Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mała Fiesta i dobre audio?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mała Fiesta i dobre audio?

Witajcie ludzie :wink: Ja sem tu nowy więc nie besztajcie na dzień dobry :mrgreen:
    Pewnie pomyślicie, że znowu jakiś burak przypadkiem odkrył waszą stronę/forum i chce pokazać jaki to kozak z niego, na co go stać i takie tam duperele :twisted: O tuż nie :roll:
    Poczytałem dużo na tym forum ciekawych rzeczy i teraz chciałbym się zapytać was o taki zestawik, do małego pędzidła jakim jest Ford Fiesta Mk3 w wersji Futura.

Zaczynając chcę napomknąć iż pieniędzy raczej nie żałuję w audio, gdyż mam ochotę posiadania zestawu, który będzie grać czysto i będzie miał zapas mocy. Nie jestem dresem, ABS'em i dzieckiem techno. Słucham głównie Rocka, "Czarnuchów", muzy z lat 80 i czasem jak coś się mi stanie to jakieś trance w stylu Tiesta też się znajdzie.

Na początek główny winowajca zamieszania to radyjo:
    Clarion CZ200ER - Lubie Clariona, jest nie drogi i ma bursztynowe podświetlanie :mrgreen:
    http://allegro.pl/clarion-cz200e-cz2...291044269.html

Czas na głośniczki w drzwi i syczki:
    Szukałem czegoś fajnego i znalazłem :razz: u-Dimension EL comp 5, głośniczki są rozmiaru 130mm.
    Myślałem o 165mm, ale chce zachować oryginalne części wnętrza, więc odpada.
    Na początku będą napędzane z radia, a później ze wzmaka :twisted:
    http://allegro.pl/u-dimension-el-com...284888648.html

Stwierdziłem też, że całe auto wygłusze. Maty myślę że wystarczą Boll Standard. Wezmę z 40 sztuk :twisted:
    http://allegro.pl/boll-standart-maty...289083443.html

Wzmak 4 kanałowy Rockford Fosgate - R300-4. Czemu 4 kanały? Bo dwa na przód i dwa na Tubę :cool: Żartuje :razz:
    http://allegro.pl/rockford-fosgate-r...280770592.html

Kondziu by się przydał, więc wybrałem dobrego według mnie DIETZ 1F 21000 :cool:
    http://allegro.pl/dietz-1f-21000-kon...288481908.html

Przewody zasilające DIETZ 20mm lub kupie w mieście u siebie, każdy osobno.
    Czemu 20mm? Jest to przewód myślę pośredni i w sam raz. Długość nie będzie mieć pełnych 5 metrów. Przynajmniej tak się mi wydaje :wink:
    http://allegro.pl/kabel-dietz-do-wzm...260913219.html

Przyszedł czas na skrzynkę. Wybrałem ROCKFORD FOSGATE P1L-1X12.
    Mam dylemat, bo ta jest otwarta i nie wiem czy lepsza nie była by jakaś zamknięta.
    Sam robić skrzyni zamiaru nie mam, nie mam chęci, czasu i narzędzi :razz:
    http://allegro.pl/rockford-fosgate-p...278900700.html

Do tego dojdą jakieś klemy i inne duperele jak osłonki przewodów itd. a to kupię już u siebie.

Myślę że aku i altek dadzą rade. Wymienię im przewody na grubsze. Ogólnie ogarnę wszystko :mrgreen:

Teraz czekam na Wasze opinie, pojazdy ze mnie, i propozycje :roll:
    Propozycje najlepiej w tym samym przedziale cenowym, bo zaraz jakiś geniusz stwierdzi, że skoro kasy nie żałuje to niech kupi coś droższego. O to tu nie chodzi, bo gdybym tak miał zamiar robić to bym auto zmienił. Nie zmienię, bo lubię moje Futro, a audio które tu wypisałem ma podobną cenę co wartość auta. Poza tym chcę by prawie pełnoletni car miał możliwość poczucia czegoś lepszego niż, oryginalne pierdziawki.
    Szybko nie zrealizuje tego planu, ale powoli i będzie co zechcę :cool:

