Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub dla kolegi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub dla kolegi

Witam panowie kolega prosił abym zrobił mu skrzynie na zawody na nowy sezon i tu kilka pytań! skrzynia ma być szczelina dwa suby dwa wyloty po prawej stronie i po lewej teraz pytanie czy buda musi byc dzielona na środku czy moge zastosowac jedna duża obudowe?
    A wiec tak suby dwa RE AUDIO SE-12D2 pytanie czym to zasilic moga byc dwa piece myslałem nad dwoma Sinus Live SLA 1500 sam go nie dawno kupiłem i jestem zadowolony jak narazie :razz:
    Kwestie zasilania piecy zostawimy na potem napewno wymiana alternatora bedzie musiała nastapic bo ma tylko 70A :wink:
    Czekam na wasze wypowiedzi i opinie.Pozdro :wink:

emil007, jeżeli robisz osobne BR dla każdego to musi być przedzielona, inaczej wyliczaj dla dwóch głośników wspólne dwa porty BR. Wymiary skrzynek do tych subów http://essa.com.pl/gfx/static/files/...ifications.pdf zapoznaj się z tym :) Co do ampa ja bym wolał jeden piec do dwóch głośników, no i patrz zeby piec miał jednak te 100-200W więcej z tego co pisza na necie o tych RE to głośniki o dużych możliwosciach pochłaniania Watów! Kondesator 2F to minimum dla takiego grania. Dobry Altek i AKU do tego wszystkiego sie przyda. Zabawa w CA jest droga, sam tego doswiadczyłem, zeby zagralo jakoś terzeba wydać kupe szmalu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
      Kondesator 2F to minimum dla takiego grania. Dobry Altek i AKU do tego wszystkiego sie przyda. Zabawa w CA jest droga, sam tego doswiadczyłem, zeby zagralo jakoś terzeba wydać kupe szmalu...
      ciekaw jestem, czy zamiast wymiany altka i kupna kondensatora nie bardziej by się opłacało wstawić aku żelowy np z UPSa. Jakby przez diodę podłączyć to by się doładowywał nawet. Ma ktoś z was doświadczenie z takimi rzeczami? Brzmi niegłupio, a jak jest w praktyce?

Skomentuj

kremien, a ich pojemnosc?
        Przeciez one sie moment rozladuja.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ładowanie aku żelowych nie odbywa się podobno tak samo jak zwyklaków :) Więc chyba odpada no i jaką pojemność to może mieć? UPS znów koszt kolejny, bez sensu te przeróbki, za tą kase kupi STINGERA który ma prądy rozładowcze bardzo duże i wtedy alternatora nie musi zmieniac, wg mnie zmiana po co? Powiedz szczerze, włączysz na dBdragu z 10 razy chociaz ? Wątpie, do normalnego słuchania codziennie, podkreślam normalnego nie dresiarstwa starczy aku 100Ah i altek 70A. Jęzeli dasz dobry kondesator zabespieczysz tym samym altek i aku przed uszkodzeniem, altek na pewno ponieważ nie będzie mega spadków w trybie natychmiastowym, będzie prawie stale dociążony. Ja mam troche inne podejscie do CA. W przyszłości chce tak samo kupić 2 głośniki które są tu podane(ew jeden do normalnego słuchania, bo tylko o to chodzi) i chciałbym zasilać to FOCALEM FPS1500 800W 1R (w praktyce okolo 650W przy 12V co styknie dla 10calówki albo i 12, w 15 się niema co pchać, sporo wieksza buda).

Skomentuj

emil007, jeżeli robisz osobne BR dla każdego to musi być przedzielona, inaczej wyliczaj dla dwóch głośników wspólne dwa porty BR. Wymiary skrzynek do tych subów http://essa.com.pl/gfx/static/files/...ifications.pdf zapoznaj się z tym :) Co do ampa ja bym wolał jeden piec do dwóch głośników, no i patrz zeby piec miał jednak te 100-200W więcej z tego co pisza na necie o tych RE to głośniki o dużych możliwosciach pochłaniania Watów! Kondesator 2F to minimum dla takiego grania. Dobry Altek i AKU do tego wszystkiego sie przyda. Zabawa w CA jest droga, sam tego doswiadczyłem, zeby zagralo jakoś terzeba wydać kupe szmalu...
            nie bardzo rozumiem czyli jesli bede robił bude do tych subów to nie da sie zrobic dwóch portów w jednej??? dla kazdego musi byc osobna buda i wylot???
            Jaki piec byś polecił bys do nich oczywiscie w rosadnych pieniadzach powiecmy do 2tys
            i czy moje rozwiazanie z dwoma piecami nie jest dobre?jesli mozesz uzasadni to jakoś.robiłem dość duzo konstrukcji itd ale to musi byc zrobine jak nalezy nie moge popełnic zadneg błedu bo jak widać klocki dość drogie :wink:

Skomentuj

emil007, dwa piece potrzebują duzo wiecej pradu niz jeden który przy innej niższej impedancji zasili dwa głośniki. Jak bedziesz spinać głośniki chciał? ja polecam pod 4R i dwa w kupe co da 2R.

