Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilanie dwóch wzmacniaczy przewodem awg6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilanie dwóch wzmacniaczy przewodem awg6

Witam,

Mam wzmacniacz xm- 6020 (bezpiecznik 20A) zasilany przewodem o przekroju około 13-14mm2 awg6 (długość około 5,5m).
    Zachciało mi się suba i chciałbym rozdzielić zasilanie przez jakąś rozetę i podłączyć dodatkowo wzmacniacz alpine 3549 (bezpieczniki 2x20A).
    I teraz mam trzy pytania

1) Czy ten przewód wytrzyma zasilenie 2 wzmacniaczy?
    2) Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne (pożar itp.)?
    3) Czy mogą wystąpić niedobory prądu dla wzmacniaczy?

pzdr

ja zasilam 3 wzmacniacze z poborem razem max 200A i mam kabel 20mm2 i bezpiecznik 30A i nigdy go nie musialem zmieniac
    podlacz ten wzmacniacz co masz, bezpiecznik taki jak suma we wszystkich wzmacniaczach i jak nie padnie to bedzie ok
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
      bezpiecznik taki jak suma we wszystkich wzmacniaczach i jak nie padnie to bedzie ok
      Bezpiecznik to należy dobrać do przewodu bo to jego ma zabezpieczać.
      Jeśli jest za mały to znaczy, że należy zwiększyć przekrój przewodu, a nie dawać za duży bezpiecznik.

Skomentuj

więc w moim przypadku jaki powinien być założony maksymalnie duży bezpiecznik?

Skomentuj

no racja, co ja wogole napisalem :oops:
          chyba juz bylo za pozno na pisanie na forum
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
            Wysłany: Dzisiaj 0:22
            może faktycznie :wink:
            vxam, dla tej długości myślę że bezpieczniej będzie dać 40A, choć 60 też powinno się sprawdzić ale lepiej nie przesadzac
            poszukaj sobie FAQ Nazara, jest tam opisane co i jak

Skomentuj

30A powinno bez problemu wystarczyć.
              Być może matematycznie/fizycznie powinien być większy, ale u mnie wytrzymuje bez problemu :grin:

Najlpeiej tak jak pisał malutkiz, sprawdzić w Nazarowym FAQ'u.
              low-END

Skomentuj

faq nazara podaje że przy 5 metrach kabla przy natężeniu 60A powienien być kabel o przekroju 20mm2. Więc teoretycznie mam za mały przekrój.

Jeśli zabezpieczę swój kabel o przekroju 14mm2 bezpiecznikiem 40A to rozumiem że natężenie prądu powyżej 40A spowoduje spalenie bezpiecznika na przewodzie i odcięcie prądu.
                Przyjmując że przewód 14mm2 o długości 5,5 m wytrzymuje natężenie 40A to takie rozwiązanie zabezpiecza mnie od np. pożaru.

Idąc dalej, jeżeli bezpiecznik 40A na przewodzie nie przepala się przy korzystaniu z 2 wzmacniaczy to oznacza że pobór prądu jest mniejszy niż 40A i moja instalacja jest w stanie dostarczyć odpowiednią ilość prądu do obu wzmacniaczy pomimo że posiadają zabezpieczenie w sumie 60A.
                Dobrze rozumiem czy bredzę?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                  Jeśli zabezpieczę swój kabel o przekroju 14mm2 bezpiecznikiem 40A to rozumiem że natężenie prądu powyżej 40A spowoduje spalenie bezpiecznika na przewodzie i odcięcie prądu.
                  tak
                  Zamieszczone przez vxam
                  Idąc dalej, jeżeli bezpiecznik 40A na przewodzie nie przepala się przy korzystaniu z 2 wzmacniaczy to oznacza że pobór prądu jest mniejszy niż 40A i moja instalacja jest w stanie dostarczyć odpowiednią ilość prądu do obu wzmacniaczy pomimo że posiadają zabezpieczenie w sumie 60A.
                  tak
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dziękuję za pomoc

jakby ktoś potrzebował to podaje link do tabeli z przekrojami i max obciążalnością zasilania i uziemienia.