1. Co do radia to za bardzo się nie znam więc może ktoś inny coś napisze.
    2. Moim zdaniem montowanie 13 cm głośników mija się z celem (no chyba że to 3 way) więc wygospodarował bym miejsce na u-Dimension EL comp 6 bo w tej cenie to jedne z lepszych jakie można kupić.
    3. 40 szt to sporo ale to dobrze, Co znaczy całe auto :?: Osobiście pokusił bym się jeszcze na matę filcową ( podłoga oraz dach )
    http://allegro.pl/mata-filcowa-bardz...277682104.html
    4. Wzmacniacza nie znam ale ja sam będę składał audio dla kolegi w podobnej kwocie i rozglądam się za używanym Hifonics ewentualnie u-DIMENSION GLOW 4075
    http://allegro.pl/u-dimension-glow-4...280266945.html
    http://allegro.pl/hifonics-zx4400-4-...291354830.html
    http://allegro.pl/hifonics-zeus-zx44...294050481.html
    5. Kondensator przy takim zestawie nie jest potrzebny i wolał bym tą kasę dorzucić do radia albo wzmaka.
    6. Kable spoko
    7. Sub zamiast tego RF brał bym RE Audio Re-10 D4, a gdyby był jakiś mocniejszy wzmacniacz to Powerbass s-10

P.S. Kiedy chcesz wszystko kupować i poskładać do kupy bo jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie i co usłyszysz, ponieważ jak pisałem wcześniej mam za podobną kasę poskładać podobny zestaw.
    Pozdro

[ Dodano: 2010-10-27, 13:29 ]
    Tu masz małą fotorelację dokładnie na tym sprzęcie co wymieniłem :mrgreen: tyle że na basie 8' ale jak będzie 10 będzie lepiej :wink:
    http://www.muzykawtwoimsamochodzie.p...20A/index.html

[ Dodano: 2010-10-27, 13:29 ]
    Tu masz małą fotorelację dokładnie na tym sprzęcie co wymieniłem :mrgreen: tyle że na basie 8' ale jak będzie 10 będzie lepiej :wink:
    http://www.muzykawtwoimsamochodzie.p...20A/index.html

Skomentuj

Ziomek86, Padło na 13cm głośniki, bo właśnie chce uniknąć takich akrobacji z przeróbkami drzwi i w miarę zachować oryginalność auta :mrgreen: Jak kupie wzmaka to zrobię z tego 3 way, przynajmniej taki mam plan.

Wiem że 40 sztuk to sporo :razz: Będzie trzeba to więcej kupie :wink: Całe auto to znaczy że całe wnętrze, podłogę, dach, bagażnik, boczki, nadkola i drzwi. Filcówka akurat w tym aucie jest położona oryginalnie, nawet chyba lekko lepsza jakościowo i z kartonem :razz: Myślę, by położyć na podłodze mate a na nią filcówkę.

Wzmacniacze dorodne, u-DIMENSION trochę za mocny, nie chcę być jakimś demonem głośności. Hifonics'ów nigdy nie lubiłem i nie zmienię zdania, możecie mnie za to besztać :twisted:

Kondensator będzie bo to Fiesta, a fiesty lubią mieć problemy z elektryką :cool: Byle gówno i obroty już falują albo komputer świra dostaje :???:

Sub jak pisałem chce gotowy, bo robić się mi budy nie chce :mrgreen: RE Audio Re-10 D4 ma podobno cienkie zejście i przy szybszej muzyce nie wyrabia :razz:

Kiedy to poskładam do kupy? Ha żebym to ja wiedział :roll: Zależy jak z kasą będzie. Będę stopniowo kupować wszystko i zrobię fotorelacje :razz:

Dorodnie zrobiona ta Corsa jest :mrgreen: Też myślałem o zrobieniu wszystkiego w boczkach, ale dla mnie było by to mniej praktyczne. Wole odkręcić kable i wyciągnąć suba :cool:

