Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 5 kanałowy lub...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 5 kanałowy lub...

Do rzeczy.
    Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem seata leona 2003r i jako zapaleniec car audio została podjęta decyzja o zbudowaniu jakiegoś w miarę przyjemnego sprzętu grającego. Obecnie posiadam radio Alpine CDA-117Ri czyli myślę ze dość przyzwoitą jednostkę. Głośniki w drzwiach na chwile obecna są seryjne(seryjne Blaupunkty VW)
    Suba którego mam do dyspozycji to Ravemaster BSW 124-II. No i moje pytanie do tęgich głów tego forum jako że nie znalazłem informacji na temat wzmaków które mnie interesują chce usłyszeć waszą opinie, wrażenia, może jakieś doświadczenia w styczności z danymi modelami. A wiec tak:
    (dodaje ceny za ile jestem w stanie takiego nabyć nowy bądź używany nie ma to dla mnie znaczenia akurat)
    1. PowerBass ASA1100.5x (240$)
    2. Soundstream RUB5.800 (175$)
    3. CRUNCH P1-5000.5 1500 WATT 5 CHANNEL (140$)
    4. ALPHASONIK PMA5753A 1800 WATT 5 CHANNEL (150$)
    5.MB QUART ONX4.80+500 (290$)
    6. Eclipse Fujitsu EA3532 5 channels (150$)
    7.CADENCE F100-5 (150$)
    8.ORION 7005 (190$)
    9.S580.5 PRECISION POWER (200$)
    10. Planet Audio Ac1800.5 (170$)
    11. Rockford Fosgate R600-5 (210$)
    12. EGA 530.5X Sound Stream 5 Channels (170$ urzywany)
    13.Xtant 404m ( to akurat 4 channel urzywka jest za 150$)
    14.DP AUDIO 1200 WATT 5-CHANNEL (chyba jeden z najtańszych jaki znalazłem (100$)
    Głównie zależy mi na 5 kanałówce ale jeżeli ktoś ma jakaś ciekawa propozycje typu 4ch + jakiś monoblok byłbym wielce wdzięczny. Najbardziej zależy mi na jakości i np zmianie suba w przyszłości na jakiegoś którego da się spiąć w 2ohm.

PS. Posiadam możliwość ściągnięcia niemal każdego sprzętu z USA i tam będę kupował także myślę że jest z czego wybierać.
    Pozdrawiam :)

nie mialem nigdy 5 kanalow ale da rade cos ciekawego z tego wyciagnac
    najciekawszy to chyba xtand z tego towarzystwa
    najbardziej ceniona marka

i zainteresuj sie jeszcze 6 kanalowym xeteciem
    jest na allegro nowy a to zadkosc bo firma juz nie istnieje
    a cena jest bardzo kuszaca
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Znalazłem jeszcze ciekawego wzmaka jak mi podałeś pomysł z Xetec'em
      Xetec Gravity 8G-1000 8 Channel
      Tego osobiście jeszcze nie widziałem

Skomentuj

i fajnie tylko wzmak chyba nie do kupienia
        3-drozny system aktywnie plus sub
        ale tylko jedno radio to obsluzy a nie nalezy do najtanszych
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak z ciekawości co to za radio jest w takim razie? Wzmak jest do kupienia na US ebay za jakies 250$ jak narazie ale jak wnioskuje nie ma to sensu.

Skomentuj

pionek 88 ten nowy

ale mozesz uzyc jeszcze procka np do alpinki
            tylko musisz doczytac ktory ma taka mozliwosc
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Iklukasz tak jak napisałeś że da się z tego coś ciekawego wybrać to w takim razie która z tych 5 kanałówek jest godna polecenia. Chyba ze znasz jakieś fajne połączenie 4ch + mono. Naprawdę zależy mi na tym żeby kupić coś z głową więc się pytam. Fajnie by było żeby dane np 4ch + mono były jednej firmy bo będzie to w podłodze pod plexi. Puki co najbardziej skłaniam się ku PB ASA i soundstream.

PS. Naprawdę będę wdzięczny za wszelaki propozycje użytkowników :)))

Pozdro

Skomentuj

ciekawe wg mnie sa:
                soundsteram
                mb quart
                eclipse
                orion
                precision power
                xtant
                no i ten xetec o ktorym mowilem

a co ma grac z przodu?
                To ma byc system aktywny?
                Czy ta twoja alpinka ma plynna regulacje fazy dla suba?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W przyszłości będę wkładał jakieś 2 way ale na chwile obecną nie mam konkretnej decyzji pewnie coś z PowerBAss (3XL-60C). Radyjko ma odwracanie fazy 0-180 stopni jeśli to o to chodzi a samo radio i wszystke dane są tutaj:
                  http://www.alpine.com.pl/products/de...cda-117ri.html
                  Ogólna koncepcja docelowa jest taka że maja to być 2 zestawy 2 way w drzwiach + sub z tyłu.
                  Zależy mi na wybraniu samego wzmaka teraz bo 2 waye mogę kupić na upartego w Polsce a wzmak będzie płynął z usa a to troszkę trwa niestety(poza tym różnice cen w pl a w usa sa wręcz niesamowite). Może i ja głupi jestem ale nie do końca rozumiem pojecie systemu aktywnego :P na każdy low-mid i tweeter będzie przypadał jeden kanał.
                  Last edited by Vincent; 16.05.2011, 00:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vincent Zobacz posta
                    Może i ja głupi jestem ale nie do końca rozumiem pojecie systemu aktywnego :P na każdy low-mid i tweeter będzie przypadał jeden kanał.
                    to ja to źle nazwałem
                    każdy głośnik z osobnego kanału to bi-amping
                    Radyjko ma odwracanie fazy 0-180 stopni
                    radyjko ma opuźnienia czasowe dla każdego z kanałów wię możesz kupić kupić którykolwiek wzmacniacz

