Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zewnętrzna tuba do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zewnętrzna tuba do samochodu

Witam.

Mam przygotować listę rzeczy potrzebnych do nagłośnienia zewnętrznego np. na samochodzie/tramwaju. Żadne głośniki dynamiczne - wchodzą w rachubę tylko tubowe i mam z tym kilka pytań bo takich rzeczy jeszcze nie robiłem:

1) Oczywiście odpada instalacja 100V, muszą to być tuby mocy 10-30W z impedancja 4/8 ohm. Nie ma żadnego problemu jak podepnę to pod wzmacniacz samochodowy/"tradycyjny domowy"?
    2) Czy trzeba stosować zwrotnicę na taki głośnik? Bo takie głośniki mają pasmo zazwyczaj od 500Hz i nie wiem, czy pełne pasmo ich nie uszkodzi?
    3) Niestety n a jednej imprezie nie będzie zasilania 12v tylko sieciowe z generatora. Generator ma jakąś stabilizację napięcia ale czy można tak po prostu wpiąć pod niego mikser/wzmacniacz bez ryzyka uszkodzenia? Mamy coś takiego http://www.made-in-china.com/showroo...G-SF2000-.html kiedyś w czasie awarii zasilania napędzaliśmy tym nadajnik radiowy (potem po miesiącu się zepsuł, nie wiemy czy z winy tego generatora).

Wiem, że być może to sa oczywiste pytania, ale ja jeszcze nigdy z takim sprzetem nie obcowałem. Często widzę megafony na autach ale nigdy nie dochodziłem jak to jest zrobione (na pewno nie 100V :) ).

Jeśli chodzi o ten generator to on się nie nadaje ze względu że nie ma stabilizacji AVR.
    Taki generator nadaje się do wiertarki czy do lampki, zresztą podepnij zwykłą żarówkę i zobacz czy nie mruga.

Skomentuj

1) Łatwiej jest znaleźć te z 8 ohm. Nic się nie dzieje, moga pracować z normalnym wzmacniaczem.

2) Osobiście jak robiłem radiowęzeł w szkole - to nie stosowałem filtra, ale też nie było grane głośno. Wiem że w przypadku instalacji 100V wzmacniacze mają na wyjsciu transformator ktory odcina pasmo od dołu i tam nie trzeba dawać filtra, a tutaj ze pasmo wzmacniacza jest w miare szerokie to bym zastosował taki na 200Hz.

Skomentuj

Hmm. No to fajnie. Najprostszy filtr pierwszego rzędu wystarczy? czy może jednak drugiego?

Wzmacniacz nie potrzebuje kosmicznych mocy, bo rozumiem, ze takie 15W z tej "tubki" już daje rade?

Skomentuj

Zamieszczone przez bart2111
          Jeśli chodzi o ten generator to on się nie nadaje ze względu że nie ma stabilizacji AVR.
          Taki generator nadaje się do wiertarki czy do lampki, zresztą podepnij zwykłą żarówkę i zobacz czy nie mruga.

chyba że to generator honda ze stabilizacją :)

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro
            Zamieszczone przez bart2111

chyba że to generator honda ze stabilizacją :)
            Akurat wydaje mi się, że ten co mamy ma stabilizacje napięcia, no ale głowy nie położę. Czy to może uszkodzić wzmacniacz? Bo jeżeli tylko zmienia się wartość napięcia to katastrofy nie będzie.

Skomentuj

Czaruję...
            X