Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PY-BL300A10 jaka skrzynia? ilu litrowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PY-BL300A10 jaka skrzynia? ilu litrowa?

witam.
    Jak widać jestem tu nowy. Posiadam glosnik peiyinga PY-BL300A10
    Bawiłem się dzis programem winisd beta lecz nic mi nie chciało wyjść. Ilu litrowa musiałaby być skrzynia, możliwie jak najmniejsza bo skrzynie chce włożyć do corsy (bagażnik dość mały). Wyczytałem , ze skrzynia najlepiej jakby była zamknięta.

podaje parametry głośnika.

3.4 Ohm

Qts:
    0.828

Sd:
    51.071 cm ²

SPL:
    84.2 dB

Vas:
    88.12 l

Qms:
    4.091

Qes:
    1.039

BL:
    8.972 Tm

Cms:
    237.923 uM/N

Fo:
    27.195 Hz

Md:
    125.22 g

Nie:
    0.165%

Krm:
    3.253u

Erm:
    0.799

Mms:
    143.954g

Mmd:
    137.318mKg

Kxm:
    35.464mH

Exm:
    0.582

Czy mogłby ktoś napisać wymiary potrzebne do zbudowania skrzyni. Mam tez pytanie co do podłączenia, bo głośnik posiada 2 cewki, jak podłączyć pod wzmacniacz,żeby nie spalić?

szczerze? sprzedaj to scierwo

pisze powaznie - ten glosnik http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html zagra duzo lepiej niz ten chinczyk a w dodatku wymaga mniejszej obudowy

zebys sobie nie pomyslal ze go nie slyszalem - mial go kolega i to cos tylko dudni a nie gra

Skomentuj

Aha, sprzedać to nie problem, a też zastrzęsie samochodem jak tamten??

Skomentuj

tamten tylko dudni i ledwo co trzesie

kolega sprzedal go i za mnejsze pienaidze odkupil mojego aluminiowego STXa http://diyaudio.pl/showthread.php/14...-30-500-2x4-AA
        po odsluchu zaczal sie smiac z tego ktory odkupil to buczydo od niego
        nawet niedoswiadczona osoba uslyszala kolosalna roznice

masz moze jakiś filmik pokazujący jak to gra?? Czy zatrzęsie to samochodem?
        filmiki pokazujace "jak to gra" to totalna glupota... ale mam :p
        http://www.youtube.com/watch?v=Z5nc55gdEA4
        http://youtu.be/wXNTrUi40Dk
        http://youtu.be/OflYq2zEjOU
        http://youtu.be/DmpHnvXHCxA

ten 8" jest idealny do tak malego samochodu jaki masz
        jak sie boisz ze to ci nie wystarczy to moze idz na kompromis - http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html i do tego skrzynka http://pawel.lutuje.se/sub%2030%20litrow%20b-r.PDF

tansze niz ten chinczyk i gwarantuje ze zagra lepiej

Skomentuj

miło mi to slyszeć , ze ktoś poleca coś lepszego. Firma jest mi obca.Co do filmików wiem, ze to głupota ale czasem widać przesuwające się rzeczy na biurku. Prosze teraz napisać którego mam wybrać? konkretnie to tego pierwszego czy tego aluminiowego co kolega od Ciebie odkupił.

ten http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html jest słabszy i mniejszy od tego http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html tak? wiec pewnie tego stx 10-2-400 będzie lepszym wyborem?
          Dzięki za link do budowy skrzyni, ale mam pytanie Glosnik jest zamocowany w ten otwór co na rysunku czy na tej półce co jest wewnątrz? Te 30 litrów to najlepszy wybór do tego głosnika? Z góry dzięki za odp.