a który jest najlepszy musisz wybrać sam
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ogólna koncepcja docelowa jest taka że maja to być 2 zestawy 2 way w drzwiach + sub z tyłu.
                      to bym ci akurat odradził, lepiej zainwestować w porządny zestaw na przód niz kupić 2 gorszej jakości. Jeśli już będziesz wiedział czy to ma być aktywnie czy nie można ewentualnie zmienić na np. 2 kanały + monoblok lub 4 kananły + mono. Ja w najbliższym czasie będę przerabiał temat z SS Picasso 4 kanały + 2 kanały. Zobaczymy co z tego będzie

mając możliwość kupowania w stanach poprzeglądałbym sobie to forum: http://www.diymobileaudio.com/forum/classifieds/
                      nieraz trafiają się bardzo fajne "klocki"

Skomentuj

Myślę że te powerbass 3xl-60c to raczej głośniki z dość dobrej półki chociażby z racji tego że w Pl to koszt ok 1kzl. J też melomanem nie jestem wiec jakiegoś high endu mi nie potrzeba. Rozglądam się za 5ch bo chce mieć w miare wszystko w jednym miejsciu a po drugie kupno 4 ch + mono wychodzi drożej. Nawet jak już dać sobie spokój z 5ch to w takim razie za czym się rozglądać. Większość tych 5 ch co podałem ma swoich młodszych braci 4ch lub mono. Na pewno soundstreama biorę pod uwagę.

IkLukasz to już kumam o co chodzi z tym to już się spotkałem:) Na pewno jest to super sprawa. Można np kupić 1 zestaw na przód 5 ch i suba i to wrzucić w bi-amping na przedzie, tył będzie seryjny z radia coby w ogóle coś było słychać i tył sub.
                        Last edited by Vincent; 16.05.2011, 10:54.

Skomentuj

z tylem daj sobie spokuj, szkoda kasy
                          lepiej dolozyc ta kase i kupic lepszy przod

a wogole tyl z radia to juz jest totalna porazka
                          nie wolno robic takich rzeczy
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hmm...Znaczy się powiem tak ze np powerbass te 3XL-60C 2 zestawy mogę mieć za 189$ nówki nie za bardzo mogę coś znaleźć na ich temat. Napisałeś ze w sumie wzmak moze być obojętnie który z tych co podałem bo mam korekcje czasową. Chciałem zapytać jeszcze co ona aż tyle daje ze w sumie wzmak nie ma większego znaczenia? Osobiście słucham głownie HH i czasami jak jadę z panna swoją to jakiś dżem,perfect itp.

PS. za te 3XL-60C 2 zestawy wyjdzie mnie jakieś 500zl a w pl normalnie jedna jest 1kzl wiec można by spróbować ewentualnie jak się okaże ze mi nie pasuje to sprzedać.

Skomentuj

opuzniasz glosniki wzgledem sluchacza, zeby dzwiek docieral do niego w tym samym momencie
                              bardzo przydatna funkcja dajaca poprawe sceny
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Okej w sumie decyzja została podjęta cały zestaw będzie wyglądał tak:
                                Radio: cda 117ri + procesror dźwięku alpine
                                Przód: Zestaw 2 way PowerBass 3xl-60c (drzwi będą oczywiście wygłuszone)
                                Tyl: Także 2 way PowerBass 3xl-60c (także wytłumione drzwi)
                                Sub: Ravemaster BSW124-II w budzie BR 33L po odliczeniu objętości BR i głośnika
                                Wzmak: Soundstream RUB5.800 5 channel 4 x 70rms/4ohm 1 x 200rms/4ohm
                                Do tego jakieś porządne kable zasilające, RCA kondek 0.5F i wytłumienie bagażnika. Wzmak zabudowany w podłodze w bagażniku pod plexą.

Jak możecie to proszę o komentarze czy taki zestaw ma sens. Dodam tylko że wzmak i głośniki będą w rewelacyjnych cenach wiec ewentualnie nie mam co ryzykować bo sprzedać je w pl nie będzie problemu.

Skomentuj

ile razem beda kosztowaly 2 powerbassy?

A poza tym 12" bas w 33l i to jeszcze br?
                                  Do takiego litrazu pasuje tylko oz.
                                  To sa zalecania producenta?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dwa zestawy powerbass 3xl-60c to koszt 189$ dokładnie co daje jakieś 513zł. Nie mam przy sobie noty katalogowej BSW ale tak jak pamiętam to były to budy 50l BR i taka też mam w domu pod ten głośnik oraz 33l br jak dobrze pamiętam to większa była lepsza do domu ze względu ze w 50l miał lepsze zejście a w aucie samo w sobie auto podbija(mogę się mylić oczywiście). Nawet Hertz'e polecane an forum są w cenie tych powerbass a nawet droższe wiec raczej w tym przedziale nic lepszego nie znajdę. Natrafiłem na jakieś autoteki 2 way też ale jakoś nie przemawiają do mnie (50$) za zestaw. O tych BP wiem tyle ze ponoć jakościowo są przyzwoite i mają niezły wykop.

Okee... Znalazłem note. http://mdcs.elektroda.net/bsw104/bsw.pdf Ja mam bsw124-II

Skomentuj

nie wiem dlaczego się tak uparłeś na ten tył :/ mam nadzieję że jak zamontujesz to wszystko będziesz wiedział dlaczego nie montuje się głośników na tył

Skomentuj

Nie mam przy sobie noty katalogowej BSW ale tak jak pamiętam to były to budy 50l BR
                                        to jak tak zalecają to go w taką wsadź
                                        tak dużych głośników nie wkłada się w tak małą budę chyba, że zamnkniętą
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X