Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki kondensator do tweeterów Dego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki kondensator do tweeterów Dego.

Witam, posiadam taki oto sprzęt:
    -Dego po-650
    -Alpine 3566
    -lada dzień dojdzie prawdopodobnie Alpine 7873r

Chcę podłączyć każdy głośnik na oddzielnym kanale ze wzmacniacza, zależy mi na muzykalnym graniu więc chcę ominąć zwrotnicę i dlatego potrzebuję dobrać kondensator do tweetera w celu jego ochrony i cięcia sygnału.

Stąd pytanie jaki ?

ps. Czy rozwiązanie i dobór sprzętu jest trafny ?

to ma byc system aktywny?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hmm.. szczerze to nie wiem jak się uzyskuje aktywny system w nagłośnieniu w samochodzie, zaczynam się zagłebiać w ten temat i tak naprawdę nie znalazłem prostego wytłumaczenia różnic.

Skomentuj

to ja nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic
        chcesz zasilic wszystkie glosniki z odobnego kanalu bez zwrotnicy?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dokładnie tak, chcę pominąć fabryczną zwrotnicę od Dego i każdy głośnik zasilić oddzielnym kanałem ze wzmacniacza.

Skomentuj

to jak chcesz podzielic pasma miedzy nimi?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widzę, że chyba od złej strony zaczynam pytać jednak.. Zaczynam pierwszą można powiedzieć poważniejszą przygodę z CA. Zasugerowałem się na innym forum, że jeśli chcę ominąć zwrotnicę muszę zastosować kondensator w torze tweetera w celu ochrony i jednoczesnego przydziału pasma dla niego. Reszta przydziału pasma odbywa się na poziomie wzmacniacza/radia - tak mi się wydawało. Sorry jeśli odpowiedzi na moje pytania są oczywistą oczywistością jednak jeszcze nie wgłębiłem się jak dokładnie "tnie" się sygnał na poszczególne partie głośników. Jeśli coś trzeba przed nimi dorzucić proszę o podpowiedzi.

Skomentuj

prawie dobrze zaczales pytac
                tylko ja chcialem zmusic cie troche to myslenia
                i sie udalo :)
                wiec tak: chcesz zrobic podzial aktywny czyli filtrami w radiu (pasywny-pasywne elementy w zwrotnicy cewki, kondensatory, rezystory)
                tylko sprawdz czy twoje radio posiada takie funkcje
                odrazu mowie, ze tyhlko w teorii to jest latwiejsze
                trzeba miec podobna wiedze jak przy pasywnych zeby zrobic to poprawnie i bezpiecznie dla glosnikow
                a kondensator zaklada sie po to, zeby nie spalic tweetera swoimi za niskimi cieciami go
                zaloz go to bedzie bezpieczniej
                mysle, ze wystarczy 5,6uF-6,8uF
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiele mi to wyjaśniło, ale ciągle powstają pytania. Stosując taki kondensator jakie będzie jego dolne bezpieczne pasmo i czy nie straci on swoich właściwości brzmieniowych ? Druga rzecz dotyczy ustawień radia/wzmacniacza. Czy najpierw ustawić wzmacniacz na "zero" i regulować pasmo na radiu czy odwrotnie ?

Skomentuj

ten kondensator tylko zabezpieczy go przed spaleniem
                    zapewne tylko wytnie go w miejscu min dla jego mozliwosci

zorientuj sie jaka regulacje ma twoje radio
                    czy ma mozliwosc aktywnego ciecia pasma
                    a na wzmacniaczu zalkowicie wylacz filtry a reguluj tylko w radiu

na wzmaku jest jeszcze bardzo wazny gain ale do tego dojdziemy
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok, jeśli przyjdzie radyjko zbadam je z każdej strony, ale wg danych technicznych jest sterowanie zwrotnicą oraz egulacja częstotliwości korekcji tonów niskich/wysokich.

Pobocznie zapytam jeszcze o przewody sygnałowe oraz zasilające, ich grubość i producenta, jakie dobrać ?

Skomentuj

pokaz linka do parametrow technicznych radia to ocenimy

co do kabli to producent nie istotny
                        zasilajace maja byc miekknie a pewnie wystarczy 10-16mm2, nawet takie do spawarki, tylko maja byc miedziane
                        sygnalowe to mozesz sam polutowac (wtyki nakamichi po 5zl i jakis tani kabel koncentryczny) wazne, zeby byl ekranowany
                        a glosnikowe to wystarczy 1,5mm2 np procab 15 po 5zl z allegro
                        dosc gruby ale miekki wg mnie warto w niego zainwestowac
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://xarchiwum.pl/alpine-cda-7873r...372148856.html - jest to takie cudo, ciężko znaleźć jakąkolwiek specyfikację o starym sprzęcie więc tylko stary archiwalny link do aukcji

dzięki za info o kablunku będzie bardzo przydatne przy zakupach

Skomentuj

mam dla ciebie zla wiadomosc
                            bo wg mnie to radio nie posiada aktywnej zwrotnicy i nie podlaczysz go tak jak bys chcial
                            a regulacja na wzmacniaczu bedzie nie wystarczajaca
                            wiec proponuje ci pozostac przy standardowym zasilaniu systemu przez 2 kanaly i pasywna zwrotnice fabryczna z tego systemu
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hmm to szkoda, ale nie kupiłem tego radia jeszcze więc nic straconego, czasu też mam dużo zanim zapnę cały projekt do końca. Może po prostu poradzę się Twojej opinii czy warto podłączać aktywnie cały sprzęt czy iść na łatwiznę i spiąć pasywnie ?

Skomentuj

wg mnie latwizna to jest aktywka
                                pasywka w zadnym stopniu nie jest latwa
                                to dopiero jest sztuka zmierzyc i poprawnie zaprojektowac filtry

jak juz masz fabryczna to lepiej zostan przy niej
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zgodzę się z Tobą w 100%, zbudowanie zwrotnicy wymaga wiele wiedzy i ucha, pasywny w moim przypadku odbierze mi całą przyjemność z dopasowania częstotliwości z poziomu radia na poszczególne kanały.. będę miał tylko bass/sopran - +/-

Skomentuj

a masz cos poza tym?
                                    Bo wg mnie nie
                                    potrzebujesz czestotliwosci odciecia podanej w kHz i spadku charakterystyki podanej w dB a tu tego nie widze
                                    filtrow gorno i dolno przepustowych
                                    masz mozliwosc podpiecia procka i dopiero wtedy bedziesz mial taka mozliwosc
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tamtego radia jeszcze nie kupiłem, miałem taką możliwość, zawsze mogę znaleźć z wbudowanym już prockiem

Skomentuj

a ile chcesz na nie wydac?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X