Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia i zasilanie dla głośnika SOUNDSTREAM Reference RW-10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia i zasilanie dla głośnika SOUNDSTREAM Reference RW-10

Witam!

Kupiłem głośnik Soundstream RW-10 Reference Series.

Potrzebuje dobrać do niego zasilanie (wzmacniacz) i skrzynię którą planuję wykonać samemu.

Co do wzmacniacza to proszę tylko o sugestię ponieważ trwa zbieranie środków na jego zakup:biggrin: Proszę pamiętać że głośnik ma dwie cewki po 4ohm. Jak wiadomo będę szukał czegoś stabilnego przy 2ohm, żeby połączyć cewki. Na dzień dzisiejszy głośnik będzie podłączony pod słabiutkiego Blaupunkta GTA2 Special MKII. Każda cewka pod jeden kanał, sygnał zsumowany i puszczony ten sam na oba kanały więc z głośnikiem nic się nie ma prawa stać chociaż wiadomo, że mocy żeby go rozruszać będzie brakować i to sporo.

Z tego co udało mi się wyczytać optymalna dla niego skrzynia to w przeliczeniu z ft^3 będzie około 21,2L. Interesuje mnie tylko skrzynia ciśnieniowa ponieważ lubię szybki bas a nie trawię skrzyń br Moje pytanie brzmi czy głośnik 25cm w tak małej skrzyni będzie oprócz szybkiego basu potrafił też nisko zejść? Słucham dużo hardstyle (oprócz szybkiego basu potrzebne są też niskie zejścia), trance'u (szybka muzyka), rocka (lubię jak dobrze słychać uderzenie "stopy") a także hip-hopu, rozbieżność jest więc duża. Proszę o pomoc w dobraniu optymalnych dla mnie parametrów skrzyni (grubość ścianek i objętość), informację czy jej kształt także ma znaczenie (chciałbym pochylić tylną ściankę pod kątem kanapy).

Poniżej parametry głośnika ze strony producenta:
    http://www.soundstream.com/AudioProd.../reference.htm

Skoro lubisz szybki bas to czemu kupiłeś ten głośnik?

Zamieszczone przez koszykbb Zobacz posta
    Interesuje mnie tylko skrzynia ciśnieniowa ponieważ lubię szybki bas a nie trawię skrzyń br
    A dlaczego uważasz, że br nie da Ci szybkiego basu?

Moje pytanie brzmi czy głośnik 25cm w tak małej skrzyni będzie oprócz szybkiego basu potrafił też nisko zejść?
    Skoro kupiłeś już głośnik to zrób skrzynkę i posłuchaj, a następnym razem warto poszukać najpierw opinii na forach, a później dokonywać zakupu

informację czy jej kształt także ma znaczenie (chciałbym pochylić tylną ściankę pod kątem kanapy).
    Na ten temat odpowiedź na tym forum padła już kilka razy

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
      Skoro lubisz szybki bas to czemu kupiłeś ten głośnik?
      Głośnik kupiłem dlatego, że dostałem go w dość niskiej cenie. Próbowałem znaleźć o nim coś w internecie jednak mi się nie udało. Jeśli będzie zbyt wolny to po prostu go komuś odsprzedam.

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
      A dlaczego uważasz, że br nie da Ci szybkiego basu?
      Nie uważam, że szybkiego basu nie da. Wyczytałem w internecie, że skrzynie zamknięte grają najszybciej. Do tego słyszałem kilka różnych skrzynek br i kilka zamkniętych, nawet kilka bandpassów. Najbardziej przypadła mi do gustu konstrukcja zamknięta a br najmniej.

Skomentuj

W aucie zamknięta skrzynka i tak zagra od samego dołu więc zajścia Ci nie zabraknie. Kiedyś na stronce JL Audio dostępne były wykresy pokazujące pasmo przenoszenia skrzynek różnego typu w aucie i zasadniczo budowanie bass reflexu mija się z celem chyba że ktoś lubi podbarwiony bas. Niestety ostatnio jak zaglądałem to wyskakiwał przy nich jakiś błąd, może teraz działają.

Skomentuj

Proszę pamiętać że głośnik ma dwie cewki po 4ohm.
          wiec idealnie pod monoblok lub dowolna 4 kanalowke

Interesuje mnie tylko skrzynia ciśnieniowa ponieważ lubię szybki bas a nie trawię skrzyń br
          totalna glupota!
          zamiast sluchac propagandy sprzedawcow to lepiej zacznij sie interesowac podstawami. z mojego doswiadczenia wiem ze skrzynie pasmowo-przepustowe maja wieksze opoznienia niz b-r

Moje pytanie brzmi czy głośnik 25cm w tak małej skrzyni będzie oprócz szybkiego basu potrafił też nisko zejść?
          wszystko zalezy od glosnika i jego aplikacji
          jezeli to typowy glosnik robiony wg obecnych trendow to powinien zagrac wystarczajaco nisko

grubosc scianek to min 18mm
          ksztalt nie ma znaczenia
          pojemnosc sobie sam wylicz wg zalecen - jak nie wiesz o co chodzi to wroc do podstawowki po wiedze z podstaw geometrii :p

---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post o 17:57 ----------

Shiver, ale nie kazdy glosnik zagra dobrze w zamknietej

a co do wykresow to w notach katalogowych JBL tez takie wykresy daje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            Shiver, ale nie kazdy glosnik zagra dobrze w zamknietej
            To też prawda.

Skomentuj

W takim razie mam pytanie do kogoś kto się zna. Mam aktualnie w samochodzie głośnik kupiony daaawno temu który jeździ od baardzo dawna u mnie w samochodzie i jest to słabizna pokroju Alphardów i Voice Kraftów a mianowicie Peiying BC300F1. Nikt mi nie musi tłumaczyć jakiej jakości to głośnik. Chciałbym tylko wiedzieć od kogoś kto się zna czy ten głośnik który mam obecnie czy ten Soundstream RW-10 będzie grał lepiej pod wzmakiem Blaupunkt GTA2 Special MKII? Parametry obu głośników są w internecie i myślę, że ktoś obeznany w temacie będzie potrafił na ich podstawie mniej-więcej to określić. Wiadomo, ze klasa głośników zupełnie inna ale wiem też, że czasem nawet dobry głośnik gra gorzej ze słabym wzmakiem niż słaby głośnik z dobrym wzmakiem.

Jeśli nie będzie różnicy albo będzie słabiej to po prostu nawet nie będę robił pod niego skrzynki i montował tylko sprzedam go komuś kto będzie miał go czym napędzić a sam kupię coś mocowo pasującego pod tego Blaupunkta a będącego w podobnej kasie co ten Soundstream.

Skomentuj

nie slyszalem wszystkich peiyingow ale z tych co slyszalem to moge powiedziec jedno...
                nawet stare alphardy graly lepiej niz te glosniki
                nie wspominajac o nowych STXach :p

tak wiec nie martw sie i pkuj tego suba w skrzynke

Skomentuj

Próbowałem znaleźć o nim coś w internecie jednak mi się nie udało. Jeśli będzie zbyt wolny to po prostu go komuś odsprzedam.
                  tu masz parametry T/S
                  http://www.audiodesign.de/downloads/tsp/Soundstream.pdf
                  i możesz sobie sam pokombinować albo wykorzystać to co producent poleca.

Skomentuj

Czaruję...
                  X