Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T line box na 25 cm głośniku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

T line box na 25 cm głośniku

Witam.
    Przez dłuższy czas szukam w internecie wymiarów do zrobienia t lina na głośniku 25 lub 20 do samochodu ale niestety bez owocnie. Zmotywowało mnie do tego to że znalazłem wymiary pod 30 i do niej wrzuciłem głośnik Magnata (sub za 280zł w media)...efekt był taki że szyby w drzwiach bardzo latały i było to widac gołym okiem nawet z 3 metrów, przy otwartych oknach wyraźnie czuć ruch powietrza ( poruszanie papierem, chusteczek, delikatnie włosów) znajomi ze sklepu car audio nie mogli uwierzyć że ten głośnik tak nisko gra. Już nie wspominam o minach ludzi w samochodach obok :) obudzenie ludzi w bloku było bezproblemowe w nocy. Napędzałem to wzmacniaczem Climax moc napisana była że 800 wat (bezpiecznik 40 A, kawał pieca). Jedyna wada tej Lini to że ma wysokość 90 cm, co powoduje składanie tylnej klapy(opel Tigra A). Dokładne wymiary to wys 90 szer 35 i głębokość 50. I problem jest taki czy jest t line max do takich wymiarów: 70x40x45???? Jest to w ogóle wykonalne ?:) Pozdrawiam

Dodam jeszcze że w samochodzie jest 10 głośników pionieera, radio kenwood podłączone pod ipoda touch 32 gb ( jeśli chodzi o dźwięk to w porównaniu do irivera p7 ipod wymięka strasznie, ipod nie nadaje się do rozkoszowania muzyką. Do tego mamy irivera...) . Wzmacniacz został spalony więc chce zakupić nowy zestaw (głośnik + wzmacniacz monoblock) . Jeśli chodzi o wyliczenie tej obudowy to dla mnie jest to straszna magia:) próbowałem ale bez skutecznie. Samo to że studiuję kierunek artystyczny mówi samo za siebie że matematyka nie jest mi znana więc proszę o wyrozumiałość.

Skomentuj

Masz jakieś parametry do tego magnata?

Skomentuj

nie no jak z mp3 dobrze budzi sasiadow to chyba sobie taki kupie...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.pmc-speakers.com/downloads/XB1A2.pdf?

Skomentuj

Nie ma parametrów do tego Magnata;/. Ogólnie ta skrzynia była liczona pod Sony xplode 30 cm, a ja do niej włożyłem i 20 cm tangbang oraz i 25 i grały lepiej niż w swoich standardowych obudowach :) to samo stało się z magnatem ale tam już było urwanie głowy. Ogólnie jestem otwarty na wszelkie propozycje, myślałem nad jakimś STX bo te głośniki mnie zadowalają :)

Pogromco mitów. Dzięki za linka, ale jaki głośnik do takiej skrzyni :)? Ja tutaj niżej daje wymiary obudowy i jeśli ktoś bd ciekaw to niech sobie ją zrobi z 12 mm sklejki i dobrze wygłuszy i niech zobaczy jak dobrze się zachowują w niej głośniki. P.S wkładałem w nią też JBL-a (głośnik z Tuby) i już nie grał dobrze :) w domu też obudowa się sprawdziła dobrze. Za czasów kiedy mieszkałem w bloku miałem przez nią sprawę w sądzie bo sąsiadce brzęczały okna(stare drewniane ale 2 piętro a ja mieszkałem na parterze) ogólnie polecam :) nie usuwac.jpg

Skomentuj

To jest skrzynia pod glosnik 25cm. Oryginalnie pracuje w niej taki glosnik http://www.wilmslow-audio.co.uk/dvc2501-498-p.asp. Wiadomo, ze w aucie jest cholernie malo miejsca, a linia obudowa dla linii transmisyjnej musi byc spora, dlatego mysle, ze warto zastosowac obudowe o dosc niekonwencjonalnym ksztalcie pod wymiar bagaznika. Oczywiscie zalezy tez czy chcemy jeszcze korzystac z bagaja czy bedzie on nam sluzyl wylacznie na miejsce dla audio.

Skomentuj

No zaciekawiła mnie ta konstrukcja pozytywnie. Mała zgrabna i pewnie by zagrała, ale jaki głośnik zamiast tego co tam siedzi ?. A jeżeli chodzi o bagażnik to go nie używam kompletnie:) dlatego wymiary skrzyni mogą maksymalnie sięgać 70 cm długości 40 szerokości i 45 głębokości :) dlatego może tą obecną co mam po prostu skrócić o te 20 cm i zwiększyć nachylenie ścianek ?

