Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic 3D EJ9 eliminacja pogłosu blachy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Civic 3D EJ9 eliminacja pogłosu blachy

Witam serdecznie w moim aucie mam taki sobie średni zestaw audio oparty na jakimś radiu Kenwood oraz Helix Dark Blue 62.1 na dystansach z mdfu. Gra to niby poprawnie, ale problemem jest irytujący pogłos blachy, który można porównać do sytuacji, kiedy głośnik włożymy do wiadra blaszanego tylko, że na mniejszą skalę. Ja to słyszę, a pasażerowie różnie. Problem dotyka wybrzmiewania średnicy, a nie basu, czyli nie mam doczynienia z typowym rezonansem blachy spowodowanym wibracjami wytwarzanymi przez bas, ale rodzajem pogłosu charakterystycznego dla konstrukcji blaszanych.
    Drzwi gołe tj nie oblklejane niczym więc mam pytanie, czy jest jakis spośób aby wygłuszyć tejn nieprzyjemny pogłos?

Mam tuataj ogropmne wątpliwości, co do skuteczności i sensu stosowania pewnych materiałów
    Mianowicie, co do mat bitumicznych to odpadają bo z doświadczenia wiem, że one raczej usztywniają konstrukcje eliminując rezonanse przenoszone przez bas, ale absolutnie nie wygłuszają. Do tego śa cholernie ciężkie (7kg na każde drzwi) więc rezygnuje z nich od razu.

Domniemam, że taśma dekarska działa tak samo, albo trochę gorzej z racji swojejk masy, a watolina i inne materiały rewelacyjne w zastosowaniu w domowym audio z racji panujących w drzwiach, że tak powiem kolokwialnie "dworowych" warunków atmosferycznych (gł wilgoć) odpadają
    Zatem analizując powuyższe, czy jest jakiś sposób, aby zaradzić temu, co mnie drażni od lat w moim aucie?
    pozdrawiam

to doswiadczenie raczej masz male

jedyna mozliwosc to wlasnie wyklejenie wszystkiego co rezonuje mata stp
    innej opcji nie widze
    a drzwi to absolotna koniecznosc
    jak te biedne glosniki maja grac jak nie oddzieliles przedniej czesci membany od tylnej?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez fcbarca86 Zobacz posta
      co do mat bitumicznych to odpadają bo z doświadczenia wiem, że one raczej usztywniają konstrukcje eliminując rezonanse przenoszone przez bas, ale absolutnie nie wygłuszają.
      jak uzywales APP twardych to nic dziwnegeo...

masz wiele rodzajow mat bitumicznych. zapoznaj sie z nimi i z ich skutecznoscia
      mi zwykle bituiczne wystarczajaco tlumia drzwi ale mile widziane za glosnikiem dodanie mieszanki mat

oczywiscie polecam "markowe" maty. niby drozsze ale w praktyce wychodzi minimalnie drozej a za to duzo lepiej i szybciej

Skomentuj

Ja w swojej Reni wykleiłem drzwi matami Bolla tak jak proponuje lklukasz. Wyklejałem ich wew. powierzchnię jak i zew. Dodatkowo zew. powierzchnia uszczelniona jest taśmą dekarską Soudal.
        Efekt: brak jakichkolwiek rezonansów blachy, poprawa jakości dźwięku, a przy jeździe bez muzyki zrobiło się ciszej w przednim przedziale kabiny - tj. mniej dźwięków z zew. się dostaje. :)
        Mam tuataj ogropmne wątpliwości, co do skuteczności i sensu stosowania pewnych materiałów
        Mianowicie, co do mat bitumicznych to odpadają bo z doświadczenia wiem, że one raczej usztywniają konstrukcje eliminując rezonanse przenoszone przez bas, ale absolutnie nie wygłuszają. Do tego śa cholernie ciężkie (7kg na każde drzwi) więc rezygnuje z nich od razu.
        Spróbuj, a przekonasz się że warto.