Skomentuj

wg mnie bardzo trafiony dobor elementow. U-dem bardzo fajny zestaw tylko jednak sprobowal bym z 6 nie z 5. Moze sie zmiesci pod maskownica i nic nie bedzie trzeba kombinowac.
        A wogole nie rozumien stwierdzenia, ze 5 to do 3 drog. Jak?
        Wygluszenie calego auta tez swietny pomysl. Czy bys tego nie robil efekt bedzie bardzo dobry. Super sie slucha muzyki w wygluszonym calym aucie. Polecam.
        Wzmacniacze u-dem tez sa dobre mozesz rozejrzec sie w ich ofercie.
        Kondek wg mnie obowiazkowy. Nie sa to jakies duze koszta wiec warto.
        Kabelek 20mm2 w zupelnosci wystarczy.
        Co do glosnika basowego to poszukal bym czegos ze starych serii rf albo posluchal tego re-audio. One wcale nie sa takie zle. A o nowych rf ciezko opinie.
        Mi osobiscie sie twoj plan podoba. Zycze wytwalosci w pracy i informuj nas o postepach.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu, ponieważ poszukuję jakiegoś radyjka (<400zł) i w oko wpadł mi ten clarion. Jak na razie nikt się nie sprzeciwił więc to chyba dobry wybór ? Przemawiają za nim dwa wyjścia stereo RCA i wyjście USB z tyłu (na przedłużaczu) zamiast na przednim panelu.

A tak w ogóle to dlaczego 13cm zestaw odseparowany + subwoofer to pomyłka ? Rację bytu mają tylko 16tki ? (nie czepiam się, pytam żeby się czegoś dowiedzieć :smile: )

Skomentuj

lklukasz, cieszę się, że się cieszysz, że ja się cieszę, że dobrze dobrałem wszystko :mrgreen:
            6 zmieściły by się pod maskownicą na chama, ale trzeba wtedy ciąć boczek i drzwi. Do tego dochodzi zrobienie własnego dystansu bo głośnik jest głęboki i nie będzie ładnie wyglądać pod maskownicą z drzwi.
            Wzmacniacz raczej zostawiam ten co jest, chyba że znajdę innego bassowca to wtedy coś się pomyśli. Będę szukać :razz: A jak się da to posłucham re-audio.

Konradus99, ja też wybrałem tego Clariona, bo wyglądem nie szokuje i ma bursztynowe podświetlanie na czym mi zależy. Auxa jak i Usb będę używać, więc też jest to na plus, a usb na kabelku jakoś bardziej mi odpowiada niż w panelu (wieś tuning, radio z biedronki), wrzucam pendrive do schowka gdzie jest kabel i z bańki. Jako że będzie wzmak 4 kanałowy to wyjścia też są na plus. Jak go słuchałem to nie znalazłem żadnych przeciwwskazań, ogólnie nigdy nie narzekałem na clariona.

Chcę złamać stereotyp z 16tkami i wsadzić 13 haha :mrgreen:
            A jeśli będzie to błąd to co za przeszkoda sprzedać i kupić 16? :razz:

Skomentuj

wg mnie 13 beda graly fajniejsza srednica niz 16 ale bedzie z nich mniejszy bas. Slyszlame kiedys jakiegos rockforda na 13 i musze powiedziec, ze robil wrazenie.
              A usb na kablu tez mi sie bardziej podoba. W popielniczke czy w podlokietnik i "z banki" :mrgreen:
              kolego jojomen, masz podobna filozofie ca do mojej :wink:

[ Dodano: 2010-10-27, 18:09 ]
              wg mnie 13 beda graly fajniejsza srednica niz 16 ale bedzie z nich mniejszy bas. Slyszlame kiedys jakiegos rockforda na 13 i musze powiedziec, ze robil wrazenie.
              A usb na kablu tez mi sie bardziej podoba. W popielniczke czy w podlokietnik i "z banki" :mrgreen:
              kolego jojomen, masz podobna filozofie ca do mojej :wink:
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Te kable są bez sensu... jednym słowem sa słabe, do takich mocy 150W czy nawet 200W RMS styknie Ci 16mm2, idz do hurotowni i kup sobie spawalniczy lepiej, 1x16mm2 do fiesty myślę ze 9m starczy, na plusowy i minusowy, co daje Ci położenie dwóch kabli, spokojną głowe na szumy i brumy wzmacniacza, istnieje coś takiego jak prądy wirowe maszyn, w aucie też one występują i audio jest na to uczulone. Sygnały zrób sam sobie, polecam kabel cordial CMK222 na allegro, jest to kabel stereo, do tego wtyki najtańsze firmy NEUTRIK i masz kabel super! Oprawke bezpiecznika kupisz w kazdym sklepie z głośnikami i jakimiś elementami CA za 10zł, może i wyjdzie drożej jak te kable DIETZa ale i o wiele lepiej. Radio, jeżeli lubisz Clariona to ok, cięzko kupić coś super w takiej cenie, ale dziś USB to chyba standard Niestety na USB nie pojediesz z WAV tylko MP3 WMA i AAC chyba. Kondesator, do takich mocy zbędny, (ja kupiłem bo maniak troche jestem) ale warto oszczędzać aku i altka, DIETZ za grosze to dobry wybór, może kup używke, zawsze to pare groszy taniej
                Maty, głupszego pomysłu jak APP niema Nie no jest, bez mat wydasz na to 200zł a za 200zł ponad kupisz 4arkusze mat STP SILVER lub jakiś GMSów i da to lepsze efekt, a co do 4sztuk, wydaje mi się ze starczy, ja do merca 190 dałem 5 i zostało mi jeszcze więc wykleiłem za głośnikiem powierzchnie 2x :) Do rockforda nic nie mam, tyle że on nieda Ci dokładnie takiej mocy ja podaje producent będzie pare Wat mniej Standard Jest fajna niemiecka stronka (nie podam bo zapomnialem :( ) która pokazuje jakie moce mają ampy, moc zmierzona przy róznych konfiguracjach. Zastanów się nad kablami i nad matami innymi tylko i bedzie git