Skomentuj

Najlepiej by bylo zaprojektowac skrzynie na wymiar dla danego glosnika. Musialbys podjac decyzje na jakim brzmieniu najbardziej Ci zalezy. Czy tylko na cisnieniu czy jakosci. Te skrzynie jaka pokazalez mozna co prawda skrocic do potrzebnej wielkosci, lecz moim zdaniem jest ona zbudowana za slabo. Za cienka plyta, delikatne to wszystko. Poza tym nie widze wytlumienia ( choc sa slady jakby ktos je tu montowal ). Wkladajac w taka obudowe glosnik 30cm z duzym Xmax mozna sie spodziewac duzych cisnien basu, lecz z dobra jakosci to bedzie mialo malo wspolnego. Generalnie to zachwyciles sie duzymi rezonansami jakie powstaly z tej obudowy, no ale co kto lubi.

Skomentuj

w rzeczy samej. Jakościowo nie powalało ale ciśnienie było ogromne :) ale ja jednak chce postawić na jakość bo szkoda słuchu :) ale miło też zaskoczyła mnie taka obudowa, która w zupełności by mi wystarczyła.. http://allegro.pl/magnat-ad-130bp-no...359559917.html . Ogólnie chciałbym uzyskać gustowne niskie podbicie, baa bardzo niskie i w pełni kontrolowane uderzenie basu żeby można się nim rozkoszować. Tego typu obudowa też zdała by egzamin. Może takiego band bassa pod stxa będzie łatwiej wyliczyć ? I nasuwa się kolejny problem związany z wyborem głośnika i wzmacniacza ale może ktoś bd wiedział jaki Stx najlepiej pracuje w tego typu obudowach.

Skomentuj

Zrób sobie OZ na Stx a nie buczącego band-passa, no chyba że jakoś inaczej postrzegasz jakość basu.

Skomentuj

Bandpass to zdaje tylko egzamin z wielkosci obudowy i efektywnosci, poza tym to jest lipa. Dobrze zaprojektowana OZ czy BR bedzie zdecydowanie lepsza. Mozna tez upchac linie transmisyjna skoro bagaja nie potrzebujesz, zaden problem :)

Skomentuj

z google wnioskuje że obudowa oz to taka w której jest podłużna linia która spełnia podobną funkcje co bass reflex ?. Jeżeli chodzi o taką obudowę to wolał bym w niej jakąś skromną 38 i wydajny piecyk

Skomentuj

OZ czyli obudowa zamknieta.

Skomentuj

No rozumiem. Ale jeżeli chodzi o obudowę OZ to ja mogę wtedy 38 cm walnąć bo wejdzie i jakiegoś monoblocka :) a tu chodzi o to że bass w T line box podoba mi się najbardziej :(

Skomentuj

A po co 38cm w samochodzie? Chyba ze w jakis zawodach chcesz startowac, bo do sluchania muzyki to przerost formy nad trescia. Wolalbym mniejszy glosnik, , ktory nie potrzebuje tyle pradu co spawarka. Moze nawet cos na sztywniejszym zawieszeniu, z wieksza skutecznoscia.

Skomentuj

Znajdź mi 10" które zagra tak jak mój były 15" Cerwin Vega stroker to biorę go z miejsca.
                                  JBL GTI 1200, który mam obecnie to nie do końca to co bym chciał(nie kopie tak twardo jak stroker)

Skomentuj

Nie do konca rozumiem o co chodzi. W ogole niebardzo rozumiem temat audio w samochodzie. Subwoofery wieksze w bagazniku niz w domu do 50m2. O co chodzi? Czy to ma sluzyc sluchaniu muzyki czy wprowadzaniu wszyskiego w okolicy w wibracje? Przyznam, ze dosc czesto mam ochote rzucic frajerowi w szybe kamieniem, ktory po nocach w miescie tlucze sie takim generatorem halasu ;]
                                    A co do kopania to najlepiej isc na trening Kick boxingu, to chlopaki ladnie skopia na twardo lepiej niz stroker! :>

Skomentuj

w sumie racja :) tu chodzi o to żeby uzyskać niski bas. Ale obudowa nie może być większa niż 70 cm długości 45 głębokości i 40 szerokości. Najlepiej widziana jest przeze mnie t line z jakąś 25 może być nawet 20. Bo pod 30 taką małą skrzynie t line to chyba nie da rady wystrugać :)

Skomentuj

Da da, spokojnie. Tylko trzeba odpowiedni glosnik. Bez dokladnych parametrow potrzebnych do symulacji nic nie wyczaruje, chyba ze ktos chce na sztuke, na farta robic, " a noz zadziala".

Skomentuj

Czaruję...
                                        X