Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na STX GDN-17-200-8-SW kilka pytań laika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na STX GDN-17-200-8-SW kilka pytań laika

Witam
    Postanowiłem zbudować sobie w końcu suba do mojej furmanki (a4 b5), zależało mi jednak na jego małej wielkości, stąd wybór padł na przetwornik STXa GDN-17-200-8-SW. Wybrałem wariant obudowy 12 litrów strojony na 35 hz czyli proponowany przez producenta. Wyliczyłem wszystko w WINISD ale mam trochę wątpliwości.
    Pewnie odpowiedzi są na forum, więc liczę się z publiczną chłostą, ale może się uda ;].

Czy te 12 litrów pojemności jest już z kanałami BR, czy trzeba dołożyć objętość zabieraną przez kanały ?
    To samo wytłumienie - 12 litrów skrzynka czy 12 litrów + miejsce na wytłumienie ?

Jako tunel BR wybrałem sobie rury instalacyjne kablowe o średnicy zewnętrznej 63mm, wewnętrznej 59. Winisd podał prędkość powietrza jako 0,11 - czy nie będzie świszczenia ? Długość kanału wyjdzie przy tej średnicy około 51 cm, ale jak rozumiem mogę śmiało kanał wygiąć tak żeby się zmieścił w obudowie ?
    Jakie jest najlepsze miejsce dla wylotu BR ? Góra ? Czy może w bok a przetwornik skierowany w stronę bagażnika?

Kolejna sprawa czy WINISD proponując wymiary skrzynki uwzględnia już objętość samego przetwornika i tunelu BR ? :)

Z góry dziękuję za rozwianie wszelkich wątpliwości.

ten glosnik powinno sie stroic na nie mniej niz 40hz bo to tylko 17cm

dalej to do tego glosnika jest membrana bierna wlasnie po to zeby nie trzeba bylo ladowac do skrzyni okolo 1 metra br

a najlepiej brzmi w skrzyni 10L z mb strojony na 40Hz
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niby tak, ale producent proponuje taką charakterystykę i w winisd nawet fajnie to wychodzi, więc chętnie zaryzykuję. Pół metra BR jestem w stanie przeżyć, to zaledwie długość dwóch ścianek. Jeżeli dobrze jest zbudować tego suba na membranie biernej, to dlaczego w winisd wychodzi że najlepiej pasuje konstrukcja wentylowana BR ? W artykułach które przeczytałem była wzmianka że przy takim EBP nie powinno się stosować membrany biernej ?

Co do strojenia to zawsze mogę go wystroić wyżej już po odsłuchach dostosowując długość tunelu. Na wykresie najlepiej przy 12 litrach wychodzi strojenie na 38 Hz.
      A co z resztą pytań ? Tunele i wytłumienie wliczają się już w te 12 litrów czy muszę dla nich wygospodarować dodatkowe miejsce ?

Pozdrawiam
      Last edited by IGI; 03.01.2011, 20:14.

Skomentuj

dodatkowe miejsce
        to jest litraz netto
        ale ja nadal odradzam br bo zwieksza ona wielkosc skrzyni
        ale zrobisz jak bedziesz chcial

polecam ci rowniez uzyc funkcji "szukaj"
        bylo juz kilka tematow na tamat tego glosnika
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pomyśl logicznie po coś STX zrobił specjalnie MB do tego głośnika... Odpowiedz sobie na to pytanie i kup ją...

Skomentuj

No a robiliście wykresy dla tego głośnika w WINISD z membraną bierną ? Zrobiłem i wygląda to tragicznie - program aż tak się myli ? Czy wpisuję złe parametry dla tej membrany ? Na stronie STXa nie znalazłem więc przepisałem z oryginalnego głośnika + masa dodana.

Powiedzcie też jaką przewagę ma ta membrana nad tunelem BR dla tego głośnika po za tym, że muszę za nią dodatkowo zapłacić i obudowa będzie CIUT mniejsza ? :) Mi naprawdę nie zrobi różnicy te kilka dodatkowych litrów objętości.

No i ostatnie pytanie - kazaliście szukać - staram się od wczoraj ale wyszukiwarka trochę słabo działa - nie znajduje wyników dla GDN-17-200-8-SW - więc jak jej używać ? Wpisując GDN 17 200 wyświetla że za krótkie zapytanie...
            Na serio to akurat ostatnie pytanie jest złośliwością z mojej strony bo wyszukiwarka jest po prostu strasznie słaba, i po 5 minutach prób znalezienia czegokolwiek innego niż jakieś pierdoły o obiciu skrzyni się poddałem... Już wolę szukać via google na tym forum ...

