Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z BR pod MDS10 DVC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z BR pod MDS10 DVC

Chcę zrobić obudowę br pod MDS10 DVC. Ponieważ nie ma do tego gotowego projektu muszę poradzić sobie jakoś samemu. Nie ma lekko, bo z wyliczeń wynika, że tunel do niego powinien mieć fi100 i 650 długości. Ponieważ to się w skrzyni nie mieści, a kolanka z PCV są dość duże nie da się zrobić skrzyni, żeby to miało 40l i się zmieściło.

Druga opcja to dać dwa tunele tylko tu też jest problem. Jeżeli liczy się sumarycznie pole powierzchni tunelu to też nie idzie dać tuneli o powierzchni odpowiadającej fi100, bo wyszedłby zbyt długi tunel.

Trzecia opcja to zmniejszyć trochę średnicę tunelu - z symulacji winisd wynika, że fi85 miałoby 400 długości i musiałbym się pewnie liczyć z furczeniem tunelu, ale pomimo wszystko skąd wziąć rurkę fi85???

Czwarta opcja - wyższe strojenie, tylko że wolałbym najpierw niskie przetestować i "jechać w górę"

Dlatego zastanawiam się nad szczelinką. Szczelinkę wykonać łatwo i ma tą zaletę, że usztywni mi skrzynię. Natomiast ma ona niestety bardzo poważną wadę - brak regulacji długości portu. Na dokładkę podczas symulacji okazuje się, że to co pokazuje bassbox i winisd bardzo się różni. Przy założeniu 40l i strojenie 30hz szczelina by miała u mnie wymiary 272x23mm i jeżeli o długość chodzi to bassbox proponuje 652, a winisd 400. Jak widać róznica jest dość duża i tak naprawdę mam tylko jedną próbę, bo potem będę mógł zmniejszać jedynie objętość skrzyni.

Nie rozumiem też tego, że bassbox odejmuje objętość tunelu od ogólnego litrażu skrzyni. Bez przesady, ale żeby zwykła cienka rurka zajmowała 6 litrów???

W tej chwili używam go w zamkniętej skrzyni i gra bardzo przyzwoicie, brakuje mi jednak czasami zejścia i SPLu. Chcę się pobawić w br. Auto hatchback, wzmak signat ram 3.

Poniżej zamieszczam screena z bassboxa może ktoś z was mógłby to obejrzeć i skomentować? Co wy byście zrobili na moim miejscu? czy dobrze wszystko obliczam? Wszelkie sugestie mile widziane. Symulacje wychodzą czytelne tylko przy podłączonej jednej cewce. Będę musiał potestować, ale w klozecie również najlepiej gra na podłaczonej tylko jednej cewce. Na screenie design 1,2,3 to typowane przeze mnie strojenia. design 4 to cewki równolegle, 5 - szeregowo, a design 6 to obudowa zamknięta.

Ja wiem, że nie ma co polegać na symulacjach. No ale powiedzcie mi na czym bazować? od czego zacząć??

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
    z wyliczeń wynika, że tunel do niego powinien mieć fi100 i 650 długości. Ponieważ to się w skrzyni nie mieści
    jak sie nie miesci to zmniejsz srednice tunelu i zmniejszy sie jego dlugosc

Druga opcja to dać dwa tunele tylko tu też jest problem
    problem bo tunele wychodza rownie dlugie :p

z symulacji winisd wynika, że fi85 miałoby 400 długości i musiałbym się pewnie liczyć z furczeniem tunelu
    a to niby dlaczego?
    ja daje 100mm (dokladnie 102-104mm) do 12" pompek i jest OK
    85mm dla 10" w zupelnosci wystarczy
    dla swietego spokoju profilujesz oba konce

Dlatego zastanawiam się nad szczelinką. Szczelinkę wykonać łatwo i ma tą zaletę, że usztywni mi skrzynię.
    i slusznie

Natomiast ma ona niestety bardzo poważną wadę - brak regulacji długości portu.
    tu masz racje, ale nie pomyslales o czyms do konca...

