Ja słuchałem G-12XLS czyli pewnie o którym mówisz, i był piekielnie szybki, zróżnicowany a brzmienie do złudzenia przypominało mi coś z MDSa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przody do Uno
Collapse
X
-
Sprawa ma się tak: Polink może mieć Tang Banda, ale W8-740C (te same parametry, ino mniejsza nieco moc znamionowa) za 220zł. Nie wiem czy nie wziąć od razu dwóch sztuk, o ile koledzy od car audio wyrażą aprobatę dla zakupu tego przetwornika :P
Myślę o obudowie 15l @ 40Hz, gdzie tunel BR o średnicy 6cm będzie miał długość 30cm, więc jeszcze znośnie, nawet i 40cm, a może więcej zmieściłoby się w planowanej zabudowie, więc to nie problem.
Jak myślicie; brać to? (Polink podał termin 4-5 tygodni, ale mnie to nie przeszkadza).
Skomentuj
-
Mnie za to korci fest, żeby mieć coś innego i potem się ewentualnie pochwalić na forum dobrym zakupem (i może rozpropagować dobry a mało znany u nas przetwornik), albo po cichu "rozpaczać" nad kupowatą jakością
To znów nie są tak duże pieniądze, a zagraniczni użytkownicy chwalą sobie te głośniki.
Skomentuj
-
Z tego co teraz w googlach udało mi się ustalić, to u Logitecha jest TB W8-670Q i jest to całkiem inny głośnik.
---------- Post dodany o 03:16 ---------- Poprzedni post o 23:11 ----------
Grzebiąc w Polinku natknąłem się jeszcze na to: http://www.wavecor.com/SW263WA01-03_specifications.pdf
Jakieś przemyślenia po spojrzeniu na parametry? Bo obudowy wychodzą nieduże - 25l zamknięta i 30l@30Hz BR dla obu wersji. Czy nada się to do muzyki?
Skomentuj
-
Parametry wyglądają ciekawie, duże BxL przy wersji 8ohm, masa membrany ciekawa, - co nie zmienia faktu, że nie eksperymentował bym na głośniku za 600złCzy nada się do muzyki - ale jakiej słuchasz? Wersja 8ohmowa będzie "szybsza" niż 4 ohmowa :) No ale chyba jak już, mimo wszystko wziałbym 8ohm i jakiś piecyk 500W 4 ohm do niego.
Skomentuj
-
Słucham "szatanów", znaczy metalu, ale o inne gatunki też nieraz zawadzę (np radio Planeta itp, czy ostatnio polecona w odpowiednim temacie kapela Pendulum - miodny bas)
Aż taki mocny wzmacniacz musiałby być? Rodek powinien dać ze 140W w mostku przy 8 omach - czy do kulturalnego słuchania nie wystarczy taka wartość, zważywszy, że moc nominalna głośnika to 200 wat? Nie znam się, dlatego pytam. Wiem, że lepiej jak jest wiecej mocy na piecu niż teoretycznie głośnik mógłby przyjąć, ale mnie robienie łubu-dubu przed innymi nie interesuje, tylko jakość w umiarkowanej głośności.
Póki co dopiero poszukuję, więc może mi się odmienić ten przetwornik na np Daytona RSS265HF-4 (mam RSS315HF-4 w domu i gra świetnie - jak trzeba to twardo, jak trzeba to miękko). Aczkolwiek zależałoby mi na tym, aby mieć coś innego niż wszyscy, niekoniecznie sprawdzonego nawet.
Skomentuj
-
To mysi być szybki i twardy głośnik do tego raczej. Nie taka pompka jak Ty szukasz - choć i takie potrafią być szybkie, ale mają swój charakter pompki i są przeważnie miekkie.
Wg mnie jeżeli głośnik nie dostanie odpowiedniej mocy to nie pokazuje swojego potencjału.
Szukaj czegoś podobnego do tego:
http://www.loudspeakershop.eu/glosni...sw-p-1810.html
http://www.bartex-caraudio.com.pl/pr...oducts_id=4512
Skomentuj
-
No, ten Aurum wydaje się ciekawy. Tylko widzę rozbiezności w parametrach podanych przez producenta, a wyliczanymi w Winisd (np: producent podaje Cms - 2,7mm/N ! a dopiero po wpisaniu 0,27 mm/N wychodzi taki sam VAS jak u producenta).
---------- Post dodany o 07:34 ---------- Poprzedni post o 23:01 ----------
Jeśli nie widzicie przeciwwskazań, to wezmę tego Auruma i popróbuje różne obudowy.
Choć z drugiej strony dalej nęci mnie Wavecor w wersji 8 ohmowej - za względu na to, że świetnie nadaje się do obudowy zamkniętej, którą to preferuję.
Skomentuj
-
Jakbyś chciał posłuchać czegoś "nietypowego", mimo że firma oklepana to zapraszam na spota Strefy Car Audio w maju.
Mam JBL GTI800(ze starej serii) w małej budce BR bardzo fajnie się zachowuje.
Świetnym i szybkim głośnikiem jest też Audio System HX08SQ, żałuje trochę, że sprzedałem swojego, ale wszystko jest do nadrobienia.
Ostatnio przyszła do mnie paczka z RF punch 8" ciekaw jestem jak to się sprawdzi.
Skomentuj
-
Teraz już sam nie wiem czego chcę :)
Za duży wybór i człowiek się traci, wszystko przez kapitalizm, za komuny było lepiej :P
Nie chciałbym wydawać więcej jak 600-650zł na głośnik. Jak już wspominałem preferuje obudowę zamkniętą, ale BR do 40l też się zmieści.
Może być popularny, może być rzadki jak kac-kupa, byle to godnie zagrało:P
Skomentuj
-
Ów Audio system jest do kupienia za 425 a Vega za 800zł, więc różnica dość znaczna.
Jak to jest z tymi głośnikami do car audio, bo robię sobie symulacje różnorakich głośników i wykres częstotliwości czasem nawet nie zahacza o 60Hz bez spadku, o 40Hz nie wspominając. Czy to może zagrać niskimi rejestrami? Np ten System audio - w zamkniętej 12l jest -3dB przy 94Hz -6dB przy 71Hz, a BR 15l @50Hz ma -3 przy 47Hz i -6 przy 42Hz. Czy tu idzie po prostu o odbicia fal, jak przy głośnikach domowych ustawionych pod ścianą, czy w rogu izby?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaVega za 800zł,Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Hehe, to przez przypadek, bo tu znalazłem tego Audio System i poprzeglądałem zaraz inne głośniki które mają, a skoro napisałeś o Vedze, to zrazu sobie przypomniałem, żem tu takowego widział :)
http://www.autosound.pl/cerwinvegavega84-p-2812.html
Skomentuj
Skomentuj