Witam. Chciałbym zapytać o porady, a mianowicie planuję budowę SUBWOOFERA do samochodu. Jaki przetwornik wybrać oraz czym to zasilić ? Miałby to być projekt w miarę budżetowy (przetwornik do ok. 100zł, wzmacniacz jak najlepiej dobry i tani (może być DiY) ). Z racji, że mam mały bagażnik to obudowa jaką chciałbym wsadzić tam to myślę, że ok 25-30l BR (czyli przetwornik coś koło 25cm chyba [?] ). Sprawdzałem na budowie swojego subwoofera domowego (wrzuciłem go do samochodu na próbę) na GDN-22-140-8-SCX i w samochocie natężenie było wystarczające - myślę że większej mocy mi nie trzeba. Liczę na pośrednio - aby nie mulił oraz żeby 'kopnął' mocno wtedy kiedy trzeba. Co polecicie ? Pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer do CAR-Audio.
Collapse
X
-
http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html
20-30 litrow i w zupelnosci ci wystarczy
brzmienie typowo subwooferowe wiec nie wiem czy ci podpasuje
ale jak SCX pasowal to ten tez powinien byc ok
Skomentuj
-
ja mam ten glosnik
testuje go w roznych skrzynkach i w roznych kombinacjach
zostala mi tylko skrzynka 30 litrow do przetestowania
tak, glosnik ma 2 cewki 2ohm
mozesz to wykozystac do zasilania 2 osobnymi wzmacniaczami (np z solidnego radia) lub polaczyc szeregowo w 4r i zasilac z wzmacniacza
Skomentuj
-
tak, sprawdzalismy glosnik w zamknietej ale tylko pod radiem - pozniej po odsluchach w b-r zaprzestalismy testow w zamknietej
w zamknietej gral ale bez rewelacji
kopa wyraznie lepszego nie mial i tez nie potrafi schodzic tak przyjemnie nisko jak inne glosniki nadajace sie typowo do zamknietej
w b-r (nawet 20 a nie 30 litrow) robi za to niezle zamieszanie
niezle sie zdziwilem ze sporo zagluszal MDS08!
potrafi zagrac poteznie, subwooferowo, bez zamulania
ale slychac wyraznie charakter subow z duzym skokiem
Skomentuj
-
sorry za ot, nie chciałem zakładać nowego tematu
Pawel S.,
czytałem że przerabiałeś mds08 na wiele sposobów. Mnie tez mds08 się podoba ale może jest coś lepszego. Wiele osób poleca np. audio system hx08. Słyszałeś może tego suba i czy mógłbys go porównac do mds08, hx jest dwa razy droższy niz mds08 ale czy duzo lepszy? Jeśli nie słyszałeś to co polecasz lepszego niż mds w cenie 200-400pln.
Skomentuj
-
tak, jest wiele duzo lepszych glosnikow
ale car audio to taka dziwna dziedzina w ktorej bardzo latwo zaczac za smiene pieniadze ale cos co zaczyna juz grac kosztuje zdecydowanie za duzo...
tego audio system nie slyszalem bo koles u ktorego pracowalem nie mial ich na stanie
nie wiem czy wogole u mnie w miescie ktos je sprzedaje
Zamieszczone przez vxam Zobacz postaJeśli nie słyszałeś to co polecasz lepszego niż mds w cenie 200-400pln.
innej konstrukcji o innych charakterze brzmienia moze tak - ale tego samego typu co MDS to bedzie ciezko
Skomentuj
-
lklukasz
no tak wiem ze go polecasz ale zanim się zdecyduję na niego chciałem się dowiedziec podstawowych rzeczy nt. brzmienia tego suba. MDS08 jest dla mnie odniesieniem, dlatego zalezy mi na jakims porównaniu:) Czytam, że AS jest szybki, ma zróznicowane brzmienie. Ale czy jest twardy czy miękki, w czym jest dużo lepszy od mds'a08, czy gra głosniej?Last edited by vxam; 17.04.2011, 11:14.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dan124 Zobacz postaAS zjada MDS-a
Oczywiście jak dla mnie.
Skomentuj
Skomentuj