Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia closed na MACROM M3W.124

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia closed na MACROM M3W.124

Powitać.

Jak we wszystkim kiedyś musi być ten pierwszy raz... i dlatego postanowiłem zrobić pierwszą w swoim życiu skrzynię. Dlatego kupiłem firmowy ale jednak budżetowy głośnik...

Macrom miałby grać w skrzyni zamkniętej. Będzie napędzany Crunch'em P2250. Radiem się nie chwalę bo jest przelotnie póki co.

Wyżej 2 skany danych od producenta.

Póki co mam taki plan na skrzynię:

Nie mam pojęcia czy dobrze dobrałem wymiary. Szczególnie kąt nachylenia tylnej ściany względem oparcia tylnych foteli.

Wszelkie porady będą wielce pomocne.

patrzac na te parametry wydaje mi sie, ze skrzynia powinna byc bardzo duza
    pokusil bym sie raczej o ktoras z konca tabelki

---------- Post dodany o 13:52 ---------- Poprzedni post o 13:50 ----------

zamknieta ok 45l
    bas reflex min 50-55l

---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post o 13:52 ----------

zamknieta 45l
    bas reflex min 50-55l
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bardzo dobry głośnik wybrałeś, gra bardzo melodycznie, podobnie do MDSa :)

Montowałem go koledze, producent dobrze radzi, w większych obudowach lubi sie pogubic i zmonotonnic.
      Zamieszczone przez l3mur91 Zobacz posta
      Nie mam pojęcia czy dobrze dobrałem wymiary. Szczególnie kąt nachylenia tylnej ściany względem oparcia tylnych foteli.
      Musisz zmierzyć ten kąt, bo różne są kąty oparcia siedzeń, np. skrzynka zrobiona pod oparcia do vectry b nie pasuje teraz do Renaulta 19.
      Jaki masz samochód?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        patrzac na te parametry wydaje mi sie, ze skrzynia powinna byc bardzo duza
        pokusil bym sie raczej o ktoras z konca tabelki[COLOR="#696969"]
        Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta

Montowałem go koledze, producent dobrze radzi, w większych obudowach lubi sie pogubic i zmonotonnic.
        To w końcu duża czy nie duża ? :)

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Jaki masz samochód?
        BMW e34 Touring

Skomentuj

katy oparcia sa 2
          najczesciej jest to 65 stopni a czasami zdaza sie 75 stopni (nie pamietam gdzie mi sie to zdazylo)
          pomijam tu oczywiscie pojazdy z regulowanym pochyleniem tylnej kanapy (tak, tez sa takie )

upewnij sie tylko czy nie wystaja ci tam zadne belki na dole

co do sposobu budowy suba to polecam tutoriala http://diyaudio.pl/showthread.php/11...w-CONRAD-AUDIO

Skomentuj

Aktualnie mam taką skrzynię w bandpassie, ale nie mieści mi się na wysokość pod roletę. A jak roletę zdejmę to obawiam się, że długo sprzętem w aucie się nie nacieszę... Taki kraj... :/

Tutoriale jak zbudować, już studiuje, co by zrobić to w miarę profi jak na pierwszy raz. :)
            Nie do końca rozumiem... Im skrzynia będzie większa, tym współczynnik SPL spada... tzn, że będzie ciszej względem mniejszej skrzyni ?

Skomentuj

To w końcu duża czy nie duża ?
              Przepraszam, mała pomyłka, ja zajmowałem się m2w.124 z alu membraną a widzę ze parametry mają różne.
              Po parametrach podanych przez producenta, rzeczywiście trzeba zastosować większą obudowę, taką jak lklukasz radził.

Skomentuj

Nie do końca rozumiem... Im skrzynia będzie większa, tym współczynnik SPL spada... tzn, że będzie ciszej względem mniejszej skrzyni ?
                patrzysz w winisd?
                w granicach rozsadku to efektywnosc bedzie bez zmian
                jak przesadzisz z wielkoscia obudowy to tak, bedzie gralo ciszej

Skomentuj

Nie, kiedyś próbowałem swoich sił ale ewidentnie coś mi nie szło. Poza tym nie znam się kompletnie na tych wykresach częstotliwości. Zajmuję się czym innym... :)

Patrzyłem po skanie kartki.

