Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budżetowy subwoofer do rovera serii 200 na dwóch głośnikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budżetowy subwoofer do rovera serii 200 na dwóch głośnikach

Witam!
    W tej chwili mam w bagażniku subwoofer oparty o głośnik stx gdn-22-140-8-scx podpięty tymczasowo pod radio i zwrotnice pasywną.
    Gra to bardzo przyjemnie, bas jest dość dynamiczny i ma naprawdę dobre zejście (mimo fs ok 40hz), więc co dopiero będzie przy normalnym wzmaku ze zwrotką aktywną.
    Koniecznie chce zrobić subwoofer na 2 głośnikach i wybór padł na stx'y.
    Zastanawiam się tylko czy dokupić lepiej drugiego stx'a 22 scx i zrobić nową budę, głośniki połączone równolegle i do wzmacniacza na mostku, czy moźe zaryzykować i kupić np 2x gdn-30 od stx'a, a tego co mam teraz zostawić sobie do domu.
    Na przetworniki mam +-150 zł, na wzmacniacz podobnie, kable juź mam bo to nie pierwszy sub w bagażniku, na poprawę przodów będe miał osobny budżet nie co później.
    Pozdrawiam

Czesto jest tak, ze wstawienie drugiego niskotonowca kaszani calkiem dzwiek. Zamiast dwoch kiepskich kupilbym jeden lepszy...

Skomentuj

też tak myślałem. Kiedyś kupiłem 2 alpierdy jakieś 16,5 cm pseudo estradowe za chyba 60 zł za 2 sztuki z zamierzeniem zrobienia dwóch sateli (chciałem coś zrobić byle to zrobić). W końcu po sprzedaży suba z samochodu wrzuciłem jedną taką kolumienkę do bagażnika. Jeden grał, bo grał, ale jak dołączyłem drugi w układzie izobarycznym i podpiąłem pod dwa kanały w radiu, to nie jesteście sobie w stanie wyobrazić jak to gra teraz sprzedałem to kumplowi za śrubki i wrzucił to do mazdy mx-3 to jakby ktoś wsiadł i posłuchał to by pomyślał, że jakiś subwoofer, a potem spojrzał na to jak to wygląda to by nie uwierzył :)
      W ich symulacji charakterystyka na jednym była słaba, spadała poniżej 70 hz, po dorzuceniu drugiego symulacja pokazała łagodne zejście od ok 50hz!

Dlatego myślałem, że jak jeden ten stx 22-140-8-scx gra dobrze pod radiem, to po dorzuceniu drugiego w jednej budzie, albo jako izobaryk (no właśnie, która opcja lepsza?) pod wzmacniacz na mostku to by mogło porządnie zagrać.
      Jak sądzicie?

Skomentuj

Najpierw kup dobry wzmacniacz. Duzo lepiej zagra dobry wzmak z jednym niskotonowcem niz slaby i jeszcze z dwoma, ktore teoretycznie beda mialy wieksze zapotrzebowanie mocowe... Wstawisz tego potwora http://stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html i na pewno nic Ci nie bedzie brakowalo... Tylko pamietajac o tym ze najpierw kupisz dobry wzmacniacz...
        Nie kombinuj z isobaric'iem tylko zrob klasyczny br z dobrym przetwornikiem.

Skomentuj

Zdecydowanie popieram opcje którą proponuje dolphin123, sam swego czasu woziłem ten głośnik w Rover'ku 25 pod magnatem classic 360 który dawał 2x90 watt w 4ohm i powiem ze grało to bardzo przyjemnie ;d Teraz ta skrzynia stoi w domu i bardzo ładnie uzupełnia pasmo w grach z PS3 i filmach. Wg. mojego skromnego zdania ten głośnik lepiej nadaje się właśnie do domu niż do auta :)

Skomentuj

a jaki wzmacniacz możecie polecić tak do 200 zł? Szału się nie spodziewam, na początku myślałem, żeby kupić jakiś 4 kanałowy (np: peying), ale chyba lepiej będzie kupić 2 kanałówkę, a dopiero potem słabszą 2 kanałówkę na przód. Jak uważacie?

