Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alpine CDA-7878R i Alpine CHA-S604

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alpine CDA-7878R i Alpine CHA-S604

Witajcie!

Od wczoraj zmieniarka przestała mi odczytywać płyty - trochę zdziwony byłem tym faktem, bo działała mi bezproblemowo do tej pory a ma miano bezawaryjnej. Dla testu podpiąłem ją do Alpiny TDA kaseciaka w samochodzie ojca i chodzi, czyta bezproblemowo płyty, czyli jest sprawna.

Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się mogło stać? Niby na forach piszą że ten model zmieniarki nie będzie współpracował z tą alpiną, ale działał przez ok pół roku, ku mojemu zdziwieniu. 7878R widzi zmieniarkę, działają mechanizmy bo pobiera płytę, odczytuje płytę, wyskakuje napis - track1 sekund 00:00 i wyrzuca płytę z powrotem, z napisem no disc. Sprawdzałem kilka płyt i na każdej tak samo.

Ma ktoś jaki pomysł co sprawdzić, albo co się mogło stać?

Druga sprawa, przyniosłem sprzęt do domu, podłączyłem pod zasilacz radio, zmieniarke.
    Sygnał podałem z kompa przez RCA (Ai-net) i z radia przez rca na kolumny i subwoofer domowy. I pierwsze co mi się rzuciło - fronty, mimo iż wyłączone są wszystkie filtry nie mają w ogóle basu - jest jakby odcięty, płytki. W samochodzie tez własnie wydawało mi się, że mivoci a potem carpowery powinny lepiej kopać - a tutaj kicha lekka.
    Ten typ tak ma? Na suba idzie już normalny sygnał. Próbowałem wyłączyć suba - dałem na off ale dalej na fronty szło jakby odcięte pasmo. Na rear to samo.

Dziwna sprawa, może ktoś miał takie radio i takie problemy, albo w podobnej Alpinie tego uświadczył?

Miałem 7897, a więc niższy model z tej serii i na temat basu powiedziałby zupełnie coś innego. Było go więcej niż na clarionie 9375 i jak dla mnie był za bardzo rozlazły, 7894 miała go bardziej zwarty moim zdaniem.

Skomentuj

w radiu masz regulowany filtr dolnoprzepustowy. byc moze odcina bas z frontowych glosnikow.

Skomentuj

Maniekking, czytaj, wyłączyłem wszystkie filtry.
        Tyle co bas się poprawia jak wyłączę poszerzanie harmonicznych - ale na dal nie jest to samo.

A opłaca się je zmieniać na CDA - 9855r? Mam je na oku, bo wyświetlacz jest bardziej bajerancki, ale jak z jakością w tym modelu?

Skomentuj

Jakość na podobnym poziomie, chociaż nie wiem czy 98xx to już nie "made in china", a twój to chyba jeszcze japończyk.

Skomentuj

Tak, dokładnie, 98 to już chinskie rzeczy, moja to japonia.
            Szkoda sprzedawać, ale chyba będzie trzeba zmienić. Nie podoba mi się w 9855 frontpanel, ten chrom. Ale to ma grać i miec sporo przydatnych funkcji a przy tym ładnie się prezentować :)

Dopiero przy włączonej funkcji bass mode 3 radio gra tak na basie, jak jest nagrany utwór, czyli jest od samego dołu do góry pasmo na frontach.
            Tyle że na tej funkcji nie mogę słuchać, kiedy mam suba, bo jest strasznie podbity a nie da się tego skorygować.

Skomentuj

Czaruję...
            X