaje, w zupelnosci wystarczy zeby nie mozna bylo sie wewnatrz dogadac.

Poza tym w maluchu nie ma sensu ladowac kto wie jakiego suba, dlaczego ?

1 - zeby wyrobic pradowo w malcu musialbys oddac alternator do przewiniecia uzwojenia co by mial wieksze ladowanie.

2 - Zmniejszyc kolo pasowe na alternatorze zeby na niskich obrotach ladowal ( szybciej sie kreci ) Minusem tego jest z kolei zmiana oryginalnego wentylatora na alunminiowy, jesli chcesz maluszka krecic do wysokich obrotow. Oryginalny sie rozpada na nitach od za wysokich obrotow.

3 - najwazniejsze, Nie opyla sie kto wie czego bo i tak dynamike jak i cala soczystosc basu zaglusza piekielnie mocny 2 cylindrowy motor :mrgreen:

Wierzyc mi nie musicie - ale 3,5 roku kulalem sie maluchem i bylo w nim duzo rzeczy

Skomentuj

Zamieszczone przez hellrider
                                PawelS- piszesz ze STX 30 ..... to przesada. I sie z Toba zgodze. Jak wiesz przerabialem suba w maluchu, i okazalo sie ze glupi STX 18 SW (ktory na suba sie nie nadaje, w zupelnosci wystarczy zeby nie mozna bylo sie wewnatrz dogadac.

Poza tym w maluchu nie ma sensu ladowac kto wie jakiego suba, dlaczego ?

1 - zeby wyrobic pradowo w malcu musialbys oddac alternator do przewiniecia uzwojenia co by mial wieksze ladowanie.

2 - Zmniejszyc kolo pasowe na alternatorze zeby na niskich obrotach ladowal ( szybciej sie kreci ) Minusem tego jest z kolei zmiana oryginalnego wentylatora na alunminiowy, jesli chcesz maluszka krecic do wysokich obrotow. Oryginalny sie rozpada na nitach od za wysokich obrotow.

3 - najwazniejsze, Nie opyla sie kto wie czego bo i tak dynamike jak i cala soczystosc basu zaglusza piekielnie mocny 2 cylindrowy motor :mrgreen:

Wierzyc mi nie musicie - ale 3,5 roku kulalem sie maluchem i bylo w nim duzo rzeczy
                                wzupełnosci sie zgadzam dodam ze obojetnie co byś tam nie wsadził to i tak zadnego efktu nie bedzie!
                                Kiedys robiłem zabudowe w maluszku lata temu i pamietam ze dopiero jak z tyłu nie było siedzien tylko sciana z 4x12" to grało konkretnie ale co z Tego jak maluszek cały czas na prostowniku a cieżko załozyc w nim inny altek mozesz dołożyc jeszcze jeden ale nie opłacalne :wink:

Skomentuj

Wcale nie trzeba pozbywać sie tylnej kanapy,jest moim zdaniem kapitalne wyjście w tym toczydle.
                                  Zamieszczone przez hellrider
                                  3,5 roku kulalem sie maluchem i bylo w nim duzo rzeczy
                                  Wierze,3 zajeździłem,ostatni był topowy,alarm Cobra,centralny zamek,jednostka sterująca Pionka z serii DEX bodaj 88,wzmak blaupunkt,procesor blaupunkt,front tonsil,tył pionier 3 way na 8 calach.Auto poszło za 7 tysi a warte było 2 tysie :razz: Nie wspomne ile razy chciano mi je okraść.
                                  Wracając do tematu,w malaczu w podszybiu mamy zajefajną komorę niemal zamkniętą,takie cudo do chłodzenia motorku,tędy wentylator zasysa powietrze.Wystarczy z deka przerobić chłodzenie(u mnie była to duża bańka po mleku plus jakaś gumowa harmonia od ciężarówki) i zasilić je z lewego wlotu a do dyspozycji mamy dość pokaźną fabryczną obudowę do suba.Trochę mat dekarskich i kombinacji i problem mamy rozwiązany.

Skomentuj

To może 2 x 12 " Intertechnik BS12

http://allegro.pl/intertechnik-bs12-...273421508.html

http://www.intertechnik.de/module/1345090.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                                      To może 2 x 12 " Intertechnik BS12
                                      ale UKA ma tylko jednego duzego

Skomentuj

Z calym szakuncem Umbi, ale tam nie wejdze 12''

Skomentuj

Czaruję...
                                        X