---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post o 21:44 ----------

Zamieszczone przez mihas66 Zobacz posta
            Pomyśl logicznie po coś STX zrobił specjalnie MB do tego głośnika... Odpowiedz sobie na to pytanie i kup ją...
            Ok myślę logicznie więc powiedz po co STX wymyślił przykładowe aplikacje dla tego głośnika oparte o BR a nie membranę bierną ? Odpowiedz mi na to pytanie a nie dysponuj moimi pieniędzmi :].
            Last edited by IGI; 03.01.2011, 20:49.

Skomentuj

Jak tak bardzo się uparłeś na BR to po co się pytasz? Musisz dodać na tunel i na głośnik. wytłumienia się nie dodaje ani nie odejmuje. Ja również polecam MB, ale to Twoja kasa i TY decydujesz jak ją wydasz. W sumie nie widzę jakiegoś powodu do pakowania MB do bagażnika, lecz w domu br dla tego głośnika to porażka. Lecz w bagażniku nie powinieneś odczuć różnicy. Od logicznego myślenia, człowiek czasem marnuje więcej kasy i czasu niż projekt jest wart Logiczne myślenie przydaje się w szkole, w pracy, w ubikacji(żeby nie obsikać deski) ale i również w akustyce. ;d Pozdrawiam

Skomentuj

Ale czy ja się pytam czy BR lepszy od MB ? Postawiłem jasne pytania w pierwszym poście :). To Wy na mnie naskoczyliście że MB - i ja naprawdę chętnie mogę się zgodzić na takie rozwiązanie, pod warunkiem że otrzymam choć jedną merytoryczną odpowiedź dlaczego MB a nie BR, choć WINISD właśnie BR proponuje dla tego przetwornika. Na razie usłyszałem tylko że MB żeby nie było długiego tunelu BR i drugą odpowiedź MB bo STX ją wymyślił żeby ją stosować ... No bardzo pomocne odpowiedzi .
                I przepraszam jeżeli moja wypowiedź brzmi złośliwie, ale trochę mnie irytuje pisanie zrób to lub tamto "bo tak".

Dymit a możesz mi napisać dlaczego BR dla tego przetwornika do domu to porażka ? Może to mi trochę sprawę rozjaśni.
                Czyli nie dodaję miejsca na wytłumienie ? Robię 12 litrów + miejsce na tunel i objętość samego głośnika i w taką budę wklejam wytłumienie ?
                Last edited by IGI; 03.01.2011, 21:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez IGI Zobacz posta
                  Mi naprawdę nie zrobi różnicy te kilka dodatkowych litrów objętości.
                  To zrób budę 22l closed i wpakuj tam jakąś przyzwoitą 10". Przynajmniej nie będziesz mieć popierdółki

Skomentuj

Ok to może jeszcze dodam typ muzyki - sub ma wspomagać aktualne nagłośnienie, słucham rocka, metalu, ostrzejszej muzy, na pewno nie łupanki/techno itd ... Więc nie potrzebuję nie wiadomo jakiego suba. Ma on po prostu zaakcentować mocniej bas w słuchanych utworach a nie dominować. Dlatego wybrałem taki a nie inny przetwornik. Nie potrzebuję "pierd...nięcia", potrzebuję lepszego dobrze kontrolowanego basu, za nie dużą kasę :).
                    Projekt budżetowy, wzmak mam z odzysku (dostałem kiedyś z spalonym kanałem i naprawiłem sobie), jedyny koszt poniesiony to będzie głośnik i włożona praca. Materiały mam swoje.