Skomentuj

Dawid-SS, kable 20mm2 to wyjscie bardziej rozwojowe. A jak wsyscy wiemy diy wciaga to po co puzniej wymieniac. Kondek nie drogi nie ma sie co szczypac. Z rca zgadzam sie z toba calkowicie. Sam tez tak robie tylko na nakamichi. Co do mat to kolega chce wygluszyc cale auto a nie same drzwi. A stp na caly samochod to majatek. Na drzwi ok ale reszta podstawowe wystarcza.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dawid-SS, tylko że te tanie oprawki lubią się topić bo mają słaby styk z bezpiecznikiem i grzeją się styki. Z jednej strony rzucasz firmowymi kablami, z drugiej oszczędność stosunkowo nieduża na słabej oprawce. I nie "kilka wat" bo te możesz w aptece kupić, ale "watów" po polsku. :wink:

Natomiast nawet 16mm2 jest na wyrost i z zapasem, taka trochę megalomania z grubościami. Konda do fiesty dobrze kombinuje.
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr jak potrafisz dobrze zrobić by oprawka się nie zjarała itd to będzie to chodzić, chociaż sam chce zmienić na ANL podwójne dlatego że jest wiekszy wybór bezpieczników i są wygodniejsze dziebko. Ale to kiedyś. Co do mat, fakt, zle przeczytałem, ale drzwi wygłuszałbym lepszym czymś i tak...

Co do watów Twoich :)

Polecam zapoznać się z tabelkami, prady dla kabli głośnikowych, oraz kabli zasilających :) Uwzględnic należy miedziowane aluminium które jest bardziej grzejne jak miedź.

Skomentuj

Tabelek to się naoglądałem przed zakupem swoich kabelków, jak sam widzisz 2 tabelki i zupełnie inne wnioski. Miedziowane aluminium należy liczyć jako zwykłe aluminium, a więc dwukrotnie większa rezystywność. Ja mam miedziany, na aukcjach niestety większość to alu. Na stronie Sinuslive Poland podają następujące przekroje dla 2.5-6m:
                        100Watt 6qmm
                        200Watt 10qmm
                        300Watt 16qmm
                        400Watt 25qmm
                        500Watt 35qmm
                        600Watt 35qmm
                        od 600Watt 2 x 25qmm albo 50qmm

Co do oprawki jeśli jest źle wykonana i słabo kontaktuje z bezpiecznikiem to nie masz na to wpływu, tu nie liczy się "potrafisz czy nie potrafisz". Sam mam jakąś no-name, którą dostałem w komplecie, ma miedziane styki, dostałem też jakąś firmową, ale w katastrofalnym stanie (wszędzie zielono i popękane).

Fajne widziałem klemy z wbudowanym bezpiecznikiem płytkowym pod audio, oczywiście teraz jak chcę to nie mogę znaleźć. Ja zostawiłem fabryczne bo mają przewody zaciśnięte na stałe, oczko pod śrubę, złożone na wazelinę techniczną i trzyma.

