Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z rozładowanym aku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z rozładowanym aku

Mam mały problemik w swoim wozidle a mianowicie auto stało dobre 2 tygodnie, po tym czasie zjadło akumulator doszczętnie.
    Do wzmaka mam podpięty Kondesator dietza 1F 21 VDC, czy jeśli wszystko było wyłączone to on mógł pobierać jakiś prąd i wyładować akumulator ? A akumulator to nowa centra futura.

zmierz pobor pradu na aku w stanie "spoczynynku" auta
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ale na kondensatorze tez jest chyba pin REMOTE? czy on jest tylko na "bajery"?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ale na kondensatorze tez jest chyba pin REMOTE? czy on jest tylko na "bajery"?
        Pin pinem a każde urządzenie w stanie stand-by pobiera odrobinę prądu. Przeciętnie w aucie masz: alarm, ECU, jakiś immo, radio, zegarek, etc, etc. To wszystko pobiera prąd. 50-100mA.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100mA to przeciętny akumulator 55Ah rozładuje się zupełnie w ~23dni!!
        A że przeciętny akumulator nie jest nowy i zazwyczaj nie ma pełnej pojemności, do tego dochodzi charakterystyka akumulatora samochodowego który nie lubi głębokiego rozładowania to mamy klops po 2 tygodniach :)

Skomentuj

Panowie problem mam nadzieje rozwiązany byłem w firmie gdzie kupiłem aku i sprawdziliśmy pobór prądu, miałem 0,13 A.
          Po odpięciu Alpinki (radio) pobór spadł więc to radio było problemem.A i moja może być wina bo nie ściągałem panela i radio coś tam sobie brało.Teraz trochę testu i zobaczę co i jak.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart2111 Zobacz posta
            Panowie problem mam nadzieje rozwiązany byłem w firmie gdzie kupiłem aku i sprawdziliśmy pobór prądu, miałem 0,13 A.
            Po odpięciu Alpinki (radio) pobór spadł więc to radio było problemem.A i moja może być wina bo nie ściągałem panela i radio coś tam sobie brało.Teraz trochę testu i zobaczę co i jak.
            ten pobór po kilku minutach jeszcze spadnie
            sprawdz to...
            podłącz miernik, pozamykaj auto i po kilku minutach sprawdz jeszcze raz
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zauważyłem że jak nie ściągnę panela do radio tak jak by było włączone ponieważ po odchyleniu panela by włożyć płytę jest tam czerwona dioda która świeci, a po całkowitym zdemontowaniu panela ta dioda gaśnie.Gościu w sklepie powiedział że powinienem mieć około 0.06 A poboru.Nawet zdemontowałem filtr przeciw zakłóceniowy (filtr z cewki i 2 kondesatorów ) i o dziwo jakoś zakłócenia z alternatora znikły ale mniejsza już o to.A tak po za nawiasem radio to alpine cda-9855r.
              Jutro już sprawdzę tak jak piszesz Lklukasz

Skomentuj

Moja Alpinka CDA-7878r też lubiła pobierać prąd w trybie standby. więc możliwe ze ogólnie te radia tak mają

Skomentuj

tez takie plotki slyszalem wlasnie o alpinkach i dlatego nigdy ich nie montowalismy bezposrednio pod aku (po wyciagnieciu kluczyka wylaczaly sie)

Skomentuj

Te z procesorem wymagają podpięcia pod aku - niewygodna sprawa za każdym razem ustawiać Procka od nowa Poza tym, kabelek illumination - jeżeli jest podpiety, radio tez pobiera prąd.

Skomentuj

Sprawdziłem pobór nie spada, A ten kabelek illumination to od podświetlania ?
                      chyba zacznę ściągać ten panel całkowicie.

Skomentuj

tak od podswietlenia
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tam pod panelem jesz pasek podświetlony na czerwono po zdjęciu całkowicie gaśnie a wcześniej to z guzika wyłączałem.Po całkowitym zdjęciu panela na szczęście pamięta ustawienia. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Te z procesorem wymagają podpięcia pod aku - niewygodna sprawa za każdym razem ustawiać Procka od nowa
                            zamienia sie zolty i czerwony miejscami i jest OK
                            podtrzymanie pamieci na stale, zasilanie glowne pod stacyjke

Skomentuj

zamienia sie zolty i czerwony miejscami i jest OKpodtrzymanie pamieci na stale, zasilanie glowne pod stacyjke
                              dokładnie tak
                              ja też tak mam

a jak chcesz być 100% pewny, że to radio pobiera tyle prądu to zapnij na stałe miernik i wyciągaj po kolei bezpieczniki
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zamienia sie zolty i czerwony miejscami i jest OK
                                nie pomyślałem o tym, a to tak banalnie proste - ale najprostsze czasem przychodzi najtrudniej

Skomentuj

Czaruję...
                                X