Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór suba do auta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybór suba do auta

Proszę o opinię i pomoc przy wyborze suba. Sub będzie grał w aucie kolegi - bmw 318.
    Znajomy mnie poprosił o pomoc, a ja wolę zapytać tutaj - jakoś bardziej wam wierze.

1. http://allegro.pl/subwoofer-infinity...295643371.html
    2. http://allegro.pl/jbl-gto-1204bp-tan...305336984.html
    3. http://allegro.pl/jbl-gto-1214-nowy-...295643433.html
    4. http://allegro.pl/jbl-skrzynia-bas-i...290859507.html
    5. http://allegro.pl/magnat-ad-300-nowy...295674586.html

Nie wiem, czy dobrze bym doradził, ale decydował bym między 1. a 2.
    Od razu piszę, że to nie ja wybierałem te głośniki, więc nie miejcie do mnie pretensji, że niektóre to buble.

A jeśli macie coś w podobnej cenie a o wiele lepsza jakość to bardzo proszę o podanie linka, opisu lub cokolwiek innego.

A wiec tak sam posiadam Bmw w sedanie i to ciężka sprawa ale zalezy jeszcze co kolega chce miec czy typowa pompe czy kultórę grania? jak wsadzi suba w closed to za duzo basu w srodku miec nie bedzie w tym wypadku band - pass lub bas-reflex jesli chodzi o duzo basu w kabinie odrazu doradzam zdemątowanie tylnych głosników z pólki i kupienia mat zeby bagaznik wykleic bo wszystko bedzie trzeszczało.
    Takie pytanie czy to musi byc gotowa zabudowa?
    z tego co podałeś to tylko rozwazył bym pierwsza propozycje jesli chodzi o kultóre i druga jesli chodzi o cisnienie. wszystko też zalezy jakiej muzy słucha :wink:

Skomentuj

więc muzyka preferowana przez kolegę to zazwyczaj muzyka klubowa, dyskotekowa, czasem dance.
      Raczej lubi pie#dolnięcie, niż wysoką jakość grania.
      Zasilane to będzie z magnata 360.

Skomentuj

do tej muzy to raczej skrzynia zamknieta tylko w tym aucie to raczej sie nie sprawdzi!proponuje wybrac tego JBL w band - pass. Jesli skrzynie musi miec gotowa.gdyby jednak sam wykonał sobie skrzynie to polecil bym cos ze stajni Re Audio! napewno lepsze wyjscei niz wszystnie wymienione. Tylko z Tym piecem przy tym JBL to szału tez nie bedzie.

Skomentuj

tylko gotowe konstrukcje. Wykonywanie skrzyni odpada.
          A czy ta cena za JBL band-bass (379zł) za używany to drogo?

Skomentuj

w tej kwesti to sie nie wypowiem bo nie kupuje gotowych konstrukcji wiec nie wiem czy to drogo czy nie :???: natomiast słyszałem ta skrzynie znajomy maił ja w astrze jedynce i gła głosno i bas jak na JBL był całkiem calkiem zrobiła na mnie wrazenie :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez emil007
              z tego co podałeś to tylko rozwazył bym pierwsza propozycje jesli chodzi o kultóre i druga jesli chodzi o cisnienie. wszystko też zalezy jakiej muzy słucha :wink:
              Przepraszam a temu dechawicznemu Magniocikowi to sterydy podawac zeby sie choc przymierzyl do tych wooferow? To to ma w porywach 4*60 w RMS. W mostku 120W RMS. W pierwszej porozycji ciezkawa membrana do uciagu 500W RMS, No kÓltura bedzie jak byk
              JEsli nie zamierza zmieniac wzmaka to zostaje upolowac co o malej mocy i wysokiej skutecznosci.

Mysle ze lepszym rozwiazaniem bedzie: http://allegro.pl/magnat-xpress-12-w...289083566.html
              Przynajmniej na papierze :) 200W RMS to i tak za duzo ale za to 93dB.
              Kluczowe moim zdaniem jest wymienienie wzmaka na cos mocniejszego - wtedy juz mozna cus powybierac.

Skomentuj

Zamieszczone przez civilized
                Przepraszam a temu dechawicznemu Magniocikowi to sterydy podawac zeby sie choc przymierzyl do tych wooferow? To to ma w porywach 4*60 w RMS. W mostku 120W RMS. W pierwszej porozycji ciezkawa membrana do uciagu 500W RMS, No kÓltura bedzie jak byk
                czytaj uwarznie zanim cos powiesz napiałem w poscie wyzej ze z tym wzmacniaczem szału nie bedzie!

[ Dodano: 2010-11-06, 19:33 ]
                no faktycznie niech kupi tego magnata i wsadzi do Bmw to bedzie miał granie jak ta lala jedno wielkie buczenie :grin:

Skomentuj

[quote="emil007"]
                  czytaj uwarznie zanim cos powiesz napiałem w poscie wyzej ze z tym wzmacniaczem szału nie bedzie!
                  No to po co mowic ze pozycja jeden i dwa sie nada????
                  Uwazasz ze glosnik 500 W rms bedzie lepsza propozycja niz moja??