nie mozesz swobodnie regulowac dlugosci portu... ale mozesz regulowac jego przekroj!
    czyli robisz duzy port o wysokim strojeniu i wsadzasz w niego listewki ktore beda zmniejszaly jego przekroj tym samym podnoszac jego strojenie

szczelina by miała u mnie wymiary 272x23mm
    z mojego doswiadczenia radze wysokosc nie mniejsza niz 30mm dla tego glosnika

bassbox proponuje 652, a winisd 400
    nie uzywam bassbox'a ale robilem wiele symulacji winisd i pozniej te skrzynki mierzylem
    wychodzilo strojenie nizsze o 1-3Hz niz na symulacji

Nie rozumiem też tego, że bassbox odejmuje objętość tunelu od ogólnego litrażu skrzyni. Bez przesady, ale żeby zwykła cienka rurka zajmowała 6 litrów???
    winisd to rowniez robi...
    tak, ta rurka zajmuje 6 litrow... bo nie chodzi o sam plastik a o caly walec razem z tym powietrzem w srodku!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      85mm dla 10" w zupelnosci wystarczy
      dla swietego spokoju profilujesz oba konce

tak, tylko skąd ja wezmę rurkę o średnicy 85mm??

nie mozesz swobodnie regulowac dlugosci portu... ale mozesz regulowac jego przekroj!
      czyli robisz duzy port o wysokim strojeniu i wsadzasz w niego listewki ktore beda zmniejszaly jego przekroj tym samym podnoszac jego strojenie
      Symulacje pokazują mi, że takie zmniejszanie powierzchni obniża strojenie. Listewki musiałbym jakoś mocować, żebym w razie czego mógł je wyciągnąć. Robiłeś już tak? Masz na to jakieś swoje patenty?

z mojego doswiadczenia radze wysokosc nie mniejsza niz 30mm dla tego glosnika
      I tutaj iskierka nadziei się pojawiła w moim oku. Masz jakieś doświadczenia z tym głośnikiem? podzielisz się wiedzą i doświadczeniem?

tak, ta rurka zajmuje 6 litrow... bo nie chodzi o sam plastik a o caly walec razem z tym powietrzem w srodku!
      Czyli robiąc skrzynię np 40l netto powinienem doliczyć powierzchnię zajmowaną przez głośnik + walec jaki zajmuje tunel? Wydawało mi się, ze objętość skrzyni zajmuje jedynie grubość ścianek tunelu. Naprawdę powinno się tak liczyć? W tym przypadku jeśli planuję zrobić skrzynię 40l netto powinienem zrobić 50l (6l tunel+ 4l głośnik)???

Skomentuj

Symulacje pokazują mi, że takie zmniejszanie powierzchni obniża strojenie. Listewki musiałbym jakoś mocować, żebym w razie czego mógł je wyciągnąć. Robiłeś już tak? Masz na to jakieś swoje patenty?
        pomysl mialem ale z braku innego glosnika nie zastosowalem

Masz jakieś doświadczenia z tym głośnikiem? podzielisz się wiedzą i doświadczeniem?
        z glosnikiem nie - ale b-r szczelinowych juz troche zrobilem

Naprawdę powinno się tak liczyć? W tym przypadku jeśli planuję zrobić skrzynię 40l netto powinienem zrobić 50l (6l tunel+ 4l głośnik)???
        tak, tak sie liczy
        programy uwzgledniaja tunel i glosnik (pod warunkiem ze podasz jego wymiary)

Skomentuj

Apropo szczelinowych portów to mnie ich mierzalne strojenie czasem wychodziło ponad 5hz niżej niż program liczył, aczkolwiek było to przy wyższych wartościach rzędu 40-45hz.

Skomentuj

to nizsze strojenie wynika napewno z tego ze tunel jest na sciance bocznej
            jakby byl gdzies na srodku bez kontaktu ze sciankami bocznymi to napewno by wyszlo inaczej

Skomentuj

Racja, ale warto to brać na poprawkę.

Skomentuj

Czaruję...
              X