tabela AWG->mm2->A

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                      Jeśli zabezpieczę swój kabel o przekroju 14mm2 bezpiecznikiem 40A to rozumiem że natężenie prądu powyżej 40A spowoduje spalenie bezpiecznika na przewodzie i odcięcie prądu
                      W tym przypadku polecam zajrzeć do not katalogowych bezpieczników, niekoniecznie ANL do auta, mogą być zwykłe topiki stosowane w mieszkaniówce, ważne, żeby pojąc zasadę ich działania.
                      A rozchodzi się o to, że bezpiecznik 40A w impulsie(a muzyka to właśnie impulsy, sinusu chyba nie słuchasz) wytrzyma nawet 60A, kwestia tego jak długi ten impuls będzie i tutaj właśnie tabela z charakterystykami się przydaje. Przy słuchaniu na co dzień to pewnie i 20A bezpiecznik by Ci wystarczył, z racji tego, że pobór prądu nie jest wcale duży, chyba, że masz wzmacniacze A klasowe.

40A bezpiecznik wytrzyma taki prąd przez jakiś czas, jaki to zależy od konstrukcji, więcej powinno być w danych katalogowych bezpiecznika(jeśli takowe istnieją).

Przykładowo w domu potrzeba prądu 1,5-2,5 razy większego, żeby spalić zwykły topikowy bezpiecznik prawie, że natychmiastowo(dla nas to jest natychmiast), tak samo zadziała bezpiecznik typu S w wersji B(czyli typowa "s-ka" stosowana w domu)

Skomentuj

cursor,
                        chyba nie do końca Cię zrozumiałem,w jakim celu mam zajrzeć do not katalogowych? Przecież nie mam pojęcia jak długi będzie impuls. Sugerujesz żeby dobrać taki bezpiecznik który nie pozwoli na krótkotrwałe przekraczanie np. 40A?

Skomentuj

Nie ma to znaczenia, bo tak jak bezpiecznik wytrzyma krótkotrwałe przeciążenie tak samo i przewód wytrzyma...

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                            cursor,
                            chyba nie do końca Cię zrozumiałem,w jakim celu mam zajrzeć do not katalogowych? Przecież nie mam pojęcia jak długi będzie impuls. Sugerujesz żeby dobrać taki bezpiecznik który nie pozwoli na krótkotrwałe przekraczanie np. 40A?
                            Chodziło o twoje stwierdzenie:
                            Zamieszczone przez vxam
                            Dlatego zachęciłem do zajrzenia do not katalogowych, ponieważ w krótkich impulsach taki bezpiecznik spokojnie wytrzyma i 60A, zależnie od jego budowy.

Skomentuj

aha teraz rozumiem. Dzięki wszystkim za rozwianie moich wątpliwości.

pzdr

Skomentuj

Witam ponownie,
                                mam jeszcze jedno pytanie. Jak będę rozdzielał zasilanie (awg6 13mm2) na 2 zasilania to jaki przekrój powinny mieć przewody na wyjściu? I jakie przekroje powinny mieć masy?

Skomentuj

Tu masz poprawne przekroje, ile A jaki kabel powinien przenosić. Prawda jest taka jak powiedział też lklukasz, 20mm2 wytrzyma 200A, ta tabelka podaje jakie się powinno stosować kable i tu mowa jest o spadkach napięc, stratach w miedzi itd... trele morele ja mam 2x Alpine 3544 (tzn druga do mnie leci) i planuje dać jeszcze jeden ampik do kolekcji, pobór razem nie przekroczy 70A a mam 25mm2 :) Ale wiem że nic mi i mojemu autku nie grozi :) Nie mam zamiaru spalić się w nim albo żeby ono się w ogóle spaliło.

Zabezpieczenie dobierz jako 3/4 sumy bezpieczników wzmacniaczy, w zaokrągleniu daje CI to 40A pewnie wiec najblizszy bezpiecznik to 60A. Masa nie mniejsza jak kabel plusowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X