P.S. a na przody lepiej zostawić seryjne i kupić wysokotonowe hertza, czy wywalić serie i kupić 2 drogi? Oczywiście wygłuszenie drzwi i tylnej klapy również mam na uwadze :)

Skomentuj

Cris i tu jest Twoje bledne myslenie wlasnie.... Chcesz zeby gralo dobrze, najlepiej dwa basu w bagazniku i do tego zaraz piszesz ze masz chwilowo jednego z nich pod radiem... Ma byc porzadnie czy dresiarsko wygladac?
              Za dwie stowki to dostaniesz tymczasowy wzmacniacz do suba, o przodzie nawet nie mysle.
              Dozbieraj ze stowke dwie wiecej i dopeiro wtedy bierz sie za zakup wzmacniacza do auta... Zaznaczajac jeszcze ze bedzie to dwukanalowiec i dasz go w mostku do suba tylko i wylacznie. Zacznij pojedyncze elementy kupowac a nie pchaj sie we wszystko od razu, bo gowno z tego wyjdzie.

Skomentuj

no masz rację, ale pod radio podłączyłem tylko przejściowo. Dzisiaj przy okazji zakupów zajrzałem do media mark i zakupiłem wzmacniacz overmax cr-408 za 159 zł. Moc 2x50wat RMS. Nie spodziewałem się cudów za te pieniądze, ale jest dość ciężki, obudowa w miarę solidna i ma wyjście liniowe, które może się przydać przy zakupie wzmaka na przody. Wróciłem do domu, podłączyłem od razu w mostek i przeżyłem lekki szok, bo nie spodziewałem się, że 22cm mogą zagrać tak dobrze. Zejście dobre, dynamicznie daje rade, ale najbardziej zaskoczyło mnie ciśnienie. Taki sub wraz z tym wzmacniaczem mi wystarcza, bo poprawnie uzupełnia kabinę w niskie tony (aż nad to), więc pozostaje mi jeszcze ok 150 zł (może troszkę więcej) na przody.
                Przeglądałem dzisiaj magnaty, philipsy, hertze i inne wynalazki i o mało co bym coś kupił, ale jednak się powstrzymałem i wolę spytać tutaj.

Więc kolejne pytanie, dysponując kwotą +- 150zł poradzicie mi koledzy jakieś przody, które zagrają lepiej niż seryjne głośniki? Dodam, że są to jedynie nisko-średnio tonowce w drzwiach. Da rade dobrać jakieś 2-drogi (póki co pod radio), czy na razie zakupić wysokotonowce (hertze za ok 100 zł są, dość polecane i pasują na miejsce w drzwiach przeznaczone na "cykacze")?

Skomentuj

Poszukaj systemu Macrom-a.

Spokojnie wykarmi go radio.

Skomentuj

Cris, polecam zapoznać się z FAQ Nazara, świetna lektura i sporo wyjaśni.
                    proponuję najpierw zrobić porządnie przód a później zająć się tyłem znaczy dołem

Skomentuj

doskonale wiem, że przód to podstawa, ale skoro miałem już gotową skrzynkę, to dlaczego nie zająć się obydwoma sprawami równolegle?

dan124 A jakieś konkretne modele, czy ogólnie polecana marka?

Skomentuj

Na przód śmiało można polecić Macrom M3S.61

A na suba Macrom M3W124

Skomentuj

na te marcomy się "czaiłem" ale niestety moja niecierpliwość zadecydowała o tym, że kupiłem clariony i też grają całkiem dobrze :)
                          puki co tego stx'a 22 scx mam podłączonego pod wzmacniacz overmax i na początku było ok, ale już zaczyna mi nie wystarczać :)

Ostatnio niestety miałem czarny tydzień, ale wpadnie trochę pieniędzy z AC, więc:
                          -jaki głośnik 30 cm do ok 200 zł polecacie? Muzyka głównie rap, ale bywa też i house, nawet rock, metal - słucham prawie wszystkiego
                          -jakbym upierał się koniecznie przy dwóch, to jakie przetworniki polecilibyście do tej konstrukcji?
                          Biorąc po uwagę pozostawienie tego wzmacniacza (druga opcja pewno odpadnie) lub kupno nowego za rozsądne pieniądze
                          Last edited by Cris; 09.12.2010, 08:08. Powód: żeby nie wkurzać modów/admina i nie robić posta pod postem

Skomentuj

Do moda/admina - nie mogłem drugi raz edytować, proszę o scalenie posta

na te marcomy się "czaiłem" ale niestety moja niecierpliwość zadecydowała o tym, że kupiłem clariony i też grają całkiem dobrze :)
                            puki co tego stx'a 22 scx mam podłączonego pod wzmacniacz overmax i na początku było ok, ale już zaczyna mi nie wystarczać.