Możesz zrobić wspólną skrzynkę z dwoma tunelami, ale licz się z tym ze wyjdzie to spore, parametry głosników sa na essa.com.pl wpisz je w winISD i policz sobie dla dwóch głośników, objetość wez podaną od producenta, jezeli dB chcesz zyskać to musisz kombinować strojeniem. Nie dawałbym większego litrarzu jak zalecany gdyż może mulić a dBdrag sam to mały pikuś, zagrasz kilka razy na nim a słuchać muzyki normalnie potem się nieda z złym litrarzem i strojeniem. Strój pod 45Hz na poczatek(duzo ogólnie ale pewnie wtedy uzyskasz podbicie czyli dodatkowy SPL).

Co do pieca sam nie wiem, ale nastawiając się na zawody wybrałbym całkiem inne zabawki, wybrałbym w tej kasie głośnik oriona pewnie i do niego wzmacniacz orionka albo U.S.Amp. Ale to moje zdanie, rób tak zeby wyniosło mało a efekt był dobry. Cały sęk w tym ze cięzko kupić coś taniego co gra głośno, ale podobno taka Yakuza od alfrena potrafi rozwinąć 140dB, co jest dla mnie masakrą w aucie! Nie wyobrażam sobie słuchać tak muzyki :)

Skomentuj

Napewno beda pod 2R i tam mala poprawka co do RE AUDIO podałem zły model powinien byc SE-12D4 :razz: Tez tak myślałem zeby zaczać od 45Hz chodz ja osobiscie stroje nizej przeważnie na 38Hz moze dla tego ze słucham Hip-Hopu!
                Masz racje dwa piece zjadły by mnie pradowo,teraz musze znaleś dobry piec do nich co bedzie miał pod 2R jakies 1,3kw Rms.
                Co do Yakuzy to mam dwa w szafie leża i czekaja moze jeszcze kiedyś zagraja :wink: Fakt ruszyć autem potrafią ale jakość z nich zadna :razz:
                Zobaczymy co te Re pokażą mysle ze łomot bedzie ale i przytym jakosć :smile:

Skomentuj

emil007, RE to pro juz To nie Yakuza z membraną kilogramową Jeden piec też wyjdzie taniej 1,5kW i tanio, wg mnie HIFONa trzeba kupić One mają na prawde walnięcie. Co do sinuslive, znajomy ma tego 3kW i zasila nim 2xhifonics 1600W i daje rade to jakoś, poza BU BU BU BU niema muzyki w aucie

Skomentuj

Co do sinuslive, znajomy ma tego 3kW i zasila nim 2xhifonics 1600W i daje rade to jakoś, poza BU BU BU BU niema muzyki w aucie
                    tez o nim myślalem ale podobno mała kontrola nad głośnikem i z tego co czytałem to ten piec to nic innego jak 2xSLA 1500 złaczone razem. a taniej by było kupić dwa takie ale ta kwestie mamy juz za soba, musi być jeden pieć znalazłem cos takiego http://www.centrumaudio.pl/JBL_GTO_14001-1571.html
                    JBL GTO 14001
                    Może ten By starczył chodz osobiscie nie mam przekonania co do tej firmy chodz koledze pewnie by sie podobał bo to wkoncu "JBL" :razz: :razz:

Skomentuj

JBL moc swoją mają, o to bac się nie musisz, ale z jakoscią gry jest troche gorzej, też nie mam przekonania bo to sprzęt z USA (RE niby tez USA ale inne podejscie mają) Zeby to nie było do "łupania" to by można było kupić jeden taki głośnik i do tego FOCAL FPS1500. Patrząc na xMax tego głośnika można powiedzieć że głośnoscią może nie przebić pewnego znanego głośnika jakim jest SONIC 15. 800W 89dB 25mm peer. RE ma wszystko mniejsze, ale to tylko parametry. Chociaż ja bym na zawody wolal z dwoma sonicami startować Jeden trzęsie autem nieźle a co mówić dwa :)

Skomentuj

JBL moc swoją mają, o to bac się nie musisz, ale z jakoscią gry jest troche gorzej, też nie mam przekonania bo to sprzęt z USA (RE niby tez USA ale inne podejscie mają)
                        czyli ten piec starczy by zasilic 2xRE???
                        Chociaż ja bym na zawody wolal z dwoma sonicami startować Jeden trzęsie autem nieźle a co mówić dwa
                        Ja też bym wolał tylko ze auto to słynne Bmw e36 w sedanie i nie ma raczej mowy zeby wsadzic tam bez wyciecia tylnej całej blachy 1x15" a co dopiero mówic o 2x15"sonica a wątpie by kolega chciał wycinac. Chodz wydaje mi sie ze te 2xRe lepiej zagraja od 1x15"sonic bo jak wiadomo to ta firma zaniża parametry suby potrafią wiecej przyjać niz podaje producent.

