Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie skrzynki subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie skrzynki subwoofera

Witam.
    Zamówiłem sobie skrzynię do głośnika magnat xpress 10. (paradoksalnie taniej mnie wyszło zamówić i zapłacić za przesyłkę niż robić samemu)
    Znalazłem informację, że skrzynka bass reflex dla tego głośnika ma mieć 45L netto.
    Tyle też ma, na strojeniu bass reflexów szczelinowych się nie znam zupełnie, więc dałem zarobić komuś.
    I tutaj naszły mnie wątpliwości - czy aby ta szczelina nie jest za duża/długa ?
    Oto wymiary : szerokość/wysokość/głębokość - 3cm/36,5cm/33cm

Skrzynka bez głośnika i bass reflexu ma 48L, dlatego podałem netto 45L, uwzględniając to co zajmuje BR i głośnik.

I teraz pytanie : Czy skrzynka o takiej pojemności z takim bass reflexem jest zestrojona na 40Hz ?

Producent podaje że skrzynka ma być zestrojona na 29Hz, lecz z tego co wiem, to samochodu o nadwoziu hatchback stosuje się skrzynki strojone na 40Hz. Co się stanie jeśli nie zastosuję się do zaleceń producenta i głośnik będzie w obudowie strojonej na 40Hz ?

zdaszek, znajdź sobie parametry T-S twojego głośnika i policz w WinISD
    instrukcja jest stronie głównej naszego forum

podaj co ci wyszło a my to skorygujemy
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ten tunel w tej skrzyni daje Ci strojenie na 40Hz.

Zamieszczone przez zdaszek
      Co się stanie jeśli nie zastosuję się do zaleceń producenta i głośnik będzie w obudowie strojonej na 40Hz ?
      Stanie się lepszy dźwięk - nie aż tak buczący.

Skomentuj

Znalazłem informację, że skrzynka bass reflex dla tego głośnika ma mieć 45L netto.
        czy aby ta szczelina nie jest za duża/długa ?
        Oto wymiary : szerokość/wysokość/głębokość - 3cm/36,5cm/33cm
        podales wielkosc skrzynki dla 12" glosnika i taki tez b-r dostaniesz (powierzchnia 100cm2)

strojenie wychodzi ok 40hz. uwzgledniajac to ze tunel bedzie przy jednej ze scianek to strojenie wypadnie o 1-3hz nizej. tak wiec wg mnie jest OK

zdaszek, tak na powaznie to proponowana obudowa jest chyba do domu a nie do samochodu (wielkosc i strojenie). tak wiec ja bym zrobil testy przed zamowieniem skrzynki...

paradoksalnie taniej mnie wyszło zamówić i zapłacić za przesyłkę niż robić samemu
        to gdzie kupujesz materialy na skrzynki? :???:

Skomentuj

Podałem wartość taką jaką zaleca producent dla 10" głośnika
          Dla modelu Xpress 12 wg. prod. trzeba 60L skrzynki BR...
          Problem polega na tym, że tą skrzynkę już mam w bagażniku i winę za to, że "gra nie tak jakbym chciał" chciałem zwalić na złe zestrojenie skrzynki :roll:

Uprzedzając pytanie "co jest nie tak ? " - subwoofer ma tendencję do dudnienia i nie schodzi tak nisko jakbym chciał. Ściągnąłem trochę muzyki do testowania subwooferów i przy niższych częstotliwościach jest po prostu bardzo cicho (od 120Hz w dół).

Ten 10 calowy magnat ma 150W RMS. Zasila go alpine który ma w mostku 300W RMS - gain ustawiony na 3/4

Czytałem trochę o tym głośniku i wszędzie zalecają obudowy BR dla niego - ponoć gra wtedy lepiej. Znajomy ma xpress'a 12 w zamkniętej obudowie i jest zachwycony (ja jeszcze nie miałem możliwości odsłuchu), tak więc zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby włożyć ten głośnik w obudowę zakniętą ? (producent podaje 25L)

O płyty do budowy skrzynki pytałem się w sklepie który handluje tylko tym. W castoramie czy innym praktikerze nie byłem bo mam zwyczajnie za daleko :wink:

Skomentuj

Ściągnąłem trochę muzyki do testowania subwooferów i przy niższych częstotliwościach jest po prostu bardzo cicho (od 120Hz w dół).
            to jak ty filtry ustawiles? :shock:
            przeciez sub powinien wlasnie grac od tych 80-120hz w dol!

O płyty do budowy skrzynki pytałem się w sklepie który handluje tylko tym. W castoramie czy innym praktikerze nie byłem bo mam zwyczajnie za daleko
            to za ile kupiles gotowa skrzynie skoro plyty na takiego suba to ok 30zl?

Skomentuj

Wzmacniacz jest ustawiony w tryb mono i podbicie ma ustawione na około 80Hz . We wzmacniaczy jest włączony filtr dolnoprzepustowy. (podbicie danej częstotliwości można wyłączyć tylko przez puszczenie pełnego pasma. w trybie dolnoprzepustowym zawsze jakieś jest - moge ustawić od 50 do 200Hz)

Napisałem trochę niepoprawnie.
              Przy niższych częstotliwościach jest znacznie ciszej niż powiedzmy przy 250Hz.
              Nie jest tak, że go nie słychać.

Za płyty w sklepie powiedzieli mi 75zł razem z docięciem. Doliczając kleje, kocyk i plastikowy tunel wyszło mi około 120zł.

Ja za skrzynkę zapłaciłem 110(razem z przesyłką). Kolejnym plusem przy zakupie gotowej skrzynki był fakt, że bass reflex będzie szczelinowy a nie z plastikowej rurki która może powodować świsty (ponoć).

Skomentuj

Ja za skrzynkę zapłaciłem 110(razem z przesyłką). Kolejnym plusem przy zakupie gotowej skrzynki był fakt, że bass reflex będzie szczelinowy a nie z plastikowej rurki która może powodować świsty (ponoć).
                no to dobra cena...
                ale swisty nie zaleza od plastiku ale od rozmiaru

Skomentuj

Czaruję...
                X