Skomentuj

lklukasz, akurat w drzwiach to ja basu nie potrzebuje, więc ile go będzie to tyle mi starczy :mrgreen: Ja jestem zdania, że skoro robią 13 za duże pieniądze to po coś je robią i ktoś musi to kupować, bo czemu by ich nie wywalić i zostawić same 16 na rynku? Wewnętrznie czuje, że dadzą rade :wink: Na USB mam już kilka pomysłów, w fieście jest dużo ciekawych miejsc na nie :razz:

Dawid-SS, co do kabli to pisałem że to tylko przykład, ja jednak kupię u siebie w mieście u znajomego w sklepie przewody 20 i akcesoria do nich, bo ma dużą game do wyboru pod względem firm, jakości i rodzai. Masa będzie podpięta do nadwozia, o zakłócenia się nie martwię bo dam sobie z nimi radę. Przewody sygnałowe, zrobię samemu jeżeli będę mieć ochotę, albo kupię gotowce, bo znajomy ma duży wybór :wink: Maty już testowałem w innej fieście i się sprawdzają, u mnie nie będzie dużo basu z przodu. Tak kupuje 40 sztuk :razz: I wygłuszam CAŁE auto :twisted: Wiem że będzie spadek mocy, jak źle pójdzie to nawet 10W na kanał 50W. W Fiestach wszystko może się zdarzyć :mrgreen:

Z tymi tabelkami to ciężko trafić w dobry kabel. Ja się zdaję na moje małe doświadczenie i kto powiedział, że to będzie jeden jedyny wzmacniacz jaki zawita w tym aucie :razz: Jak mi rockford nie będzie wystarczać (zawsze po 2-3 miesiącach chce się więcej), to się kupi coś mocniejszego, a wtedy nie będzie chciało się mi znowu rozbebeszać auta do blachy żeby przewody wymieniać :cool: Klemy z wbudowanym bezpiecznikiem to swojego rodzaju ograniczenie. Zresztą o tym będę myśleć jak kasa będzie i kupię to co najważniejsze :mrgreen:

amdr, jeśli boisz się o tą oprawkę no-name to na twoim miejscu, jeśli nie chcesz kupować nowej, postarałbym się nareperować tą zajechaną firmową. Zieleniny łatwo się pozbyć i na pęknięcia da się coś poradzić.

Skomentuj

Właśnie ta moja oprawka wydaje się OK, poza tym Audison ma tylko 95W RMS.
                            Masa z nadwozia to nie problem bo zakłócenia jeśli będą to na plusie, a blachy mają bardzo duży przekrój. Poza tym taki sposób masowania wykluczy pętlę masy czyli wyrównywanie mas między radiem a wzmacniaczem poprzez kabel sygnałowy.

Też uważam, że dobra 13'tka pod wzmacniaczem powinna dać radę, chociaż ich produkcję w dużej części może tłumaczyć montaż w fabryczne miejsca samochodów. Natomiast 16'tka ma większe możliwości, przód musi bezstresowo zejść poniżej 100Hz żeby sensownie uciąć suba.

Skomentuj

amdr, skoro wygląda OK to nie widzę problemu by nadal ją mieć :razz:
                              Z tego co wiem to puszczanie przewodu masowego wzmak-aku ma zastosowanie tylko w momencie, gdy zasilanie jest osobne. W sensie że, osobny altek i aku dla całego auta i osobna parka dla wzmaka. Przy jednym altku i aku może to tylko zaszkodzić zakłóceniami.

No fakt, sam przecież kupuje głośniczki pod fabryczne miejsce :mrgreen:
                              16 może i ma, na pewno ma, ale kto nie próbuje ten się nie przekona :wink:

A i nadal nie wiem czy skrzynka lepsza otwarta czy zamknięta do tak małego auta :razz:

Skomentuj

jojomen tylko że jeden punkt masy wszystkiego jest bardziej pożądany jak wiele, tak samo w wzmacniaczach. Ale ja sie nie znam wiec może się mylę. Jednak kazdy kto troche z CA posiedział i ma teraz swój sklep i DEMOcar'a mówi mi tak samo, puszczaj dwa przewody od aku + i - :) Po dwa, przy zakłoceniach można łatwo je zwalczyc nakręcając plus i minus na rdzeń trafka toroidalnego, w ten sposob znosza się interferencje dwóch biegunów i szumy czy buczenia potrafią nieźle zaniknąc + kondesator 1F i masz cisze. Sprawdzone na pewnej instalacji dwukrotnie :) Sposob nie wiem przez kogo wynaleziony ale sprzedaje go tu na forum, bo może nikt o nim nie słyszał :)