Skomentuj

Maty, maty i jeszcze raz maty jak koledzy radzą. STP Lub GMS - poczytaj o zastosowaniach, zamontuj i ciesz się wyeliminowaniem swojego problemu - wcale maty nie są takie ciężkie :) Maty dużo dają, u mnie też w Reni dużo dały - ale ja wygłuszyłem dużo - komorę silnika, bagażnik, klapę tylną i drzwi przód. Za każdym razem - lepsza średnica, wiecej detali, ciszej wewnątrz samochodu, deczko mniej basu - bo mniej rezonansów drzwi i tapicerki. Na prawdę warto :)

Skomentuj

deczko mniej basu?
            Wlasnie wiecej bo zrobiles komore rezonansowa dla glosnika
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W vectrze B i renówce miałem to samo - u innych którym wyklejałem nie jeździłem ich samochodami, to nie wiem, ale po jakimś czasie przyjeżdżali żebym zamontował im suba, bo za mało basu mają.

Po wyklejeniu średnie się pojawiają, a wtedy automatycznie ucho odbiera mniej basu. Zresztą w renówce mam obudowę na głośnik - 1,2L CL.

Skomentuj

wg mnie bardzie apetyt rosnie w miare jedzenia
                a jest to zarazliwe hobby
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam
                  Dziękuje wszystkim za zabranie głosu
                  Faktycznie brak mi doświadczenia, ale moje hipotezy snuje paradoksalnie opierając je na doświadczeniu tyle, że home audio.
                  Mianowicie ostatnio robiłem surroundy i porównywałem jak grała kolumna z matą bitumiczną w środku i bez niej-albo jestem głuchy, albo nie było różnicy na średnicy i górze zatem stąd pierwotne odrzucenie mat
                  no i wiadomo nadal aktualny problem ciężaru. Drzwi w 3d są długie i same w sobie dośc ciężkie więc obciążanie ich conajmniej po 5kg na sztukę nie mam zamiaru.
                  Co do mat to czy takie będą ok http://allegro.pl/mata-stp-vibroplas...05740555.html?
                  A takie za głośnik oraz pod plastik tapicerki http://allegro.pl/mata-piankowa-pian...08395053.html?

Proszę również o poradę czy wyklejać wewnątrz tylko, czy muszę zewnątrz też tj od strony boczka?
                  na logikę wydaje mi się to zbędne gdyż dzwięk odbija się jedynie od zewnętrtznej strony drzwi czyli w tej "komorze" gdzie jest szyba.
                  od strony tapicerki to ewentualnie wzmocnio sztywność drzwi i wspomorze przy rezonansach basu, ale nie wygłuszy dzwięky bo od tej strony się nie odbija
                  czy dobrze myślę?

lklukasz o co Ci chodzi z tym rozdzieleniem membrany, bo za cholerę nie mogę się domyślić o co chodzi
                  pozdrawiam

Skomentuj

niie mozesz porownywac warunkow, ktore panuja w drzwiach w samochodzie do kolumny glosnikowej
                    tam glosnik zabudowany jest w komorze rezonansowej a w sammochodzie teraz gra jako free air. Musisz stworzyc mu pseldo warunki panujace w kolumnie. Dlatego miedzy innymi wyglusza sie drzwi w samochodzie.
                    Srebrna mata stp bedzie ok. Musisz wykleic obie strony drzwi robiac to jak najdokladniej. Zeby bylo szczelnie. Pamietej, zeby nie zamykac otworow technologicznych drzwi takich jak np odplywy.
                    Wewnetrzna czesc tapicerki tez warto wykleic zeby nie rezonowala.
                    Jeszcze swietnym posunieciem jest wyciagniecie glosnika przed tapicerke. Poprawia to bardzo przestrzen.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mianowicie ostatnio robiłem surroundy i porównywałem jak grała kolumna z matą bitumiczną w środku i bez niej-albo jestem głuchy, albo nie było różnicy na średnicy i górze zatem stąd pierwotne odrzucenie mat
                      Ale porównaj sobie grubość blachy w drzwiach a płyty z której wykonałeś obudowę kolumny. Poza tym w domu nie masz pracującego silnika i świstów powietrza i drgań karoserii
                      1m2 maty waży od 2,5 - 5kg zależnie od jej typu. U mnie w reni wykleiłem całe drzwi, tapicerkę i zrobiłem obudowe - do tego zwrotnica, midwoofer, tweeter - drzwi dostały 10kg gratis a opadły o 1mm - no ale są krótkie. Ew. możesz zamówić lepsiejszy zawias do drzwi

Tak - maty dobre wybrałeś, za głośnikiem tą drugą bym nie wyklejał, tylko tam dał m1 a drzwi uszczelnił (pod tapicerkę) właśnie piankową bo też jest szczelna a mało waży, lub jak chcesz dobrze - to tak jak lklukasz radzi.