Skomentuj

napewno lepsze rozwiazanie chodz jak powiedzałem nie sprawdzi sie w tym aucie pierwsza propozycja a ten magnat to totalna poraszka! a poz tym to czytaj i jeszcze raz czytaj najpierw doradziłem a puzniej okazało sie ze to magnacik 360 :wink: wiec obojetnie co by nie kupił to i tak piec wymieni bo jak wiadomo car-audio wcaga :smile:

Skomentuj

To uporzadkujmy - faktycznie twoje prozycje podane byly bez wiedzy czym zainteresowany w kwestii wzmacniacza dysponuje - "my bad".
                      Jesli ten wzmak jednak u niego zostanie to co bedzie najlepsze z podanych propozycji? Nie czasem ta porazka? Pytam bo nie sluchalem aczkolwiek niejeden raz ten sub przy tak slabej konfiguracji byl polecany <elek trzoda> i przyznam ze jesli gralo by to co na papierze to wlasnie z tej opcji bym skorzystal.
                      Jesli jednak wzmak bylby wymieniony na cos lepszego... No wlanie jesli - to wtedy otwiera sie cala mnogosc propozcji do wysuniecia w zaleznosci wlasnie od wzmaka. :)

Skomentuj

To uporzadkujmy - faktycznie twoje prozycje podane byly bez wiedzy czym zainteresowany w kwestii wzmacniacza dysponuje - "my bad".
                        Jesli ten wzmak jednak u niego zostanie to co bedzie najlepsze z podanych propozycji? Nie czasem ta porazka? Pytam bo nie sluchalem aczkolwiek niejeden raz ten sub przy tak slabej konfiguracji byl polecany <elek trzoda> i przyznam ze jesli gralo by to co na papierze to wlasnie z tej opcji bym skorzystal.
                        Jesli jednak wzmak bylby wymieniony na cos lepszego... No wlanie jesli - to wtedy otwiera sie cala mnogosc propozcji do wysuniecia w zaleznosci wlasnie od wzmaka. :)

Skomentuj

Duzo subów przewineło mie sie przez rece ten tez i powiem tyle w closed jeszcze cos tam gra ale w B\R to jedno wielkie buczenie!Sam nie wiem po co ludzie go kupuja w tej cenie wolał bym kupic STX AA :wink: Co do tematu najlepszym wyjsciem z tej sytuacji było by kupno tego suba RE AUDIO RE-12 D4 tylko teraz skad bude do niego nie rozgladałem sie na allegro moze by i cos tam dopasowal do niego!albo pytać chłopaków moze jest ktoś z okolicy co wykona bude do tego suba! :wink:

Skomentuj

Panowie więc po burzliwej dyskusji ze znajomym namówiłem go na zmianę wzmacniacza na coś konkretniejszego.
                            I tu bardzo bym prosił o jakieś propozycje.

[ Dodano: 2010-11-09, 21:21 ]
                            idąc za namową emil007, może to będzie dobre rozwiązanie (chodzi mi również o wzmacniacz)
                            http://allegro.pl/re-audio-re-12-d4-...306071691.html

A co do kolegi to on uważa, że im więcej Watt, tym lepiej. Koniecznie chce coś koło 500W i jakoś nie moge mu przemówić, że nie moc sie liczy

Skomentuj

Pytanie ile chce wydać na piec i czy ma on tylko zasilic suba czy tez zestaw przedni??

Skomentuj

Dobra zacznijmy od początku.
                                Chce wybrać suba pod wzmacniacz (magnat 360 - 4x90W, 2x180W)
                                Cenowo do 500zł.
                                Wzmacniacz będzie zasilać tylko suba

Tu propozycje od niego:

http://allegro.pl/jbl-gt5-12b-1100w-...312426188.html

http://allegro.pl/jbl-cs1214-compact...306071782.html

http://allegro.pl/skrzynia-bassrefle...296491302.html

http://allegro.pl/infinity-ref1260w-...306071391.html

http://allegro.pl/skrzynia-infinity-...307439274.html

Ja zastanawiam się nad propozycją odemil007 w sprawie tego dwucewkowego RE AUDIO RE-12 D4 ( 175 W rms)
                                Każdą cewkę zasiliłoby się z mostka (180W przy 4 ohm).
                                Ale tak sie zastanawiam, czy ten sub nie będzie za mały pod względem mocy jak na tego wzmaka? (kolega twierdzi, że zna kogoś, kto ma ten sam wzmacniacz i pod niego suba Magnata 300W rms i gra idealnie - o dziwo zasila go tylko z jednego kanału)
                                Oraz czy jego sprawność nie jest troche za mała jak na duże auto bmw? (spl-87,3dB)