Czyli reasumując pakować głośnik w 42l ?

Skomentuj

wg mnie jeszcze wieksza
                    zobacz jak wysokie strojenie jest przy 42L
                    kurde ciezko powiedziec jak sie go nie osluchalo
                    ale zaryzykowal bym 45L closed
                    zobacz jak duzy jest Vas

---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post o 20:22 ----------

jak maja ukrasc to postaw im jeszcze pol litra w bagazniku z podziekowaniami
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      ale zaryzykowal bym 45L closed
                      jak nie wypali to dodasz b-r
                      projekt gotowej skrzynki masz w linku

Skomentuj

No, ok. To jeszcze muszę znaleźć gdzieś w Łodzi kogoś kto sprzedaje MDF. Bo Praktiker, Castorama MDFu w swojej ofercie nie mają.
                        No i mam nadzieję do końca tygodnia pochwalić się gotową skrzynią.

Dzięki za pomoc.

Skomentuj

a masz frezarke?
                          jezeli nie masz zamiary frezowac lub rzezbic w tej skrzynce to spokojnie kupuj wiorowke a nie MDF

Skomentuj

No właśnie chciałem, żeby to miało ręce i nogi i chciałem wyfrezować otwór pod głośnik... ale frezarki nie mam. Kolega ma zdekompletowaną więc też odpada. :(

Tak się zastanawiałem dlaczego właśnie wszyscy robią z MDFu ?
                            W płytę wiórową nie będzie wsiąkała wilgoć ? I jak z wytrzymałością generalnie ?

A jak w temacie wygłuszenia ? Wełna ? Maty akustyczne ? I ewentualnie wszystkie ściany czy bezpośrednio za głośnikiem ?

Skomentuj

nie ma znaczenia czy mdf czy wior
                              zrob tak jak radzi Pawel
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak się zastanawiałem dlaczego właśnie wszyscy robią z MDFu ?
                                kto wszyscy? skrzynki z allegro? jezeli tak to tam jest masowka i to leci na tasmie produkcyjnej. w takim przypadku stosuje sie MDF bo jest duzo taniej bo narzedzia sie nie niszcza
                                jezeli chodzi o samodzielna budowe to do subow do samochod lepszy wg mnie jest wior (lepsza wytrzymalosc mechaniczna podczas skrecania)
                                W płytę wiórową nie będzie wsiąkała wilgoć ?
                                w obie wsiaka tak samo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  MDF bo jest duzo taniej
                                  ?
                                  MDF 19mm 1mkw 47,99zł
                                  Wór 18mm 1mkw 22,99zł
                                  Podane ceny są obecnymi i obowiązującymi cenami marketu OBI przy ulicy Budowlanych w Opolu.
                                  narzedzia sie nie niszcza
                                  Stolarze mają inne zdanie w tej kwestii - z tego co mi wiadomo.
                                  w obie wsiaka tak samo
                                  Nie. MDF "pije" więcej i szybciej.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                    ?
                                    MDF 19mm 1mkw 47,99zł
                                    Wór 18mm 1mkw 22,99zł
                                    Podane ceny są obecnymi i obowiązującymi cenami marketu OBI przy ulicy Budowlanych w Opolu.
                                    nie chodzilo mi o cene materialu bo to jak pokazywalem u mnie roznica jest znacznie mniejsza (przykladowo 25 i 15zl) a co dopiero w hurcie?
                                    chodzilo mi o to ze na wirowce pily, frezy itp itd szybciej sie niszcza a profesjonalna tarcza do pily kosztujue pare tysiecy :P

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                    Nie. MDF "pije" więcej i szybciej.
                                    to fakt
                                    nawet jak stoi w wilgotnym pomieszczeniu to potrafi zwiekszyc swoja objetosc

Skomentuj

a potem sie rozwarstwia, kruszy i mozna go prawie reka lamac (cienki oczywiscie)
                                      trzeba patrzec jaki sie kupuje, musi byc "swiezy"
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X