Skomentuj

Skoro mówicie, że maty usztywniając poprawią także średnicę, gdyż przybliżają głośnikowi warunki bliższe obudowie to tak też zrobię
                        LightSound tą miekką dam na tapicerkę tylko nie wiem czym to przykleić
                        Butapren? ,Pattex?

A komorę zrobię od węwnątrz na około, tylko od strony wnętrza bedzie ciężko, bo po omacku, ale jakoś dam radę
                        Blachę odtłuszczać benzyną ekstrakcyjną?

Powiedzcie mi jeszcze jedno, czy maty dość, że stworzą warunki głosnikom to słyszalnie zmniejszą hałas z zewnątrz?
                        Bo drażni mnie taki objaw, że ustawiać muszę radio w 2-óch trybach czyli 1 postój i 2 jak jadę bo wtedy bas zanika i zostaje wyższa średnica i góra przy poziomie głośności z trybu pierwszego
                        pozdr

Skomentuj

tak te maty zmiejsza chalas w srodku
                          wymyj rozpuszczalnikiem wnetrze drzwi
                          przykrec odpowiedniej grubosci pierscienie z mdf-u
                          wyklej cale wnetrze drzwi i przyklej maty na zewnatrz

a te maty co pokazales nie maja fabrycznie kleju pod spodem?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            a te maty co pokazales nie maja fabrycznie kleju pod spodem?
                            No właśnie - powinny mieć. miekka ma na pewno - ale ta pianka polipyrenowa niewiem.

Powiedzcie mi jeszcze jedno, czy maty dość, że stworzą warunki głosnikom to słyszalnie zmniejszą hałas z zewnątrz?
                            Tak - wtedy dużo mniejsza jest różnica pomiędzy postojem a jazdą. W vectrze praktycznie nie słyszałem różnicy pomiędzy uruchomionym a zgaszonym silnikiem, zwłaszcza na tylnych siedzeniach.

Skomentuj

Blachę odtłuszczać benzyną ekstrakcyjną?
                              Benzyna jest dobra do tego celu. I nie żełuj jej wewnątrz drzwi bo po paru latacg robi się tem niezły syf. Jak dokładnie wymyjesz to ciężko będzi ci odkleić już przyklejoną matę, dlatego zastanów się dwa razy bo możesz popaprać klej na macie.

Skomentuj

lklukasz jak napisałem wcześniej głośniki mam na dystansach, co do mat to klej mają te 1 a pianka raczej nie ma, ale napisze jeszcze do sprzedawcy
                                Dziekuje wszystkim za porady, jak kiedyś, bo na pewno nie obecnie wezmę się za robotę to opiszę moje odczucia, co do ewentualnych różnic brzmieniowych
                                pozdrawiam

Skomentuj

jak nie bedzie kleju to uzyj kleju tapicerskiego w spreyu
                                  to koszt ok 25zl na allegro i 15zl w sklepie tapicerskim
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam ponownie

Wczoraj przyszły do mnie maty STP i z racji, że miałem od 13 godz wolne zabrałem sie do roboty.
                                    Myślałem, że wykleje szybko oboje drzwi i będzie z głowy i tu się mocno zdziwiłem, bo każda nawet mała pierdoła była bardzo czasochłonna.
                                    W rezultacie dopiero dzisiaj skończyłem jedne drzwi.

