Witam!
Kupiłem głośnik Soundstream RW-10 Reference Series.

Potrzebuje dobrać do niego zasilanie (wzmacniacz) i skrzynię którą planuję wykonać samemu.
Co do wzmacniacza to proszę tylko o sugestię ponieważ trwa zbieranie środków na jego zakup:biggrin: Proszę pamiętać że głośnik ma dwie cewki po 4ohm. Jak wiadomo będę szukał czegoś stabilnego przy 2ohm, żeby połączyć cewki. Na dzień dzisiejszy głośnik będzie podłączony pod słabiutkiego Blaupunkta GTA2 Special MKII. Każda cewka pod jeden kanał, sygnał zsumowany i puszczony ten sam na oba kanały więc z głośnikiem nic się nie ma prawa stać chociaż wiadomo, że mocy żeby go rozruszać będzie brakować i to sporo.
Z tego co udało mi się wyczytać optymalna dla niego skrzynia to w przeliczeniu z ft^3 będzie około 21,2L. Interesuje mnie tylko skrzynia ciśnieniowa ponieważ lubię szybki bas a nie trawię skrzyń br
Moje pytanie brzmi czy głośnik 25cm w tak małej skrzyni będzie oprócz szybkiego basu potrafił też nisko zejść? Słucham dużo hardstyle (oprócz szybkiego basu potrzebne są też niskie zejścia), trance'u (szybka muzyka), rocka (lubię jak dobrze słychać uderzenie "stopy") a także hip-hopu, rozbieżność jest więc duża. Proszę o pomoc w dobraniu optymalnych dla mnie parametrów skrzyni (grubość ścianek i objętość), informację czy jej kształt także ma znaczenie (chciałbym pochylić tylną ściankę pod kątem kanapy).
Poniżej parametry głośnika ze strony producenta:
http://www.soundstream.com/AudioProd.../reference.htm
Kupiłem głośnik Soundstream RW-10 Reference Series.

Potrzebuje dobrać do niego zasilanie (wzmacniacz) i skrzynię którą planuję wykonać samemu.
Co do wzmacniacza to proszę tylko o sugestię ponieważ trwa zbieranie środków na jego zakup:biggrin: Proszę pamiętać że głośnik ma dwie cewki po 4ohm. Jak wiadomo będę szukał czegoś stabilnego przy 2ohm, żeby połączyć cewki. Na dzień dzisiejszy głośnik będzie podłączony pod słabiutkiego Blaupunkta GTA2 Special MKII. Każda cewka pod jeden kanał, sygnał zsumowany i puszczony ten sam na oba kanały więc z głośnikiem nic się nie ma prawa stać chociaż wiadomo, że mocy żeby go rozruszać będzie brakować i to sporo.
Z tego co udało mi się wyczytać optymalna dla niego skrzynia to w przeliczeniu z ft^3 będzie około 21,2L. Interesuje mnie tylko skrzynia ciśnieniowa ponieważ lubię szybki bas a nie trawię skrzyń br

Poniżej parametry głośnika ze strony producenta:
http://www.soundstream.com/AudioProd.../reference.htm
Skomentuj