---------- Post dodany o 18:49 ---------- Poprzedni post o 18:36 ----------
          Last edited by kubzik123; 03.07.2011, 18:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez kubzik123 Zobacz posta
            Firma jest mi obca
            wiele lepszych firm tez bedzie ci obce, co nie znaczy ze sa gorsze

Prosze teraz napisać którego mam wybrać? konkretnie to tego pierwszego czy tego aluminiowego co kolega od Ciebie odkupił.
            a jaki masz do tego wzmacniacz? bo co do wielkosci do twojego samochodu dla mnie idealny jest 8"

Dzięki za link do budowy skrzyni, ale mam pytanie Glosnik jest zamocowany w ten otwór co na rysunku czy na tej półce co jest wewnątrz?
            ja gosniki chowam w plyte zeby ich nie uszkodzic
            ale nie musisz tego robic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              a jaki masz do tego wzmacniacz? bo co do wielkosci do twojego samochodu dla mnie idealny jest 8"
              Wzmacniacza jeszcze nie mam. Teraz nie moge się zdecydować czy wybrac ten GDN-30-500 2X4 czy SW STX 10,2,400. Wiem, że pewnie maxymalnej mocy uzywać niebęde ale chciałbym jednak zatrzęść samochodem . A jaki wzmacniacz byłby potrzebny? ile Wat?

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 19:27 ----------

Sory ale jeszcze jedno i ostatnie pytanie.
              Który jest lepszy http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html czy http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html Jaka jest różnica jeśli chodzi o bass . Warto kupić tego droższego czy bardzo podobnie one grają bo nie wiem czy kupić tego tańszego czy tego droższego.

Skomentuj

http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html

Ten Ci w zupełności wystarczy - jest tańszy, wygeneruje porównywalne ciśnienie w samochodzie, wymaga mniejszej obudowy więc same plusy :)

---------- Post dodany o 20:36 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------

Co do wzmacniacza - lepiej weź wersje 2x4 ohm głośnika - kupisz wzmacniacz 4 lub 6 kanałowy, i dasz po mostku na cewkę - taniej Cie wyjdzie, bo za ok 200-250zł kupisz coś porządnego, a w tej cenie monobloka/stereo ciężko spotkać z mocą ok 300-400W przy 4.

Skomentuj

Aha. Czy mogłby jeszcze ktoś napisać jak podlączyć te cewki potem pod wzmacniacz. Czy mogłby ktoś dać jakieś rysunki? nie chce niczego popsuć.

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 20:45 ----------

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                  Ten Ci w zupełności wystarczy - jest tańszy, wygeneruje porównywalne ciśnienie w samochodzie, wymaga mniejszej obudowy więc same plusy
                  Kurde napalilem się wlasnie na tego droższego, bo czasem może sie okazać, że szału nie będzie a potem będe żałować;// Szkoda,że nie moge posłuchać jak to gra w realu. Ma ktoś może jakieś video? posłuchaj oczami ;DD

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post o 20:47 ----------

pozwolilem sobie z grubsza narysowac podlączenie glosnika do wzmacniacza, prosze dokończyć rysunek, czy to miałby wyglądac tak?
                  Przemyślalem sprawe i postanowilem zbudować te skrzynie raz na dlugo czas, czyli kupie mocniejszy , jak bede zmieniać samochód to poprostu będe juz miał porządnego suba.

Prosze tylko napisać jaka moc wzmacniacza byłaby najodpowiedniejsza dla tego głośnika???

Skomentuj

Jedną cewkę 4 ohm podłączasz pod jeden mostek wzmacniacza - czyli wyjście głośnikowe front śrubki 1(-) i 4(+).
                    Włączasz radio ale nie przesadzaj z mocą - nie więcej niż 10-15 na skali radia. Głośnik już powinien grać, ale cicho.
                    Drugą cewkę podłączasz do zacisków rear na wzmacniaczu - tak samo do 1 i 4 śrubki ale dotykając kabelki do śróbek na przemian plus z minusem - w tym ustawieniu w którym głośnik gra głośniej, poprawnie zakręcasz śróbki i po sprawie :)

Co do wiekszego - ciśnienie w samochodzie zależy w uogólnieniu od dwóch parametrów głośnika akurat moc mają taką samą, więc pominiemy - od powierzchni membrany i od wychylenia Xmax. W przypadku tych głośników - wiekszy ma wieksza pow membrany, ale mniejszy wychył. Drugi ma mniejszą membrane ale większy wychył więc w praktyce wychodzi praktycznie że wytworzą porównywalne ciśnienie.