Od środka umyłem je ze starego brudu jakimś płynem do naczyń, bo rozpuszczalnik nie dawał rady, natomiast pózniej za jego pomocą odtłuściłem te drzwi wewnątrz i na zewnątrz zmywając ten paskudny klej, który kleił folie zatykającą otwory technologiczne.
                                    Obkleiłem drzwi w środku oraz wewnątrz od strony tapicerki zaklejając otwory technologiczne uprzednio przyczepiając na nie sztywne formatki kartonowe od strony pokryte pianką zamknieto komórkową taką, która kładzie sie pod panele, aby karton nie pił wody. W rezultacie otrzymałem drzwi sztywne i zamykające się z gracją "S" klasy

Klejąc maty puszczałem sobie bass testy, aż mnie głowa od nich bolała, aby wychwycic newralgiczne miejsca tj. najbardziej rezonujące. Blacha najbardziej "chodziła" w pobliżu otworów technologicznych, tak więc zaklejenie ich złaczyło blachę i wyciszyło te chrobotania.
                                    Rezonanse zniwelowane do jakichś 90%, reszty niestety nie dało się uciszyć.
                                    Reszta to elementy zamka, które poruszają się za pomocą cięgieł (cięgła okleiłem izolacją i w miejscu przechodzenia do wewnątrz dzwi wrzuciłem w 3cm dł peszle i nie chroboczą) wyciszyłem je dość skutecznie wpuszczając taki żel uszczelniający do paneli, ale w niektórych miejscach nie dało się nic zrobić i małe brzdeki są.
                                    Nic nie mogłem zrobić także z szybą, bo mimo, że stelarz solidny i nie rezonuje to ona sama będąc w tym pudle rezonansowym trchę chodzi
                                    Są to oczywiście rezonanse w takich okolicznościach, gdzie bas jest na maxa nie zagłuszany innymi pasmami, a więc w normalnej muzyce nie będzie to tak bardzo słyszalne.
                                    Do usztywnienia zużyłem 10mat STP, które ważą coś około 3kg.
                                    Boczek wypchałem pianką pod panele( tą samą, która użyłem do tektur) i zrobiło się znacznie ciszej niż było tj ciszej od dzwięków z zewnątrz.

Efekt jest nader zadowalający.
                                    - Pogłos blachy zniknął
                                    - Bas stał się większy, głebszy i bardziej punktowy
                                    -Średnica straciła suchość; gra bardziej muzykalnie i bez wyostrzeń
                                    -Drzwi zamykają się łatwiej i przyjemniej; rzekłbym z gracją-jak mówiłem "S" klasse
                                    -Jest mniej hałasu z zewnątrz

Co do samej maty to STP to układa się świetnie bez podgrzewania, natomiast martwi mnie to, że mimo wielokrotnego odtłuszczenia drzwi naklwejona mat po dobie od naklejenia nadal da się odkleić jakby się uparł, co było nie możliwe w przypadku zwykłej bitumicznej( ta jest butylowa), którą wyklejałem obudowę mojego kompa
                                    Mam nadzieję, że ta mata tak po prostu ma i że będzię się trzymać w upały i mrozy.
                                    Tyle z obaw, bo ciężar ponad 3kg na drzwi mimo, że czuje się zdecydowanie otwierając, czy zamykając drzwi nie powinien ich opuścić.

Jestem bardzo zadowolony z efektu bo za 250zł uzyskałem poprawę dzwięku jak zmieniając kolumny o klasę wyższe

Bardzo serdecznie Wam dziękuję zas porady.
                                    Do zobaczenia w kolejnym wątku, który wkrótce założę odnośnie wyciszenia nadkoli
                                    pozdrawiam

Skomentuj

przyczepiając na nie sztywne formatki kartonowe
                                      KARTON??
                                      przeciez dluzsza chwila wilgoci i go nie bedzie
                                      natomiast martwi mnie to, że mimo wielokrotnego odtłuszczenia drzwi naklwejona mat po dobie od naklejenia nadal da się odkleić jakby się uparł
                                      powinienes ja dobrze docisnac do drzwi w niejscach styku z blacha
                                      sa do tego specjalne waleczki
                                      choc reka bardzo dokladnie tez da rade
                                      tylko dokladnie

Ciesze się, z tego, ze jestes zadowolony i mam nadzieje, ze zrozumiales, ze chcemy ci pomoc a nie dociazyc ci dzwi :P
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zaglądam tu w przerwie Grand Derby więc piszę szybko.
                                        Karton obklejony wodoszczelą pianka zamkniętokomórkową więc woda nie dojdzie
                                        Docisnąłem dobrze, tylko ta mata chyba tak ma

Wiem, że chcecie pomóc i jestem za to wdzięczny.
                                        pozdr
                                        VeB

Skomentuj

Czaruję...
                                        X