Skomentuj

Dawid-SS, twoja wypowiedz jest zaprzeczeniem samej siebie :razz:
                                  Z rdzeniem toroidalnym patent dobry, ale wydaje się mi, że to niepotrzebna robota do nie tak mocnego zestawu z kondziem.
                                  Ja natomiast wszędzie widzę że łączą pod karoserie, chyba że występują osobne akumulatory :razz:
                                  Zresztą to zostawi się na koniec. Najpierw trzeba sprzęcik odpowiednio dobrać :mrgreen:

Skomentuj

jojomen nie wiem po co zakładasz wątek i pytasz o cokolwiek skoro wszystko wiesz lepiej Ja napisałem jakbym to zrobił :) Sam sobie nie zaporzeczam, dla mnie wspolny punkt masowy jest lepszy, po 2 u mnie niema gdzie podpiąc masy a budy nie chce kaleczyc i tak jest w stanie powiedzmy OK. A sprzecik juz dobrałeś, mało kto jest tu osłuchany, ja tez nie jestem, a słuchanie na zlotach to jak słuchanie na audioshow, wszystko ma znaczenie. Przy budżetowych CA jest szeroki wybór tak samo jak przy sredniej czy wysokiej klasy, wszystko gra na podobnym poziomie, zalezy co nam się podoba :) A jak nie wiesz jak cos gra i co Ci się podoba to trzeba w ciemno albo słuchać u kogoś podobnej konfiguracji :) ot odemnie tyle

Skomentuj

Dawid-SS, założyłem ten wątek po to, by dowiedzieć się czy to co dobrałem będzie grało w zadowalający sposób, czy lepsza jest skrzynia otwarta czy zamknięta, a nie czytać wykłady jak połączyć przewody, tym bardziej że do łączenia jeszcze daleka droga i martwić się tym będę na sam koniec :razz: Jednak pojęcie o tym wszystkim w jakimś tam stopniu mam i mogę się czasami upierać jak osioł :mrgreen: Taka już moja natura :roll:
                                      Ale nie o to tu chodzi, żeby się kłócić i przekomarzać :razz:
                                      Teraz czekam na odpowiedzi tylko odnośnie oceny odsłuchowej (jeśli ktoś słuchał czegokolwiek z zestawu), oraz jaka skrzynia była by lepsza (otwarta lub zamknięta) :wink:
                                      Ja wszystkiego słuchałem tylko w innych konfiguracjach i większych autach. Największe mam obawy co do skrzyni otwartej, bo ten siateks na wylocie wygląda dziwnie i nie wiem czy nie będzie robić problemów, chodzi o szum powietrza :razz:

[ Dodano: 2010-10-28, 20:48 ]
                                      Chciałem edytować posta ale już nie mogę :P
                                      Dla ciekawskich wklejam linki do manuali poszczególnych elementów.

Wzmacniacz Rockford Fosgate R300-4
                                      http://www.rockfordfosgate.com/rftec...R300-4-MAN.pdf

Skrzynia Rockford Fosgate P1L-1X12
                                      http://www.rockfordfosgate.com/rftec...2L-P3L-MAN.pdf

Sam głośnik ze skrzyni Rockford Fosgate P1S412
                                      http://www.rockfordfosgate.com/rftec...12_revA-TS.pdf

Centrala Clarion CZ200ER
                                      http://www.clarion.com/pl/pl/MungoBl...Z200E_PL,0.pdf

Głośniczków szukałem i wynalazłem tylko to:
                                      EL Comp 5 130mm
                                      http://www.u-dimension.pl/nasze_prod...nfo.php?pid=47
                                      EL Comp 6 165mm
                                      http://www.u-dimension.pl/nasze_prod...nfo.php?pid=46

Skomentuj

Połóż największy nacisk na zasilanie.
                                        16mm2 starczy ale mase również z aku pociągnij, dobra oprawka i koncówki.
                                        Kondensator, hmm... Nie wiem, jak chcesz to kup.
                                        low-END

Skomentuj

Czaruję...
                                        X