Skomentuj

emil007, wydaje mi się ze JBL pociągnie je Racja RE to bajera suby :)

Skomentuj

No to git chodz poczekam moze jeszcze sie ktos wypowie mysle ze zrobie foto relacje z budowy moze sie przyda komus na przyszłość :wink:
                            Na temat tych subów za duzo to w sieci nie znalazłem ale mysle ze bedzie git :smile:

[ Dodano: 2010-11-11, 15:00 ]
                            a co powiecie na ten piec http://allegro.pl/mds-torque-t5-mono...302573512.html
                            MDS TORQUE T5 jak on sprawdził by sie z Tymi subami???

[ Dodano: 2010-11-11, 23:29 ]
                            znalazłem jeszcze taki piec z tymi to wogóle nie miałem stycznośći
                            http://www.essa.com.pl/oferta/index....d=257&pid=1980
                            Hollywood HXA-3K
                            może sie ktos wypowie

Skomentuj

emil007 wolalbym mds'a a może wydaj więcej kasy na coś równie dobrego i pewniejszego np Helix SPXL 1000 :) Nowy co prawda 2200zł kosztuje, ale jak dobrze zagadasz z kimś kto ma sklep to i pewnie za niecałą 2jke kupisz, a mocy na pewno dla dwóch RE nie braknie 1 x 1750 W przy 1 Ω z 13,8V czyli 2xRE 2x4R, masz 1R i aż 500W zapasu mocy, więc na pewno wysterowanie będzie super.

[ Dodano: 2010-11-12, 10:39 ]
                              P.S tu Ci nikt za dużo nie powie, na innych forach tak samo, większość ludzi nie miała doczynienia z tyloma produktami, to już inna klasa a raczej poziom finansowy, większość ludzi robi budżet :)

Skomentuj

masz racje chyba też wybiore mds'a przegladałem też inne fora i nic na temat tych piecy nie wyczytałem a fakt sa to drogie klocki chodz mysle ze kolega sie nie zawiedzie na piecu i na subach

[ Dodano: 2010-11-16, 19:38 ]
                                Idziemy dalej.Klocki zostaną zamówieone na dniach czyli
                                http://allegro.pl/re-audio-se-12-d2-...323957564.html
                                2xRe Audio
                                http://allegro.pl/mds-torque-t5-mono...323210776.html
                                MDS TORQUE T5 mono
                                http://allegro.pl/23105-dietz-100-of...304093870.html
                                DIETZ ZESTAW KABLI 50mm2
                                teraz pytanie czy bespiecznik ten może zostać czy wymienić na inny? Idziemy dalej wymiana radia polecilem koledze takie jak ja mam czyli:
                                http://allegro.pl/kenwood-kdc-bt6544...324675932.html
                                KENWOOD KDC-BT6544U mi spisuje sie bardzo dobrze dzwiek tez jest wyśmienity ale rozwarze inne propozycje
                                Teraz maty do wtłumienia auta ja zaproponuje takie:
                                http://allegro.pl/app-maty-bitumiczn...306071402.html
                                APP maty bitumiczne
                                Natomiast do przednich drzwi takie:
                                http://allegro.pl/dynamat-xtreme-doo...304394230.html
                                DYNAMAT - Xtreme Door Kit
                                Ja takie stosuje ale jesli macie inne propozycje to pisac
                                Kodzia może troszke z przesadą jesli tak to zmienimy na inny
                                http://www.audiosklep.pl/boss-audio-...-f-p-2037.html
                                Boss Audio CAP10 10 F
                                Pozostał jeszcze zestaw przedni ja proponuje taki:
                                http://www.audiosklep.pl/dls-r6a---w...---p-3192.html
                                DLS R6A sam też go posiadam ale rozwarze inne propozycje.
                                Zostanie jeszcze piec do tego zestawu a tu juz zielonego pojecia nie mam co by z Tym lub innym zestawm dobrze grało wiec czekam na sugestie i poprawki

Skomentuj

emil007 RE z aukcji sa u mojego kolegi Może dałoby rade skołować taniej coś niecoś :) NIe kupuj kondesatora BOSSa tylko kup Hollywooda, jest lepszy ze względu na R wewnątrzną i dokładność faradów :) Chociaż jak wolisz

Chciałem kupić te radio, z tego co pamietam to model 2009, ja kupilem KDC 5047U i jestem zadowolony, bas kenwood ma dziwny troche, taki mało miesisty na dole Jakby słabe zejscie miał, akurat u mnie tak jest, to nie tylko moja opinia

Maty APP ok jak duza ilość bo nie stać czasem na dynamata który jest potwornie drogi.

