Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porównanie dwóch głośników 15 cali ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porównanie dwóch głośników 15 cali ;)

Witam mam dylemat potrzebuje dużo basu w vanie[Alhambra] dlatego między innymi 15"
    w gre wchodzi bardzo mała kwota ok. 300 zł za tą kwote dostane nowego eartquake db15 lub uzywanego oriona c15d2 jeżeli ktoś slyszal te glosniczki bardzo prosze o opinie lub jakieś własne propozycje odnośnie 15" wzmacniacz to peiying-py-2h30r

Hmm moje doświadczenia z 15' w samochodzie skończyły się na tym, że dużo lepiej wypada 2x12' niż jedna 15.
    15' są wolne, mulą w muzyce i strasznie przeciągaja i w dodatku ich brzmienie. Ciśnienie nie jest jakieś ogromne w porównaniu do 2x12' - większa powierzchnia membran, przeważnie większe wychylenia, co daje nam więcej przepompowanego powietrza, a więc większe ciśnienie w samochodzie :) Słyszałem Earthquake ale db12 i powiem ze bardzo melodyczny i szybki głośnik, ale brakowało mu głębi - zależy do jakiej muzyki ma to być. Co do oriona - to niska seria i nie spodziewał bym się czegoś reprezentacyjnego po nim.
    Jest też hertz es380 na allegro, ale to mulator z deka :P

Więc moja tada to np. 2x12' na stx, wzmaka powinno wystarczyć, obudowa porównywalna a same korzyści.

Skomentuj

hymm dzięki za szybką odpowiedź, niestety jestem skazany na 15" ponieważ mam bude już gotową... No cóz. Chyba zdecyduje się na tego earthquake. Mi się wydaje, że taki duży głośnik sprawdza sie w "kopaniu" muzyka to trance więc jakoś tam pasuje do siebie i cóż ma być szybkie walnięcie po klacie i tyle ; )zobaczymy ...
      dzieki : )

Skomentuj

Bier Oriona i szukaj konkretnego napędu.

Od dłuższego czasu na allegro wisi JBL GTI1500, licytacja od 300zł. Warto się zainteresować.
        Jak ma kopać to będzie na pewno lepszy od obydwu tutaj wymienionych.
        Sam mam 2szt. GTI1200(jedna idzie na sprzedaż) i GTI800. Miałem też Cerwin Vega Stroker 15D i dobrze zasilony potrafił narobić zamieszania, a jak trzeba było to zgubić się w aucie(nie dosłownie :P ), a kosztował raptem 400 z wysyłką.

Skomentuj

Wiesz z tym jbl nie weim, ale wydaje mi się, że to bardziej pod estrade ;d btw, kupowanie uzywanych głosnikow to loteria ... pozatym 600 rms pewnie lubi duzo mocy tutaj peying obawiam sie ze nie pociagnie, Db15 EQ 300 zł z wysyłką kurierem nowy 24 miesiace gwarancja, to takie dosc duze plusy mysle, no i dosc dobre opinie chodza o nim, i sama nazwa do czegos zobowiazuje ;d
          ps: wydaje mi sie ze ten jbl to starszy glosniczek a jaka mam pewnosc co robil sprzedajacy z tym glosnikem, skad moge wiedizec czy mu gdzies nie spadl czy kosz sie nie zgiol lekko i on postanowil tego nie napisac w aukcji czy nie wiem, gral dlugoo na przesterze i ja tylko dobije ten glosnik, powiem tak... kurde, a najgorsze ze mam skrzynie już : )65L ok 35Hz.

Skomentuj

GTI1200 w closed dawał radę w kombi pod 300W RMS

P.S. Nie zdziw się jak nie będzie oczekiwanego przez ciebie "szybkiego walnięcia po klacie". Ten EQ nawet w 10" do szybkich nie należy

Skomentuj

w closed, a czy do br sie nadaje ?

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
                Od dłuższego czasu na allegro wisi JBL GTI1500, licytacja od 300zł. Warto się zainteresować.
                i to w dodatku stary GTI - naprawde bardzo dobre glosniki. polecam

Zamieszczone przez Audiowiec Zobacz posta
                Wiesz z tym jbl nie weim, ale wydaje mi się, że to bardziej pod estrade
                tak, te glosniki maja pochdzenie stradowe (te same kosze, te same napedy) ale dzieki temu gra to glosno, szybko i naprawde nisko schodzi
                gdybym nie slyszal go wczesniej to tez bym sie o to martwil

pozatym 600 rms pewnie lubi duzo mocy tutaj peying obawiam sie ze nie pociagnie
                12" spokojnie zadowalal sie 100w. oczywiscie przy wiekszej mocy dopiero zaczyna sie zabawa

skad moge wiedizec czy mu gdzies nie spadl czy kosz sie nie zgiol lekko i on postanowil tego nie napisac w aukcji czy nie wiem, gral dlugoo na przesterze i ja tylko dobije ten glosnik
                to jest solidny, gruby aluminiowy odlew! jakby mu upadl to by sie polamal bo tam jest tak wielki naped ze to swoje wazy...
                a co do presteru to byloby to widac na membranie obok zawieszenia. juz kilka takich z polamanymi membranami naprawialem :)

Skomentuj

skoro tak mówicie, boje sie tak kupic uzywki poniewaz ostatnio kupiłem i glosnik wygladal okej z zewnatrz zrobilem bude i przy wyciananiu otworu cos mi nie pasowalwo kombinowalem doszlifowywalem i sie okakzalo ze kosz lekkko skrzywiony ... mam nadzieje ze ten jbl jest zadbany mail poszedl do goscia jak cos to wciagam tego. ; )

Skomentuj

Jedna porada, jak liczysz na zejście to nie patrz na parametry T/S tego głośnika, bo z góry będziesz rozczarowany, a dopiero pod odsłuchasz zmienisz zdanie.

Tego typu konstrukcją jest teź CV Stroker. Gdyby nie gabaryt(nie chce już 15" z racji rozmiarów budy) to bym swojego nie sprzedawał.

Skomentuj

No jak kolo sie zdecyduje to wezme tego jbl zobaczymy ... : )

Skomentuj

jezeli nie jestes mlodym "dresem" lubiacym sie w sluchaniu "buuuu..." to bedziesz zadowolony

Skomentuj

raczej nie, nick to przypadek : ))

Skomentuj

Czaruję...
                          X