Skomentuj

ale te 1 i 4 to w pierwszym rzędzie tak? :???: Mogłbym Cię prosić o zrobienie odpowiednich lini w paincie ;DD Bo nie wiem czy sie rozumiemy.

Skomentuj

Skomentuj

aaaahaaaa dzięki, Teraz ostateczne pytanie GDZIE kupie najtaniej ten głośnik GDN 30 - 500 2x4 AA?

Skomentuj

GDZIE kupie najtaniej ten głośnik GDN 30 - 500 2x4 AA?
                            u producenta www.stx.pl

GDN AA to bardzo dobry glosnik
                            ale wymaga wielkiego napedu - conajmniej standardowej 4 kanalowki
                            a do zestawu przedniego potrzebujesz jeszcze jednego wzmacniacza...

tak wiec ja bym wzial 10" 2x2r i podlaczyl go razem z frontem pod jeden 4 kanalowy wzmacniacz...
                            gwarantuje ze juz 8" zapewni niezlego kopa i trzesienie lusterkami, a co dopiero 10"...
                            12" wg mnie to juz za duzo bo traci sie przyjemnosc ze sluchania

Skomentuj

AA to przesada - posłuchaj bardziej doświadczonych - nie doradzamy Ci źle.
                              Poza tym, jak będziesz miał za dużo basu, to pomyśl o tym że wypadało by mieć tyle samo albo i głośniej z głośników przednich. Chyba że będziesz słuchał um-cyk, um-cyk, um-cyk :P

To musiała by być mocna 4 kanałówka 4x100RMS a to już trochę kosztuje ( Przedział od 300zł w górę), choć w sumie na jedno wychodzi - 4kanałówka na suba (choćby magnat classic 360) plus na przód jakiś kenwood, philips, czy sony xm do 100zł - wychodzą podobne pieniądze.

Skomentuj

dobrze koledzy radza
                                sprzedaj to co masz jak jest chetny, nie bedziesz zalowal
                                stx to tania i dobra firma
                                mialem aa i ap i moge polecic je z czystym sumieniem
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

przodu niezmieniam, jedynie tylna polke i wlasnie ten bagażnik, a bass można przeciez zmniejszyc na wzmacniaczu jak bedzie za duzo nie?

Skomentuj

To to co chcesz zainwestowac w tylna polke to zainwestuj lepiej w midbasy do przodu bo sa tragiczne, a tweeter zostaw, bo gra ok. Można sciszyć, ale w takim razie po co kupowac glosnik ktory bedzie grał na 30% mocy?

Skomentuj

wiec tak. Z przodu mam zalozone glosniki niskotonowe,10cm bo wieksze niewejdą a niebede kupywać calych boczków, mox w rms ponoć 70 W firmy nie pamietam, 2m-ce temu wymienialem, a tylu mam dibelisi, jakis chinskie copy 10cm srednica a co do takiego slonika to lepiej mieć w zapasie moc, bo wiadomo ze na maxa sluchac nie bede, ale jak juz wspominalem bede zmieniac auto
                                      (mam w planach) wiec lepiej niech nie zabraknie basu. ;D Teraz tylko zastanawiam sie bo wg mnie to warto dokolozyc te 50zl i kupic konkret niz potem zalowac. Ale to takie moje wymysly. Ja dlatego myśle nad tym mocnieszych bo lubie pograć dla przechodniów ;D)

Skomentuj

kubzik123, mieszkasz w duzym miejscie. umow sie z kims kto ma budzetowy sprzet ale zrobiony z glowa. niech ci pokaze jak to gra i porownasz sobie ze swoim sprzetem
                                        NIE SAMYM BASEM CZLOWIEK ZYJE!
                                        zaufaj nam, zestaw przedni tez trzeba zmienic

Teraz tylko zastanawiam sie bo wg mnie to warto dokolozyc te 50zl i kupic konkret niz potem zalowac.
                                        ale zle liczysz
                                        50zl wiecej glosnik
                                        kolejne 50zl wiecej skrzynka
                                        kolejne 100-200zl wzmacniacz!
                                        tak wiec pomysl szerzej zanim wydasz kase

a gwarantuje ze nawet z 8" bylbys zadowolony

Skomentuj

Czaruję...
                                        X