Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabudowa subwoofera "w półce".

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabudowa subwoofera "w półce".

Witam

W najbliższej przyszłości planuję zrobić zabudowę bagażnika w sedanie. I mam pytanie odnośnie zabudowy subwoofera w tylnej półce. Mianowicie chodzi mi o włożenie skrzyni do bagażnika głośnikiem do góry tak aby był on w kabinie i na równi z siedzeniami... Czyli zamiast półki byłby subwoofer. Czy taka koncepcja ma racje bytu? Czy lepiej włożyć normalnie subwoofer głośnikiem w stronę bagażnika i to ładnie zabudować?
    Prosiłbym o porady dotyczące samej zabudowy. Odnośnie sprzętu będzie na podzespołach Rockford-a z serii Power więc na temat jakości chyba nic nie muszę dodawać..

Pozdrawiam

Zamieszczone przez mlody_0 Zobacz posta
    Czyli zamiast półki byłby subwoofer. Czy taka koncepcja ma racje bytu? Czy lepiej włożyć normalnie subwoofer głośnikiem w stronę bagażnika i to ładnie zabudować?
    Drugie rozwiązanie klasyczne jest lepsze, ale i pierwsze ma prawo bytu jeśli dobrze umocujesz tą półkę, bo będzie ona sporo ważyła... No i wtedy kierowałbym się przy zakupie niewielkim litrażem, aby zmniejszyć wagę półki. Przykładowo MDS08 (15-17litrów) lub GDN-17-200-8-SW + MB (8-12litrów) w zależności od potrzeb i budżetu.

Skomentuj

Jest 3 opcja, jak masz podłokietnik to robisz normalną skrzynie, a wylot br ustawiasz w miejscu podłokietnika..

Skomentuj

to juz lepiej gosnik tam ustawic...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cała konstrukcja opierała by się na dnie bagażnika. Czyli byłaby skrzynia basowa o pojemności ok 60l zamiast tylnej półki. Głównie chodzi mi o to żeby bass aż tak nie wydostawał się na zewnątrz samochodu i żeby pozostał w kabinie... Z tego co czytałem właśnie w sedanie najgorzej jest się przebić bassem z bagażnika do kabiny. Dlatego wpadłem na pomysł właśnie takiej konstrukcji.

Skomentuj

miedzy bagaznikiem a przestrzenia wewnetrzna (miedzy fotelami a bagaznikiem) jest jakas plyta czy jest wycieta dziura (fabryczna) np na narty czy na cos dluzszego?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest zabudowane. Ale w sumie można wyciąć dziurę... Tylko nie wiem czy właśnie nie lepiej zabudować skrzynie w miejscu pułki bo w tedy teoretycznie cały bass szedłby na kabinę. Tylko wiąże się to z wycinaniem metalowej przegrody pomiędzy bagażnikiem a kabiną. I ciekawe czy w tedy ładnie bass by się rozchodził...
              Szukałem tego typu zabudowy i jakichkolwiek tematów dotyczących takiego rozwiązania, ale niestety nic nie znalazłem. ;/

Tak dla jasności dodam, że już posiadam subwoofer Rockford Fosgate T212d. A model samochodu w którym ma być zrobiona zabudowa to Seat Toledo II.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady. :)

Skomentuj

I ciekawe czy w tedy ładnie bass by się rozchodził...
                Raczej samochód by Ci się rozchodził a nie bas. Nie znalazłeś tego typu rozwiązań bo dzięki Bogu ludzie mają głowę na karku i nie ingerują znacząco w konstrukcje samochodu.
                Tylna półka pod szybą jest do wyciągnięcia - mozesz ją skrócić tak aby pomiędzy siedzeniami a tą tylną półką była szczelina - wtedy tamtędy będzie się dostawł bas do kabiny.
                Stawianie głośnika zaraz za szybą nie jest dobrym rozwiązaniem - złodzieje widzą takie rzeczy z daleka.

Skomentuj

ja bym wstawil skrzynie br przy tylnym fotelu i nie kombinowal
                  sprawdzil tylko czy lepiej gra glosnikiem w fotel czy w bagaznik

ja kombinowalem i nie jestem zadowolony
                  zabudowalem 12" w podloge, zeby bylo wiecej miejsca w bagazniku ale powiem szczerze to nie jest pozycja poprawna akustycznie.
                  Teraz bym wlozyl w skrzynie przy fotelu i bylo by lepiej
                  Lepiej gra w zwyklej skrzyni.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

model samochodu w którym ma być zrobiona zabudowa to Seat Toledo II
                    spokojnie rob klasyczna skrzynie

Skomentuj

i jak co wymyśliłeś ?
                      ja mam wsadzonego suba (10" pioneer) w bagażnik przystawiony do tylnych siedzeń i powiem że nie jestem zbytnio zadowolony, w innych samochodach to dawał radę a w tym to nie wiem bagażnik jest za dużo wyciszony , i też myślę o tym samym co Ty.

Skomentuj

Doszedłem do wniosku, że nie ma co kombinować. Po skierowaniu głośnika w stronę siedzeń i ich opuszczeniu w kabinie praktycznie wcale nie było bassu. Najlepiej gra w stronę boczku lub w stronę klapy. A po za tym z tego co wyczytałem wycinając metalową półkę narusza się konstrukcje samochodu... Także w planach mam zrobienie zabudowy z głośnikiem skierowanym w stronę klapy. Na początku czerwca postaram się umieścić fotorelacje z budowy...

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                        X