Skomentuj

[quote="żuberek"]Dobra zacznijmy od początku.
                                  Chce wybrać suba pod wzmacniacz (magnat 360 - 4x90W, 2x180W)

Każdą cewkę zasiliłoby się z mostka (180W przy 4 ohm).
                                  Ale tak sie zastanawiam, czy ten sub nie będzie za mały pod względem mocy jak na tego wzmaka? (kolega twierdzi, że zna kogoś, kto ma ten sam wzmacniacz i pod niego suba Magnata 300W rms i gra idealnie - o dziwo zasila go tylko z jednego kanału)

No ten kolega to chyba Harry Poter :roll:

Zacznijmy jednak od poczatku poczatku ...
                                  Supply Music Power 4x90 / 2x180 @4ohm
                                  RMS (DIN 45324, 14,4V) 4x70 / 2x140 @4ohm
                                  RMS (20-20.000Hz, THD<1 4x60 / 2x120 @4ohm

Magnat podaje moc max przy 14.4V <360W>

Na pewnym znanym portalu elektronicznym na "e" uwaza sie ze wzmacniacz ten realnie <pewnie uznano ze 14.4 V raczej nieosiagalne przy tej "klasie" instalacji > posiada około
                                  4*45 W RMS Lub 2*90 W RMS.
                                  Uznajac nawet ze kolega ma w w instalacji non stop wzorcowe 14.4V :roll: to dysponuje porazajaca moca 140 W na mostek!!! Zdecydowanie podpinal bym wedle sugestii imć "Potera"conajmniej Audio System Helon 15 pod ta bestie :lol:

Niektorzy znaFcy podlaczaja suby nawet pod koncowke z radia i sa zachwyceni - plumkanie ciagnace sie jak swiezy cukierek toffi imponuje na spocie pod remizą (wiem wiem moze za duzo jadu - w koncu kazdy kiedys zaczynal eksperymentalnie)

Piszac na takich forach powinno sie nastawiac na chloniecie wiedzy - a nie wy se piszcie swoje ja i kolega wiemy swoje ale mimo to doradzcie.
                                  Wedle ogolnie rozpowszechnionej i uznawanej "sztuki" wzmacniacz powinien byc mocniejszy niz glosnik najlepiei z wysokim DF - w celu odpowiedniej kontroli nad nim.
                                  Slabszy i gorszej jakosci tez wprowadzi go w ruch - membrana bedzie nawet imponujaco wachlowac jakby jej goraco bylo:twisted: ale z dobrym basem nie bedzie to mialo nic wspolnego.

Reasumujac nalezalo by odeslac do poradnika towarzysza Lanzara w kwestii car audio jak to sie na wielu portalach robi. Jesli czytanie tego dla wielu to strata czasu to faktycznie dam dobra rade - bierz ten "najwiekszy"i najfajniej wygladajacy - wzmak da rade :evil: .
                                  I wszyscy beda zdrowsi

[ Dodano: 2010-11-14, 13:33 ]
                                  Oczywiscie chodzilo o poradnik kolegi Nazara a nie Lanzara :lol:

Skomentuj

http://allegro.pl/vibe-cbr-10-blacka...320201407.html

Skomentuj

dziękuję za reprymendę i odrobinę cynizmu do osób, które nie posiadają sporego zaplecza techniczno-akustycznego.

Cenię sobie to forum, bo w przeciwieństwie od portalu na"e" (jak piszesz) nie zostanę zbluzgany za brak wiedzy, a w techniczny sposób dostanę odpowiedź.
                                      Niestety nie znam osób, które znają się na akustyce, więc jednym źródłem wiedzy dla mnie jest internet. Podchodzę do wielu informacji "tu" (czytaj-internet) z dystansem, bo nie wiem na ile mogę temu wierzyć. Więc wolę zapytać tu, bo wiem, że ktoś znajdzie się chętny do pomocy i nie dostanę ostrzeżenia za brak fundamentalnej wiedzy, o której wyjaśnienie proszę.

Pisząc ten temat miałem nadzieje na pomoc w dobraniu czegoś, co zagra lepiej, niż
                                      plumkanie ciagnace sie jak swiezy cukierek toffi imponuje na spocie pod remizą
                                      a, że zostałem poproszony o pomoc w wyborze przez kolegę (bo jako jedyny z mojego grona znajomych ukończyłem szkołę techniczną), więc nie chcę wskazać mu byle szajsu. Dlatego proszę o pomoc.
                                      Dowiedziawszy się na tym forum: należy omijać dużym łukiem niektóre marki - więc pytam i proszę o doradzenie.
                                      Bo co innego akustyka domowa, a co innego CA.

Skomentuj

Jak nowy i pod ten wzmacniacz to polecam:

Macrom M3W124

Świetny szybki i łatwy do wykarmienia głośnik.

Zagra wszystko i co ciekawe nie muli.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X