Skomentuj

IGI - kosz dodatkowych desek i wykonczenie dodatkowego litrazu zajetego przez dlugi i zalamany bass reflex jest nieoplacalny:) Dlatego tez zamiast materialow opisanych wyzej lepiej bedzie dokupic mb. Przerabialem sam juz wersje z br na tym glosniku i teraz koncze wersje z MB:)

Skomentuj

ja rowniez mam ten glosnik i rowniez robie go z mb
                        pakowanie go w br jest dla mnie glupota

rozmawialem z tworca tego glosnika i jego zaleceniem bylo strojenie na 40Hz nie nizej bo tak brzmi najlepiej. Powtarzam to tylko 17cm

a wogole kolego jesli wiesz lepiej co z nim zrobic to po co pytasz?
                        Ja proponuje zamknac temat bo byl juz na forum min 2 razy
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy ja się choć raz zapytałem co z nim zrobić ? :) Ja wiem co z nim zrobić, mam swój zamysł, zadałem za to inne pytania na które nikt nie chce odpowiedzieć. Odsyłasz mnie za to do szukajki która nie za bardzo działa.
                          Sugerujesz więc że WINISD się myli jeżeli chodzi o zastosowanie tego głośnika ? Myli się też jeżeli chodzi o parametry z BR i MB (która wychodzi bardzo słabo na wykresie) ? Po co więc używać tego programu ?

To co wyniosłem z tego tematu to jedynie że lepiej go stroić wyżej - na 40 hz, ale to przecież mogę sam doświadczalnie zbadać skracając tunel...

Skomentuj

To tylko program symulacyjny, a w rzeczywistosci moze byc calkiem inaczej. Musisz tez wziac poprawke na parametry producenta, ktore moga byc nieco inne niz na stronie...

I na prawde daruj sobie br skoro za trzy dyszki masz proste rozwiazanie w postaci br:)

Skomentuj

winISD uzywamy glownie do wyliczenia srednicy i dlugosci portu bas reflax

nastepna sprawa: masz wszystkie parametry mb, ze ja symulujesz?
                              musze sobie zajrzec do programu bo nie pamietam gdzie tam sie ja symuluje

---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post o 23:23 ----------

a co do ustawienia suba w aucie to juz metoda prob i bledow
                              br w strone w ktora ci pasuje ale pamietaj, zeby nie byl niczym zasloniety
                              jago litraz trzeba dodac do litrazu obudowy, glosnika tez

i jeszcze pytanie: czy rura, ktora chcesz uzyc jako port br jest w srodku gladka czy perforowana (charmonijka)?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No właśnie nie mam parametrów MB, założyłem że są takie same jak dla zwykłego przetwornika, jedynie co wprowadzam dodatkowo to masę dodaną. Na stronie STX jakoś ich nie mogę znaleźć. Robiąc konstrukcję BR, obudowę 12 litrów kanał o średnicy 59mm, strojąc na 40 hz wychodzi mi długość tunelu 37 cm - nie jest to dużo, spokojnie do upchnięcia...

Rura to PCV gładka, jest to rura instalacyjna kablowa o największej dostępnej średnicy - zewnętrzna 63 wewnętrzna 59 mm. Jakieś 10 zł za 3 metry. Winisd pokazuje dla niej parametr Vent Mach na 0,08-0,09 w zależności od tego jak zestroimy.

Ok i jeszcze jedno głupie pytanie - do długości tunelu br wliczamy grubość ścianki przez którą przechodzi ?
                                Last edited by IGI; 03.01.2011, 22:37.

Skomentuj

parametry mb nie sa takie same jak glosnika
                                  A br ktory wyliczyles mialby racje bytu jakby jego dlugosc nie przekraczala 15cm
                                  odp: tak wliczamy dlugosc scianki
                                  zreszta to nie istotne bo tak malej roznicy w strojeniu i tak nie uslyszysz

---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post o 23:43 ----------

rada: mb to to samo co br tylko latwiejszy w aplikacji ze wzgledu na jego dlugosc
                                  tu masz wszystko policzone tylko skopiowac

stx robi pomiary w profesjonalnym programie clio wiec mozesz sobie zobaczyc jak wiele symulacje roznia sie od realiow
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok
                                    Powiedzmy że się skuszę na membranę bierną, jak ją umiejscowić najlepiej ? Na której ściance ? Dodam że sub będzie najprawdopodobniej w rogu bagażnika więc wolne będą bok, przód i góra

Pozdrawiam

Skomentuj

to umiesc glosnik i mb tak, zeby nic nie przeszkadzalo im w pracy
                                      czyli na ktorejs ze scianek od strony wolnej przestrzeni
                                      bok i przod
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok dzięki za odpowiedź.
                                        To jeszcze jedno pytanie - czy ma znaczenie położenie MB względem głośnika ? Czy lepiej dac oba na jednej ściance czy naprzeciw siebie, a może jeden na przedniej a drugi na bocznej ?

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X