Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio System - zwrotnica 168 kombinacji - czym to sie je :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio System - zwrotnica 168 kombinacji - czym to sie je :)

Witam serdecznie to mój pierwszy post tutaj.
    Zakupiłem używany zestaw głośników jest to najprawdopodobniej zestaw PX 165 Pro.

http://yfrog.com/3mdsc00022aaj

Najprawdopodobniej gdyz zwrotki sa wlasnie takie ale woofery maja napis na membranie audio system a te na stronce nie wiec pewny nie jestem. Na woferach stoi w zasadzie na gumie ochronnej na magnes naklejka AS 165 PN06-04.
    No ale to temat poboczny.
    Glowna zagwozdka to te zasygnalizowane przez producenta 168 kombinacji ustawien zwrotnicy dla wysoko i nisko srednitonowego.

http://yfrog.com/72dsc00021xj

http://yfrog.com/6udsc00019aij

http://yfrog.com/72dsc00018srj

http://yfrog.com/6hdsc00020ayj

Teraz pytanie dnia - moze juz ktos przerabial taka zwrotke i moze rzucic troche swiatla na temat jej ustawien. Cos tam w sumie mi swita pod kopula do czego poszczegolne ustawienia moga byc ale pewny nie jestem.

Nie wiem czy powinny być zdjęcia, ale ich nie widać, jak możesz to wrzuć, zobaczymy to ustrojstwo

Skomentuj

niewiem jak oni wymyslili taka liczbe kombinacji przy tak skromnej zwrotnicy...
      mielismy na montazu zestaw focala K2 3 drozny i tam producent oferowal podobna ilosc kombinacji...
      z tym ze tam zwrotnica to bylo wielkie pudlo ktore ledwo sie pod fotelem miescilo :P

Skomentuj

a myslalem, ze tylko ja nie widzialem zdjec
        troche ty ustawien tam jest. Prawie do kazdego elementu zwora i rwegulacja poziomu.
        A zamiast kombinowac z tymi ustawieniami to by poprawili elementy w zwrotnicy chociaz by na akceptowalne
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hmm... z racji że idą długie jesienne i zimowe wieczory - mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Próbuj próbuj a odnajdziesz właściwą dla swojego ucha kombinacje
          Dokładnie tak jak lklukasz, piszę. Możesz z tego co widać dopasować stromość filtra, jego czestotliwosc odciecia, noi tlumnik na tweeter.

Skomentuj

Dziekuje za odpowiedzi.

Czyli tak. Ustawienie glosnosci wysokotonowki wzgledem midbasu im wiecej ohm tym ciszej tweeter jesli dobrze rozumiem.
            Nachylenie zbocza i wieksza wartosc w db tym pewnie bardziej radykalne ciecie na danej czestotliwosci.
            No i te czestotiwosci - tak na bardziej ludzki jakim wartosciom w hz odpowiadaja te na zwrotnicy?
            Ten ostatni element najbardziej mnie ciekawi . Pewnie najnizsza wartosc okresla tez czestotliwosc dolnej granicy jaka da rade bezpiecznie odtwarzac wysokotonowiec.
            Teraz takie laickie pytanko. Czy czestotliwosc ciecia w zestawach jest ustalana wedlug dolnej granicy z jaka moze zagrac wysokotonowiec czy wedlug gornej granicy poprawnego grania midbasu. A moze jeszcze inaczej na zasadzie zrownowazenia tonalnego komponentow.
            Pytam bo na polce jeszcze leza niesprawdzone midbasy hifonicsa z serii Zeus HZCX/Atlas ATS. Maja one wieksza niz 90W moc bo 125W no ale to chyba nie powinno przeszkadzac przy probie spiecia ich ze zwrotka i wysokotonowcem Audio Systemu w razie gdyby midbasu nie spelnily oczekiwan.

Zamieszczone przez lklukasz
            A zamiast kombinowac z tymi ustawieniami to by poprawili elementy w zwrotnicy chociaz by na akceptowalne
            No i sru na ziemie - myslalem ze zwrotka zmyslna jak na ten przedzial cenowy a tu sie okazuje ze badziew :(

Co do kombinacji ustawien to stoi jak byk "168- fach fahrzeugspezifische Hoch- und Mitteltonanpassung" wiec qrcze moze znaja jakis magiczny trick na uaktywnienie "uspionych" funkcji haha cos jak motyw rysika olowka i starszch procesorow AMD.

Skomentuj

ad. 1 - tak - spróbował bym z R2 czyli 2.2Ohm.
              ad. 2 - dalbym 12 db i z kondem 2.2uF
              ad. 3 - mozesz sprobowac, ale nie wróże dobrych efektów

Co do wykonana zwrotki - dobre jest, elementy jak we wszystkich zestawach, nie spotkałem się z lepszymi elementami w jakim zestawie.

Skomentuj

civilized, nikt nie powiedzial, ze tam nie bedzie tylu ustawien. Trzeba by to policzyc. Na poczatku to zamontuj poprawie system i zacznij sluchac ustawien. Najpierw podlacz tak jak jest i wyreguluj poziom l-pada. Pozniej zeby uslyszec zmianym spowodowane cieciami odsluchaj i porownaj skrajne ustawienia. Pozniej zmieniaj malymi kroczkami az dojdziez do idealu. Czas takiej regulacji okreslam na okolo miesiac.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok no to wiemy juz ze latwo nie bedzie.
                  Ponawiam prosbe o przetlumaczenie mi wartosci 1.0, 2.2, 3.3 uF na zakres czestotliwosci.
                  Patrze i patrze na ta zwrotnice i wiem ze sam tego nie ugryze - nie lubie dzialac po omacku lubie znac zasade dzialania. Wiec zapytam pomozecie? ;>
                  Do wgladu mam nadzieje lepszej jakosci fotexy zrobione drugim telefonem.