Ostatnio niestety miałem czarny tydzień, ale wpadnie trochę pieniędzy z AC, więc:
                            -jaki głośnik 30 cm do ok 200 zł polecacie? Muzyka głównie rap, ale bywa też i house, nawet rock, metal - słucham prawie wszystkiego
                            -jakbym upierał się koniecznie przy dwóch, to jakie przetworniki polecilibyście do tej konstrukcji?
                            Biorąc po uwagę pozostawienie tego wzmacniacza (druga opcja pewno odpadnie) lub kupno nowego za rozsądne pieniądze

Generalnie lubię mocne i w miarę czyste uderzenie, a nie bas ciągnący się jak flaki z olejem :) Nawet rozmyślałem nad użyciem jakiegoś sztywnego głośnika estradowego (ze względu na efektywność i szybkość), ale zbyt słabe zejście raczej dyskwalifikuje taką opcję.

Czy dokupienie puki co drugiego takiego stx'a jest złym pomysłem? Kosztowało by mnie to 80 zł + przesyłka i drewno na nową obudowę, a potem zawsze takiego suba mogę sprzedać, lub wziąć do domu i zająć się nowym do samochodu.

P.S. dodam, że po prostu lubię eksperymentować i tworzyć nowe konstrukcje, dlatego odbiegam od zwykłej opcji prosta skrzynia, przetwornik 30 cm i wzmacniacz.

Skomentuj

kup sobie stx30ap. To fajny, szybki i nie drogi glosnik. Potrafi fajnie zagrac juz w 45L.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a te 100W RMS mu wystarczą?

a jakbym kupił drugiego tego stx'a 22 scx to wyrzucę pieniądze w błoto?
                                Sry, że tak truje z tym drugim, ale po prostu ciekawi mnie jak to zagra, prędzej czy później i tak sub wylądował by w domu a do auta robił bym coś większego, bo nigdy nie jest idealnie, zawsze czegoś brakuje po czasie

A dołożenie drugiego głośnika + zejście z 8 do 4 Ohm (bo głośnik jest 8Ohm, przy zakupie drugiego połączyłbym je równolegle) dało by zapewne pare dB i minimalnie lepsze zejście.
                                W głowie mam wizję na ładną skrzynkę z tymi dwoma głośnikami i wzmacniaczem na środku, o szerokości takiej jak bagażnik, wpasowana w skos za fotelami i węższa tak, aby nie zabierała całego bagażnika :)
                                Last edited by Cris; 10.12.2010, 14:47.

Skomentuj

100W RMS nie buja zbyt dobrze tego STXa AP... Jemu potrzeba więcej z 200W chociaz... Po co to ma pierdzieć, to ma grać a nie plumkać. Polecam poszukać lepszego ampa. Za 150zł znajdziesz już coś fajnego na alledrogo :) Kup używkę. Możesz poszukać takiego wzmaka sobie jak ja mam na wydalenie, ultimate sound uhc5, fajny mocny amp, zasili i przody i suba. 4x60W 4R +150W SUB. Ja mam taki ale u mnie kanał sub nie kmini... Ale w mostku daje 200W wiec coś już gra :) Ten wzmacniacz co kupiłeś do suba się nie nada, może warto zainwestować więcej i kupić jakaś 4kanałówą alpinkę?

Skomentuj

nie wiem czy 4 kanalowa alpinka bedzie miala 200W mostku
                                    ale masz racje 30AP potrzebuje ok 200W
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wydaje mi się ze lepiej kupić 4 kanałowca zeby miał w mostku z 200W i podłączyć STXa AA do tego 2x4R co da nam w rezultacie 200W na cewke a mozna tego pierdziela zamknąć w 30L OZ, wydaje mi się że da to już jakiś efekt, nie patrzcie ze to zejscia niema, bo akustyka auta podbija zakres f od 10Hz juz. Więc pogra to coś a zajmie mało miejsca bo 30L OZ to skrzynka sześcienna o wymiarach 35x35x35 z płyty 1,8cm.

Skomentuj

ja uwazam, ze lepiej kupic mocniejszy wzmak i podpiac go zmostkowanego
                                        ciezko ci bedzie zestroic oba kanaly na dwie cewki identycznie
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X