Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

radia samochodowe z kompletem filtrow aktywnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

radia samochodowe z kompletem filtrow aktywnych

poszukuje radioodtwarzaczy ktore sa obecnie w ofercie (nowe, ze sklepow) i posiadaja funkcje LPF i HPF na wewnetrzne koncowki mocy
    rozchodzi sie o to zeby przod odciazyc od basu a na tylne kanaly puscic tylko sam bas
    spotkalem sie z takim czyms kiedys u kolegi w drozszym pionku...

obecnie najtansze radia jakie znalazlem to niestety sony (jakos mnie ta firma nie przekonuje)
    SONY CDX-GT450U http://allegro.pl/sony-cdx-gt450u-gw...528097484.html
    SONY CDX-GT540U http://allegro.pl/sony-cdx-gt540u-gw...528097625.html

znacie jakies inne nie drogie radia ktore posiadaja takie funkcje?
    mile widziana rowniez stabilnosc od 2r - ale to raczej tylko w drozszych modelach

mnie tez ta firma nie przekonuje
    to radio ma byc do nowej 8" stx-a?

Osobiscie nigdy sie takimi radiami nie interesowalem (filtry na koncowki wewnetrzne i stabile do 2r) bo zawsze byl jakis wzmak.
    Ale z ciekawosci popatrze. Jak cos mi sie rzuci w oczy to dam znac.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeżeli ma to służyć do zasilenia głośnika dwu-cewkowego to średnio mi się widzi ten pomysł ze względu iż w materiale muzycznym w którym mamy jakąkolwiek panoramę stereo lewa strona nie będzie równać się prawej, a to oznacza że na cewki głośnika popłynie inny sygnał co może dać całkiem nieciekawy efekt :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        mnie tez ta firma nie przekonuje
        to radio ma byc do nowej 8" stx-a
        tak
        bratu padlo LG wiec trzeba czegos posukac

ale nie tylko dla brata (poszukalbym uzywki)
        chodzi wlasnie o dopasowanie dla potencjalnych klientow

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Jeżeli ma to służyć do zasilenia głośnika dwu-cewkowego to średnio mi się widzi ten pomysł ze względu iż w materiale muzycznym w którym mamy jakąkolwiek panoramę stereo lewa strona nie będzie równać się prawej, a to oznacza że na cewki głośnika popłynie inny sygnał co może dać całkiem nieciekawy efekt
        wiele osob o tym pisze a nikt nie pomysli jak jest naprawde...
        faktycznie zdarza sie ze jest efekt stereo i lewy kanal gra co innego niz prawy
        ale jezeli to jest z glowa zrobione to przeciez bas idzie wszedzie...
        jak to nie jest zrobione poprawnie i np jakis domorosly DJ zmiksowal sobie balansem to przeciez nic sie nie stanie
        np zagra lewy kanal z subem na jednej cewce - jedyny minus to nizsza efektywnosc suba...
        ale tez nizsza przodow bo gra tylko jedna strona wiec sprawa zalatwiona

glupota jest tez to co inni pisza ze nie mozna zasilac glosnika 2 cewkowego 2 osobnymi kanalami
        niby dlaczego? bo jak pojdzie rozny sygnal to sie uszkodzi?
        uszkodzic sie moze jedynie gdy podamy sygnal w przeciwfazie
        a jaki debil poda sygnal basowy w przeciwfazie w muzyce? przeciez wtedy nie bedzie basu :P

Skomentuj

Clarion DXZ389/388.

Skomentuj

Czemu ograniczasz muzykę do produkcji domorosłych DJ i elektroniki? Weźmy jakieś żywe instrumenty, stopa centralnie, bas nieco z lewej (chociaż na całe szczęście też zwykle jest ustawiony centralnie), do tego niech dojdą gitary elektryczne których pasmo zawiera się także poniżej 100hz a zawsze są mocno rozsunięte w panoramie. Nie daj boże puśćmy reggae gdzie bonga, djemby i inne egzotyczne instrumenty perkusyjne muszą być rozsunięte między kanałami, albo na płytce będzie coś jazzowego...

Skomentuj

U mnie aktualnie dowodzi Kenwood:

http://www.kenwood-electronics.co.uk...sb/KDC-W6541U/

Posiada filtry LPF i HPF ustawiane skokowo dla kanałóww rear i front osobno.
              Niestety przy tak małym obciążeniu jak 2r nie był testowany :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                glupota jest tez to co inni pisza ze nie mozna zasilac glosnika 2 cewkowego 2 osobnymi kanalami
                niby dlaczego? bo jak pojdzie rozny sygnal to sie uszkodzi?
                uszkodzic sie moze jedynie gdy podamy sygnal w przeciwfazie
                a jaki debil poda sygnal basowy w przeciwfazie w muzyce? przeciez wtedy nie bedzie basu :P
                Pawel ja nie mialem takiego problemu bo mam monoblock stabilny do 1ohma
                ale nauczylem sie tego od kolegi z Gliwic, ktory wspominal o tym dwa razy gazecie do ktorej pisal artykuly
                jak znajde to wrzuce skan
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez GTL14 Zobacz posta
                  Clarion DXZ389/388
                  za taka kase to jest w czym wybierac
                  powiedzmy ze limit to 400-500zl

