Położenie nie ma znaczenia, robisz jak Ci się podoba. Zasada jest podobna jak przy br. Pasuje Ci na jednej ściance daj na jednej, na bocznej daj na bocznej. BR do domu to nieporozumienie bo, było by słychać świsty i inne "ruro-pochodne" A zdaniem mojego brata dwa głośniki ( prawdziwy i MB) Ładniej= atrakcyjniej wyglądają, i tak bardziej jak by miały więcej mocy hehe.. ;d
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sub na STX GDN-17-200-8-SW kilka pytań laika
Collapse
X
-
Zamieszczone przez IGI Zobacz postasłucham rocka, metalu, ostrzejszej muzy, na pewno nie łupanki/techno itd ... Więc nie potrzebuję nie wiadomo jakiego suba.
Skomentuj
-
Witam ponownie. Zbudowałem suba w oparciu o ten głośnik i MB, obudowa około 12,5 litra, te pół zostawiłem na pojemnosć samej MB i głośnika. Złożyłem to dzisiaj do kupy i zacząłem testować, niestety po chwili coś zaczęło rezonansować. Odkręciłem MB i okazało się że dolny resor odkleił się od obciążenia. Teraz pytanie - reklamować to ? Miał ktoś styczność z reklamacjami u STX ? Wszystko bez problemu ? Czy może to po prostu skleić - jeżeli tak to czym ?
Skomentuj
-
Ten dolny resor trzyma się w takim wyfrezowanym rowku więc klej tylko to wspomaga. Sub złożony, dzisiaj dalej go testowałem ale chyba musi się wygrzać: na początku grał słabo ale im dłużej gra tum dźwięk lepszy. Dołożyłem jakieś 15 gram do MB i moim zdaniem jest znacznie lepiej niż bez obciążenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez IGI Zobacz postaSub złożony, dzisiaj dalej go testowałem ale chyba musi się wygrzać: na początku grał słabo ale im dłużej gra tum dźwięk lepszy.
Skomentuj
-
Czadu to nie mam nawet czym daćmam w domu rotela ra-1210 2x60W przy 8 ohm więc za słaby do tego głośnika więc słucham tak żeby nie było przesterowania sygnału (mniej więcej połowa skali głośności). Niestety po prostu ta moja membrana jest jakaś wadliwa, pomimo sklejenia ciągle w niej coś rezonansuje dając brzydki pogłos, ten dźwięk wydostaje się z centrum, jak by z pod tego plastikowego "kapsla" na membranie. Resor dolny sklejony został solidnie, na dole nie ma już żadnych luzów więc wychodzi na to że to gdzieś wyżej - sama membrana albo połączenie jej z obciążeniem.
Skomentuj
-
Witam ponownie
Sub już w aucie, na moje potrzeby wystarczający, lasek niestety nie da się wyrywać bo na zewnątrz nie robi trzęsienia ziemii, dodatkowo tak wyregulowałem jego głośność że tylko uzupełnia zestaw w aucie a nie dominuje - jak to jest u wielu moich znajomych. Generalnie jestem zadowolony. Teraz jeszcze marcomy w drzwi i powinno być super :)
Co do brzęczenia membrany biernej to chyba odkryłem jej przyczynę - z otworu który służy do wentylowania cewki w głośniku basowym powietrze wydostaje się ze sporą prędkością i to ono niestety tak gra - powoduje drgania MB. Słychać to na szczęście tylko w utworach do testowania suba, gdzie bas schodzi bardzo nisko i jest rozwleczony wtedy powietrze z pod cewki zasuwa z olbrzymią prędkością i jak się wsłuchać nawet jak głośnik jest na zewnątrz bez obudowy to słychać że to ono tak gra - tylko znacznie ciszej - MB wzmacnia ten dźwięk.
Sama membrana bierna raczej musi być sprawna, na wszelki wypadek zdjąłem osłonę przeciwpyłową i poprawiłem klejenie membrany do obciążenia, poprawiłem też klejenie dolnego zawieszenia do membrany, sprawdziłem górny resor i wszystko jest ok.Last edited by IGI; 17.01.2011, 07:34.
Skomentuj
-
Gratulacje za zdrowe podejscie do całościMoże pokaz i wklej do gotowych konstrukcji, malo jest tam konstrukcji car audio.
Co do macromów - mozesz sie zdziwic, bo ten zestaw nie gra dobrze w porównaniu do tych ktore mozna dostac w podobnych pieniadzach, jednak nowy chinski macrom, to juz nie to samo co stary :)
Spróbuj dodac i przymocowac do scianki suba troche watoliny, moze ucichnie wtedy praca "wentylatora" magnesu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCo do macromów - mozesz sie zdziwic, bo ten zestaw nie gra dobrze w porównaniu do tych ktore mozna dostac w podobnych pieniadzach, jednak nowy chinski macrom, to juz nie to samo co stary :)
http://www.strefacaraudio.pl/topic/10845-macrom-m3s61/
i tu:
http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=5142
Myślę że jak za 139 zł za nowe głośniki to będą ok (a przynajmniej mam nadzieję)
Na pewno lepsze od fabrycznych 10 cm w audi
Skomentuj
-
Wiem wiem, chodzi o takie?
Lepiej zagra od fabrycznych, to na pewno, ale i tak rewelacji nie ma :) Zresztą zależy jakie kto brzmienie lubi, ale ilością detali aż tak nie powalają, grają tak jakby za kotarą, i nie bardzo chciał się dźwięk odklejać od nich :P Mało średnicy w nich, albo cofnięta, ale za tą kasę, nie jest tragicznie :) W każdym razie, dużym plusem jest to, że na basie nie kuleją, bo jest leciutka membrana, i dobry układ, który idzie łatwo napędzić.
Skomentuj
-
Tak o te chodzi.
Powiem szczerze że nie jestem jakimś audiofilem, szczególnie jeżeli chodzi o CA. W domu lubię sobie posłuchać muzy na lepszym sprzęcie choć też jakiegoś wypasu nie mam, lubię stare analogowe brzmienie, dlatego mam gramofon (saba psp-250, wkładka AT12e) stary rotel RA-1210 i napędza to Eltax Symphony 6.4
W aucie z racji wygody mam Blaupunkta Hamburg MP68 - bo ma super zestaw głośnomówiący po bluetooth, pasuje podświetleniem do deski audi i pasuje do oryginalnej instalacji bez rzeźby, ma usb. Dźwiękowo wydaje mi się że te wysokie modele blaupunkta nie mają się czego wstydzić, choć koledzy lubiący łupankę narzekają na mojego blaupunkta że "słabo wali i cyka" a on po prostu nie ma fabrycznie rasowanego pod taki typ muzyki dźwięku
.
Zdecydowałem się na suba bo wyraźnie brakowało mi dołu w aucie, teraz od kiedy sub już jest wiem tez, że wymiana głośników w drzwiach to mus, bo fabryczny zestaw słabo przenosi wszystko poniżej 150 hz.
A wiem to bo jak suba ciąłem na 80 Hz to wyraźnie słychać było dziurę w paśmie, ustawiłem więc odcięcie na 150 Hz i jest lepiej. Mam jednak nadzieję że marcomy dadzą radę od tych 80 Hz w górę, bo sub jednak lepiej brzmiał cięty niżejLast edited by IGI; 18.01.2011, 11:50.
Skomentuj
Skomentuj