P.S. Głośniki przednie chciałem takie jak Ty, zreszygnowałem szybko, wszędzie ta sama opinia, SAM BAS, bez sensu dysponując basiskiem ponad 1kW! Rozważ inne głośniki :)

Skomentuj

Radyjko - no wreszcie coraz wiecej ludzi sie wylamuje z mantry klepanej przez znawcow i tych co zaledwie przeczytali piec postow na forach ale pisza jak w dym "Wez alpinke CDA wez alpinke CDA.." :roll: Sam na poczatku popelnilem ten blad ale teraz jestem juz zadowolony. Co prawda ciut wyzszy model mam ale niewiele sie rozni. Radyjko OK
                                    Kabelki OK= bo bedzie kondzior. Bezpiecznik kupisz jak zczytasz sume bezpiecznikow z wzmakow jakie bedziesz mial <tak chyba najproscieji i nie dam sobie glowy uciac ale prawdopodobnie ma byc deko mniejszy niz ta suma > no i niekiepsko by bylo chyba zastosowac rozdzielacz z bepiecznikami juz przed wzmacniaczami. Tam bezpieczniki takie jak we wzmakach chyba.
                                    Co do pieca sie nie wypowiem. Co do suba - a czy ten
                                    http://allegro.pl/audio-system-helon...313213078.html
                                    nie tanszy i czy nie zje tych dwoch na sniadanie?? Dodam ze skutecznosc to skromne 95dB :lol: Koszt glosnika u producenta to 450 euro wiec tu cena nie taka zla.
                                    Zestaw przedni.... o i tu ilu ludzi tyle rad moze byc :) Jesli ma byc rownie glosno jak z tylu to moze jedne z najmocniejszych dla kowalskiego 175W RMS - Emphaser XT4? Leza sobie u mnie w kacie w pokoju ale nie powiem jakie wrazenia odsluchowe bo nie chce mi sie bawic z montarzem <wycinanka deka blachy drzwiowej w Vectrze by musiala byc ze wzgledu na ich glebokosc i ksztalt> Piec przedni - zalezy od glosnikow na jakie sie zdecydujesz lub na odwrot.

Skomentuj

civilized alpine jest ok ale cena jaką płacimy za firme...troche za duzo, no i przeniesienie się w swiat 24BIT przy alpine to koszty ponad 8stów jak nie wiecej, gdzie u konkurencji cena waha się na poziomie 5stów.

Skuteczność to nie wszystko, liczy się też xmax i powierzchnia membrany, tutaj RE mają przewage mimo mniejszej mocy i mniejszego SPL. SPL dwóch RE to około 89dB z 1W moc 1200W dwóch sztuk, spokojnie łykną 1,5kW. Nie mówie że jeden głośnik jakim jest helon jest zły, nie słuchałem go :) No i RE nie jest do napierniczania a też do grania :)

Na miejscu kolegi zastanowiłbym się jeszcze troche nad wyborem całego audio i przemyślał co to wreszcie ma być, czy dBdrag czy jednak coś w jakość do normalnego słuchania :) Chociaz przy mocach 1kW w bagażniku cięzko mówić o normalnym słuchaniu, kusi żeby podkręcić volume

Skomentuj

Zamieszczone przez civilized
                                        Co do suba - a czy ten
                                        http://allegro.pl/audio-s...1313213078.html
                                        nie tanszy i czy nie zje tych dwoch na sniadanie?? Dodam ze skutecznosc to skromne 95dB
                                        No raczej watpie zeby je zjadł chodz nie słyszałem go.Ale wiem na co stac Re :wink:
                                        poza tym tu klamka zapadła napewno Re i ten piec a zestaw przedni trzeba dopasowac i tu licze na wasze propozycje chodz ja posiadam tego DLS-A i jestem zadowolony ale moze temu ze napoczatku były zachwalane helixy :wink: i róznica jest jak dzien do nocy.
                                        Na miejscu kolegi zastanowiłbym się jeszcze troche nad wyborem całego audio i przemyślał co to wreszcie ma być, czy dBdrag czy jednak coś w jakość do normalnego słuchania Chociaz przy mocach 1kW w bagażniku cięzko mówić o normalnym słuchaniu, kusi żeby podkręcić volume
                                        no trzeba Panowie coś dopasowac ma to byc jak trzeba jakość a jak trzreba to zatrzasnąć i mysle ze taki cel da sie osągnąc z wasza pomocą! Pozostaje umiejatność krecenia volume :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X