I od poczatku - wydaje mi sie ze najprostsze do zrozumienia sa ustawinia nachylenia zbocza. Trzy opcje do wyboru i kropka.
                  Przy opcjach oznaczonych R1 R2 R3 wychodzi mi ze wlaczone czyli wybrane moga byc w danym momencie po jednej opcji czyli w sumie cztery jesli nie mozna laczyc. Czyli kazda z nich osobno wlaczona przy pozostalych dwoch wylaczonych i wszystkie wylaczone co tez pewnie da jakas wartosc.
                  Przy ustawieniach z serii C1 C2 C3 wymiekam tam w sumie kolumny sa odwrocone wzgledem siebie (czyzby oprocz ustalenia wartosci ciecia dla glosnikow wspolnie czy osobno moze jeszcze cos z fazami?) - i jeszcze zworki do wyboru i pewnie mozna by snuc domysly ze i na krzyz co by mozna spiac ... masakra.
                  Sory za przytruwanie ale nie lubie gdy czegos nieogarniam :)

Skomentuj

jak sam wspomniales latwo nie bedzie :mrgreen:
                    wartosci cewek i kondow do czestotliwosci masz w artach o zwrotkach na stronie glownej
                    a co do elementow w zwrotkach cofam co powiedzialem. Sa wystarczajace. Z daleka wydawaly sie gorsze.
                    Musze popatrzec jeszcze chwile na ta zwrotke i postaram ci sie pomoc.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                      jak sam wspomniales latwo nie bedzie :mrgreen:
                      wartosci cewek i kondow do czestotliwosci masz w artach o zwrotkach na stronie glownej
                      a co do elementow w zwrotkach cofam co powiedzialem. Sa wystarczajace. Z daleka wydawaly sie gorsze.
                      Musze popatrzec jeszcze chwile na ta zwrotke i postaram ci sie pomoc.
                      Patrz patrz ile wlezie bo ja patrze i ni hu hu :)

Skomentuj

patrze się w ta zwrotkę i nie bardzo się mogę odnaleźć
                        strasznie przekombinowana
                        z prawej są rezystory które odpowiadają za głośność tweetera
                        na gorze są 3 kondensatory które odpowiadają za odcięcia głośników
                        a na dole jest 0,6 i 12db to chyba stromość ciecia ale nie jestem pewny
                        i to chyba wszystko co mogę ustalić po zdjęciach
                        może ktoś jeszcze się wypowie i wniesie coś mądrzejszego w temacie
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

civilized, widzę że obudowa jest plastikowa przeźroczysta - jeżeli z tyłu widać ścieżki, to zrób zdjęcie i pokaż. Coś więcej będzie można wtedy powiedzieć :)

Skomentuj

Troche zeszlo bo musialem usunac nieziemsko mocno trzymajaca tasme dwustronna oraz klej po niej :)

Nie bede ukrywal ze rejon z czwartego zdjecia jest dla mnie najwieksza zagadka

[ Dodano: 2010-11-05, 16:59 ]
                            No widze ze zaden tropieciel po sciezkach tez nigdzie nie dotarl ;> W takim razie zostaje metoda z cyklu "ciekawe co sie stanie jak zmostkuje te dwa kabelki" :roll:

[ Dodano: 2010-11-14, 13:14 ]
                            E no panowie moze chociaz jakies gdybanie?

Skomentuj

Może to coś rozjaśni:
                              http://audio-system.de/audio/pics_audio/FW2M_PRO.pdf

Skomentuj

jeśli dobrze zrozumiałem to nic innego jak L-pad czyli obniżenie głośności twetera

Skomentuj

Zamieszczone przez invalid
                                  Perfekt! Dziekuje bardzo za tego linka.
                                  No i teraz robi sie juz calkiem jasno prawie. Jedyne czego nie wiem to jakie zastosowano pasmo podzialu.

I tak na chlopski rozum mi wychodzi :

8 poziomow glosnosci wysokotonowek ( +1.5, 0, -0.7, -2, -3, -4.5, -5.5, -7 )dB sekcja R
                                  5 poziomow glosnosci dla dolnej czestotliwosci granicznej z jaka graja wysokotonowki? (-4, -2, 0, +2, +4) dB sekcja C
                                  3 poziomy glosnosci dla gornych czestotliowsci granicznych midbasu (bez tlumienia, dwa razy ciszej, cztery razy ciszej)? sekcja L

Chyba nic nie przeoczylem.
                                  Z wykresu rozkminiam ze tweeter moze grac dosc nisko -co potwierdzaly by moje obserwacje gdy nagle zaskoczyla mnie mocna i klarowna gitara (akustyczna chyba) dosc nisko grajaca w prawym tweeterze podczas kawalka Ety James "In the Basement". Az zaczalem zerkac na wysokotonowke czy nie leci z niej dym hehe.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X