Czemu ograniczasz muzykę do produkcji domorosłych DJ i elektroniki? Weźmy jakieś żywe instrumenty, stopa centralnie, bas nieco z lewej (chociaż na całe szczęście też zwykle jest ustawiony centralnie), do tego niech dojdą gitary elektryczne których pasmo zawiera się także poniżej 100hz a zawsze są mocno rozsunięte w panoramie. Nie daj boże puśćmy reggae gdzie bonga, djemby i inne egzotyczne instrumenty perkusyjne muszą być rozsunięte między kanałami, albo na płytce będzie coś jazzowego..
                  jak wiadomo odpowiednio niski bas nie jest kierunkowy...
                  a to ze jest rozstawiony nie centralnie na scenie to tez nie problem
                  tak jak pisalem grac bedzie ale ciszej
                  co wcale nie jest minusem bo sie zrownuje z przesunieciem w wyzszym pasmie

proponuje posluchac zamiast sie niepotrzebnie martwic

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
                  U mnie aktualnie dowodzi Kenwood:

http://www.kenwood-electronics.co.uk...sb/KDC-W6541U/

Posiada filtry LPF i HPF ustawiane skokowo dla kanałóww rear i front osobno.
                  fajnie. ale watpie zeby "maly" kupowal radio za 700zl do samochodu za 3500zl :???:

Skomentuj

Weźmy jakieś żywe instrumenty, stopa centralnie, bas nieco z lewej
                    Dolne rejestry rejestruje/obrabia się symetrycznie/monofornicznie w celu uniknięcia dyskomfortu przy słuchaniu. Przy wrzuceniu kilku instrumentów (w dole pasma) w panoramie w róznej lokalizacji zawsze wyjdzie chaos proporcjonalny do ich ilości. :)
                    Ktoś analizował różnice (anglojęzyczne forum) dla dwucewkowców w dolnych rejestrach i są one rzekomo pomijalne, tylko nie znajdę już źródła - szkoda.

Skomentuj

RpLand, uważasz że np. gitary elektryczne nie są rozsuwane w panoramie? Ja rozumiem że dla pasma poniżej 40hz faktycznie monofonia to standard ale jeżeli do rozważań weźmiemy dwie oktawy 25-50hz i 50-100hz to już nie jest to zgodne z prawdą.
                      Ale skoro ma tak grać to niech gra, pozdro :)

Skomentuj

panowie, wracam do tematu...

szukajac w przeszlosci (kolega mial radio z takimi funkcjami) trafilem na kilka modeli pionkow

deh-p7400MP
                        deh-p7500mp
                        Miałem deh-p7400MP i był fajny wiele ustawień filtry górno i dolno przepustowe.
                        Tylne głośniki można było ustawić jako subwoofer.
                        deh-6000
                        DEH-P6500

---------- Post dodany o 00:15 ---------- Poprzedni post o 00:04 ----------

tylko teraz pytanie czy ktores obsluzy 2r?

Skomentuj

Ja mam deh 7900 ub i niestety po wpięciu 2ohmowych głośników radio po 2-3min grania się wyłącza, bo się przegrzewa, więc obawiam się, że nie.

---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post o 14:08 ----------

Pawle jak wiemy, mało które radio obsługuje 2ohm bo tam siedzą scalaki. Były alpiny z wbudowanym wzmacniaczem, one prędzej by obsłużyły 2 ohm.

Skomentuj

Dawno dawno temu miałem kenia który działał na 2ohm i to przez długi czas.

Grzał się okrutnie ale działał.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                              Pawle jak wiemy, mało które radio obsługuje 2ohm bo tam siedzą scalaki.
                              ale sa scalaki ktore obsluguja 2r!
                              UKA ma jakies sony ktore obsluguje 2r i bardzo ladnie napedza tego STXa
                              dlatego zaczalem szukac czegos z ta funkcja LPF + obsluga 2r

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 01:41 ----------

super - trafilem na cos

http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...6.html#4405724
                              jest to końcówka PAL007A,którą możesz zastąpić TDA7560
                              a TDA7560 obsluguje 2r!

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 14:36 ----------

panowie, jakies przeciwwskazania do zakupu tego radia?
                              http://allegro.pl/radioodtwarzacz-pi...770118491.html
                              lub moze ktos ma cos podobnego w podobnej cenie? (lub mniej)

Skomentuj

Czaruję...
                              X